S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 23 Jan 2021, 22:07

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 8 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: EU Zoo ?
OdgovorObjavljeno: 26 Okt 2009, 10:15 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Jan 2006, 11:01
Prispevkov: 1149
Kraj: Lendava
Neštetokrat doživeta tema, katere se pa vsi raje otepamo, namesto da bi jo načeli. Po debatah s tujimi radioamaterji (tudi operaterji na »DX postajah«), ki so mi mnogo tega povedali, odgovorno stojim za tem, kar bom napisal.
Najprej o CW. Poznamo scenarije, ki se dogajajo zadnje čase, ko se pojavi iskana ekspedicija, predvsem na nižjih bandih. Tam se EU postaje navadno slišijo močno, DX-i pa bolj šibko. Najprej eden, potem pa jih vedno več začne nervozno klicati DX-a na njegovi frekvenci (ali pa uglaševati linearje), kot da se po tolikih pile-upih še niso naučili, da v 99,99% primerih DX posluša drugje, to pa zato, da ga bodo lahko drugi neovirano slišali. Potem se pojavijo tisti, ki jim rečejo »policaji«, da bi tiste »padalce« pregnali, saj ne morejo več slišati DX postaje. Izraz »policaji« ni rano posrečen, zdi se mi normalno, da boš opozoril bližnjega, naj neha, ker vsaj ti ta čas ne moreš slišati in zato niti napraviti DX-a. Je človeško, da kdaj kdo pač pozabi stisniti »split«, pa ga je treba opozoriti. Vse to je še v mejah normalnega, dokler nekdo ne izgubi živcev. Opozarja prvega, drugega,… stotega, ampak vedno prihajajo novi in novi »padalci«, kot iz valilnice. Živčnost in toleranca sta celi čas na meji, potem pa kateri od »policajev« po opozarjanju pozabi stisniti tipko »Split«, pa ga še on kliče na »nedovoljenem« mestu. Totalni kaos je hitro tu. Potem jih vedno več izgublja živce, vsuje se plaz sočnih izrazov, nekateri začnejo še namerno motiti. Kdo je kriv ? Po moje tisti, ki je/so začel/i.
Je pa še ena stvar Dostikrat »padalcem« sploh ne morejo dopovedati, da naj kličejo višje. To pa predvsem iz treh razlogov. Eden je ta, da sploh ne vedo, kaj pomeni kratica UP ali QSX, drugi ta, da za split delo sploh še niso slišali, tretji pa ta, da sploh ne obvladajo telegrafije. Uporabljajo programe, ki znajo dekodirati CW, pa tudi tipkati (npr. MixW, ipd.). Potem pa samo stiskajo makro s svojim znakom. Ko ga npr. dva ali trije opozorijo naenkrat, mu tega zaradi QRM program ne dekodira, pa kar nadaljujejo. To vem »iz prve roke«, mi je povedal en operater iz Madžarske, šlo je za njegovega znanca. Včasih se ti »padalci« celo naučijo melodijo svojega pozivnega znaka, pa tisti 5NN, drugo pa tako ne rabijo, saj delajo samo tiste, ki dajejo 5NN…
Za SSB ne bi izgubljal besed, razlika je le v temu, da govoriti zna vsak, edino nepoznavanje operaterske tehnike je zelo problematično.
Zaskrbljujoče pa je predvsem na PSK. Zadnje čase je vedno več takih, ki sploh ne preverijo na kateri frekvenci oddajajo, ko delajo audio nastavitve, sploh ne preverijo, če je frekvenca prosta, preden začnejo klicati CQ, delajo zvezo s tistim, ki se sploh ne »pogovarja« z njimi… Izstopa pa nepoznavanje kratic, ki so se prenesle iz telegrafije. Prejšnji teden sem »poslušal«, kako je en Nemec spraševal enega Francoza, kaj pomeni BTU, ker mu ni jasno…
Zanimivo je tudi poslušati pas, kjer posluša DX. Katastrofa. Mnogi samo kličejo, tudi takrat, ko DX oddaja, ali kliče točno določenega, ko pa njih pokliče, jih zmanjka. S tem predvsem delajo motnje, da DX ne more sprejeti določenega, pa se s tem samo izgublja čas. To zelo dobro vedo tisti, ki so bili kdaj operaterji na kakšni bolj redki ekspediciji. Vsega tega je počasi že za celo knjigo, zato se opravičujem dolžini tega pisanja.
Zakaj ravno EU Zoo ? Zakaj ne npr. NA Zoo ? Prepričan sem, da zaradi liberalizacije izpitnih pogojev in ukinitve obveznega znanja telegrafije na KV (spraviti izpite na raven vesele šole : a-b-c-d), ki je izbruhnilo predvsem v Evropi. Z znanjem CW (in vsega spremljajočega – Q-kodi, kratice), se naučimo tudi obnašanja in tehnik dela na KV ! Ampak na žalost je prevladala miselnost tistih, ki nimajo pojma, kako se »diha« na KV. Zdaj je pomemben samo izpit na liberalizirani ravni… Poznam primer vsaj ene države, kjer je bila njihova zveza proti temu, pa so »intruderji« v imenu masovnosti in novih operaterjev to izsilili preko državnih organov. Novih operaterjev pa zdaleč ni toliko, kakor bi pričakovali, pa še kakovost je porazna. Ne v vseh primerih, le v večini, ne bi rad užalil svetlih izjem. Oni (intruderji) so to počeli za "svojo rit". Saj je to državljanska pravica… !?? To je nekaj takega, kot če bi za vozniški izpit ukinili del praktične vožnje in minimizirali obvezno znanje prometnih predpisov in prometnih znakov. Kaj bi bilo v prometu ? Isto kot na KV, le da na KV v »nesrečah« ni mrtvih. Problem je vedno večji, zato se mi zdi prav, da načnemo to temo.

P.S.
Nekoč je še bilo pomembno, da ko si oddal cvoj CALL, si s tem predstavljal tudi svojo državo. Danes več ni te "vrednote" ?

_________________
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: EU Zoo ?
OdgovorObjavljeno: 26 Okt 2009, 14:18 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1495
Arpi, tudi tiste z III kategorijo smo izšolali mi in izpita niso kupili na tržnici v Butalah.............
Zato pripišimo krivdo sebi in naši lenobi.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: EU Zoo ?
OdgovorObjavljeno: 26 Okt 2009, 16:21 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Jan 2006, 11:01
Prispevkov: 1149
Kraj: Lendava
s55m napisal/-a:
Arpi, tudi tiste z III kategorijo smo izšolali mi in izpita niso kupili na tržnici v Butalah.............
Zato pripišimo krivdo sebi in naši lenobi.

Ja, to so tisti, ki nikoli niso prav "zadihali" na KV, zdaj pa... Sicer pa NE, to ni letelo samo na S5 amaterje, le tu pa tam kateri "zašteka". Zaradi majhnosti smo tako v manjšini. Šlo je predvsem na druge, naj jih naštevam ? Raje ne, me bo še kdo obtožil netenja mednacionalne nestrpnosti, kar je za današnje razmere povsem običajno.
Mi samo spadamo med njih, ker so nam bili vzorniki. Nekdo pa ima zasluge za to...

_________________
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: EU Zoo ?
OdgovorObjavljeno: 27 Okt 2009, 19:54 
Odsoten

Pridružen: 12 Jul 2004, 06:57
Prispevkov: 92
Hej hoj!

Danes sem peljal svoji "šefici" zapravljat v Italijo, pa sem vzel sabo par letnikov starih Radioamaterjev iz 70 in 80 let, ker sem vedel da bo to trajalo.HI
No v glavnem ,vsake toliko se je pojavil kakšen članek s skoraj identično temo:lidi, policaji,brezzvezniki...kljub dosti bolj rigoroznim pogojem za dostop do bandov, scena v etru ni bila dosti drugačna od sedanje.Konec koncev ,slavni model s 14.200MHz tudi ni od danes.
Nekateri imamo pač radi Radio v vseh mogočih oblikah, nekaterim pa je to samo način zdravljenja frustracij,manjvrednosnih kompleksov in večnega tekmovanja in "nadmudrivanja" drugih.Če te ta hobi res veseli, ni hudič da se ne naučiš tistih par pravil dela na bandih in lepega vedenja.Problem je samo v glavah.Bil in bo.

73 Tomaž


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: EU Zoo ?
OdgovorObjavljeno: 06 Dec 2009, 13:41 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 754
Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia
Glavno, da imamo vedno izgovore. Sedaj so pač ex tretjeklasniki vsega krivi, potem pomanjkanje znanja telegrafije, potem bo krivo pomanjkanje znanja Fourrierjevih transformacij in tako naprej.

V resnici pa gre za to, kar je S57BAT napisal - enostavno gre za pomanjkanje kulture.

Glede pomanjkanja znanja, pa nobena klasa nič ne reši, ker imamo vsak dan več ljudi, ki so naredili izpit, pa praktičnih znanj niso imeli kje dobiti. V radioklubih se skorajda nič ne dela, vse več je individualistov in posledično se novih radioamaterjev mentorsko ne uvede v delo. Nekoč začetniki nismo imeli niti denarja za nakup postaje in smo bili prisiljeni v delo v radiklubu in posledično v lekcije bolj izkušenih, ki so nas praktično vpeljali v delo.

73 de S56OA - Ognjen

_________________
Member of S59DGO
http://www.s59dgo.org


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: EU Zoo ?
OdgovorObjavljeno: 06 Dec 2009, 16:23 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Jan 2006, 11:01
Prispevkov: 1149
Kraj: Lendava
Izgovori ? Za kaj ? To so samo dejstva ! Seveda niso krivi "liberalci". Neznanje je krivo tudi za pomanjkanje kulture. Izgovor je to, da se niso imeli kje naučiti. Zakaj pa ne ? Tu je problem. Gremo na izpit (poudarek na elektrotehniki) in to je to. Gospod Fourrier pa nima pri temu čisto nič, večina ga še danes čisto ne razume. Največja zmota pa je, da je to neko ljubosumje. Kje pa, dobri šoferji so v prometu vedno dobrodošli.
Denar in postaje... Pet do šest let smo delali iz kluba, s postajami, ki smo jih pač imeli v klubih. Tako smo se vsaj naučili iz slabega izvleči najboljše. Ja, tisto vpeljevane manjka. A je sedanja situacija normalna ? Hotel sem povedati, da je to čisto normalna posledica tega. Pa še to sem napisal, da je za to nekdo zelo kriv (oziroma ima zasluge)... :evil:

_________________
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: EU Zoo ?
OdgovorObjavljeno: 06 Dec 2009, 18:04 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1495
Zanimiva tema!
Sam nimam in nisem nikoli imel težav s policaji, namernimi motilci in "brezvezniki".
Naj bo enkrat za vselej jasno, da je najbolj boleča za vsakega izmed takih enostavno ignoranca.
Ljudi se vzgaja na tečajih, srečanjih, med prijatelji in znanci, ne pa preko radijskih valov.
Ko pa imajo ljudje občutek, da jih nihče ne more odkriti, pokažejo svoj pravi značaj.
Bolj, kot se boste na njih jezili, večji smisel bo dobilo njihovo početje.
Dejal pa bi, da je vsaj za 50% zmede na frekvenci kakšne ekspedicije kriv operater na drugi strani.
Ta naj bi bil tisti, ki kontrolira nastali "kaos".
Za drugih 50% pa krivim DX clustre, ki so polenili svetovna ušesa.
Vsaj zame, je bil dosti večji užitek, ko jih ni bilo.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: EU Zoo ?
OdgovorObjavljeno: 06 Dec 2009, 18:49 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Jan 2006, 11:01
Prispevkov: 1149
Kraj: Lendava
Saj imaš prav, je pa lahko DX Cluster dober pripomoček. Ampak samo pripomoček.
Eh, ne gre za policaje, ampak za "padalce", mopediste, ali kako naj jim rečem...

_________________
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 8 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group