Pozdravljeni,
Boštjan je zapisal:
s55o napisal/-a:Ne vidim nobenega problema in nobene podlage za ukrepanje.
Mogoče pa jaz česa ne vem, kar Boštjan ve. Ampak, kot je meni znano, sta v Sloveniji uradno priznani dve jezikovni manjšini: madžarska in italijanska. Ti dve imata pravico uporabljati svoj jezik na svojem narodnostno mešanem območju.
Ostali jeziki so tuji, tudi ta v
tem prispevku,
pa v tem in še nekaj jih je, kjer "pogovor" poteka v tujem jeziku.
Ne gre za to, ali kateri koli moderator ali uporabnik foruma obvlada tuji jezik - nič ni narobe s tem. Saj poznamo reklo: več jezikov znaš, več veljaš. Gre za to, da smo že nekaj časa v Sloveniji in so jeziki iz bivše Jugoslavije tuji jeziki, tehnično gledano so ravno tako tuji kot kitajščina, japonščina in še mnogi drugi. Bodo moderatorji mirno gledali prispevke napisane v kitajščini in se bomo uporabniki tega foruma morali posluževati prevajalnikov? Ali pa bi bilo bolj prav, da se tisti, ki želi objaviti na tem forumu, malce potrudi in on uporabi prevajalnik v slovenščino? Če koga skrbi, da bi strojno prevedeni prispevki iz tujih jezikov bili spakedrana slovenščina, se jaz javim, da jih bom popravil.
Če uporabniki in moderatorji ne bomo skrbeli, da se na tem forumu uporablja slovenski jezik, bo določena vsebina za vse čase (dokler bo obstajal ta forum) zapisana v tujem jeziku. Lahko si predstavljam današnjo mladino, ki se v šoli več ne uči jezikov bivše Jugoslavije, kako se bodo čudili uporabnikom/moderatorjem, v kakšnem jeziku so sporočila na tem forumu napisana.
In za konec še kot zanimivost zapišem, da je slovenščina menda najstarejši slovanski jezik, kot mi je povedal raziskovalec, ki je zaposlen na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša - ZRC SAZU. Ni ruščina ali kateri koli drug slovanski jezik najstarejši, kot bi morda kdo mislil. Če to ni razlog, da smo ponosni na slovenski jezik, potem ne vem, kaj je.
Upam, da nisem edina "bela vrana" na tem forumu, ki me pisanje/objavljanje v tujem jeziku na slovenskem forumu, skrbi. In se čutim dolžnega, da na to opozorim.
PS: in še to: kljukica "Notify me when a reply is posted" ne pošlje obvestila na mail.
73 de S52CQ