Zadnje čase...

Navodila za preživetje na forumu

Moderator: s55o

Zadnje čase...

OdgovorNapisal/-a S52CQ » 26 Jan 2026, 22:40

Pozdravljeni,

zadnje čase opažam, da se na Forumu pojavljajo vsebine, ki niso zapisane v slovenskem jeziku.

Kot vem ste administratorji pred leti na LEA forumu v svojih pravilih zapisali, da se na tem forumu piše v (kolikor toliko) lepem slovenskem jeziku.

Morda ste opazili, se v zadnjem tednu na tem forumu pojavljajo objave v tujem jeziku. Prosim da administratorji ustrezno ukrepate, obvestite avtorja o njegovih kršitvah in odstranite njegove prispevke. Saj se lahko potrudi in s pomočjo umetne inteligence napiše svoj prispevek v (kolikor toliko) lepem slovenskem jeziku. Ne moremo pa dopustiti, da se na tem forum piše v jeziku, ki ni slovenščina.

Če se ne bomo mi - torej Slovenci, zavzeli za svoj jezik, kdo se bo?

In še to bi dodal, kar je zapisal zelo pameten možakar Boris Pahor: To ni noben nacionalizem, imeti svoj jezik, svojo identiteto, svojo kulturo - ter dodajam: in to tudi ohranjati.

73 de Jure, S52CQ
S52CQ

Re: Zadnje čase...

OdgovorNapisal/-a s52w » 27 Jan 2026, 06:52

Podravljeni,

Našel sem 3 objave v malih oglasih in še kakšen »copy paste« v drugih temah. Skratka, zelo malo objav.

Strinjam se, da je treba skrbeti za slovenski jezik. Ampak, če nekdo ne govori (kaj šele piše) slovenski jezik, je bolje da uporablja svojega. S tem forum pridobi na širini in uporabnosti. Avtor objave v tujem jeziku pa se izogne prevodov google prevajalnika, ki znajo biti »čudni«. Če pa slovenski uporabnik foruma ne razume kaj je »tujec« hotel napisati, ima pač eno informacijo manj.

Mislim, da je bolje da so prispevki v tujem jeziku, kot pa v google Slovenščini.

Ker se sklicuješ na pravila foruma in pozivaš administratorje k ukrepanju, preberi 4. čl 15. točko Pravilnika, kjer nedvoumno piše na to temo.

73 Damjan S52W
s52w

Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a S57XX » 27 Jan 2026, 08:32

Zdravo!

Po moje ni težava v prispevkih nekaterih članov foruma iz tujine. Huje je, kaj iz lastnega jezika delamo Slovenci sami. Avtorji nekaterih besedil bi se morali zavedati, da objavljajo na javnem forumu in ne na nekem privat dopisovanju.
LP Jure
S57XX

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a s55o » 27 Jan 2026, 18:32

Ne vidim nobenega problema in nobene podlage za ukrepanje.
Lep dan
Boštjan
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
Tečni Moderator

Kraj: jn76hc

OdgovorNapisal/-a S52CQ » 29 Jan 2026, 16:44

Pozdravljeni,

Boštjan je zapisal:

s55o napisal/-a:Ne vidim nobenega problema in nobene podlage za ukrepanje.

Mogoče pa jaz česa ne vem, kar Boštjan ve. Ampak, kot je meni znano, sta v Sloveniji uradno priznani dve jezikovni manjšini: madžarska in italijanska. Ti dve imata pravico uporabljati svoj jezik na svojem narodnostno mešanem območju.
Ostali jeziki so tuji, tudi ta v tem prispevku, pa v tem in še nekaj jih je, kjer "pogovor" poteka v tujem jeziku.
Ne gre za to, ali kateri koli moderator ali uporabnik foruma obvlada tuji jezik - nič ni narobe s tem. Saj poznamo reklo: več jezikov znaš, več veljaš. Gre za to, da smo že nekaj časa v Sloveniji in so jeziki iz bivše Jugoslavije tuji jeziki, tehnično gledano so ravno tako tuji kot kitajščina, japonščina in še mnogi drugi. Bodo moderatorji mirno gledali prispevke napisane v kitajščini in se bomo uporabniki tega foruma morali posluževati prevajalnikov? Ali pa bi bilo bolj prav, da se tisti, ki želi objaviti na tem forumu, malce potrudi in on uporabi prevajalnik v slovenščino? Če koga skrbi, da bi strojno prevedeni prispevki iz tujih jezikov bili spakedrana slovenščina, se jaz javim, da jih bom popravil.

Če uporabniki in moderatorji ne bomo skrbeli, da se na tem forumu uporablja slovenski jezik, bo določena vsebina za vse čase (dokler bo obstajal ta forum) zapisana v tujem jeziku. Lahko si predstavljam današnjo mladino, ki se v šoli več ne uči jezikov bivše Jugoslavije, kako se bodo čudili uporabnikom/moderatorjem, v kakšnem jeziku so sporočila na tem forumu napisana.

In za konec še kot zanimivost zapišem, da je slovenščina menda najstarejši slovanski jezik, kot mi je povedal raziskovalec, ki je zaposlen na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša - ZRC SAZU. Ni ruščina ali kateri koli drug slovanski jezik najstarejši, kot bi morda kdo mislil. Če to ni razlog, da smo ponosni na slovenski jezik, potem ne vem, kaj je.

Upam, da nisem edina "bela vrana" na tem forumu, ki me pisanje/objavljanje v tujem jeziku na slovenskem forumu, skrbi. In se čutim dolžnega, da na to opozorim.

PS: in še to: kljukica "Notify me when a reply is posted" ne pošlje obvestila na mail.

73 de S52CQ
S52CQ

OdgovorNapisal/-a S57NK » 29 Jan 2026, 18:45

Kako je pa potem z jezikom v tejle objavi (pa v kupu podobnih)?
P: solid state linear Val Power 1kw
https://forum.hamradio.si/viewtopic.php?f=8&t=25335
S57NK

Kraj: Ajdovščina

OdgovorNapisal/-a s57fj » 29 Jan 2026, 21:08

Radioamaterstvo je hobi - panoga, ki povezuje ljudi celega sveta. Če se mislimo iti nacionalizem je bolje, da vse skupaj ugasnemo in pospravimo v kašno zakotno omaro.

Prevajaš pa lahko še vseeno, saj je že marsikateri tujec zašel na lea forum in objavil marsikaj zanimivega, škoda bi bilo, da jih odženemo.
Čeprav mislim, da je nekaterim težava samo jeziki držav, katere so sestavljale bivšo državo.

Nacionalizem je hudič, ki hrani reveže.
Lp 73 s57fj
s57fj

OdgovorNapisal/-a s52w » 30 Jan 2026, 06:31

S52CQ napisal/-a:PS: in še to: kljukica "Notify me when a reply is posted" ne pošlje obvestila na mail.

V katerem jeziku pa je to? :P

73 Damjan S52W
s52w

Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a s53v » 30 Jan 2026, 16:37

Hoj,

zašli smo malo v nevarno temo , kar ni dobro za ta forum. Mene osebno bolj moti revna vsebina foruma ,kot pa, če kdo kaj napiše v tujem jeziku. Na našem forumu prevladujejo samo še oglasi bilo bi pa zaželjeno več tematskih ali pa strokovnih zapisov. Vsi se še spomnimo prispevkov Marjana S56A,ki so bili s stališča slovenskega jezika obupni so bili pa strokovno ali pa tematsko kvalitetni razen, če ni zašel na druge teme .... Mislim, da lahko tujci s strokovnimi temami celo izboljšajo kvaliteto foruma. Zelo sem bil, razočaran, ko sem na tem forumu spraševal ,če kdo zna kaj več povedati o umetni inteligenci v našem hobiju. Odziv je čista NULA. Vmes pa je bilo kar nekaj oglasov. Zanimivo, da se nihče ne obregne v nek zapis v angleščini moti pa nas nek jezik ,ki prihaja z juga bivše države.!!!!

PS, ko pa smo zašli že v drugo temo moram povedati, da sem pred študijem elektrotehnike nihal ali študij zgodovine ali elektrotehnike. Zgodovina je pač drugi hobi, zato kratko pojasnilo:

Kar vse tiče jezikov drži, da je najstarejši ohranjeni zapis v kateremkoli slovanskem jeziku -Brižinski spomeniki ( Freising Manuscripts) ,ki je nastal verjetno med leti 990/1000 v samostanu Benediktincev na Koroškem ,kjer so imeli Freisinški škofi svoja posestva, .Za primer Baščanska plošča na Hrvaškem je vsaj 100 let mlajša.
Istočasno imamo za Čehi, Poljaki najstarejši prevod Bilije Jurija Dalmatina( Stara + Nova zaveza ). Srbi so z Vukom Karadžićem dobili prvi celoten prevod v reformirani srbski knjižni jezik šele 1868.

lp/73 S53V
janez
s53v

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a s58ru » 30 Jan 2026, 18:37

S53V "Mene osebno bolj moti revna vsebina foruma ,kot pa, če kdo kaj napiše v tujem jeziku."

73 s58ru
s58ru

OdgovorNapisal/-a S57NAZ » 30 Jan 2026, 22:17

Mogoče je pa Jure mislil na Slovence, ki pišemo bolj po domače. Verjetno od tujca ne moreš zahtevati, da kar takoj
začne pisati čisto slovenščino.
Kakšna vsebina in koliko jo je na forumu, je pa čisto odvisno od nas samih. verjetno nekdo, ki se ukvarja s kolesarjenjem, ribištvom ali drugim hobijem,
ne bo prišel na naš forum le zato, da ga bo obogatil z nam zanimivimi članki.
"Vedno se pogovarjam s človekom tako, da si pridobim prijatelja in nikoli tako, da dobim sovražnika!" Medvešček Janez
Uporabniški avatar
S57NAZ

Kraj: Kranj - JN76EF

OdgovorNapisal/-a s57fj » 31 Jan 2026, 17:41

S57NAZ napisal/-a:Mogoče je pa Jure mislil na Slovence, ki pišemo bolj po domače.

Povezave, ki je prilimal so vse letele na kolege sosednje države, konkretno na 9A. Tako, da po tem da jasno vedeti v čem vidi problem.

Lp73 s57fj
s57fj

OdgovorNapisal/-a s55o » 31 Jan 2026, 21:43

Radioamaterski kodeks

Radioamater je:
UVIDEVEN ... Nikoli zavestno ne postopa tako, da bi zmanjševal užitek drugim.
LOJALEN ... Je lojalen, nudi podporo in vzpodbudo drugim radioamaterjem, lokalnim
klubom in krovni radioamaterski organizaciji v svoji državi, preko katere se radioamater-
stvo predstavlja na nacionalnem in mednarodnem nivoju.
NAPREDEN ... Nadgrajuje svojo radijsko postajo v duhu časa in napredka tako, da je dobro
zgrajena in učinkovita. Njegovi operaterski praksi ni kaj očitati.
PRIJATELJSKI ... Dela počasi in potrpežljivo takrat, ko se od njega to pričakuje; nudi prija-
teljske nasvete in svetuje začetnikom; prijazno pomaga, svetuje in upošteva želje in inte-
rese drugih. Vse to so značilnosti radioamaterskega duha.
URAVNOTEŽEN ... Radio je hobi, ki naj se ne meša z dolžnostmi do družine, službe, šole ali
lokalne skupnosti.
DOMOLJUBEN ... Njegova postaja in veščine so vedno na voljo državi ali lokalni skupnosti.
-- prilagojeno po originalnem Amaterskem kodeksu (Amateur's Code), ki ga je leta 1928 napi-
sal Paul M. Segal, W9EEA

Kdo je padu na izpitu tlele, pa presodite sami. Tema zaključena.
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
Tečni Moderator

Kraj: jn76hc

Vrni se na Pravila

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost