OT: FreeNet 149 MHz

Vse kar ne sodi v zgornje rubrike, pa ima kaj zveze z radioamaterstvom!

Moderatorji: S57D, s55o

OT: FreeNet 149 MHz

OdgovorNapisal/-a s56kz » 20 Mar 2008, 16:44

Hi!

Ni ravno HAM zadeva ampak .......
Pred kar nekaj časa sem v Conrad-u gledal na polici FreeNet ročne postaje in se čudil kako lahko to prodajajo pri nas. FreeNet ( 149.025, 149.0375, 149.050MHz 500mW ) se uporablja samo v Nemčiji .
Na vse skupaj sem že pozabil , ko zadnjič slučajno priletim na 149.025 MHz in zaslišim debato v CB žargonu. Ugotovil sem , da je frekvenca redno v uporabi skupine ljudi iz spodnje savinjske doline.
Grem še na Conrad-ovo stran in najdem :

Slika

Delo za APEK ?
Uporabniški avatar
s56kz
Radioamater

Kraj: Šentjur, JN76QF

OdgovorNapisal/-a s55z » 21 Mar 2008, 02:17

Mislim, da bi morala ZRS ustanoviti komisijo, ki bi obravnavala vse take primere in jih posredovala APEKu... Posamezniki običajno niso dovolj vplivni, da bi jih upoštevali.
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a S56CT » 21 Mar 2008, 07:17

Hoj Dragan,

Konkreten primer, ki ga navaja Beno je 3 MHz višje od ham banda, zato se mi ne zdi smiselno, da bi neka komisija ZRS obravnavala takšne primere kršenja in igrala "policaja" izven svojih frekvenčnih obsegov ter potem "špecala" APEK-u.

Glede omenjenih postaj, ki jih prodaja Conrad, lahko za njihovo uporabo frekvenco zakupiš. Ko sem preletel Conradovo ponudbo za to postajo nisem nikjer zasledil, da bi Conrad navajal, da lahko omenjene postaje v Sloveniji prosto uporabljaš. Navaja samo za koga so uporabne. Postaje so drugače v katalogu označene kot PMR - Proffessional mobile radio. Vprašanje pa je tudi ali je prodajalec dolžan kupca opozoriti, da mora za uporabo teh postaj pridobiti ustrezno dovoljenje?

Bi pa bilo vsekakor dobro imeti komisijo v okviru ZRS za zaščito naših, radioamaterskih frekvenc. S51CQ je v drugi temi podal primer večletnega, neupravičenega motenja naših frekvenc s strani kabelske TV. To bi pa bilo že lahko bilo delo za ZRS oziroma kakšno posebno delovno skupino v okviru ZRS.
73 de S56CT-Tilen
http://rpt.hamradio.si/
S56CT
S5 RPT Manager

Kraj: Sevnica

OdgovorNapisal/-a s55z » 21 Mar 2008, 09:06

Hoj Tilen...
Ravno zato, ker sem sledil debati S51CQ, sem to napisal, saj je podobnih primerov vse več...
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a s57msg » 21 Mar 2008, 10:28

Tudi meni se zdi bolj perec problem to, kar se dogaja na nasih frekvencah kot to, kar se dogaja zunaj njih....

S56CT napisal/-a:Hoj Dragan,

Bi pa bilo vsekakor dobro imeti komisijo v okviru ZRS za zaščito naših, radioamaterskih frekvenc. S51CQ je v drugi temi podal primer večletnega, neupravičenega motenja naših frekvenc s strani kabelske TV. To bi pa bilo že lahko bilo delo za ZRS oziroma kakšno posebno delovno skupino v okviru ZRS.
73 DE S57MSG ..
Uporabniški avatar
s57msg

Kraj: Semič in Ljubljana

OdgovorNapisal/-a s57ezb » 21 Mar 2008, 14:43

"Konkreten primer, ki ga navaja Beno je 3 MHz višje od ham banda, zato se mi ne zdi smiselno, da bi neka komisija ZRS obravnavala takšne primere kršenja in igrala "policaja" izven svojih frekvenčnih obsegov ter potem "špecala" APEK-u. "
Točno tako! Kar pa, vsaj mene, NE briga kaj se dogaja izven ham frekvenc; za nas je problem tonski podnosilc na 2m bandu kateri "uhaja kabelašem", tudi v Sežani.
Uporabniški avatar
s57ezb

Kraj: Sežana,JN65WQ

OdgovorNapisal/-a S56ZDB » 21 Mar 2008, 16:45

Ena izmed možnosti je počakati, da kaj stori ZRS in pri tem tvegati, da se to ne zgodi nikoli.

Druga možnost je podati na APEK prijavo kar sam, kot občan (kot radioamater ali ne, anonimno ali s imenom in priimkom), APEK pa je dolžan ustrezno ukrepati.

Obe opciji vplivata tudi na ZRS. V kolikor bi prijave zbirala ZRS in jih redno dostavljala APEKu in hkrati od APEKa dobivala povratne informacije bi to krepilo ZRS in njen vpliv, tako med člani, kot do APEKa.

Samostojne prijave za dogajanja na RA frekvencah pa, kakopak, ZRS nekoliko dajejo na stranski tir (dejansko se s neodzivnostjo daje sama..), hkrati ni nobenih zagotovil, da bo APEK tudi ukrepal. Da ne omenjamo tudi možnost, da je vendarle nerodno, da se vsakdo izpostavlja sam in pri tem prevzame tudi tveganje, da se kdorkoli obrne še proti prijavitelju.

Kar se mene osebno tiče nebi imel do uhajanja signala (namernega ali ne) nobene milosti in bi vsako tako zadevo prijavil na APEK. Idealno vsaj z "blagoslovom" ZRS.

73

S56ZDB, Darko
S56ZDB

Kraj: Ljubljana

HI !

OdgovorNapisal/-a s57uw » 21 Mar 2008, 17:32

Pozdrav !
Ali kdo ve ČE kdo pri nas daje vrlim uvoznikom vse mogoče "komunikacijske "opreme certifikat da je aparat v skladu z zahtevami katere veljajo tudi za sporadična sevanja. S tem mu pač odobrijo prodajo, oziroma ne dovolijo !

Sicer bo kdo rekel kaj pa je teh 500 mW na gumici te igračke. Toda !
Saj je kar dosti uvoženi recimo TV in ostale zabavne elektronike, v teh "akcijskih" prodajah po svoji kvaliteti pod vsako kritiko. Potem se pa mi bojimo uporabiti že 100 W . Normalno , če oscilatorji v teh poceni aparatih nimajo na ishodih ...ve se kaj. Pač poceni roba, Uvozniki in tudi država si pa maneta roke skozi prekrasno potrošništvo .
V to smer naj gredo naša znanja. Predpisi že obstajajo !
Albert
s57uw

Kraj: Velika Polana

OdgovorNapisal/-a S56ZDB » 21 Mar 2008, 17:40

Ni za obupat.

Vsako kršitev ali zlorabo na RA frekvencah je treba dosledno prijaviti in zasledovati, če APEK v zakonskem roku ukrepa zoper kršilca. Brez prijav tudi APEK nima kaj za počet.
S56ZDB

Kraj: Ljubljana

Re: OT: FreeNet 149 MHz

OdgovorNapisal/-a VladoBrajer » 20 Apr 2009, 12:17

Da ne odpiram nove teme...

Tole je citat iz conradove spletne trgovine za postajo Kenwood TK-2202E2

FreeNet radijski standard je trenutno edini radijski standard v 2 m pasu, ki ne zahteva prijave ali naročnine. 149 MHz frekvenca vam v primerjavi s PMR na prostem nudi večji domet.

Kako je sedaj uradno s tem....je to res ali ne?

lp, vlado
I didn't know it was impossible when I did it!
VladoBrajer

OdgovorNapisal/-a s55s » 20 Apr 2009, 13:02

Pozdrav!

Te frekvence, ki so tukaj navedene, so izven našega RA spektra. Poznavanje radijskega spektra je osnova za RA delo in sploh delo na radijskih frekvencah, glede na službo.
Saj to sploh niso naše frekvence! Pač naj ''čvekajo'' kolikor hočejo.
Tudi na naših RA frekvencah je, z mano vred, oslovskega čvekanja preveč.
CB-jaši me še nikoli niso motili, pa vendar delajo nekaj cm (izračunaj!) poleg nas. Tudi PMR postaje me ne motijo (tukaj so pa že cm malo drugačni).
Sem pa že kar malo pozabil na razne ''uradne'' policijske prisluškovalce (so se nekam potuhnili). Vsi ti ljudje poznajo vse mogoče radijske frekvence - če bi jih pa vprašal samo za en, recimo za 2 m band (o KV ne bi govoril, najmanj pa o visokih frekvencah), so pa v temi.
Tudi jaz čitam razne oglase - gre mimo mene.
Rad pa pogledam razne oglase o RA postajah, ker je to pač RA področje. Drugo me pa ni nikoli zanimalo.
Pa še na nekaj sem pozabil.
Od vseh teh ''monitorjev'', še nikoli nisem nikogar slišal na nobeni RA frekvenci. Ali sem pa v teh par letih oglušel.

de Dan
Dokler QSL karta ni napisana in odposlana, zveza ni končana!
QSL karto sprejeti je pravica, poslati jo, je pa DOLŽNOST vsakega dobrega operaterja!
Don't talk about CW, just do it!
http://www.qrz.com/db/s55s
Member of S59GCD Lasko
Uporabniški avatar
s55s

Kraj: JURKLOŠTER JN76QC34DK

OdgovorNapisal/-a s55rd » 21 Apr 2009, 00:44

Pred leti se je že v Franciji bilo mogoče pogovarjati s temi postajami na frekvenci 149MHz. Seveda, ko pa se sedaj še dajo dobiti te postaje pri nas pa se zopet pojavi strah za našimi frekvencami. So ogrožene ali ne? Niso ogrožene, je pa frekvenčni prosti razpon vedno manjši in pojavljajo se nove tehnologije. Sprijazniti se je treba s tem. Dokler niso na "naših" frekvencah problema ni.Nekateri imajo pač slabe izkušnje z PMR postajami na 70cm pasu zato malo pretiran strah pred "neznanim".

Če pa koga moti bolj "gosti" promet na teh frekvencah pa se naj vpraša kaj narediti, da bodo naše bolj zasedene. Dosti bolj plodno razmišljanje.
s55rd

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a S58T » 21 Apr 2009, 08:18

Kar kvaliteten kovček.
Trije kompleti radijskih postaj TK-2202E(CPN)(brez kovčka) pri EN Čadež (pooblaščeni distributer Kenwood v S5) :450,00 Eur z DDV. Postaje so 8 kanalne, 5/1W.
Frekvence se pri EN Čadež vnesejo on nakupu, brezplačno, glede na licenco kupca. Zahtev za vnos 149.xxxx dosedaj še ni bilo.

Miro S58T
S58T

Kraj: Ljubljana Črnuče

OdgovorNapisal/-a S53MM » 21 Apr 2009, 10:36

FreeNet radijski standard je trenutno edini radijski standard v 2 m pasu, ki ne zahteva prijave ali naročnine. 149 MHz frekvenca vam v primerjavi s PMR na prostem nudi večji domet.

Kako je sedaj uradno s tem....je to res ali ne?

Seveda v 2m pasu ni frekvenc, ki bi bile licence free in bi bile namenjene pogovorom.
Pas, ki ga Conrad reklamira, je namenjen sledenju živali z ovratnicami z uporabo 10mW moči.

Pred približno letom je bila ista zadeva aktualna v njihovi spletni trgovini, takrat so po posegu TIRS zadevo takoj umaknili.
To bodo naredili tudi sedaj.

V času kapitalizma je žal najbolj pomembno, da se prodaja.

Matija/S53MM
S53MM

OdgovorNapisal/-a S57GB » 21 Apr 2009, 10:39

a nimajo taksi službe tu nekje svoje delovne frekvence?!pa avto šole sem tudi že slišal na teh frekvencah!
73 de Boštjan S57GB
antena je važna!
Uporabniški avatar
S57GB

Kraj: LJ-Podgorica-JN76HC

Naslednja

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov