S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 17 Maj 2022, 06:21

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Ta tema je zaklenjena - ne morete urejati prispevkov ali dodajati novih.  [ 25 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Nova pravila na Malih oglasih
OdgovorObjavljeno: 20 Jul 2006, 08:46 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 26 Avg 2003, 17:13
Prispevkov: 493
Kraj: Golo 670m asl
Živjo, s55o!
Mislim, da je novo pravilo, katero prepoveduje možnost odgovora na oglas, "nedemokratično", celo neetično.

Boljša rešitev je, da moderator sproti, tako kot do zdaj, pregleda rubrike in potem v primeru "kršitev" sproti ukrepa.
Saj zato imamo moderatorje. Ne potrebujemo avtomatskih suhoparnih rešitev, če imamo človeške moderatorje.

Hvala.

_________________
Dolg boom - srečna postaja!! 73, S52OW de Tilen
Home page: http://tilenpusar.com


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 20 Jul 2006, 11:43 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Prispevkov: 1214
Kraj: Ljubljana - JN76GC
IC napisal/-a:
Mislim da nimam nicesar akceptirat in dopolnjevat,v oglasu tocno pise kaj in kako.Kaj naj dopolnim,koliko kaj stane?Tisti ki ve in ga interesira ze ve kaj in kako,ostali ki se zraven oglasajo pa vejo da nimajo denarja in jih zadeva zuli,sem na sceni 15 let in vem kaj radioamater v pravem pomeni pomeni pri preprodajah,kupi za 20ksit in prodaj za 100ksit ce se da,seveda cim vec treniraj po postaji,sraufaj,stelaj antene in povej da je rabljena samo na sprejemu.


Izgleda, da bo zaradi prenapetih posameznikov trpel cel forum. Mislim, da zaklepanje odgovorov na malih oglasih še zdaleč ni prava rešitev, saj kot je vidno iz tega prispevka, se lahko debata prenese na drugo temo. Velikokrat se zgodi, da določena tema (oglas) in odgovori nanjo zanima več ljudi, zato odgovori samo na ZS ali klicanje na telefonsko številko niso prava rešitev.

Tebi "IC" pa samo prijazen nasvet:

1.) Če si res že 15 let radioamater, se prijavi z veljavnim radioamaterskim pozivnim znakom.

2.) Na forumu je dosti strokovnjakov s področja telekomunikacij, zato ne žali uporabnikov.

3.) Radioamaterje očitno sodiš po sebi. Če imaš sam navado, da nekaj kupiš za 20kSIT, stvar pokvariš in jo potem z lažmi prodaš za 100kSIT, tega ne posplošuj na vso radioamatersko populacijo. :evil: Si pač tak sam, zato ni prav, da podtikaš svoje navade drugim.

4.) Če hočeš zamenjati "žepni tranzistor" za "avtoradio s CD/DVD/MP3...." brez doplačila, dobesedno žališ inteligenco uporabnikov tega foruma in lahko upravičeno pričakuješ "neprijazne" odgovore. Če boš našel mentalno prikrajšano osebo, ki bi bila pripravljena v tako menjavo,.......... :roll:


73, Miloš S57D

_________________
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 20 Jul 2006, 13:56 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 17 Sep 2001, 01:00
Prispevkov: 656
Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača
Tudi sam menim, da je bolje imeti odprte male oglase, a seveda strogo moderirane.

Pri tem bi verjetno bilo prav, če se res doda določena pravila, ki bi se nanašala na vsebino malega oglasa.
Predlagal bi nekaj tega:

- Navedena mora biti količina, ki se prodaja.
- Navedena mora biti cena.
- Nove stvari naj bi se prodajale šele po predhodnem dogovoru z moderatorjem

- Moderator lahko poda mnenje o primernosti. Tako cene, kot tudi kvalitete. O tem mnenju se potem ne debatira !
- Ostalo je stvar debate, za katero veljajo ista pravila kot na forumu.

Preprečiti je namreč treba internetno trgovino preko malih oglasov, prav tako je treba preprečiti aukcijo. Ne za eno ne za drugo lea in njen lastnik nista registrirana.
Prav tako je treba preprečiti zavajanje radioamaterjev začetnikov. Podatek da je neka stvar linearni ojačevalnik moči nnn W je lahko sicer točen, zavajanje pa je, če je tak podatek v pdf dokumentu starem 50 let !
S tem se prikrije dejanska uporabnost predmeta, ki se prodaja.

Na te stvari bi morali modeatorji paziti.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 20 Jul 2006, 17:11 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 08 Jan 2003, 19:56
Prispevkov: 577
Kraj: Jezero (JN75fx)
s57uud napisal/-a:
Prav tako je treba preprečiti zavajanje radioamaterjev začetnikov. Podatek da je neka stvar linearni ojačevalnik moči nnn W je lahko sicer točen, zavajanje pa je, če je tak podatek v pdf dokumentu starem 50 let !
S tem se prikrije dejanska uporabnost predmeta, ki se prodaja.

Na te stvari bi morali modeatorji paziti.


Darko, spet pišeš neumnosti. Lampa, ki je bila ojačevalnik pred petdesetimi leti, je tudi danes točno to in nič drugega - ojačevalnik in ne žarnica javne razsvetljave, za kar si jo hotel ti predstaviti, ko si prišel pljuvat na moj oglas! Njen namen in uporaba sta točno taka kot pred leti. S tem seveda, da si včasih proizvajalci niso dovolili, da bi pisali lažne oz. zavajajoče podatke, kot to počnejo nekateri novodobni.

http://www.ad5th.com/images/3-500Z_01.jpgTukaj je podoben dokument, prvič objavljen pred 38 leti, za lampo 3-500, ki je še danes ena najbolj pogosto uporabljenih v radioamaterskih linearjih. Kaj je pa to po tvoje - morda mlinček za kavo ali sokovnik?

Če ti dokumenti niso všeč in misliš, da imaš ti boljše podatke, se obrni na Eimac in zahtevaj, da jih dopolnijo s tvojimi komentarji. Mislim, da jim boš polepšal dan! Smeh je pol zdravja.

Vem, da se danes pri novogradnjah uporabljajo bolj sodobne stvari. Da ne bi koga zavajal, pa moramo omeniti, da so seveda te nove stvari tudi veliko dražje. Govorim o linearjih, ki se prodajajo po končni ceni okoli 3.000 EUR, tistih za 10.000 EUR sploh ne bom omenjal. V končnem učinku, ki ga pričakujemo radioamaterji - približno 1,5 kW outputa, pa ni praktično nobene razlike.

Torej je zadeva idealna za samogradnjo. Jaz si že ne morem privoščiti, da bi eksperimentiral z lampo ali tranzistorji, ki stanejo v rangu 500- 1000 $ in se šel mladega raziskovalca. Ni pa tragedija, če uničim lampo za 50$, še posebej, kadar jih imam še 5 v rezervi.

Princip gradnje linearja s tako lampo je tudi danes točno enak kot pred desetletji. Input v katodo, ozemljena mrežica in visoka napetost na anodo, poglasimo v PI filtru in imamo 1kW v anteni in to je to. Vse drugo je kozmetika. Stvar je enostavna in učinkovita in vsako nakladanje o zastarelosti je tu neumestno.

Že drugič me na tem forumu po krivici obdolžuješ zavajanja. Ker groziš moderatorjem s tržno inšpekcijo, ha ha, ta je res dobra, predpostavljam, da te ljubiteljsko zanima zakonodaja, pa ti priporočam, da si podrobno prebereš 171. člen Kazenskega zakonika RS, ki govori o žaljivi obdolžitvi.
Tu je link, da ne boš iskal. http://www2.gov.si/zak/Zak_vel.nsf/067cd1764ec38042c12565da002f2781/a1675736157f9c0ec1256628002fda68?OpenDocument

Pa še to: Če prideš na moj oglas in začneš pljuvati po stvareh, ki jih prodajam, pričakuj, da te bom brez zadržkov pljunil nazaj.

_________________
73 de Milan, S 5 5 D X


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 20 Jul 2006, 17:24 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2003, 03:29
Prispevkov: 2436
Kraj: Ljubljana - JN76HB
Večinoma se strinjam tudi z Darkom, čeprav menim, da o primernosti in kakovosti opreme, ki se prodaja moderator nima kaj dajati svojega mnenja. Ni ne tržni inšpektor, ne inšpektor društva za varstvo potrošnikov, niti strokovnjak za vse vrste opreme in vsak HAM zna sam oceniti, ali želi tisto kar je kupil ali ne in kakšno kakovost je kupil!

Skrivanje za nekimi nickname-i je pa drug problem, ki pripelje do omenjenih problemov na forumu. Škoda se mi zdi, omejevati dostop neradioamaterjev zaradi nekaj nevljudnih, prenapetih in arogantnih posameznikov (celo radioamaterjev), ki se skrivajo za nekimi "CBjaškimi" nickname-i.

Če bi se lastnik(i) LEE ukvarjali s trgovino in preprodajo ali imeli procente od aukcije, bi Darkotova trditev držala in verjetno bi lahko klical tudi tržno inšpekcijo kot je grozil v enem od postov. Ker pa tu ne gre za kakršnokoli denarno okoriščanje (to obenem tudi pomeni, da država ne more zahtevati kakršnega koli DDV ali drugega davka iz prometa storitev ali blaga) in ne gre za kakršnikoli denarni ali blagovni transfer pa menim (moje mnenje), da tu ni nič nelegalnega. če bi bilo, bi morali zapreti vse bolšjake v Sloveniji, saj gre tam za isti princip (videno/kupljeno). Za vsa ostala zakonska razmerja pa so na voljo ustrezni zakoni in pravilniki ter seveda ustrezna pristojna sodišča...

Seveda pa se lahko obrnemo na tržno in davčno inšpekcijo in pridobimo mnenje s primerom nekega fiktivnega foruma ali pa se pozanimamo, kako to rešujejo drugi...

Prodaja nove opreme je sporna po mojem mnenju edino takrat, ko gre za neposredno oglaševanje nekega podjetja. Če opremo prodaja posameznik, se mi zdi pa povsem vseno, ali je nova, ali stara. Vsekakor sem kot končni kupec zanjo plačal vse dajatve in če je ne prodam dražje, kot sem jo kupil, je tudi obveznost do države (DDV) nična. Ampak tudi to je samo razmerje med prodajalcem in državo, ne pa med forumom in prodajalcem ali bog ne daj državo.

Morda je sporno edino to, da o uporabnikih niso zbrani vsi osebni podatki v primeru, da jih zahteva tržna ali davčna inšpekcija zaradi nadaljnje preiskave, vendar močno dvomim, da bi zaradi tega na kakršen koli način bremenila forum. Močno tudi dvomim, da bi uporabniki sploh bili pripravljeni posredovati vse osebne podatke, saj običajno še QTH komaj priznajo :D !

Lep, ne prevroč dan še naprej (+35°C v senci pred pol ure...)...

_________________
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 20 Jul 2006, 17:49 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 08 Jan 2003, 19:56
Prispevkov: 577
Kraj: Jezero (JN75fx)
Tudi ko oddaš oglas v Salomonov oglasnik, ne zahtevajo od tebe osebne, ampak samo številko telefona, da preverijo, če je oglas res tvoj, drugo jih ne zanima.

In kaj se šele tam prodaja. Pa zato Salomonov oglasnik ni nobena trgovina, ampak le časopis.

Sem pa že pred časom predlagal, da se dopolni profil uporabnikov na Lei z imenom in priimkom, pa menda ni izvedljivo.

_________________
73 de Milan, S 5 5 D X


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 20 Jul 2006, 19:57 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 26 Dec 2003, 14:01
Prispevkov: 609
Kraj: Ptuj, JN76WK
Pozdravljeni,

z vsakim novi omejevalnim ukrepom na forumu, še posebej pri oglasih, bo zadeva manj zanimiva za obiskovalce. Od uporabnikov, ki prihajajo na ta forum bi pa pričakoval, da sami razčistijo s svojimi frustracijami ter ne utrujajo ostalega občinstva. Diskusija o davkariji in tržni inšpekciji in društvom za varstvo potrošnikov je otročja, pred nadaljnjo diskusijo priporočam vsaj bežni ogled Obligacijskega zakonika, pa bodo zadeve bolj jasne. Če ima nekdo resni namen nekoga naplahtati ga pač bo, in to na lei, bolhi, preko salomonca ali pa v nedeljo na bolšjaku. Vsak, ki od privatne osebe kupuje robo se pač podaja v riziko in tega se pač mora zavedati. In okoli spornosti oglasov: ne predstavljam si, da bo moderator ocenjeval, ali nek oglas ponuja pravično menjavo, da postaja, ki jo nekdo ponuja ni pokvarjena in stokrat prešraufana, ali pa da je lampa, ki jo nekdo ceni kot novo sploh cela in da srečni kupec ne bo dobil samo črepinj. Kaj bo kdo objavil v oglasu in s kakšnimi besedami bo blago opisal je stvar vsakega posameznika. In če je za nekoga cena skrivnost jo naj obdrži kar zase. Niti na kraj pameti pa mi ne pade, da bi nekoga napadel zaradi vsebine njegovega oglasa. In lastne izkušnje z nakupi: večkrat sem se kljub vsem deklaracijam in varstvu potrošnikov nasankal z blagom, ki sem ga kupil v trgovini, preko oglasa pa še nikoli nisem naletel na neprijetno presenečenje.

Kar pa se tiče dušebrižništva o zaščiti mladih radioamaterjev: predvsem naj "starejši" radioamaterji malce kotrolirajo svojo prepotentnost, nenehno tekmovanje v stilu "kdo ima daljšega" in zasmehovanje vseh, ki se doslej zaradi neznanja telegrafije, "nespretnosti" pri delu na radijski postaji ali manjkajoče DXCC diplome niso uspeli kvalificirati za sprejem med modrece. Na tak način mladi radioamaterji ne bodo že takoj na začetku izgubili volje do hobija. Radioamaterstvo naj ostane lep hobi, v katerem je več kot dovolj prostora za zdravo tekmovalnost. Na bolano rivalstvo in predalčkanje pa je bolje hitro pozabiti. Spoštovani kolegi, vzdržujmo ta forum čist in zdrav ter prenehajmo s takšnimi ali drugačnimi razprtijami.

Pa lep pozdrav s Ptuja,

Anton GALUN, S51AG


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 20 Jul 2006, 20:33 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 08 Jan 2003, 19:56
Prispevkov: 577
Kraj: Jezero (JN75fx)
Tale Antonov post sem dvakrat prebral in ne najdem stavka s katerim se ne bi strinjal.

Res je zadel žebljico na glavico. Lepo povedano!

_________________
73 de Milan, S 5 5 D X


Zadnjič spremenil S55DX, dne 20 Jul 2006, 20:54, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 20 Jul 2006, 20:37 
Odsoten

Pridružen: 13 Avg 2002, 14:02
Prispevkov: 220
Kraj: Ljubljana
Jaz bom izpustil razno komentiranje izpadov nekih "osebkov".

Moj predlog: da naj se vsak posameznik, ki odda oglas odloči ali hoče brati razne pripombe in ostala vprašanja ali ne in ali hoče za tem ko zadevo proda tudi izbrisati temo in vso pisarijo v njej. Torej avtor oglasa naj odloča o tem, tudi v salamoncu imaš na izbiro kolikokrat ti naj oglas objavijo, če pa hočeš pripombe poslušat daj pa še svojo telefonsko zraven in to je to.

_________________
Elektrika je edina k___a k se ne pusti slatat pa se placat jo mors!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 21 Jul 2006, 02:21 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 17 Sep 2001, 01:00
Prispevkov: 656
Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača
S55DX napisal/-a:
s57uud napisal/-a:
Prav tako je treba preprečiti zavajanje radioamaterjev začetnikov. Podatek da je neka stvar linearni ojačevalnik moči nnn W je lahko sicer točen, zavajanje pa je, če je tak podatek v pdf dokumentu starem 50 let !
S tem se prikrije dejanska uporabnost predmeta, ki se prodaja.

Na te stvari bi morali modeatorji paziti.


Darko, spet pišeš neumnosti. Lampa, ki je bila ojačevalnik pred petdesetimi leti, je tudi danes točno to in nič drugega - ojačevalnik in ne žarnica javne razsvetljave, za kar si jo hotel ti predstaviti, ko si prišel pljuvat na moj oglas!


Sem tukaj kje omenil tebe ? Očitno si se našel v tem sam! Neumnosti, pa potem pišem jaz ?
Mimogrede.. omenjena lampa iz tvojega oglasa je med delovanjem pravzaprav zelo zanimiva, vsaj kar se osvetljevanja okolice tiče. Z njo sem se ukvarjal, ko je bila še krepko več kot 50 $. To tehnično poanto si verjetno spregledal, ali pa zanjo ne vedel, kar pomeni, da z njo nisi kaj prida naredil.

Za kritiko tvojega oglasa sem imel razlog - kritiziral sem zgolj uporabo zasterele tehnike. Ti pa očitno brez razloga pljuvaš kar počez, kar dokazuje spodnji navedek.
S55DX napisal/-a:
S tem seveda, da si včasih proizvajalci niso dovolili, da bi pisali lažne oz. zavajajoče podatke, kot to počnejo nekateri novodobni.


S55DX napisal/-a:
Če ti dokumenti niso všeč in misliš, da imaš ti boljše podatke,

V dokumentih nič ne piše kaj se zgodi z vakumom po 50 in več letih. Popolmnoma smiselno bi jih bilo dopolniti, a kaj ko na njih že zdavnaj piše OBSOLETE.

S55DX napisal/-a:
se obrni na Eimac in zahtevaj, da jih dopolnijo s tvojimi komentarji. Mislim, da jim boš polepšal dan! Smeh je pol zdravja.

Preden se nekoga lotiš takole s sarkazmom si privošči trojni filter:
1. preglej, če je to kar počneš resnica. Vključi torej filter resnice.
2. Vključi filter dobrega. Torej preglej, kaj dobrega bo iz tega nastalo.
3. Poskusi z filtrom uporabnosti.

Se rogaš mojemu zdravju ?

S55DX napisal/-a:
Vem, da se danes pri novogradnjah uporabljajo bolj sodobne stvari. Da ne bi koga zavajal, pa moramo omeniti, da so seveda te nove stvari tudi veliko dražje. Govorim o linearjih, ki se prodajajo po končni ceni okoli 3.000 EUR, tistih za 10.000 EUR sploh ne bom omenjal. V končnem učinku, ki ga pričakujemo radioamaterji - približno 1,5 kW outputa, pa ni praktično nobene razlike.

Primerjaš prodajne cene končanega sodobnega izdelka s samogradnjo, kar ni isto. Če bi bila smotrna izgradnja naprav z zastarelo tehnologijo, nebi nihče uporabljal novejših tehnologij. Končni učinek linearja, ki ga radioamatrji pričakujemo je izhodni signal na željeni frekvenci, ne pa razen tam še na nebroj frekvencah. Z pravilnim odpravljanjem vseh teh nevšečnosti se samogradnja z tako zastarelo tehnologijo, definitivno ne izplača več.

S55DX napisal/-a:
Torej je zadeva idealna za samogradnjo. Jaz si že ne morem privoščiti, da bi eksperimentiral z lampo ali tranzistorji, ki stanejo v rangu 500- 1000 $ in se šel mladega raziskovalca. Ni pa tragedija, če uničim lampo za 50$, še posebej, kadar jih imam še 5 v rezervi.

Zakaj jo pa potem prodajaš ?

Pri konstrukcijah z bolj sodobnimi elementi, kot so recimo VMOS feti (cenovno sploh niso bav bav) je pač potrebno vložiti precej več znanja. To nebi smel biti problem, tudi zame je bila ta lampa pred 28-imi leti bau bau. Pa sem se vseeno izmotal iz zagat.

S55DX napisal/-a:
Princip gradnje linearja s tako lampo je tudi danes točno enak kot pred desetletji. Input v katodo, ozemljena mrežica in visoka napetost na anodo, poglasimo v PI filtru in imamo 1kW v anteni in to je to. Vse drugo je kozmetika. Stvar je enostavna in učinkovita.

Popolnoma drži. Razlika je le v starosti lampe in v tem, da so se spremenili predpisi, ki govore o tem, kaj vse smemo s svojim oddajnikom strpati v eter.

S55DX napisal/-a:
Že drugič me na tem forumu po krivici obdolžuješ zavajanja.

Nikjer nisem osebno omenil tebe. Če sem iskren, te niti ne poznam. Govora je bilo o stvari zelo na splošno.

V tvojem oglasu, pa sem povedal le, da je omenjena lampa zanimiva kot razsvetljava, za resno novogradnjo, pač ni, je pa uporabna kot rezervni del, ali muzejski eksponat. S tem nisem napadal tebe osebno, podal sem le svoje tehnično mnenje o tej lampi. Povsem razumem tvojo jezo, saj sem ti s tem posredno kvaril prodajo. Žal je potrebno eventuelnemu kupcu povedati tudi to, da je lampa zastarela. O tem verjetno ni dvoma. Brez tega podatka pa se nedvomno gre za zavajanje. Mimogrede si lahko, že ko si tako spreten, prečitaš, kaj o tem meni kazenski zakonik v primeru, ko se s tem gre za pridobitev materialne koristi.


S55DX napisal/-a:
Pa še to: Če prideš na moj oglas in začneš pljuvati po stvareh, ki jih prodajam, pričakuj, da te bom brez zadržkov pljunil nazaj.

Bilo bi dobro, če bi izraze bolje izbiral, saj nisem ničesar pljuval, naštel sem le zgoraj opisana dejstva o zastarelosti lampe. Opazno je, da si me že večkrat žaljivo obdolžil pljuvanja. Ker zakonik o tem dejanju očitno poznaš in se posledic zavedaš, bo vsakemu popolnoma jasno, da si to storil namerno.

Kar se pa omenjanja tržne inšpekcije tiče, pa je to stvar, ki ima svojo težo. Oglas mora biti tako napisan, da se iz njega točno vidi vrednost tako prodanega blaga. Če je ta večja, se stvar smatra za komercialni oglas. To pa pomeni tudi obračun in prijavo dejavnosti. Za skrbnike strežnika prijavo dejavnosti posredovanja, za prodajalca pa prijavo dejavnosti trgovine. Pri tem treba vedeti, da je za opravljanje internetne trgovine potrebno imeti dodatno dovoljenje in dovoljenje za opravljanje trgovinske dejavnosti ni dovolj.
Če se v oglasu torej navaja cena in se prodaja več komadov, potem vrednost ni definirana in se po zakonu tak oglas smatra za komercialen.

s55z napisal/-a:
Če bi se lastnik(i) LEE ukvarjali s trgovino in preprodajo ali imeli procente od aukcije, bi Darkotova trditev držala in verjetno bi lahko klical tudi tržno inšpekcijo kot je grozil v enem od postov. Ker pa tu ne gre za kakršnokoli denarno okoriščanje

Tržne inšpekcije ne zanima ali imaš ti z svojo dejavnostjo dobiček ali izgubo. Ugotovila bo samo, da se gre za neprijavljeno dejavnost posredovanja ali aukcije. Vse to pa seveda ne velja za "male oglase". Potrebno pa je vedeti, kako mora biti mali oglas napisan.

s55z napisal/-a:
Seveda pa se lahko obrnemo na tržno in davčno inšpekcijo in pridobimo mnenje s primerom nekega fiktivnega foruma ali pa se pozanimamo, kako to rešujejo drugi...


Vsekakor bo to koristno. Sam sem to že storil. Tik preden sem odprl to rubriko na svojem forumu. Ker je pri meni relativno malo prometa ( uporabnikov), rešitev ne bo ravno relevantna. Zato bi bilo mogoče potrebno pogledati kam dugam .
Prilagam link : http://www.slo-tech.com/script/forum/iz ... neprebrano

s55z napisal/-a:
Prodaja nove opreme je sporna po mojem mnenju edino takrat, ko gre za neposredno oglaševanje nekega podjetja.

Dandanašnji so takorekoč vsa podjetja v privatni lasti. Zato postane taka definicija precej ohlapna zadeva. Namesto "nekega podjetja" je potrebno vstaviti "komercialnih oglasov".

@S51AG, Če se prodaja nova ali rabljena stvar za več denarja, kot jo je dokazano mogoče kupiti v maloprodaji, se tak oglas avtomatsko smatra za komercialni oglas. Problemi, ki s tem nastanejo pa bodo nedvomno privedli do tega, da mali oglasi ne bodo več zanimivi, ker jih sploh ne bo.
Kar se tiče "zaščite" mladih radioamaterjev, sem imel predvsem v mislih tehnični del. Torej del amaterske aktivnosti, ki se ji reče konstruktorstvo. Dokler je bil aktiven S53MV je na tem področju uspel držati nek določen nivo znanja, danes pa se prodaja razno razne polresnice, ki jih mladi jemljejo za svete. S tem se nedvomno povzroča škoda na področju tehničnega znanja mladine.

Ne bom se več oglašal na to temo, ker prehitro nastane dolgo pisanje. Sam nisem sposoben takih vratolomnih odgovorov, kot je ta. Pišem namreč le z eno roko in še to je zame zaradi dolge zbranosti precej naporno. Tako je tale sestavek nastajal skoraj pet ur.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 21 Jul 2006, 06:20 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 08 Jan 2003, 19:56
Prispevkov: 577
Kraj: Jezero (JN75fx)
Ni kaj Darko, ne manjka ti spretnosti pri izkrivljanju resnice. Veliko pišeš, ne poveš pa nič konkretnega, ampak same insinuacije.

Ne bom odgovarjal na te tvoje manipulacije, saj je škoda časa za to.

Pa tudi pozabil sem na tisto staro. Ne prepiraj se z bebci, ker te bodo zvlekli na svoj nivo in te tam premagali z dolgoletnimi izkušnjami.

Si opazil, da te nisem omenil osebno? Kaj češ, se hitro učim.

_________________
73 de Milan, S 5 5 D X


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 21 Jul 2006, 08:45 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 26 Dec 2003, 14:01
Prispevkov: 609
Kraj: Ptuj, JN76WK
Pozdravljeni še enkrat. Glede na napisano

s57uud napisal/-a:
@S51AG, Če se prodaja nova ali rabljena stvar za več denarja, kot jo je dokazano mogoče kupiti v maloprodaji, se tak oglas avtomatsko smatra za komercialni oglas. Problemi, ki s tem nastanejo pa bodo nedvomno privedli do tega, da mali oglasi ne bodo več zanimivi, ker jih sploh ne bo.
Kar se tiče "zaščite" mladih radioamaterjev, sem imel predvsem v mislih tehnični del. Torej del amaterske aktivnosti, ki se ji reče konstruktorstvo. Dokler je bil aktiven S53MV je na tem področju uspel držati nek določen nivo znanja, danes pa se prodaja razno razne polresnice, ki jih mladi jemljejo za svete. S tem se nedvomno povzroča škoda na področju tehničnega znanja mladine.


lahko le dodam, da je edini smisel trgovine ustvarjanje razlike v ceni. Osebno sem proti temu, da bi se na forumu pričele pojavljati fizične ali pravne osebe ter masovno ponujati svoje trgovsko blago, ob tem pa brezplačno koristiti prostor na lei. Za takšne primere je potrebno definirati pravila igre ter reklamiranje ustrezno zaračunati oz. ovrednotiti na kak drugačni način (materialna ali finančna donacija ali podobno). S tem da mora biti jasno, da če kak lokalni trgovec občinstvo opozori, da ima na zalogi kak IC, kabel ali anteno, ne gre z oglaševanje. Tovrstne informacije so vedno dobrodošle, četudi nekomu dišijo po biznisu.

Okoli cen blaga pa naslednje: kot sem že navedel je smisel trgovine ustvarjati razliko v ceni. Če nekdo nek artikel proda nad " javno" znano ceno, je to pač izraz njegove sposobnosti ali pa tudi drugih argumentov. V svojem poslu se srečujem z razno konkurenco ki operirajo z navednoma nizkimi cenami, šele na koncu pa kupec ugotovi, da je bil ob nakupu blaga po "ugodni", nižji ceni prikrajšan za kup podrobnosti. Neka postaja ali antena lahko v tujini stane par deset evrov manj kot v Sloveniji, vendar to še ne pomeni, da je nakup v tujini upravičen. Jezikovne pregrade, stroški nakazila, špedicijski stroški, stroški poštnine ali celo stroški poti in ostale zadeve lahko predstavljajo velik problem in nižja cena nikakor ne odtehta navedenih težav. In če se še dodatknem trgovine na slovenskem trgu: potencialnih kupcev je malo, za izdelek pa je potrebno poskrbeti v celotnem obsegu. To pomeni, da mora trgovec iz rabata, ki ga dobi pri proizvajalcu ali grosistu kriti stroške oglaševanja, nabave, prodaje, tehnične dokumentacije, podpore, pogosto tudi garancij in vsega ostalega. In če se nekomu zdi 30 ali 40 % trgovska marža pri nekem artiklu oooogromna se prekleto moti - ne zadošča niti za pokritje stoškov posla.

Če pa nekdo nabija cene čez vse meje pa imamo v slovenščini za njega ustrezni izraz: oderuh. In nič več. Vsi nadaljnji komentarji oderuškega oglasa so odveč, oglaševalec sam je tako ali tako izpadel neresen.

Okoli mladine pa le to: bodimo tisti, ki smo v radioamaterskem poslu nekoliko dlje vzor mladim tudi po dostopnosti, pripravljenosti na pomoč pri delu, nastopaštvo, nepotrebne graje in aroganco ter nekonstruktivne debate pa pustimo ob strani. Tudi pri konstruktorstvu naj bo tako, znanja željnim je potrebno posredovati čim več uporabnih informacij, ki jih je mogoče neposredno prenesti v prakso. Z nekimi visokoletečimi definicijami, ki jih lahko razume le kak akademik, nas večina nima kaj početi. Vsaka čast posameznikom in organizacijam, ki si v današnjih časih pehanja za zaslužkom vzamejo toliko časa, da širijo znanje ter svoje izkušnje prenašajo na svoje kolege. Lep primer so novomeški RIS, srečanja na Žagarskem vrhu, razni tečaji po radioklubih, in nenazadnje osebna pomoč preko interneta in v živo.

Naj še izpostavim lep primer osebnega angažmaja: v Radioklubu Ptuj se je končal radiamaterski tečaj, ki je trajal od novembra lani, obsegal konstruktorski, radioamaterski in telegrafski del ter bil uspešno vključen v Phareov program izobraževanja iz naravoslovja in tehnike. Tečaj je dal 15 novih operaterk in operaterjev razreda A in enega operaterja razreda N ter eno telegrafistko in 4 telegrafiste! Za vsem skupaj so stali trije organizatorji: Bruno, S51M, Slavko, S56WSM in Franc (ki ga kličemo S5BZ :). Pri izvedbi je izdatno pomagala tudi vrsta drugih članov Radiokluba Ptuj. In kar bi želel še posebej izpostaviti: poudarek tečaja je bil na konstruktorstvu, in lahko povem, da je bilo prav prijetno videti množico mlajših in starejših, kako spretno se konstruirali tiskana vezja, se spoznavali z elementi, spajkali, nestrpno pričakovali prvi pisk iz zvočnika elektronskega tasterja ali pa iskali drobno napako, ki je povzročila težave. Profil tečajnikov je bil tudi zelo pisan: od osnovnošolcev in dijakov, prek študentov in študentk, pa vse do elektronika in zdravnika. To je še en dokaz, kako naš hobi povezuje ljudi, zato je velika škoda, da ga zastrupljamo z raznimi neumnostmi.

Toliko z moje strani v času kislih kumaric.

Lp,

Tono, S51AG


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 21 Jul 2006, 12:18 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 17 Sep 2001, 01:00
Prispevkov: 656
Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača
S55DX napisal/-a:
Ni kaj Darko, ne manjka ti spretnosti pri izkrivljanju resnice.
Si opazil, da te nisem omenil osebno? Kaj češ, se hitro učim.


S55DX napisal/-a:
Ne bom odgovarjal na te tvoje manipulacije, saj je škoda časa za to.

Tole verjetno ni odovor, ali pa v istem postu sam sebe že drugič demantiraš.

S55DX napisal/-a:
Pa tudi pozabil sem na tisto staro. Ne prepiraj se z bebci, ker te bodo zvlekli na svoj nivo in te tam premagali z dolgoletnimi izkušnjami.

Je tole insinuacija ?

Sam komuniciram z vsemi ljudmi, dokler sem mnenja, da je moja komunikacija tako ali drugače koristna. Je pa res, da tukaj počasi obupujem.


@A51AG: V večini se torej strinjava. detalji so za diskusijo.
Citiram:
če kak lokalni trgovec občinstvo opozori, da ima na zalogi kak IC, kabel ali anteno, ne gre z oglaševanje. Tovrstne informacije so vedno dobrodošle, četudi nekomu dišijo po biznisu.

Taka stvar je praktično na meji komercialnega oglasa. Z malo spretnosti se da pobegniti od težav, ki bi v primeru direktne prodaje nastale. Donacija je pa seveda, čeprav iz tega naslova, sveda dobrodošla. Prefinjeno pa je treba, paziti, da se ne prestopi meja.
30 - 40 % trgovske marže je to, kar jaz lahko samo sanjam, čez 12 % nisem že več kot 10 let prišel nikoli. Predmet poslovanja, pa je dokaj sličen: računalniška oprema. Res pa je, da je tu konkurenca zelo ostra. Hmmm.. a o poslu pri debati o malih oglasih raje nebi, saj to ne sodi sem.

Vsekakor pa je zelo lepo in pohvalno slišati o tem, da še kdo z veseljem vihti spajkalo. Prav je, da se take stvari predstavi vsem. Mogoče tudi s slikami. ( Če imaš kaj dokumentirano, te vabim, da to objaviš kot dogodek. Sam sem v te namene postavil strežnik na SiOL kolokaciji. Prostora je dovolj, hitrost prenosa pa večja kot jo lahko izkoristimo.
http://www.s5tech.net/forum/hampic.php?p=%2FDogodki ).
No na RIS sem v preteklih letih nekaj sodeloval, zdaj pa žal ne morem več. Upam, da se bodo stvari obrnile na bolje, saj imam še mnogo idej.

73 de S57UUD, Darko.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 21 Jul 2006, 13:11 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 08 Jan 2003, 19:56
Prispevkov: 577
Kraj: Jezero (JN75fx)
1. Vidim, da obvladaš trganje navedkov iz konteksta in jih potem zmontiraš tako, kakor ti paše - še enkrat odlična ocena iz manipulacije.

2. NI odgovor.

3. NI insinuacija, ampak star pregovor, ki ponavadi drži.

4. Prosim te, da ne komuniciraš z mano, o meni ali mojih oglasih.

_________________
73 de Milan, S 5 5 D X


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Jul 2006, 08:04 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 26 Avg 2003, 17:13
Prispevkov: 493
Kraj: Golo 670m asl
Razočaran nad moderatorjem sem ugotovil,da ni več možno odgovarjat
na malih oglasih. SE pravi, ni več možno popravljat' ali obnavljat' oglase.
To se je zgodilo kljub temu, da smo izrazili mnenje, da nam to ne ustreza!

Torej, moderator nas je prezrl. Ob takih ukrepih me mine, da bi sodeloval še naprej na tem forumu.

Prosim, naj moderator razloži zakaj ni upošteval želje uporabnikov,
tudi javno opravičilo ne bi bilo odveč. Pa pozabimo opravičilo, saj je delo
vendarle "plemenito". Vrni nam le osnovno svobodo komuniciranja.

_________________
Dolg boom - srečna postaja!! 73, S52OW de Tilen
Home page: http://tilenpusar.com


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Ta tema je zaklenjena - ne morete urejati prispevkov ali dodajati novih.  [ 25 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group