S50LEA
http://forum.hamradio.si/

FT8 mode.
http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?f=32&t=19813
Stran 1 od 4

Avtor:  s53mj [ 19 Feb 2018, 17:34 ]
Naslov prispevka:  FT8 mode.

Pozdravljeni.

Ravnokar sedim pred računalnikom in zijam v barvne spote na ekranu, ki mi prihajajo v Band Activity oknu. Sem na Enable TX in opazujem, kako se odvijajo zveze, mene rabijo le, da kliknem pri opozorilu naj dam QSO v log in spet kliknem v Enable TX, da se vse ponovi. Kolikor sem seznanjem z delom nekaterih hamov, jim še tega ni treba. Jaz pa ponavljam to pretikanje, kot bi bil zadet in zveze se nizajo v dnevniku kot za šalo, brez vsakega truda. Nekdo je davno tega napisal, da je RTTY mode za tiste, ki ne znajo telegrafije, ampak zakaj je potem ta FT8. V tem času dveh ur dela na CQ, sem naredil lepo število zvez brez problema in ne vem zakaj mi je priletela rdeča vrstica z žaljivim sporočilom. Domnevam, da je temu človeku sicer v radioamaterstvu dolgčas in je tudi v drugih načinih dela dejaven kot "policaj", ki se je skril brez znaka in brez podpisa. Lahko bi mi objasnil kaj ga tare, pa tudi kaj ga je zmotilo pri mojem delu. Bil sem ves čas na prosti frekvenci in, če je mislil, da dela namesto mene robot, se je zmotil, sem ga le posnemal in dobil potrditev, da imam prav. Morda pa sem res to, za kar me je označil, ampak to velja tudi zanj, saj se je ukvarjal s popolnoma enako zadevo kot jaz – zijal v ekran in še imel čas pisati oslarije. Hvala enako in lep pozdrav.

http://freeweb.siol.net/s53mj/

Avtor:  S51TK [ 19 Feb 2018, 20:05 ]
Naslov prispevka:  Re: FT8 mode.

Ne se sekirat, policajev imaš tudi v "normalnem" delu več kot dovolj po celem svetu. Sicer ne delam s temi novimi zadevami, sem verjetno že prestar, ampak za mene to ni radioamaterščina, pa pika! Ko računalnik sliši namesto tebe,ti pa samo udarjaš po tipkovnici, sorry, to zame ni to ! Sicer pa dosti uspeha in delaj kar ti najbolj odgovarja !

73, Jani S51TK

Avtor:  S52DD [ 20 Feb 2018, 11:07 ]
Naslov prispevka:  Re: FT8 mode.

Se popolnoma strinjam in pridružujem Janijevem komentarju. Očitno ima večina veliko narejenega v "klasiki", pa je potrebno poseči po nečem novem, če to sploh lahko tako imenujem. En dober prijatelj mi je rekel, da je to mode za ..... pa ne bom ponovil tega :roll:

lp vsem skupaj

Avtor:  s53mj [ 21 Feb 2018, 13:48 ]
Naslov prispevka:  Re: FT8 mode.

Hej!

Jani in Dušan sta od vseh 343 "poglednikov" edina pokomentirala dogodek. Po vsem, kar sem doživel v FT8 zvezi bi predlagal, da se v vrstici msg. RRR doda kakšna mednarodna psovka, da se uradno ve kdo jo je poslal. Morda celo RRR re, da se dotični lahko ali opraviči ali pa doda svojo različico. Toliko o lepem vedenju na bandu.

http://freeweb.siol.net/s53mj/

Avtor:  s53mj [ 22 Feb 2018, 06:08 ]
Naslov prispevka:  Re: FT8 mode.

Še nekaj o FT8 na KV-ju.

Vsi programi wsjt oziroma njegove izpeljanke, so verjetno nepogrešljive na nekih drugih frekvencah, ne pa na KV-ju.
Pomen šibkega signala se na KV-ju v trenutku razblini, ko vklučimo monitor in se vsujejo slapovi. Nanje se odzivajo postaje, ki bi se lahko optično videle med seboj. Domnevam, da JT ni mislil na take zveze ampak vsaj DX-se, kar pomeni 3000 km oddaljene postaje ali rečeno tudi vsaj ne iz svojega kontinenta. Tega nihče ne upošteva in WS se je izrodil saj je vse postalo brez veze.
Tako zvezo s signalom 59 + 30 ali 40 DB, lahko naredimo na pamet brez FT8. Sam sem poskusil in ugotovil, da me recimo na 160 metrih nihče ne šmirgla kot šibek signal in se odzivajo le na močne, kar se mi zdi v osnovi zgrešeno. Poskusil sem na šibkih slapovih brez uspeha, saj so jih nekateri hitro povozili, kot da jih ni. Toliko o šibkih signalih in modulaciji, ki je baje obnorela svet.

http://freeweb.siol.net/s53mj/

Avtor:  s53v [ 24 Feb 2018, 08:35 ]
Naslov prispevka:  Re: FT8 mode.

s53mj napisal/-a:
Še nekaj o FT8 na KV-ju.

Vsi programi wsjt oziroma njegove izpeljanke, so verjetno nepogrešljive na nekih drugih frekvencah, ne pa na KV-ju.
Pomen šibkega signala se na KV-ju v trenutku razblini, ko vklučimo monitor in se vsujejo slapovi. Nanje se odzivajo postaje, ki bi se lahko optično videle med seboj. Domnevam, da JT ni mislil na take zveze ampak vsaj DX-se, kar pomeni 3000 km oddaljene postaje ali rečeno tudi vsaj ne iz svojega kontinenta. Tega nihče ne upošteva in WS se je izrodil saj je vse postalo brez veze.
Tako zvezo s signalom 59 + 30 ali 40 DB, lahko naredimo na pamet brez FT8. Sam sem poskusil in ugotovil, da me recimo na 160 metrih nihče ne šmirgla kot šibek signal in se odzivajo le na močne, kar se mi zdi v osnovi zgrešeno. Poskusil sem na šibkih slapovih brez uspeha, saj so jih nekateri hitro povozili, kot da jih ni. Toliko o šibkih signalih in modulaciji, ki je baje obnorela svet


Kakor ugotavljaš sta si verjeno avtorja WSJT protokola zamislila program kot pomoč za eksperiment in delo z zelo majhnimi močmi. Radioamaterstvo je nekdaj veljalo kot eksperiment in tehniški dosežek. Tudi Iztok S52D je na RIS-U 2018 imel
predavanje " WSJT protokol- komunikacije z majhnimi močmi na velike razdalje "

Tisti hip, ko se je pričela aktivnost na FT8 z 100W++ in več smo vse sfižili. Delati 100 DXCC držav in več ( 177 by S56A) držav s FT8 s IC7300 , z vsemi SDR-ji , beami, Reverse Beaconi, ON- KST Chati, zvezo ti pa s 59 odklofa računalnik z najmanj i5 procesorjem ni noben tehniški napredek ampak kar se mene tiče izguba časa in energije.

Če se povrnemo tam nekje 50 let nazaj, ko še ni bilo nobenih tovarniških postaj in računalnikov ter spotov se je delalo
200 DXCC držav in več z doma narejenim avdion sprejemnikom brez kristalnih filtrov , v končni stopnji je bila običajno kakšna 6L6 ali kvečjemu elektronka 807, vse skupaj pa brez prilagoditve in avtomatskega tunerja priključeno na navadno
"drat anteno " tipa Windom. V anteni je bilo mogoče maksimalno 5 do 10W RF moči. Zveze niso bile dogovorjene pri tem pa se je izmenjala še informacija o moči, lokaciji, imenu,temperaturi in še in še kaj. Pogoj pa je bil, čista ušesa pa kar nekaj časa je trajalo, da si nadrgnil 200 DXCC postaj.

Danes pogledamo, kaj je na DX News, poiščemo na Reverse beaconu, vključimo najnovejši SDR za 5000€, računalnik odklofa 59.. TU brez drugih dodatkov medtem, ko mi samo pritisnemo ENTER. Pri tem gledam hokejsko tekmo : Rusija- Češka.

Kje je tukaj eksperiment in tehniški napredek in ali je še sploh kakšna razlika v zvezi z tisto ,ki jo naredim na Skypu.??

Naredil sem 5,6 zvez na FT 8 slapovih pa imam na KV čisto dovolj "59 -TU, eksperimenta".Če bom bom raje poskusil,kako je z WSJT na UKV & up ali pa na meteoritih.


lp/73 S53V

Avtor:  s53mj [ 24 Feb 2018, 11:33 ]
Naslov prispevka:  Re: FT8 mode.

Janez, lep pozdrav.

To, kar si tako razumljivo napisal, bi razumel vsak, ki mu je kaj do „pravega“ radioamaterstva. Vse, kar se dogaja ta trenutek z FT8 mode, je milo rečeno brezvezno. Kdor misli drugače, naj še enkrat prebere tvojo razlago, pa naj pove, kaj v obrambo, da bom razumel poanto: " WSJT protokol- komunikacije z majhnimi močmi na velike razdalje ". Ta naslov pove vse, ampak nikjer ni rečeno, na kakšen način moramo uporabiti le žico in malo moč, recimo 10W, da bomo naredili DX. To se na KV-ju da tudi na drugih modulacijah, če so pogoji. Ampak za to se je treba potruditi in imeti v mislih nekaj drugega, kot sedeti pred računalnikom, zveze se pa kar delajo. Seveda se, saj sem že povedal, da se je stvar izrodila tako kot, že kar nekaj v našem hobiju. Če obrnem svoj 4 el. Beam proti JA ali USA lahko zmanjšam moč tudi le na 5 W bom naredil na CW ali RTTY, PSK ali kaj drugega prav enako število zvez kot na FT8. Morda sem neumen, da ne rečem še kaj drugega, ker sem se izpostavil javno na forumu in požel le neodobravanje. Vem, da se ne bo nič spremenilo, a to je moje mišljenje in vsaj še nekaj zgoraj podpisanih.

http://freeweb.siol.net/s53mj/

Avtor:  s53mj [ 24 Feb 2018, 12:55 ]
Naslov prispevka:  Re: FT8 mode.

PS:

Logger32 ponuja več kot trideset načinov digi mode, a niti ena ni tako popularna kot FT8. Imam pa predlog glede FT8 mode. Vsi naj bi uporabljali izključno le drevo kot anteno, brez omejitve moči. V številki 5/6 CQ ZRS si lahko preberete vse o tem. Potem ne bomo zbirali le lokatorjev ampak še bukve, hraste smreke itd. Veliko inovativnega radioamaterskega uspeha želim.

http://freeweb.siol.net/s53mj/

Avtor:  s58bz [ 24 Feb 2018, 15:38 ]
Naslov prispevka:  Re: FT8 mode.

Zdravo,
Mene pa pri vsem tem moti to, da je sedaj veliko winlink prehodov konstantno nedostopnih, ker su blizu začetnih ft8 frekvenc. Pa ni važno kateri band gledaš. :cry:
Lp, Ben

Avtor:  s53mj [ 24 Feb 2018, 15:49 ]
Naslov prispevka:  Re: FT8 mode.

Ben, lep pozdrav.

Tudi o tem sem že pisal, kako radioamaterji kljub temu, da smo dobili ob CQ ZRS še bandplan, s podrobno frekvenčno zasedbo modulacij, katerega se pa itak nihče ne drži.

Lp,

Janez.

http://freeweb.siol.net/s53mj/

Avtor:  S57S [ 24 Feb 2018, 22:37 ]
Naslov prispevka:  Re: FT8 mode.

Pozdrav!
Mene pa FT8 trenutno navdaja z lepimi občutki, namreč zelo lepo in hitro se delajo DX-i na spodnjih bandih. Imam žično vertikalko z dvema radialoma. Ker je bila resonančna na SSB delu sem jo podaljšal z na plastenko navito dodatno žico in jo tako zapeljal na FT8 frekvenco. Prvo sem kar nekaj dni porabil za raziskovanje, kako pravilno softwerirati microHAM interfejs III in FT5K ter WSJT-X. S pomočjo gugla sem našel tudi S53MJ informacije (hvala Janez za šering) o isti stvari, si vse to sprintal in nekako uspešno povezal zadeve. Prvi testi z malo močjo (cca 20W) na 80m so pripeljali do pričakovanega rezultata, da bo zadeva dobro delovala le po EU. Za večje razdalje pa je potrebno vsaj 200W - 300W, včasih še malo več. Govorim o zelo dolgih zvezah na 80m in ''težjim'' smerem - XE, OA, PY, LU, YV in še kaj.
Če gledamo striktno, da je to PC - PC QSO je to res. Da pa dosežeš tako lepe DX-e, je vseeno potrebno nekaj tudi vložit v opremo in kolikor toliko dobro anteno tudi na FT8. Z isto anteno in z 700W na SSB ali tako opevani CW mi te stvari preprosto niso prišle nazaj na CQ. Ali zelo redko, v res dobrih pogojih. Na FT8 grejo dobesedno vsak dan. Po skoraj 40 letih DX-anja na 80m, tako na SSB kot v CW je FT8 fantastično dobro DX klofarsko orodje. Z veliko večjimi antenami na višjih bandih seveda ta čar zgubi poanto. Na nizkih bandih pa se delajo stvari, za katere si prej rabil vsaj 2 ali 3 el beam, 2 el delta loop ali kaj podobnega. In višino. Torej, če gledaš s stališča, da pač želiš klofat DX-e, ki jih prej niti pod razno nisi mogel, pri tem mislim na običajne žične antene na nižjih bandih ali majhne magnetne loope, gp-jke, nizke dipole in vse razne invizibl variante, ki jih folk priklopi na IC-7300, potem ni nič čudnega, da folk toliko uživa. Da pa se klofa EU-EU je pa poanta v tekmi za čim več DXCC-ji, za kar so krive razne liste ali lov za osebno postavljenimi cilji. Jaz v FT8 fenomenu ne vidim nič slabega. Drugo pa je, kako dolgo bo trajalo, da se ga bomo naveličali. GL DX!
73, Aleksander, S57S

Avtor:  s53mj [ 25 Feb 2018, 05:32 ]
Naslov prispevka:  Re: FT8 mode.

Sandi, dobro jutro.

Ja, ni kaj dodati, se strinjam in da ne bo pomote, nimam nič proti FT8, le mislim, da se je na KV-ju izrodil, saj se zlorablja že
samo ime WS- šibek signal - mislim na sprejem, za kar je bil na 50 Mhz in višje zelo uporaben. Z močjo 300W pride signal tudi na nižjih bandih z drat anteno kar močno na vse celine. Morda je s sto vati že WS a se na FT8 dela tudi zato, ker se zaenkrat še niso razpasli močni signali preko vseh šibkih in velja neka distanca, ker je vse še novo. Ko bo tako kot sicer je KV-ju ne bo FT8 nič pomagal, bo kaos kot vedno. Na monitorju ne bo nobenega praznega mesta več in kaj se bo takrat zgodilo, isto kot vedno, šopali bomo čez slabše in smo tam. Če bi se radioamaterji držali Kodeksa o obnašanju na obsegu, spoštovali moči, se držali določenih frekvenčnih območij, da ne naštevam dalje, bi lahko delali z LP vse modulacije in bi se vsi slišali. To pa se ne bo zgodilo niti z FT8, v kar sem prepričan. Lep pozdrav.

http://freeweb.siol.net/s53mj/

Avtor:  s55z [ 25 Feb 2018, 15:19 ]
Naslov prispevka:  Re: FT8 mode.

Živjo,

Podobno, kot se je dogajalo na RTTY, pa potem na PSK31 in več, se bo evforija tudi tu počasi polegla... Čeprav je svet na novo obnorela mrzlica zbiranja kavdratkov lokatorjev, ki jih je treba zbirati na vseh modulacijah in bandih in tako vsak mesec na novo... To je po drugi strani povečalo aktivnost (na vseh načinih dela), saj sem pri testiranju IC7610 kar sredi popoldneva naletel na zelo veliko in neobičajno aktivnost RTTY postaj. SUPER, če mene vprašaš... Na srečo je FT8 omejena na nek pas, ki je po moje celo malce preozek ravno zaradi velike aktivnosti, ko pa se bodo začeli prvi FT8 contesti, se bo aktivnost razpasla preko celih bandov.
"Živi bili pa videli" pravi star japonski pregovor, HI

Avtor:  s55o [ 25 Feb 2018, 18:52 ]
Naslov prispevka:  Re: FT8 mode.

Mislim, da je ideja kombinacije besed FT8 + tekmovanje zelo v nasprotju tega, za kar je bil ta način dela mišljen.
No, pa kot praviš, pa da vidimo...
lp
Boštjan

Avtor:  S57S [ 26 Feb 2018, 06:13 ]
Naslov prispevka:  Re: FT8 mode.

Res je, kot pravi moj prijatelj, - da spraviš cel svet na 2 kHz, moraš bit vsaj nobelovec.
No, ob nedeljah na 20m pa FT8 zares odpove. Najti prazen mini prostorček ni več mogoče. Tako se
že klofa eden čez drugega. In rdeča zmaga. Mislim, umikamo se samo še rdeči, svoj prostor pod milim
FT8 svetom, pa si prisiljen poiskati na skoraj nevidni rumeni coni, kjer so tisti šibki signali, za katere
je stvar namenjena. Pa smo tam. We need more space! Kam čmo? Levo proti SSB ali desno proti CW?
Ampak, vseeno je zaenkrat še fajn. Zanimivo. Novo.

73, Aleksander, S57S

Stran 1 od 4 Vsi časi so UTC + 1 ura
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/