S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 27 Jul 2017, 19:36

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 15 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: FT-101
OdgovorObjavljeno: 28 Jul 2008, 14:48 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 19 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 205
Kraj: LJ
Ali se kdo aktivno uporablja starejso KV postajo FT-101 ?

RF speech processor MAGNUM SIX
se obnasa podobno, kot da ste stoenki dodali
linearni ojacevalec moci 1 kW ...
Priloga:
Magnun 6 DD.jpg
Magnun 6 DD.jpg [ 59.4 KiB | Videno 4783 krat ]


gl, DD+


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT-101
OdgovorObjavljeno: 19 Dec 2012, 23:25 
Odsoten

Pridružen: 06 Avg 2010, 14:18
Prispevkov: 141
Kraj: JN75
s51fu napisal/-a:
Ali se kdo aktivno uporablja starejso KV postajo FT-101 ?

RF speech processor MAGNUM SIX
se obnasa podobno, kot da ste stoenki dodali
linearni ojacevalec moci 1 kW ...
Priloga:
Magnun 6 DD.jpg


gl, DD+



še aktivno , ampak z WARC bandi ( Z )

_________________
73 GS


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT-101
OdgovorObjavljeno: 01 Jan 2013, 18:08 
Odsoten

Pridružen: 25 Maj 2004, 11:46
Prispevkov: 285
Kraj: velenje
Tudi jaz veselo delam na FT-101Z. Me pa zanima , koliko moči je normalno , da iztisne iz sebe omenjena postaja na zg. bandih?
Ter ali se , da omenjeno zadevo pred. zg. kje tudi kupiti ?

Lep 73!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT-101
OdgovorObjavljeno: 02 Jan 2013, 11:00 
Odsoten

Pridružen: 19 Jan 2005, 21:25
Prispevkov: 191
Kraj: VRHNIKA
Pred davnimi leti sem uporabljal FT-101Z. Kolikor se spomnim, je bila izhodna moč odvisna od uporabljenih izhodnih cevi. Če se prav spomnim, so 6146A dajale 100W, 6146B okoli 120W, kasneje pa so se pojavile še ene, ne vem, če je bila oznaka 6146C, ki pa so bile zmožne dajati celo 140W. Podatke navajam po spominu, ki pa je včasih lahko tudi zavajajoč! Hehe.

_________________
73 de S57DX


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT-101
OdgovorObjavljeno: 02 Jan 2013, 17:23 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Jan 2006, 11:01
Prispevkov: 1150
Kraj: Lendava
Ne spomnim se, ali so obstajale 6146c, z 6146b je na vseh bandih šlo ven okrog 120W. Se pa še dobro spomnim, da je FT-101Z (kakor tudi 101ZD) imel že vgrajeni zelo soliden procesor, pa zgornja škatla ni potrebna. FT-101Z in ZD sta kar konkretni nadgradnji starih FT-101, 101b, 101e, 101ee, 101ex... Jaz jih ne bi niti primerjal, za malo nostalgije in osvežitve spomina:

FT-101:
Slika

FT-101B:
Slika

FT-101EE
Slika

Potem pa...
FT-101Z:

Slika

FT-101ZD:
Slika

Lepo, kaj ? 101E in EX pa ne bom nalagal, tako je že preveč nians.

_________________
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT-101
OdgovorObjavljeno: 03 Jan 2013, 19:25 
Odsoten

Pridružen: 25 Maj 2004, 11:46
Prispevkov: 285
Kraj: velenje
Očitno so lampe v moji 101enki še v dobrem stanju , saj in sebi iztisne prav nekje med 100- 120 W ,odvisno ob banda. Me pa bega sledeče, ko jo poglasim na največjo moč , ki gre v anteno. Je med tjunanjem , IC tudi do 250mA. (ko je na tune). Med samim delom pa IC niha med 150-200 mA. Je to ok ? Nekoč mi je eden star maček rekel ,da je najboljši tok za lampo , ko da ven največjo moč. Ker bi želel , da moja ljubica še dolgo dela , me zanima kako je sedaj z tem ?

Lep 73!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT-101
OdgovorObjavljeno: 03 Jan 2013, 19:37 
Odsoten

Pridružen: 20 Apr 2006, 20:58
Prispevkov: 24
Kraj: LUDBREG - HR
Dosta sam radio s FT-101ZD,solidan radio.
Koristim priliku da svim operatorima na ovom forumu čestitam Sretnu Novu.

Lep 73! Velimir,9A2VJ


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT-101
OdgovorObjavljeno: 03 Jan 2013, 22:02 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Jan 2006, 11:01
Prispevkov: 1150
Kraj: Lendava
s56izw napisal/-a:
Očitno so lampe v moji 101enki še v dobrem stanju , saj in sebi iztisne prav nekje med 100- 120 W ,odvisno ob banda. Me pa bega sledeče, ko jo poglasim na največjo moč , ki gre v anteno. Je med tjunanjem , IC tudi do 250mA. (ko je na tune). Med samim delom pa IC niha med 150-200 mA. Je to ok ? Nekoč mi je eden star maček rekel ,da je najboljši tok za lampo , ko da ven največjo moč. Ker bi želel , da moja ljubica še dolgo dela , me zanima kako je sedaj z tem ?

Lep 73!

Iztok, med kakšnim delom, SSB ? Med tunanjem gre ven maksimalna moč in to pokaže tudi Ic (250mA). Isto je pri delu na CW (key down). Ko pa govoriš v mikrofon, pa Ic in s tem tudi moč nihata v ritmu govora. To te muči, da ne gre do 250 mA ? Niti, ko zažvižgaš v mikrofon ? Ravno temu služi tista škatlica, da je bolj "polni" signal, pa je srednja moč večja. Pa tudi malo doda ostrini in prodornosti govora. Vklopi PROC in nastavi potenciometer COMP LEVEL na recimo 2/3, pa bo "bolje"... :wink: Bodi pa tudi pozoren na ALC, ker s tem lahko zelo pokvariš razumljivost in kakovost zvoka (govora). Ni treba pretiravati. MIC GAIN pa tudi odpri do recimo polovice. Pa malo preštudiraj tudi ostale funkcije, saj tu jih ni tako dosti.
Ta stari maček ti je malo nerodno povedal. To je mislil na pravilno uglasitev TX-a. Takrat pri najmanjšem toku da največjo moč.
Kj pa žena pravi, da imaš ljubico ? :D

_________________
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT-101
OdgovorObjavljeno: 03 Jan 2013, 22:44 
Odsoten

Pridružen: 16 Dec 2004, 18:06
Prispevkov: 89
najmočnejše so 6146w (ne c), ki jih je relativno lahko najti, recimo na ebay.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT-101
OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2013, 05:41 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1465
Zanimiva debata :)
Med 80W in 120W je pičlih 1.8dB razlike.
Sedaj pa poskušajte najti, koliko dB je debelina kazalca na S-metru FT101.....


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT-101
OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2013, 07:27 
Odsoten

Pridružen: 06 Avg 2010, 14:18
Prispevkov: 141
Kraj: JN75
W verzija lamp je menda grajena še za bolj dinamične obremenitve -transport ( za vojaške aparature ) žarilna nitka bolj odporna na tresljaje,udarce....

_________________
73 GS


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT-101
OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2013, 09:18 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Jan 2006, 11:01
Prispevkov: 1150
Kraj: Lendava
s55m napisal/-a:
Zanimiva debata :)
Med 80W in 120W je pičlih 1.8dB razlike.
Sedaj pa poskušajte najti, koliko dB je debelina kazalca na S-metru FT101.....


:D Točno tako. Enim je pa bolj važno to, do kod kazalec brca. Ni pomembno, da za eno S stopnjo (6dB) rabiš 4x večjo moč... važno je, do kod brca ! :D
Danes so radioamaterski tečaji na forumu...

_________________
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT-101
OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2013, 12:15 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 12 Mar 2006, 21:13
Prispevkov: 513
Kraj: Novo mesto
Važno je, da je PI filter pravilno(!) uglašen, kar je premalo povdarjeno in potem še, da kazalec kontrole ALC, brca v mejah pri delu na SSB. Če je temu tako, bodo izhodne lampe dočakale lepo starost. Seveda, če je njihova nevtralizacija pri vgradnji, pravilno izvedena.

_________________
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT-101
OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2013, 14:36 
Odsoten

Pridružen: 25 Maj 2004, 11:46
Prispevkov: 285
Kraj: velenje
Naj povem , da nas večina mlajših radioamaterjev nima izkušenj z tehniko z elek. Sedaj postajo le vključiš in dela . Prav zato se je pri meni znašla ta stara lepotica, ki je kar 30 let nedotakjeno počivala v omari in me je očarala. Lastnik je po nekaj letih od nakupa umrl in postaja je ostala ... In postala stvar , ki je kar je dolgo let čakalo novega lastnika. Hčer od pokojnega , od katere sem jo kupil , sploh ni vedela kaj prodaja le da je njen oče to kupil in da sploh ne ve čemu služi. Praktično je nova , zato upam da mi bo še dolgo služila. Naj povem ,da je njen zvok prijeten , vsekakor pa drugačen od vseh mojih postaj , ki sem jih imel, kar nekaj.
Lepo bi bilo , če bi kdo napisal , kako se pravilno poglasi oz. ugalsi, da bo še dolgo v dobri kondiciji.
Kot sem napisal zg. jo pričnem tjunat , tako da dam , MODE na TUNE pri moči 1/3 max in je IC 150 mA. Z Preselect poiščem kjer je najboljši sprejem , to vidim tudi na način da se IC , dvigne ali manjša in ga , če preseže 150mA reg. z DRIVE. Ko sem to uredil , postajo preklopim iz IC NA PO , pred tem dam LOADING na 0 ter moč DRIVE nastavim na 1/2 . Vključim ponovno MOX ter poiščem z PLATE in LOADING največjo moč , ki jo iztisne postaja. Ko to storim , cel postopek ponovim še 1x le da dam sedaj DRIVE NA MAX. IC pri tem gre od 200-250 mA (TUNE , MOX) med oddajo pa , ker delam samo na USB pa seveda niha in je od 150-200 mA.
Vem ,da sem se malo razpisal , a me zanima ali počnem prav in , če ne . Kaj počnem narobe?

Hvala za info!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT-101
OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2013, 18:23 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 12 Mar 2006, 21:13
Prispevkov: 513
Kraj: Novo mesto
Iztok
...Danilo je temo odprl, vendar z drugim namenom oz. prošnjo. S temi komentarji smo že krepko izven.
Najbolje bi bilo, da se odpre nova tema okoli uglaševanja starejših postaj, ki te komande imajo (Plate, Load, Carrier-drive, ALC...) pa naj vsak iznese svojo varianto. Postopek je dokaj točno določen in če se ga držiš, kot rečeno, ti bodo lampe dolgo trajale pa tudi motenj na bandu ne boš povzročal.
Danilo pa še vedno ni dobil odgovora. Ali pač...

_________________
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 15 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group