S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 09 Jul 2020, 03:36

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 8 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 31 Jul 2006, 13:21 
Odsoten

Pridružen: 10 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 412
Kraj: Golisce
Že dolgo me muči, da bi nekaj napisal na to temo. Zadnji IOTA contest,
ki sem se ga udeležil, pa je ''izbil sodu dno''. Ker se QRZ kratica,
kot nadomestilo in orodje za obvladovanje Pile-up-ov kar uporablja in uporablja, želim v prid, predvsem mladim novim S5 operaterjem, povedati svoje mnenje okoli tega povsem napačnega izražanja.

Kaj sploh pomeni kratica QRZ?

Po spominu napisano, brez da grem iskati po spletu to pomeni:
KDO ME KLIČE?

Ne pomeni pa: NASLEDNJI, ZDAJ PA VŽGITE, KONČAL SEM, NAVALI NARODE ... itd.

Kratica se je rodila v času telegrafije in kar vidim smiselnost njene uporabe, v takratnih, telegrafskih razmerah, z doma izdelanimi sprejemniki. S pojavom SSB modulacije se je njena uporaba hitro preselila tudi tja. Ker pa je SSB komunikacija bistveno hitrejša od telegrafije, se jo z govorom da z lahkoto nadomestiti. Operater na postaji, katero kliče veliko korespondentov (na SSB) je vedno v hudi dilemi, kako najhitreje v dnevnik spraviti vse, ali pa vsaj čimveč postaj. To je še posebej izpostavljeno v tekmovanjih, kajti osnova vseh radioamaterskih tekmovanj je namreč - vzpostaviti čimveč zvez. Operater, ki ima Pile-up, se bo premnogokrat, na podlagi izkušenj ali slabih ''učiteljev'' ob končani zvezi odločil prav za QRZ. S tem psihološko pridobi delček sekunde. Psihološko! Ko takole reče QRZ? ga v istem momentu že posluša nekaj novodošlih postaj. Kajti, če ima takšen Pile-up, mora biti pa že zanimiv, in ob zanimivih rečeh, sa vsakdo ustavi. Ko oprerater že drugič uporabi QRZ, namesto svojega znaka, dva ali trije omenjeni novodošli že začno izgubljati živce. Ko to prakso ponovi v tretje, nekateri že izgubijo živce in ga začno, preko vseh, spraševati za njegov znak. Zavore popustijo. Da ne omenim ostalih, ki ga celo kličejo, brez da bi vedeli, koga sploh kličejo. Ker pa naj bi to bil plemenit hobi, v katerem naj bi imeli vsi ''vljudne'' odnose in v tekmovanjih ''enake'' možnosti, pridemo še do naslednjega QRZ spodrsljaja. S tem, ko Pile-up operater (tako vsaj misli) z uporabo QRZ-ta pridobiva na času,
njegova ''konkurenca'' čas izgublja, saj mora v vsakem primeru počakati na identifikacijo Pile-up operaterja. V zadnjem kontestu sem na nekega Španca čakal 5 ali 6 QRZ-tov, skupaj več kot minuto in pol!
Je to HAMSPIRIT? Je to ''enakost''? Po moje ne. Španec je naredil pet zvez, jaz pa nič. Porabil sem za pet zvez časa, ko sem čakal, da bo
''blagovolil'' povedati svoj klicni znak. Španec bi namesto QRZ podal svoj znak in stvar bi bila rešena. V obojestransko zadovoljstvo.

Kako torej iz tega famozno-zakoreninjenega QRZ načina komunikacije?

Čisto enostavno! Zamenjajte QRZ s svojim klicnim znakom!

Naj podam primer:
Poslušal sem postajo ZD8Z, ki je na 28 MHz v CQ WPX kontestu ''furala'' takšen Pile-up, da se ti zmeša. Niti enkrat ni uporabila QRZ, ampak je zadeva šla nekako takole:

a) ZD8Z, ZD8Z, kontest!
- Pile-up!
a) KG0IE, 59 4012
- R, you're 59 001
a) KG0IE Thank's ZD8Z
- Pile-up
a) OE8SKQ 59 4013
-RR, 59 003
a) Thank you, ZD8Z
..
..
Kaj je s tem pridobil? Predvsem, izgubil ni nič, vsi pa so v vsakem trenutku vedeli, kdo je DX postaja. Takšnih kvalitetnih operaterjev pa je žal premalo, da bi se kvantiteta neizkušenih operaterjev na današnjih bandih lahko zgledovala po njih. Niti ''potegne'' jim ne, zakaj bi tako lahko bilo prav, saj dnevno vsepovsod slišijo QRZ operaterje. In s Ferarriji, se vsak hitro poistoveti. Le da se Ferarrije ne vozi s QRZ-om.
Kaj hitro s ceste zdrsnete v kaos.

Težko je opustiti stare navade, ki jih že leta nosimo s sabo. Vendar, vseeno poskušajte nadomestiti QRZ s svojim klicnim znakom. Da sem prišel do tega spoznanja, sem tudi sam potreboval precej let.
Upam, da bo nekdo, ki to prebere, do tega spoznanja prišel nekoliko prej.

73, Aleksander, S57S

ps. Forum pogreša ''podrubriko'' - Delo za postajo.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 31 Jul 2006, 13:44 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 26 Avg 2003, 17:13
Prispevkov: 472
Kraj: Golo 670m asl
Bom poskusil...
:D

_________________
Dolg boom - srečna postaja!! 73, S52OW de Tilen
Home page: http://s52ow.heliopolis.si


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 31 Jul 2006, 15:28 
Jaz sem ugotovil obupno identifikacijo postaj na 6 m! Marsikatera izgine v ssumu, pozivnega znaka pa ne odda. In to je edina koristna informacija ker so raporti itak vsi 59(9). ORA lokatorji se vlecejo iz podatkovnih baz.


Na vrh
  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 31 Jul 2006, 16:23 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2003, 03:29
Prispevkov: 2423
Kraj: Ljubljana - JN76HB
Hmm, ja, ali pa neskončni CQ in enkrat klicni znak!

Z Aleksandrom se povsem strinjam, saj sem tudi sam že parkrat čakal ne da bi vedel koga. Je bil pač pile-up in nekaj zanimivega je že moralo biti, HI...

Na srečo je kar nekaj operaterjev, ki QRZ dopolnijo s Klicnim znakom...

_________________
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: QRZ
OdgovorObjavljeno: 31 Jul 2006, 19:08 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 27 Apr 2003, 19:36
Prispevkov: 209
Kraj: Koper
Zanimivo temo si odprl Sandi. Žal moram povedati, da tidi sam veliko poslušam, naredim pa malo, letos 298 zvez. Torej skoraj nič. Resnično se te stvari dogajajo. Priznam, da sem poslušal, pa še zavedal se nisem, da sem tudi sam uporabil kakšenkrat to kratico, saj človek ni povedal znaka. Prižgal sem računalnik, naložil dx-cluster in šele tam videl zakaj se gre. Tudi po več ko 5 minut ni slišati znaka.
To ne velja samo za mlade operaterje, ne samo na S5 operaterje ampak je po mojem prepričanju kar širše uporabna informacija.

LP


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Španec in QRZ...
OdgovorObjavljeno: 31 Jul 2006, 19:20 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 12 Mar 2006, 21:13
Prispevkov: 510
Kraj: Novo mesto
Pozdrav

Imaš seveda prav, samo opozoriti moraš tega španca in ostale, ki tako
delajo 8), sicer bo vse skupaj podobno predlogu mamice porednega fanta na roditeljskem sestanku : kar soseda dajte za ušesa pa bo tudi
naš bolj priden :D

73

_________________
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 31 Jul 2006, 20:32 
Odsoten

Pridružen: 07 Nov 2004, 15:38
Prispevkov: 478
Kraj: Črnomelj
Vsekakor se strinjam s tabo Sandi glede QRZ ?.

Lanski IOTA sem bil veliko SWL na 20m. V spominu mi je še vedno 9A8RR team iz Korčule, kako kvalitetno so »obdelovali« pile-upe. Po vsaki zvezi je bil obvezen THANKS in nato 9A8RR. Temu primeren je bil tudi njihov score. Če se ne motim so bili 1. ali 2. v kat. IOTA. V ekipi je bilo nekaj OK in OM hamov ter glavni organizator 9A4M-ate, ki sem mu tudi osebno čestital za odlično delo, ki bi ga priporočal poslušati marsiketeremu večjemu BIG GUNu kot so bili oni.

Mene osebno pa še bolj kot QRZ? motijo delni pozivni znaki, ki jih dajejo v glavnem I in EA postaje. Kakšen smisel ima to, mi nikoli ne bo jasno…Nekaj minut v prazno nabijaš CQ potem pa rabiš najmanj tri relacije da kompletiraš zvezo.

Sicer pa tukaj ne bomo kaj dosti rešili. Lahko pa v soboto kaj pripomoremo k čimboljši nacionalni razvrstitvi v EUHFC. Jaz bom prvič v tem CTESTU v kat. Mix mode LP. Me prav zanima kaj se da narediti s žicami + tuner. Eni smo še vedno v bakreni dobi :D.

73 & CUL EUHFC Damjan S52W


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 01 Avg 2006, 13:01 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1493
Marginalen problem! To pravim jaz, ki se s Sandijem sicer strinjam, bi pa začel red delati kje drugje in ne pri repu :)


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 8 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group