S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 03 Dec 2021, 11:28

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 2 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: QO-100 @ Es'hail 2
OdgovorObjavljeno: 07 Feb 2021, 20:37 
Odsoten

Pridružen: 03 Jul 2001, 01:00
Prispevkov: 753
Kraj: JN66SI
Janez, S53V, je v temi viewtopic.php?f=2&t=21182 napisal:

s53v napisal/-a:
... Ker smo demokratičen forum predlagam, da tisti ki odda oglas naj potem za "plačilo " napiše vsaj kaj koristnega za nas ostale na ta forum ...


Da ne bom ob naslednji objavi oglasa na forumu Lea tudi sam "kregan", v skladu z gornjim priporočilom ;) tule pripenjam nekaj svojih skromnih izkušenj okoli dela prek QO-100 @ Es'hail 2. Čas hitro beži in minili sta že dve leti, kar je v radioamaterske vode zaplul ter jih dodobra razburkal satelit Es'hail 2. Gre za komercialni (TV) satelit, ki pa ima na krovu tudi transponder, namenjen radioamaterjem. V radioamaterskih krogih se ga je prijelo ime "QO-100", "QO" kot okrajšava za "Quatar Oscar". Baje so ga plačali Katarci, ker pa gre za denar od nafte, smo ga v bistvu plačali vsi, ki v svoje avtomobile tankamo fosilna goriva.

S stališča tehnike sam satelit oz. radioamaterjem namenjeni transponder resnici na ljubo ni nič posebnega. Podobni transponderji so bili v množični uporabi že v 80-ih letih prejšnjega stoletja, v zlatih časih analognega oddajanja s TV satelitov in se uporabljajo vse do danes. Radioamaterski transponder (QO-100) se od slednjih razlikuje le po tem, da ima zaradi specifične uporabe dodan (v amaterski radijski tehniki dobro poznan) AGC ter, jasno, deluje na frekvencah, namenjenih radioamaterjem. Nenazadnje, tudi radioamaterji s(m)o v 80-ih letih gradili podobne analogne transponderje in to celo na lastnih satelitih (npr. družina satelitov Oscar, prvi, Oscar 1, izstreljen že davnega leta '61).

Kar je pri QO-100 drugače, je, da je transponder tokrat nameščen na satelitu, ki okoli zemlje kroži v geostacionarni orbiti. V praksi to pomeni, da ni več potrebe po za amaterja relativno dragem in zahtevnem mehanizmu obračanja anten za dvodimenzionalno sledenje, kot je to v primeru satelitov, ki se potepajo po nizkih orbitah.

Osebno me radioamatersko delo prek satelitov nikoli ni toliko pritegnilo, da bi se z njim poigral. Deloma tudi zaradi omejenih sredstev ter potrebe po relativno zahtevnem antenskem sistemu. A je tokrat naneslo drugače. Spomladi 2019, ko se je še dalo poceni in enostavno potovati med državami stare celine, sem ob tednu pred veliko nočjo imel priložnost obiskati špansko Andaluzijo. V Sevilli sem ob tej priliki obiskal tudi znanca radioamaterja, Blasa, EA7GIB. Poleg izkazane pregovorne tradicionalne (in večkrat preverjene) andaluzijske gostoljubnosti sem med obiskom dobil v dar SAT TV LNB, za povrh pa še nekaj plastičnih komponent, natisnjenih na 3D tiskalnik ter uporabnih za gradnjo antene za delo prek QO-100. V bistvu sva "menjala" za velikonočno potico, ki sem jo za to priložnost pritovoril vse iz S5 ;).

Prijazna gesta kolega radioamaterja pa je hkrati pomenila tudi obvezo v dar prejete kose koristno uporabiti. Po vrnitvi domov sem tako iz kleti privlekel že nekaj časa pozabljen krožnik za sprejem satelitskih TV programov, ga zmontiral na balkon ter nanj pritrdil dotični LNB. Moj krožnik je relativno majhen (fi = 60cm), a je po priporočilih s forumov (in uradne spletne strani AMSAT) ravno še zadoščal za sprejem signalov iz QO-100 na našem dele celine. Večjega bi si na balkonu stanovanjskega bloka tudi težko privoščil oz. bi bil preveč vpadljiv.

Prvi poskus sprejema signalov s QO-100 je bil z relativno preprostimi in enostavno dostopnimi sredstvi. Signal iz omenjenega LNB sem pripeljal na vhod TV USB (RTL-SDR) ključka, kupljenega za približno 20 EUR na E-bay. Splača se kupiti nekoliko dražjo izvedbo v aluminijastem ohišju, saj omogoča boljše odvajanje toplote s čipov. Napajalno škatlico za napajanje LNB prek koaksialnega kabla ter z vgrajenimi preklopi polarizacije H/V in frekvenčnega obsega konverzije sem na hitro spacal skupaj sam, s programsko obdelavo in demoduliranjem sprejetih signalov se je "trudil" program SDR console:

https://www.sdr-radio.com/

nameščen na prenosnem računalniku (uporaba na balkonu).

Taka konfiguracija ima pred bolj tradicionalno (klasični frekvenčni konverter + radioamaterski TRX) dve bistveni prednosti:

- prikaz spektra čez široko frekvenčno območje v realnem času olajša nastavitev antene in iskanje signala QO-100 med množico TV oddaj s komercialnih satelitov, ki jih na tem delu neba ni malo, ter,

- program "SDR console" omogoča sinhronizacijo na nosilec, ki se nahaja približno v sredini "banda" QO-100 (telemetrija FSK) ter na ta način programsko kompenzacijo frekvenčnega drifta, ki pri sprejemu na običajni ceneni (nepredelani) SAT TV LNB v načinih dela SSB ali CW niti približno ni zanemarljiv.

Kasneje sem preskusil še drugačne tehnike sprejema, na koncu pa pristal kar pri klasični rešitvi s konverzijo v VHF oz. UHF radioamaterski obseg ter sprejemom na klasično amatersko radijsko postajo in sicer predvsem zaradi relativno skromne sprejemne antene. Krožnik premera 60cm je za sprejem SSB uporaben precej mejno, pri šibkejših signalih je prisotnega kar nekaj šuma. Izkazalo se je, da je razumljivost signalov SSB pri klasični postavitvi nekoliko boljša, kot pri programski (SDR) rešitvi na osebnem računalniku v kombinaciji z USB "RTL-SDR" ključkom.

Nekaj začetnih poskusov sprejema na amaterski radijski postaji je zabeleženih v videoposnetkih na Youtube:

Sprejem svetilnika CW: KLIK!
Sprejem svetilnika CW, stabilizacija frekvence z GPSDO: KLIK!
Sprejem signala SSB: KLIK!

Pri načinu dela SSB je frekvenčni drift, ki presega nekaj 10 Hz, že moteč. Pri sprejemu in tudi oddaji s klasično radioamatersko postajo + konvertersko tehniko je tako nujna primerna stabilizacija frekvence lokalnih oscilatorjev zlasti RX pa tudi TX konverterja in pa, najbolj pomembno, samega LNB. Sam sem se med rešitvijo z GPSDO in klasičnim OCXO (pečico) odločil za slednjo, saj je pri rešitvi z GPSDO potrebna še dodatna antena za sprejem signalov s satelitov GPS. Rešitev z OCXO se je izkazala za frekvenčno dovolj stabilno za nemotene zveze v načinu dela SSB.

Na QO-100 se da poleg prevladujočih postaj z nemškega in francoskega govornega področja (v manjšem številu so sicer prisotne postaje iz večine evropskih držav, pa tudi kaj bolj eksotičnega z vzhoda se najde) zaslediti tudi nekaj aktivnih radijskih postaj iz S5. Do sedaj sem od slovenskih postaj naredil zvezo (SSB) z Davidom S51DA in Bojanom S52ME. So pa na obsegu prisotni tudi drugi radioamaterji iz Slovenije (da ne bom komu naredil krivice ;)). Po informacijah, ki sem jih dobil od S52ME, se slovenske postaje najlažje najde na frekvenci okoli 10.489,775 MHz (frekvenca oddaje s satelita = "downlink"). Bojan je aktiven tudi pri gradnji opreme. Veliko izdelanih komponent ima lepo foto-dokumentiranih. Morda se odloči in najde čas, da kakšno zanimivo fotografijo pripne tudi v to temo?

Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil Davidu, S51DA, ki mi je prijazno poklonil komplet kovinskih delov za izdelavo oddajne antene za obseg 13cm tipa "krpica" po načrtih iz Interneta (išči: "QO-100 antenna Poty").

Na koncu prilagam nekaj fotografij zadnjega stadija moje "satelitske" tehnike (konverterji, vgradnja v ohišje, oddajna antena za 13cm obseg tipa "krpica", namontirana na (pred) LNB v gorišču krožnika). Če bo sreča mila, se bo razvoj, jasno, še nadaljeval ;)!

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: QO-100 @ Es'hail 2
OdgovorObjavljeno: 06 Avg 2021, 17:03 
Odsoten

Pridružen: 03 Jul 2001, 01:00
Prispevkov: 753
Kraj: JN66SI
Radijska postaja za delo prek satelita QO-100, nekoliko bolj v duhu časa kot postavitev v prispevku zgoraj.

Več fotografij z opisom: KLIK.


Slika


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 2 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group