S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 18 Sep 2020, 15:31

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 5 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 28 Jun 2007, 00:45 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2377
Kraj: jn76gh
Lep pozdrav!

Mi (rk Burja) v občini Šempeter-Vrtojba sodelujemo z civilno zaščito.
Mislim, da bi bilo potrebno na državnem nivoju urediti to sodelovanje, tako da se lahko tudi klubi, ki nimajo sedaj možnosti se vključiti v oddelek za zveze CZ, vključijo v ta segment. S tem bodo pridobili nekaj sredstev, vsaj osnovne za delovanje.

Goran kaj se ti zdi ?

Ostali ?
lp
Boštjan

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Zadnjič spremenil s55o, dne 19 Jul 2007, 23:24, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 06 Jul 2007, 06:55 
Odsoten

Pridružen: 27 Jun 2003, 05:45
Prispevkov: 35
Kraj: Celje
Nimam podatka koliko predsednikov radioklubov tvorno sodeluje na tem forumu, kar bi bilo dobro vedeti, mogoče preko male ankete.

Problematika radioklubov in pridobivanje sredstev za delo ( tudi osnovno delovanje ) je precej podobna kot na ZRS vendar v manjši obliki.

Sodelovanje radiokluba s civilno zaščito občine ali več občin, nikoli ni bil predmet debate na državnem nivoju, zavedati se je potrebno nekakšne hierarhije, ki velja v Sloveniji in se s pridobivanjem sredstev temu prilagajati.

Glede na to, da je prijatelj Boštjan načel vročo temo, jo bi s temle današnjim prispevkom samo okrepil in upam, da nam bo na tem mestu uspelo zbrati vse obstoječe varijante sodelovanja RK z občinami po tem vprašanju.

Osnovno pravilo, ki ga moramo vedeti je, da so občine po zakonu res obvezane, da formirajo ekipe za zveze za izredne razmere, vendar samo v zelo ozki formaciji ( telefon ETA, kolo ali APN 4, gasilska UKV postaja ...)
Seveda za kakšno resnejše delo to ne pride v poštev. Tu pridemo do prvega problema.

Nekatere občine in njihovi referenti za CZ so zadovoljni, da imajo službo in zagotovljen zakonski minimum. Ne vprašajo se, če bodo s predvideno formacijo sredstev lahko kaj naredili in pomagali ljudem v stiski, ker predvidevajo, da je nekdo na državnem nivoju, ki je sestavljal zadevo že vedel, kaj vanjo piše. Seveda, ta višji pa špara in zagotavlja minimum, ki mora biti in je obvezen, ostalo pa prepušča dobri volji in razvoju dogodkov. Zakon občino ne omejuje pri nabavi petkrat več sredstev, če čutijo občine za potrebno zaradi posebnih razmer ( Krško,rudniki,poplavna območja, požarna, ni vse enako).

Tako pridemo do problema posameznikov, ki po občinah vodijo te resorje ali pa so referenti za CZ. To je eden od dveh vzrokov zakaj je sodelovanje RK z občinami na tem področju v Sloveniji tako različno.

Seveda se da marsikaj narediti, če ni prisoten drugi vzrok, ki pa izvira z naše strani, ker pač nekateri mislijo, da če pa nekje piše, da naj bi sodelovali radioamaterji in klubi iz občine, bo sedaj referent CZ potrkal na vrata kluba. Ops to pa ne gre. Spet moramo sami navezati stik. Tako pač je v večini primerov in tu peljati neko polemiko se ne isplača in tudi nima nekega smisla.

Kaj je važno: Rešitve, pristopi - kako smo drugi rešili, kar nekateri še nimajo. Ne rečem, da se ne da tudi bolje, zato pa odpiramo diskusijo o tem kakšne rešitve imamo.

V Celju uspešno sodelujemo z večimi občinami že kar nekaj let. V začetku smo se kot marsikje srečali s problemom, kdo v občini naj prevzame to sodelovanje, pa smo nekako ta dogovor izpeljali ( dogovori med radioklubi ).
Osebno več kot dve leti pozivam rk naj se bolj aktivno vključijo v ta način pridobivanja sredstev, ki je družbi zelo primeren in potreben, izhaja pa iz našega okolja, kjer vsekakor moramo doseči neko stopnjo prepoznavnosti.
Naš ARON je osnova na kateri lahko začnemo pogovore in občini takoj nudimo rezervni sistem zvez. Seveda ne tehnike, ker nimamo primerne in jo je še potrebno nabaviti, imamo pa znanje, voljo in organiziranost, kar nekaj velja.

Tukaj je treba biti zelo pazljiv.
Seveda referent je presrečen, ko sliši da imajo radioamaterji nekaj postaj že doma. Ja imamo jih, niso pa namenjene načinu dela, za katerega se pogovarjamo. Terenski način dela, rezervna napajanja, prevozi, agregati, prenosni stolpi, prenosne antene, premalo špag, žice, kabli za rezervne antene ... ja madonca tega pa nimamo. Torej treba jim je dopovedati, da za kvalitetno izvedbo nalog rabimo določena sredstva, ki jim jih lahko predlagamo, nabavo pa jim prepuščamo. Osebno se mi zdi najboljši način, da mi občina kupi postajo, ki jo radioamaterji uporabljamo, občina pa jo vzdržuje.

Potem imamo problem kondiciranja posameznikov, članov ekip zvez občin. V Celju letna kondiciranja izvajamo v sklopu tekmovanja FD in smo rešili ene ter druge. Saj poznamo in na kondiciranju in na FD je potrebno jest, piti, se vozit .... ko je to združeno je ceneje.

V Celju smo podpisali sporazum z občino Celje in Vojnik, občasno pa teritorialno vključujemo Dobrno. Včasih ena sama občina ne more zagotoviti dovolj sredstev zato je smiselno organizirati več pogodb in se delno financirati od tu in tam. V osnovi pa gre takole:
1. po pogodbi cca 1.200€ za to da obstajamo
2. pokritja stroškov kondiciranj, vaj, sodelovanje ARON
3. nabava opreme enkrat 0 enkrat 8000€ enkrat 3000€ in tako naprej
Ko pa občina nima denarja se je potrebno malo prilagoditi, počakati in gre.

Toliko za prvič, malo diskusije, seveda bom z veseljem napisal tudi kaj več, o pomoči drugim klubom, problemih ker so nekateri referenti iz kamna - nekaj malega se da tudi tu narediti. Za naslednjič bom objavil naš sporazum in nekaj več o regijskih centrih ARON, kaj to prinaša in kako se poskušamo zadev lotiti. Letošnji dnevi CZ bodo v Novi Gorici v 10 mesecu, odprti so za vsa sodelovanja in predstavitve, za razmislit.

Lep pozdrav

Goran Krajcar, S52P


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 06 Jul 2007, 07:42 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 26 Dec 2003, 14:01
Prispevkov: 608
Kraj: Ptuj, JN76WK
Zdravo Goran,

iz naslova zagotavljanja zvez in informativne dejavnosti smo na Ptuju letos pridobili 292,50 EUR. Ni veliko, nekaj pa je. Delamo na tem, da bo v bodoče priteklo več sredstev.

Lp,

Tono, S51AG


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 06 Jul 2007, 09:01 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 12 Jul 2006, 12:50
Prispevkov: 364
Kraj: JN75GX
Ojla Goran !

Najlepša hvala za informacije in taktiko.
Z občinami je marsikje težko, saj nimajo niti za burek, ne pa da bi vlagali še v amaterske postaje.
Pri nas so nabavili veliko prenosnih postaj, 3 Tait stabilne postaje, agregate, šotore ....

Vendar se bo dalo marsikaj iz tvojega prispevka uporabiti ...

Hvala !

_________________
S51U ( ex: S5041U, S52FB, YT3FB, YU3AXR )


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 06 Jul 2007, 10:55 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 26 Dec 2003, 14:01
Prispevkov: 608
Kraj: Ptuj, JN76WK
Goran še nekaj:

prenosno radijsko tehniko ima vojska. Le-ta še vedno zelo uporabne naprave (RU-20, PRC-320, RUP-15), in opremo (stolpi in pribor) veselo meče na odpad, od kod se potem napajajo razni prekupčevalci, ki z robo tržijo na bolhi in ebayu.

Izkoristimo zadnji ARON, napišimo MORSu, da bi lahko delovali še bolje, pa nimamo terenske opreme, in dosežimo to, da bomo iz silnih odpisov potegnili kaj uporabnega. Če ne drugače jih bo potrebno spomniti, da je ta oblika pomoči radioklubom v bivši državi že delovala. Sam sem točno to tezo ravno zapisal v članku o sodelovanju Radiokluba Ptuj na ARON ZRS 2007. Zadeva je v tem trenutku vroča in šansa je, da se kaj pametnega izcimi.

Če se bo potebno pogajati, sem pripravljen prevzeti vlogo pogajalca..

Lp,

Tono, S51AG


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 5 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group