S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 26 Sep 2018, 06:10

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 18 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: FSK in microHam
OdgovorObjavljeno: 20 Dec 2017, 09:37 
Odsoten

Pridružen: 11 Jul 2003, 08:31
Prispevkov: 239
Kraj: Novo mesto
FSK z microHam USB routerjem in TS-480sat mi ne dela.

V načinu FSK je šla postaja na oddajo z izmenično slišnimi toni SPACE /MARK, sedaj ob enakih nastavitvah slišim le en ton, recimo MARK. Če pa v meniju 42 spremenim polariteto oddaje off /on pa se tona zamenjata in slišim le SPACE. To je enako kot če v nastavitvah Loggerja32 v opciji MISC nastavim SOUND namesto COM-TxD (FSK). Če grem z enakimi nastavitvami na oddajo v načinu USB (AFSK) pa se slišita oba tona.

Imam tudi možnost zagnati v XP-jih in tam se izrazito sliši prvi ton MARK, ki traja le sekundo in se nadaljuje pisk v SPACE. Če pa obrnem polariteto v menu 41 pa se sliši prvi kratek SPACE in nato neprekinjen MARK.

Uporabljam microHam USB router že več kot deset let, vedno enako, ni bilo problema z FSK mode. Poskusil sem tudi z drugim popolnoma enakim microHamom in ni bilo razlike. Ima kdo podobno izkušnjo, vsak nasvet bo dobrodošel

_________________
Janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FSK in microHam
OdgovorObjavljeno: 20 Dec 2017, 12:58 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 13 Nov 2005, 18:48
Prispevkov: 117
Kraj: Črnomelj
Živjo!

Če delaš z logger32, ki ima za digitalno delo mmvari, ima možnost samo afsk način dela.
Zaženi mmtty in poizkusi na fsk.

_________________
73 de Vinko, S53F


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FSK in microHam
OdgovorObjavljeno: 20 Dec 2017, 14:23 
Odsoten

Pridružen: 11 Jul 2003, 08:31
Prispevkov: 239
Kraj: Novo mesto
Vinko.

Hvala, da si se odzval, a povedati moram, da s tem programom delam že od nekdaj in je bilo vse v redu.
Prenehalo je tako rekoč čez noč. Zjutraj namesto dveh tonov le pisk in gotovo.
Predrkal sem vse mogoče nastavitve in neuspešno.

MicroHam sam brez Loggerja v nastavitvah, oziroma v načinu portov in možnosti TEST pri FSK enako piska en ton, pa bi po moje (sem že pozabil kako je bilo takrat ko je delalo) moralo oddati oba. Ne vem kako bi še drugače probal nimam več idej.

Vinko hvala in lep pozdrav.

Janez.

_________________
Janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FSK in microHam
OdgovorObjavljeno: 20 Dec 2017, 14:55 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2351
Kraj: jn76gh
Velika verjetnost je, da če imaš okolje Windows, da so se zbrkali porti. Preveri ponovno nastavitev portov za FSK.

Z zadnjimi posodobitvami Win10 je bilo kar veliko takšnih in drugačnih problemov.

Lep pozdrav

Boštjan s55o

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FSK in microHam
OdgovorObjavljeno: 20 Dec 2017, 15:11 
Odsoten

Pridružen: 11 Jul 2003, 08:31
Prispevkov: 239
Kraj: Novo mesto
Boštjan.

Delam z XP-ji in tudi win7 dela enako. Zamenjal sem tri PC-je a nič ne pomaga.
Hvala za nasvet in lep pozdrav.

Janez.

_________________
Janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FSK in microHam
OdgovorObjavljeno: 20 Dec 2017, 15:22 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2351
Kraj: jn76gh
Ja, če imaš samo 1 ton, to pomeni, da FSK tastanje ne dela. Tako da moraš v tem grmu iskati zajca.

GL

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FSK in microHam
OdgovorObjavljeno: 20 Dec 2017, 16:33 
Odsoten

Pridružen: 11 Jul 2003, 08:31
Prispevkov: 239
Kraj: Novo mesto
Boštjan.

To je problem, ki ga ne morem rešiti. Ko se naloži Logger32 in se postavi okno RTTY napiše, da dela FSK na COM4 in ni kaj
misliti, da ne bo dveh tonov. Na USB pa dela normalno a to je AFSK. Toliko sem se že ukvarjal s tem, da mi ni nič več jasno.

Lp,

Janez.

_________________
Janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FSK in microHam
OdgovorObjavljeno: 20 Dec 2017, 18:36 
Odsoten

Pridružen: 11 Jul 2003, 08:31
Prispevkov: 239
Kraj: Novo mesto
PS: Morda bi se oglasil kdo, ki ima enako konfiguracijo, microHam USB router v povezavi s TS-480sat in loggerjem32,
to bi bila najbolša rešitev. Se priporočam.

Janez, s53mj.

_________________
Janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FSK in microHam
OdgovorObjavljeno: 20 Dec 2017, 19:48 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2351
Kraj: jn76gh
www.microham.com/Downloads/U2_Logger32_Setup.pdf

Mogoče pomaga.
lp

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FSK in microHam
OdgovorObjavljeno: 20 Dec 2017, 19:52 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 12 Jul 2003, 19:00
Prispevkov: 47
Kraj: Budanje
Zdravo Janez.

Ena izmed možnosti je tudi, da pogledaš konektor(je) ki gredo na postajo. Pred letom sem imel isti problem....enemu pinu se je snela žica.

73 de Borut S50B

_________________
ex. S57AP, YT3TT, RK YU3DMU, RK YU3DAP


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FSK in microHam
OdgovorObjavljeno: 20 Dec 2017, 21:15 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 13 Nov 2005, 18:48
Prispevkov: 117
Kraj: Črnomelj
Sem prej malo prehitro napisal, da ima mmvari možnost samo afsk keying, kar ni res.
Poglej pod MMVARI Engine/settings/RTTY keying, če imaš obkljukano Radio 1 use internal FSK for RTTY keying.
Drugače ti pa lahko kdo tudi na daljavo pogleda nastavitve, recimo preko TeamViewer-ja.

_________________
73 de Vinko, S53F


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FSK in microHam
OdgovorObjavljeno: 21 Dec 2017, 08:00 
Odsoten

Pridružen: 11 Jul 2003, 08:31
Prispevkov: 239
Kraj: Novo mesto
Lep pozdrav, Borut, Boštjan in Vinko.

Upošteval sem vse nasvete in še enkrat pregledal in prenastavil USB Router, pa ni bilo sprememb.

Boštjanov link bi sicer pomagal, če bi imel router program izpred desetih let. Ta se je že večkrat obnovil in ima drugačna okna za nastavitve. V osnovi, pa imam prav to kar kaže link.

Borut, to bi bila prava kombinacija, sem pregledal zunaj vse pine in so v redu. Sicer sem zamenjal dva identična Routerja z vsemi novimi kabli pa je rezultat enak. Edina možnost prekinitve žice je znotraj postaje, tam pa ni moje področje.

Vinko, sem že prej ponastavil tudi v MMVARI na FSK in ne pomaga. Če zaženem program MMVARI na FSK enako piska in USB lepo poje v duetu.
Naložil sem TeamViewer in ti bom z veseljem pustil pregledati nastavitve, samo sporoči kdaj imaš čas.

PS: Imel sem že raznorazne ceremonije okoli rtty dela a take še ne. Če bi namesto brskanja po računalniku sekal drva
bi jih imel v drvarnici za dve zimi -HI! Imam pa tudi USB Interface III naprodaj, če je slučajno kakšen interesent.

Hvala vsem za pomoč.

_________________
Janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FSK in microHam
OdgovorObjavljeno: 21 Dec 2017, 18:31 
Odsoten

Pridružen: 24 Nov 2002, 10:58
Prispevkov: 45
Janez...
Sam uspešno uporabljam USB3 in TS480 ze nekaj casa, in zadeva pravilno deluje. Sam sicer uporabljam MMTTY...
Svetujem da prebereš Microhamova navodila, tam je natančno opisan postopek konfiguracije USB3 in MMTTY, mogoče boš tam našel kaj kar bi lahko spregledal pri nastavljanju.

73 Marko

_________________
ex. S56CW


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FSK in microHam
OdgovorObjavljeno: 22 Dec 2017, 06:19 
Odsoten

Pridružen: 11 Jul 2003, 08:31
Prispevkov: 239
Kraj: Novo mesto
Dobro jutro.

Marko in vsi, ki ste mi poskusili pomagati z dobrimi nasveti. Moram še enkrat povedati, da s to konfiguracijo delam že več kot deset let brez problema. Včasih res ob zagonu Loggerja32 razmeče nastavitve a sem si pravilne poslikal in shranil za take primere tako, da z nastavitvami ni problemov. Problem je nastal, ko mi je nehalo delati čez noč in so bili vsi nasveti v to smer, tako da sem sam začel še sam verjeti v to.

Iz tega sklepam, da je napaka na postaji, saj se lepo slišita oba tona na FSK v slušalkah, ki prihajajo iz zvočne kartice, iz postaje pa le pisk in to pri pri dveh zamenjanih microHamih. Relevantno bi bilo na to konfiguracijo priključiti drugo postajo, da bi bil test popoln, te pa nimam. Tako mi ne preostane drugega kot delati USB AFSK kar mi odkrito povedano ne ustreza. S tem zaključujem debato v tej smeri, saj ne pomaga.

Hvala vsem še enkrat za pomoč. Vsem želim vesele Božične in Novoletne praznike.

Janez, S53MJ.

http://freeweb.siol.net/s53mj/

_________________
Janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FSK in microHam
OdgovorObjavljeno: 23 Dec 2017, 17:02 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2003, 03:29
Prispevkov: 2378
Kraj: Ljubljana - JN76HB
Janez živjo...

RTTY ne dela, če nimaš zagnanega EXT FSK... Oziroma dela na namensskih vmesnikih... USB interface II (III) pa potrebujejo EXT-FSK, potem se pa v MMTTY (verjetno tudi v MMVARI) nastavi, da uporabljaš EXT-FSK com... Sicer je postopek opisan tudi na microHAMovih straneh...

_________________
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 18 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group