Kako uporabljate rotator + logger?

Operatorsko delo v praksi, metodika dela, kam obrniti antene, triki in zvijače..

Moderator: s55o

Kako uporabljate rotator + logger?

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 01 Jan 2025, 19:21

Najprej srečno in čimveč DX v novem letu 2025.

Imam vprašanje za tekmovalce in vse ostale, ki imate rotatorje. Na kakšen način imate povezan rotator program za logiranje? Če se komu ljubi, bi prosil, da malo opiše svojo tehniko in način dela. Razvijam namreč en mini krmilnik za rotatorje, pa bi rad zbral čimveč uporabnih "use case"-ov. Sam sem "raziskal" zgolj uporabo iz N1MM, kjer lahko npr. v okno klicnega znaka vneseš nov kot rotatorja in pritisneš "Alt-J", ali pa isto narediš ko je vnesen klicni znak (in N1MM ugotovi v katero smer je sogovornik), pa tudi stisneš "Alt-J". Moj mali krmilnik zdaj zna to prevesti v premik v novo lego, brez vseh drugih vmesnikov. Na eni strani je LAN kabel, na drugi rotator. Pa seveda N1MM mora biti prav nastavljen, da ve kam pošiljat. Se uporablja še kaj drugega?

Hvala za pomoč.
Uporabniški avatar
s54mtb

Kraj: JN75OT12LK Novo mesto

Re: Kako uporabljate rotator + logger?

OdgovorNapisal/-a s55oo » 01 Jan 2025, 20:08

Odlično! Na kratko to je to...
Goran ANDRIC, S55OO
Uporabniški avatar
s55oo

Kraj: Domzale

OdgovorNapisal/-a s54mi » 02 Jan 2025, 18:31

Jaz sam lani poleti nadgradil en nekoliko starejši Yeasujev rotator z namensko ploščico in Arduino kodo od K3NG.

Uporaba pa zaenkrat isto kakor je rekel S55OO.

Edina drugi scenarij, ki mi pride na pamet je samodejno sledenje satelitom (npr. da poloviš vse SSTV slike iz mednarodne vesoljske postaje, tudi kadar te ni doma).
Priponke
IMG_20240907_151441585.jpg
Ploščica za Yaesu G1000SDX rotator
(3.37 MiB) Še ni prenešeno
s54mi

Kraj: JN65UM

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 02 Jan 2025, 22:33

Super, hvala za info. Samo to še vedno rabiš en računalnik blizu (USB krmiljenje). Moja ideja je, da je kontroler lahko kjerkoli in se poveže samo preko mreže (kar vključuje tudi wifi, optiko, ...), kar je uporabno za antenski stolp, ki je malo dlje od postaje z računalnikom.
Uporabniški avatar
s54mtb

OdgovorNapisal/-a s54mi » 03 Jan 2025, 08:07

Koda od K3NG tudi to predvideva. Ima notri nekaj scenarijev za razne izvedbe oddaljene enote -> da daš cel pogonski sklop ali zgolj encoder/magnetni kompas direktno gor na stolp in da še imaš lokalno škatlo z tipkami in ekranom za upravljanje.

Sicer za povezovanje rotorjev ima N1MM dobro opisano v dokumentaciji: https://n1mmwp.hamdocs.com/setup/interf ... nformation. Mi smo letos v klubu to usposobili in dela OK (sicer rotor je prek USB priklopljen na 1. računalnik, a je preko mreže možno ga tudi obračati iz 2. računalnika). Druga rešitev bi bila kakšen "virtual serial port" gonilnik za Windowse.
s54mi

Kraj: JN65UM

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 05 Jan 2025, 20:53

s54mi napisal/-a:Koda od K3NG tudi to predvideva. Ima notri nekaj scenarijev za razne izvedbe oddaljene enote -> da daš cel pogonski sklop ali zgolj encoder/magnetni kompas direktno gor na stolp in da še imaš lokalno škatlo z tipkami in ekranom za upravljanje.

Sicer za povezovanje rotorjev ima N1MM dobro opisano v dokumentaciji: https://n1mmwp.hamdocs.com/setup/interf ... nformation. Mi smo letos v klubu to usposobili in dela OK (sicer rotor je prek USB priklopljen na 1. računalnik, a je preko mreže možno ga tudi obračati iz 2. računalnika). Druga rešitev bi bila kakšen "virtual serial port" gonilnik za Windowse.

Verjamem, da je "K3NG koda" super, ampak 22000 vrstic v enem fajlu? Kaj takega prvič vidim. Kdo se iz tega sploh znajde?
Uporabniški avatar
s54mtb

OdgovorNapisal/-a s55o » 12 Jan 2025, 20:23

Če želiš ustreči vsem in narediti produkt kot je treba, potem:
1. Mora biti povezljiv v mreži preko etherneta
2. Mora imeti samostojni GUI, kjer imaš smer in napis kateri je (da jih lahko imaš več).
3. Software naj bo združljiv s tem kar pišete gor z n1mm.

S tem si lahko urediš, da delaš na remote ali iz druge sobe in obračaš rotator če imaš če povezavo na ethernet.
Komaj čakam da bo kaj za prijet :)

lp
Boštjan
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
Tečni Moderator

Kraj: jn76gh

OdgovorNapisal/-a s53xx » 12 Jan 2025, 21:55

Že nekaj let mi remote deluje:
Rotator s komando z COM vmesnikom, MOXA N-PORT COM na ETH vmesnik in pa PstRotator software, ki res podpira vse možno (tracking, velik nabor kontrolerjev (rotatorjev), contest in logging prrogramov, AZ/EL, itd..)
Cena? Moxa vmesnik se mi je valjal v službi, ker je ostal še iz časov prehajanja na TCP/IP, (kaj podobnega bi bilo tudi uporabno), PSTRotator sem registriral za 30€. Poraba, razen ko obračam anteno je zanemarljiva.

Mam pa še en rotator dom, home made, brez kontrolerja. Z veseljem kupim vmesnik, seveda samo takega z ETH portom, vgrajenim WEB vmesnikom in pa kar je najvažneje; po ""Gorenjcu prijazni ceni"! :lol:

lp
Slavc, S53XX
s53xx

Kraj: Tržič

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 15 Jan 2025, 22:45

V tej zgodbi ne razumem najbolje vloge programa PST rotator. Sem si ga nainštaliral in res ima dolge menuje nastavitev. Čemu je vse to namenjeno, če je na koncu rotator le en velik servo motor? Malo sem pregledoval, kaj vse ponujajo razni proizvajalci, pa se med rotator in uporabnika lahko "naštrika" kar nekaj komponent. Eni izdelki so res vrhunski z GUI, povezavami na vse možne načine, ... ampak na koncu vendarle poganja motor in gleda pozicijo antene. Ali sem tu kaj zgrešil? OK, verjetno nekateri specialni načini uporabe verjetno zahtevajo tudi neko sledenje (satelitu, luni, letalu, MS, ...). Jaz si predstavljam uporabo rotatorja večinoma tako, da rečeš v katero smer naj zavrti anteno in to je to. Ali sem kaj pomembnega spustil v tem konceptu?

Hvala za deljenje mnenj.
Uporabniški avatar
s54mtb

OdgovorNapisal/-a s55m » 16 Jan 2025, 08:55

Cilj naj bi bil, da je rotator na ethernet vmesniku in od razlicnih loggerjev prejema ukaze, kam naj se vrti.
Zato ker je na svetu mnozica rotatorjev in mnozica logerjev, je clovek naredil PST rotator sw, ki je nekaksen vmesnik med loggerji in rotatorji.
Nacinov uporabe je pa kar nekaj, eden od njih je tudi ta, da vpises v rotator DXCC in ker pozna domaco lokacijo, sam izracuna smer, kam naj se obrne. ce gremo se naprej, se lahko s pomocjo podatka o smeri vetra iz vremenske postaje lahko obraca v najugodnejso smer glede na veter... in tako naprej...
K3JO je ze naredil tak vmesnik, ki se lahko prikljuci na kakrsenkoli encoder , vozi katerikoli motor a je na zalost napisan za DXlog in ni javno objavljen.
V logu samo napises smer v stopinjah in pritisnes bliznjico.

Srecno Mare!
s55m

Kraj: KN12OR

OdgovorNapisal/-a s52ei » 16 Jan 2025, 09:21

Hoj,
morda se tu najde kakšna ideja
https://remoteqth.com/single-rotator-interface.php
'73 de S52EI, Ivan
s52ei

Kraj: Ravne na Koroškem

OdgovorNapisal/-a S57KW » 16 Jan 2025, 12:56

Hoj,

jaz sem/bom uporabljal ERC-M z dodatnim LAN priključkom. Na računaniku pa virtualni serijski port.

LP

Jure - S57KW
S57KW

Vrni se na Operatorska tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov