S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 25 Sep 2020, 10:32

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 2 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Projekt 1000 šol
OdgovorObjavljeno: 01 Feb 2007, 09:23 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 28 Jan 2007, 21:34
Prispevkov: 28
Kraj: Ptuj, JN76WK
Pozdravljeni,

v zvezi s projektom "1000 šol", ki je bil na nivoju ZRS pripravljen v letu 2003 me zanima nekaj zadev:

1. kakšni so rezultati projekta in kakšne so osebne izkušnje izvajalcev? Kdo vse je aktivno sodeloval pri projektu?

2. katera splošna dokumentacija (učno in propagandno gradivo) je bila v sklopu projekta pripravljena in kje si jo je mogoče ogledati oz. jo pridobiti?

3. kakšne povezave z ministrstvom za šolstvo in šolami so bile vzpostavljene in katere povezave še obstajajo? Ali so bile vzpostavljene še kakšne druge povezave?

4. kakšen je bil odziv vodstev šol in kakšen je bil odziv učencev in dijakov? Na katerih šolah se je projekt aktivno izvajal?

5. kakšne so izkušnje pri pridobivanju finančnih sredstev za izvajanje projekta?

6. ali obstaja interes za ponovno oživitev in nadaljevanje projekta?

Hvala za odgovore,

_________________
Radioklub Ptuj
Anton TOMANIČ, S57XZ - predsednik


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 03 Feb 2007, 21:05 
Odsoten

Pridružen: 02 Jun 2003, 12:35
Prispevkov: 214
Kraj: Novo mesto
Živjo Tono!
Nekaj tistega kar sprašuješ, je objavljeno v CQZRS 4/2003.
Upam, da ne bo prevelik QRM, če objavim še tu.

73 de Boris S54O

------------------------------------------------------------------------------------
Boris Plut, S51MQ, podpredsednik UO ZRS, in Simon Ravnič, S53ZO, član UO ZRS
Projekt "1000 šol"
Z radioamaterstvom v šolske klopi


UVOD

Projekt "1000 šol" je med člani ZRS že znan, saj je bil na pobudo prejšnjega predsednika Leopolda Kobala, S57U, in UO ZRS sprejet na skupščini Zveze radioamaterjev Slovenije v Šmartnem pri Litiji leta 2002. Predstavljen je bil že v CQ ZRS 2/2002 in tudi radioklubi so v letu 2002 dobili dopis s prijavnico k projektu. Upravni odbor ZRS v novi sestavi se je na 1. seji junija 2003 seznanil s potekom akcije. Ta je zaradi urejanja pravnih predpisov, ki urejajo radioamatersko dejavnost, nekoliko zastala, pravilnik o izpitih pa je že sprejet. Letošnjo jesen bomo z akcijo nadaljevali, zato projekt predstavljamo podrobneje.

CILJ

Iz imena akcije je razvidno, da je ciljna populacija osnovnošolska in srednješolska mladina. Zaradi različnih vzrokov je med radioamaterji vse manj mladih, ki so porok za napredek dela in obstoj tako radioklubov kot ZRS. Osnovni cilj projekta je popularizacija radioamaterskih aktivnosti med mladimi, iz tega pa izhajajo tudi sociološki cilji (zaposlitev mladih v prostem času) in državni cilji (popularizacija tehniških znanj in bodočega raziskovalnega dela na različnih področjih).

Zaradi prepletanja več dejavnikov je pomembno, da se med nami razvije partnerski odnos in vsak bo prav gotovo našel svoj interes. Enega od partnerjev imamo tudi v Ministrstvu za šolstvo in šport, ki se je že odzvalo na našo pobudo.

IZVEDENE AKTIVNOSTI

Radioklubi, ki so se prijavili k izvedbi projekta, so že prejeli spremno gradivo za izvedbo:
• barvne plakate, ki predstavljajo radioamatersko dejavnost (S57B, sponzor Združenje za informatiko in telekomunikacije pri GZS);
• zgoščenko s predstavitvijo RA dejavnosti (S51KQ);
• videokaseto s posnetki o WRTC 2000 (S50R).
Navezali smo stik z Ministrstvom za šolstvo in šport. Sektor za srednje šolstvo je srednjim šolam že poslal okrožnico št. 604-02-12/2003 z naslednjo vsebino:

Zveza radioamaterjev Slovenije je sprejela projekt »1000 šol«, katerega glavni namen je popularizacija radioamaterskih dejavnosti na osnovnih in srednjih šolah ter v dijaških domovih. Z ustreznimi gradivi vas bo seznanila Zveza radioamaterjev sama. Menimo, da cilji projekta ustrezajo usmeritvam razvoja srednješolskega izobraževanja, zato priporočamo, da se aktivno vključite v izvedbo projekta.
Elido BANDELJ, državni sekretar
AKTIVNOSTI, KI POTEKAJO
Dogovorjen je sestanek s sekretarko za osnovne šole, ki ji bomo osebno predstavili projekt in se skušali z njo dogovoriti vsaj za podobno vsebino okrožnice za osnovne šole. Računamo tudi na pomoč pri sofinanciranju aktivnosti, ki bi jih organizirali skupaj s šolami (npr. projekt 1000 šol, nastopi na DTK, Infosu), sofinanciranju "novega" CQ ZRS (rubrika za osnovnošolce) in priročnika za radioamaterje ter na možnost dodelitve sistemskega vira finančnih sredstev ali obveščanje o možnostih dodelitve le-teh.
UO ZRS je imenoval delovno skupino (S51EJ, S51BR, S57U in S59AR), ki se v imenu ZRS z Agencijo za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto (ATRP) dogovarja za spremembo Pravilnika o vrstah amaterskih radijskih postaj in tehničnih pogojih za njihovo uporabo. Uporaba frekvenc in izdajanje licenc tej starostni kategoriji je pogojena prav s spremembo zakonodaje.

Tudi v mednarodni radioamaterski organizaciji IARU je v zadnjem času zaslediti trend po spremembi mednarodnih predpisov, ki predpisujejo delo na naših frekvencah. O teh smernicah slovenski radioamaterji precej govorimo tudi prek interneta na naslovu www.hamradio.si (Portal ZRS) in prek Packet Radia. Imenovana je delovna skupina (S51BW, S57BBA, S57XX, S51EJ), ki bo poskrbela, da bo predvidoma konec oktobra izšel dopolnjeni Priročnik za radioamaterje, ki je bil nazadnje izdan daljnega leta 1995. Ista skupina pripravlja tudi spremenjen katalog znanj in nabor izpitnih vprašanj, ki bo usklajen s predvidenimi novimi razdelitvami radioamaterskih razredov.

Simon, S53ZO, ob tem vabi k sodelovanju pri pripravi učnega gradiva v elektronski obliki (Power Point), ki bo koristilo vsem izvajalcem predavanj. Teme bodo usklajene s priročnikom. Povabilo k sodelovanju in preglednico najdete na naslovu http://www.hamradio.si/tecaj/.


KAKO ZAČETI S PROJEKTOM

Doslej se je k projektu prijavilo okrog 50 radioklubov, zato posredujem nekaj dodatnih napotkov tistim, ki ste zainteresirani za priliv mladih v svoje radioklube in se nameravate povezati s šolami v vaši okolici.

Na ravnatelja šole se obrnite s ponudbo predlaganega projekta. Predstavite mu namen, priložite vsebino okrožnice MŠŠ (glej zgoraj), za podrobnejšo predstavitev dejavnosti pa lahko predložite tudi vsebino dopisa, ki smo ga poslali na MŠŠ:

»…Tehnično izobraževanje, vzgoja in usposabljanje članstva, še posebno mladine, na področju radiotehnike, elektrotehnike in sodobnih informacijskih tehnologij, razvijanje in vzpodbujanje veselja - ljubiteljstva do dela na amaterskih radijskih postajah, radioamaterskega konstruktorstva, športno-tehničnih tekmovanj (amatersko radiogoniometriranje, popularno imenovano “lov na lisico”) in druge radioamaterske dejavnosti so pomembne naloge, ki jih ZRS dokaj uspešno uresničuje.

Načela in programske usmeritve naše organizacije vključujejo tudi stalno pripravljenost radioamaterjev, da s svojim znanjem in tehničnimi sredstvi nudijo pomoč pri zaščiti in reševanju človeških življenj in materialnih dobrin ob elementarnih in drugih nesrečah ter nevarnostih ...«.

Zaradi planiranja interesnih dejavnosti v šolah je pomembno, da to storite takoj v začetku šolskega leta. V osebnem pogovoru in ob izraženem interesu izročite ravnatelju plakate, predstavite ali izročite mu predstavitveno zgoščenko, videokaseto, radioamaterski priročnik, gradivo v elektronski obliki in glasilo CQ ZRS. Predlagajte mu, da bi učencem ali dijakom v okviru tehničnega pouka ali izven tega z besedo in s praktično uporabo predstavili našo dejavnost.

Če reklamnih materialov še niste prejeli, sporočite ZRS, ki vam jih lahko zagotovi.

Dogovorite se glede prostora, opreme, urnika in partnerskega odnosa. Šole imajo predvidena določena finančna sredstva, s katerimi bi lahko pokrile manjše materialne stroške, ki bi nastali ob taki obliki interesne dejavnosti. Prepričan sem, da bi bili del stroškov pripravljeni kriti tudi starši, kot na primer mnogi že zdaj na ta način omogočamo izvajanje interesnih dejavnosti, ki jih organizirajo na šolah zunanja društva (taborniška, športna dejavnost ipd.).

Vsekakor pa predstavite vzgojni vidik radioamaterstva, ki se bo kasneje odražal tudi na ostalih področjih življenja. Za osnovo si lahko vzamete Častni kodeks slovenskih radiomaterjev, ki ga objavljamo posebej v tej številki.

SKLEPNE MISLI

Če ste doslej že izvajali tečaje na šolah, projekt "1000 šol" za mnoge radioamaterje ali radioklube v sami izvedbi ni nič novega. V večini primerov pa so predavatelji in tečajniki prepuščeni lastnim zmožnostim in znanju. To je projekt celotne radioamaterske organizacije. Oblik dela in pomoči je v njem veliko, prostora je dovolj za vse.
Med nastajanjem osnutka projekta sem o vlogi zveze in radioklubov za priliv ali ohranitev mladih razmišljal na naslednji način:

Vloga ZRS je v tem, da
• zagotovi sistemske in organizacijske pogoje za izvedbo tečajev in kasnejšega udejstvovanja mlajšim od 14 let starosti;
• pripravi enotna gradiva;
• obvešča radioklube o aktivnostih in projektih, kot so Dnevi tehnične kulture, Odprta šola, srečanje mladih tehnikov;
• v CQ ZRS uvede rubriko »Mladi« in tudi imenuje urednika;
• poskrbi za kvalitetno in mladim namenjeno spletno stran ZRS (vsebine podobne kot v CQ ZRS);
• organizira medijsko podprta tekmovanja ali srečanja mlajših od 18 let: razni projekti za zaposlitev mladih (droge, zdravo življenje brez cigarete in alkohola), tekmovanja iz znanja operatorstva, novih računalniških komunikacij, konstruktorstva, PR, ARG, Field day ipd.;
• predstavlja radioamaterstvo v medijih.

Vloga radioklubov je v tem, da
• se povezujejo in nudijo pomoč šolam pri tehničnem pouku in organizaciji nekaterih aktivnosti v naravi; poleg omenjenega lahko tudi s področja astronomije (luna EME, meteorji MS, ozvezdja šum vesolja ipd.);
• organizirajo in sodelujejo pri izvedbi interesnih dejavnosti, v katerih lahko ponudimo našo dejavnost: šport (ARG), tehnični pouk (npr. usmernik za vlakec, preprost sprejemnik in oddajnik za ARG, izdelava antene), likovni pouk (npr. izdelava QSL kartice, oblika spletne strani), planinstvo (npr. obisk kakšne radioamaterske postojanke ali vozlišča), računalništvo (npr. program za vodenje radioamaterskega dnevnika);
• poskrbijo za postavitev lastne spletne strani, kajti mladi velikokrat in s ponosom pogledajo na internetu, kaj je novega iz njihovih krajev;
• o svojem delu poročajo občinskemu županu in objavljajo v lokalnih medijih ter CQ ZRS;
• v radioklubu določijo mentorja za mlade.

Določitev mentorja za mlade se mi zdi še posebej pomembna. V šoli, kjer sem ravnatelj, smo pod mentorstvom učitelja praktičnega pouka Bojana Bajeca, S52B, v okviru šole izvedli kar nekaj tečajev in izpitov, vendar v večini radioklubov potem ni bilo nikogar, ki bi mlade vodil naprej in jih motiviral za nadaljnje delo.

Projekt "1000 šol" je po imenu res zastavljen visoko, vendar je po vsebinski plati uresničljiv. Številko je potrebno jemati v smislu procesa in ne cilja.

Za dodatna pojasnila in pomoč smo vam na ZRS vedno na voljo.


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 2 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group