S50LEA
http://forum.hamradio.si/

WiFi na 5GHz, motnje, radarji, ...
http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?f=32&t=18244
Stran 1 od 1

Avtor:  s54mtb [ 30 Jul 2016, 22:33 ]
Naslov prispevka:  WiFi na 5GHz, motnje, radarji, ...

Debate na to temo so že kar stare, zato raje odpiram novo temo. Občasno na radarski sliki opazim tipične "črtaste" oblake. Tole je recimo od danes:
Slika

Slika

Malo sem vklopil "frequency usage" na mikrotiku na vrhu Gorjancev in "povohal", kje je kaj. Ker mikrotik nima možnosti zelo natančnega vohljanja, je skala dokaj groba. Vseeno se pokaže radar na 5620 (v resnici je na 5622), pa še razni hotspoti in ostala mrežna oprema v okolici:
Slika

Pregled opreme, ki "blebeta" wifi na 5Ghz s taiste lokacije v smeri severa pokaže naslednjo sliko:
Slika

Ker sem pred kratkim postavil dostopno točko, ki je povezana v dolino z 5GHz linkom, sem se seveda predhodno "zakopal" v papirje in poskušal razvozlati vse predpise, ki urejajo uporabo 5GHz pasuz za RLAN rabo. Na koncu sem uporabil take nastavitve:
Slika

zveza je bila "na polno" sicer nekaj podobnega, kot je na prvem linku zgoraj, vendar ko sem uporabil nastavitve, kot so prikazane na zadnji sliki (polje država na "Slovenija", vnešeno ojačanje antene), je seveda hitrost temu primerno padla. Kljub temu je za potrebe vpogleda clustra v kontestu in prenosa slike s kamere vsake pol ure tudi taka hitrost povsem zadovoljiva. Ta link je na relaciji Novo mesto-Trdinov vrh. Glede na to, da sem nastavil izhodno moč "po reglcih", me zanima, ali je kljub temu kakšna nevarnost, da bi s tako dostopno točko motil radar? Seveda ni le radar na 5GHz, zato me tudi zanima, ali bi moral paziti še na kake druga frekvence? Moj WiFi se v glavnem "oglaša" na 5200 in 5220MHz, kar je za moje pojme dovolj daleč od radarja. Verjetno radar ni tako "zanič", da bi ga motil en wifi na 5200MHz.

Prosim še za kakšno mnenje glede postavitve RLAN, predvasem, da bi se izognil kakšni uradni pošti s strani AKOS-a.

Ker mi ni dalo miru, da nisem slučajno jaz kaj ušpičil in sem malo pobrskal tudi po arhivu radarskih slik in našel kar nekaj "črt" iz časa, ko je bila moja oprema še v prafaktorjih pri proizvajalcu :)
Slika
Slika
Slika
Slika
itd...

Hvala!
s54mtb

Avtor:  S58WW [ 30 Jul 2016, 23:17 ]
Naslov prispevka:  Re: WiFi na 5GHz, motnje, radarji, ...

http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?f=13&t=16363&p=58429&hilit=wifi#p58429

Avtor:  S59GS [ 31 Jul 2016, 08:06 ]
Naslov prispevka:  Re: WiFi na 5GHz, motnje, radarji, ...

Pibo - to povezavo je dal Marko že v prvem stavku.

Marko, to kar se vidi na slikah ni bojazni pri tebi, so produkti nekih izven območja tvojih signalov
Lisca oddaja na frekvenci 5,62 GHz , ker je iz Trdinca optična vidljivost , ter tvoj link na-+ 5,2 GHz je zelo malo možnosti še posebej če imaš ozko usmerjen signal,da se rezultira na sliki, čeprav opažam, da je ta radar eden boljših v tem prostoru, polega tega v obratni smeri se lahko kar opazno opazi teh povprečno 300 W-ov, da se kar ustrašiš , ko te obsije s temi 4,3m premera odvisno od elevacije ( 0- 30°)
Verjetno je še kaj druge profesionale -+QRG pripete na tej najbolj poznani novoletni smrekici v Podgurju. ( kjer pa je že lahko smer kakšnega signala pod enakim kotom ? )

Avtor:  S58WW [ 31 Jul 2016, 09:29 ]
Naslov prispevka:  Re: WiFi na 5GHz, motnje, radarji, ...

S59GS napisal/-a:
Pibo - to povezavo je dal Marko že v prvem stavku.


Se opravičujem - nisem videl, oz. sredi noči sem bil malo površen. Hotel sem samo dobro.
Kako že pravijo - bolje dvakrat kot nikoli.

Avtor:  s54mtb [ 31 Jul 2016, 10:17 ]
Naslov prispevka:  Re: WiFi na 5GHz, motnje, radarji, ...

Odlično. Hvala obema. Torej načeloma je vse OK.

Avtor:  s54aje [ 20 Jan 2017, 19:31 ]
Naslov prispevka:  Re: WiFi na 5GHz, motnje, radarji, ...

Marko, čeprav malo pozno, bi ti še vedno priporočal da na Mikrotiku vklopiš DFS na radar način. Tako bo Mikrotik sam zamenjal. Sicer pa so itak v zadnji verziji RouterOSa onemogočili izbiro in je zaklenjena na radar-detect. Imajo pa sicer na Češkem tega veliko več in je vse od Mikrotika sodeč po MACih.

Link za Češko: http://radar4ctu.bourky.cz/Ruseni.html

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC + 1 ura
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/