S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 24 Maj 2017, 01:31

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 6 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 30 Jul 2016, 22:33 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Apr 2014, 18:25
Prispevkov: 245
Kraj: JN75OT12LK Novo mesto
Debate na to temo so že kar stare, zato raje odpiram novo temo. Občasno na radarski sliki opazim tipične "črtaste" oblake. Tole je recimo od danes:
Slika

Slika

Malo sem vklopil "frequency usage" na mikrotiku na vrhu Gorjancev in "povohal", kje je kaj. Ker mikrotik nima možnosti zelo natančnega vohljanja, je skala dokaj groba. Vseeno se pokaže radar na 5620 (v resnici je na 5622), pa še razni hotspoti in ostala mrežna oprema v okolici:
Slika

Pregled opreme, ki "blebeta" wifi na 5Ghz s taiste lokacije v smeri severa pokaže naslednjo sliko:
Slika

Ker sem pred kratkim postavil dostopno točko, ki je povezana v dolino z 5GHz linkom, sem se seveda predhodno "zakopal" v papirje in poskušal razvozlati vse predpise, ki urejajo uporabo 5GHz pasuz za RLAN rabo. Na koncu sem uporabil take nastavitve:
Slika

zveza je bila "na polno" sicer nekaj podobnega, kot je na prvem linku zgoraj, vendar ko sem uporabil nastavitve, kot so prikazane na zadnji sliki (polje država na "Slovenija", vnešeno ojačanje antene), je seveda hitrost temu primerno padla. Kljub temu je za potrebe vpogleda clustra v kontestu in prenosa slike s kamere vsake pol ure tudi taka hitrost povsem zadovoljiva. Ta link je na relaciji Novo mesto-Trdinov vrh. Glede na to, da sem nastavil izhodno moč "po reglcih", me zanima, ali je kljub temu kakšna nevarnost, da bi s tako dostopno točko motil radar? Seveda ni le radar na 5GHz, zato me tudi zanima, ali bi moral paziti še na kake druga frekvence? Moj WiFi se v glavnem "oglaša" na 5200 in 5220MHz, kar je za moje pojme dovolj daleč od radarja. Verjetno radar ni tako "zanič", da bi ga motil en wifi na 5200MHz.

Prosim še za kakšno mnenje glede postavitve RLAN, predvasem, da bi se izognil kakšni uradni pošti s strani AKOS-a.

Ker mi ni dalo miru, da nisem slučajno jaz kaj ušpičil in sem malo pobrskal tudi po arhivu radarskih slik in našel kar nekaj "črt" iz časa, ko je bila moja oprema še v prafaktorjih pri proizvajalcu :)
Slika
Slika
Slika
Slika
itd...

Hvala!
s54mtb


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 30 Jul 2016, 23:17 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 06 Jun 2002, 08:57
Prispevkov: 174
Kraj: Dob pri Domžalah
http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?f=13&t=16363&p=58429&hilit=wifi#p58429

_________________
73 Pibo S58WW ( ex YU3HP, YU3TDV )
http://www.qrz.com/db/S58WW


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 31 Jul 2016, 08:06 
Odsoten

Pridružen: 06 Avg 2010, 14:18
Prispevkov: 141
Kraj: JN75
Pibo - to povezavo je dal Marko že v prvem stavku.

Marko, to kar se vidi na slikah ni bojazni pri tebi, so produkti nekih izven območja tvojih signalov
Lisca oddaja na frekvenci 5,62 GHz , ker je iz Trdinca optična vidljivost , ter tvoj link na-+ 5,2 GHz je zelo malo možnosti še posebej če imaš ozko usmerjen signal,da se rezultira na sliki, čeprav opažam, da je ta radar eden boljših v tem prostoru, polega tega v obratni smeri se lahko kar opazno opazi teh povprečno 300 W-ov, da se kar ustrašiš , ko te obsije s temi 4,3m premera odvisno od elevacije ( 0- 30°)
Verjetno je še kaj druge profesionale -+QRG pripete na tej najbolj poznani novoletni smrekici v Podgurju. ( kjer pa je že lahko smer kakšnega signala pod enakim kotom ? )

_________________
73 GS


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 31 Jul 2016, 09:29 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 06 Jun 2002, 08:57
Prispevkov: 174
Kraj: Dob pri Domžalah
S59GS napisal/-a:
Pibo - to povezavo je dal Marko že v prvem stavku.


Se opravičujem - nisem videl, oz. sredi noči sem bil malo površen. Hotel sem samo dobro.
Kako že pravijo - bolje dvakrat kot nikoli.

_________________
73 Pibo S58WW ( ex YU3HP, YU3TDV )
http://www.qrz.com/db/S58WW


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 31 Jul 2016, 10:17 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Apr 2014, 18:25
Prispevkov: 245
Kraj: JN75OT12LK Novo mesto
Odlično. Hvala obema. Torej načeloma je vse OK.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 20 Jan 2017, 19:31 
Odsoten

Pridružen: 08 Apr 2016, 16:49
Prispevkov: 2
Kraj: JN75OT
Marko, čeprav malo pozno, bi ti še vedno priporočal da na Mikrotiku vklopiš DFS na radar način. Tako bo Mikrotik sam zamenjal. Sicer pa so itak v zadnji verziji RouterOSa onemogočili izbiro in je zaklenjena na radar-detect. Imajo pa sicer na Češkem tega veliko več in je vse od Mikrotika sodeč po MACih.

Link za Češko: http://radar4ctu.bourky.cz/Ruseni.html


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 6 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group