S50LEA
http://forum.hamradio.si/

I / FV -307 Monte Crostis
http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?f=48&t=13186
Stran 1 od 1

Avtor:  s57ms [ 18 Sep 2012, 22:21 ]
Naslov prispevka:  I / FV -307 Monte Crostis

Teden dni počitnic na morju v Izoli sva imela z ženo že počasi dovolj in zadnji dan sem že premišljeval kam bi šel naslednje dni v gore. Za ogrevanje sem šel dvakrat v naše območje S5/B,I nato pa sem se odločil, da grem v italijanski del Karnijskih alp, kjer je neaktiviranih še nekaj vrhov. V soboto 8. septembra sem se zapeljal do Trbiža in naprej po Kanalski dolini še daleč naprej skozi Tolmezzo in Ovaro do vasice Mieli, kjer sem zavil za naslednjo vasico Tualis. Od Tualisa na 900m višine gre asfaltirana gorska cesta skozi gozd strmo do prvega manjšega parkirišča na 1627m, od tam pa zelo ozka še strmejša cesta vse do višine 1934m, kjer je koča na planini Chiadinis. V tem delu je cesta ves čas nad 13% nagiba na krajšem odseku pa se približa celo 20%. Videl sem nekaj kolesarjev za katere je ta vzpon kar dober izziv. Od konca ceste do vrha Monte Crostisa 2250m vodi dokaj položna pot čez travnat teren in zahteva nekaj več kot uro hoje. V italijanskem spisku gora za področje FV je omenjena gora Monte Crotis, kar je po moje napačno, saj je povsod drugje ta gora imenovana Monte Crostis.

Slika

pogled na , špička v sredini je Monte Timau

V čudovitem toplem vremenu sem na vrhu dolgo časa le užival v prelepih razgledih in šele kasneje postavil antene in opravil aktivacijo I/FV -307 na 40m, 20m, 6m, 2m in 70cm. Slišal sem se tudi z mnogimi našimi operaterji. Ko sem že končeval z aktivacijo, so na vrh prišli trije italijanski radioamaterji, ki so na sosednjem grebenu urejali repetitor.

Slika

pogled na N - Monte Coglians - Hohe Warte je z 2780m najvišji vrh Karnijskih alp

Videti so bili kar navdušeni nad aktivacijo njihovega hriba, si ogledali moj log in se želeli večkat slikati z menoj. Do sedaj slik na moj email še nisem dobil, torej jih verjetno ne bo, HI.

Slika

aktivacija I/ F -307, Monte Crostis 2250m


Vrnil sem se po isti poti in se z avtom zapeljal do vasice Laipacco, kjer sem z glavne ceste zavil desno na makadamsko cesto, ki me je pripeljala na planino spodnja Pramosio, 1521m. Na planini sem parkiral in se v uri in pol po cesti povzpel do jezera Avostanis na gornji planini Pramosio, 1940m. Ob jezeru je neoskrbovan bivak - zatočišče, kjer je možno prenočevati na deskah brez jogija in dek. V bivaku je že bilo 7 italijanskih plezalcev s katerimi smo kmalu postali dobri znanci in klepetali in kuhali vse do 1 zjutraj, mimogrede pa popili 3 butelke vina, ki ga je sam naredil eden od plezalcev .Da nas ni zeblo smo v odprto kurišče pridno metali večja debla, ki so bila v bivaku in jih sedaj ni več. Prespal sem na podstrehi na deskah v spalni vreči, ki sem jo imel tokrat s seboj.

še nekaj slikic:

https://picasaweb.google.com/s57ms.mark ... 250mIFV307

Hvala vsem za zvezo.
73, Marko

Avtor:  s55x [ 19 Sep 2012, 16:17 ]
Naslov prispevka:  Re: I / FV -307 Monte Crostis

Krasna pokraina!
Si mi dal idejo za kakšen izlet....

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC + 1 ura
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/