ARRL 10-Meter Contest

Tekmovalne tehnike in oprema - KV, Rezultati, Koledarji, ...

Moderator: s55o

ARRL 10-Meter Contest

OdgovorNapisal/-a S57S » 01 Dec 2005, 06:53

10. in 11. decembra 2005 bo na 28 MHz potekalo mednarodno tekmovanje
ARRL 10-Meter Contest. Vsaka SSB zveza šteje 2 točki, vsaka CW pa 4 točke,
neglede na državo ali kontinent. Zato pobrišite prah iz KV postaj in malo ''potalajte''
pike S5 (in drugim) postajam, ki bodo vesele vsake zveze z vami. Naj še opozorim,
da se lahko isto postajo dela enkrat na SSB in enkrat na CW. Se pravi isto postajo
lahko pokličemo in zapišemo v dnevnik v obeh vrstah oddaje. V pravilih ne najdem
kakšne omejitve pri ''skakanju'' med SSB in CW. Omenjeno je le, da morajo biti CW
zveze narejene pod 28.300 MHz.

Pogoji na 28 MHz so zelo slabi, kar pa se seveda lahko kaj hitro spremeni. Upanje
umre zadnje. Realnost pa bo verjetno ta, da bomo res veseli vsake zveze s slovenskimi
postajami. Zato pokličite!

Tekmovanje je podobno KVP-ju, se pravi, da oba, SSB in CW potekata istočasno.
Slovenske postaje dajo raport in zaporedno številko zveze. USA in VE (+KL7 in KH7) pa oznako države oz. province. Tako, sedaj veste skoraj vse.

Več o kontestu samem je na:

http://www.sk3bg.se/contest/arrl10.htm

73, v upanju na QSO:

Aleksander, S57S
S57S

Kraj: Golisce

OdgovorNapisal/-a s57cq » 01 Dec 2005, 19:52

LP

Ce bo vse prav bom QRV. Trenutno se na misiji -jug Sudana- ampak planiram biti nazaj v Khartoumu za c test. V WWCW sem naredil kar nekaj zvez na 28 MHz z dipolom. Upam da bo slo v ARRLu se bolje - tako da poslusajte tudi malo juzno... :D

73 de ST2T
DaNe
Uporabniški avatar
s57cq

Kraj: AFRIKA

OdgovorNapisal/-a S57S » 04 Dec 2005, 11:02

Dane, hvala za QSO V CQWW CW na 28 MHz. Upam, da se kaj javiš tudi v
ARRL 10m kontestu. Čeprav je za vremensko napoved še malo predaleč ...,
izgleda, da se nam v Sloveniji obeta spet sneg ter ''peklenski'' mraz. Spet prav za kontest.
Da bi le antene bile tokrat bolj pri volji glede SWR-a. Kako si me kaj slišal na
28-tki, v primerjavi z drugimi EU postajami?

73, Aleksander, S57S
S57S

OdgovorNapisal/-a s57cq » 08 Dec 2005, 06:21

Zdravo Sandi

Ja glede na to da sem jaz mel samo nek multi drat (na jugu Sudana) je bil signal dober. Realnih 579..

Danes sem na poti nazaj v KHT - se slisimo cez vikend.

73
DaNe
Uporabniški avatar
s57cq

OdgovorNapisal/-a s56a » 08 Dec 2005, 16:03

Lahko bi delala MOP z Jovico iz Darfurja :-)

CU naslednja dva vikenda na 10 m in v 9ACW.
s56a

OdgovorNapisal/-a S57S » 08 Dec 2005, 19:17

Juh!

28 MHz je čista KATASTROFA! Včeraj sem sicer govoril z mojimi starimi znanci iz Avstralije (Kim, VK6TQ - 5 el monobander, VK6JR, Wayne, monobander in še nekaterimi VK-ji, ki pa so bili, razen prvih dveh, v
globokem šumu. Na dipolu jih nisem niti zaznal). Danes pa se razen
Z2 in 5B beacona ni slišalo dopoldan NIČ! Če se v dveh dneh kaj ne spremeni, bo kontest pravi mazohizem.

Upanje umre zadnje ...

73, Aleksander, S57S
S57S

OdgovorNapisal/-a s56a » 08 Dec 2005, 21:15

http://solar.sec.noaa.gov/rt_plots/kp_3d.html slika vse pove!

Podobna mirna ionosfera je bila v nedeljo 28.11.2005 v CQ WW CW.

Dobre condx na 80/160 m za razliko od prejsnjega ARRL 160 m vikenda.
s56a

Re: ARRL 10-Meter Contest

OdgovorNapisal/-a S50U » 10 Dec 2005, 09:35

S57S napisal/-a:Upanje umre zadnje ...

Vsaj osebno zadovoljstvo z dobro izdelano anteno bo, če drugega ne. :wink:

ZL6QH ZL2ARN-10 28006.3 S57S 0826Z Only Eu signal nw 10-Dec-2005

S56A napisal/-a:http://solar.sec.noaa.gov/rt_plots/kp_3d.html slika vse pove!

Mario poglej slikico še enkrat :roll:
Sicer KH6AT na 160m na CQ, ki mu nikakor nisem mogel razumeti celega znaka, W6 po zgornji strani zelo aktivne Aurore z 7 do 8. Ostalo ...zanič, problemi z RX in precej spanja na 1000m asl. :wink: Predvidevanja na 1,8 se ne obnesejo prav dostikrat.

CUL, Danilo S50U
Linux is like living in a teepee. No Windows, no Gates and an Apache in house!
S50CLX Cerkno LinuX dx cluster
https://s50clx.infrax.si
Uporabniški avatar
S50U

Kraj: Cíerkna

OdgovorNapisal/-a s56a » 10 Dec 2005, 14:04

Jaz se ne spomnem Oceanije na 160 m od leta 1972! Samo enkrat sem slisal VK6HD pred zacetkom CQ WW 160m CW.

Na http://solar.sec.noaa.gov/rt_plots/kp_3d.html se lepo vidi rumena crta. Jaz pa prespal zacetek nepricakovanega 10 m jutranjega odpiranja.
Po 11 uri samo UA9, UN i EA8 od DX. Slisal ZD8Z in ZX5J. Zdaj je band zaprt. S57S in S51DX skoraj 200 QSO. V tem je zanimivost ionosfere!
s56a

OdgovorNapisal/-a S57S » 12 Dec 2005, 10:25

Tako, tudi ta kontest je pod streho. Bilo pa je nepričakovano zanimivo ...

Ker se je 28-tka zadnje dni odpirala dokaj pozno, sem si tokrat raje privoščil dober počitek. Biološka ura se seveda ni dala in me je prebudila 10 minut pred sedmo. Ker se nikoli ne ve, še v piđami in copatih stečem za postajo. Band je povsem tih. Niti lokalcev ni nikjer. Kaj sedaj? V kopalnico, ali čem najprej postaviti PC, povezati postajo in CT key-anje. Odločim se za slednje. Miletićev S56A vmesnik za tipkanje, katerega mi je izdelal še v prejšnjem stoletju, deluje BP. Tudi S59AR Curtis Keyer se ne pritožuje paralelni povezavi preko dvojnega BOF vtikača. Nastavimo še uro in poglasimo linear. Ura je 7:15. Tako, samo še malo pokukam in zavrtim VFO. Gor, dol. Ups, kaj pa je to? ZL3 ... pa še en ZL, glej ga VK ...
Band se odpre tako na hitro, kot bi nekdo vklopil stikalo. V kopalnico sem odšel šele ob
dveh popoldan! Skoraj neverjetno je, kako močno so prihajale vzhodne postaje. Žal le tja nekje do južnih predelov UA0. Dlje, recimo severneje, ni šlo. Razen dveh Japoncev prvi dan in enega drugi, od JA ni bilo nič. So pa zato UA9 postaje bile toliko bolj številčnejše. Popoldne se je band umiril in padli smo na realna tla. Zvečer so bile še kar dobre propagacije proti Južni Ameriki, a le za nekaj posameznih postaj iz zelo ozkega pasu okrog Urugvaja.

Drugi dan je bil podoben prvemu, z odpiranjem kakšne pol ure prej, toda bistveno
slabšimi signali iz Azije. Popoldan sem ujel še kratek Pile-up iz Evrope in sicer z
anteno, obrnjeno proti Indijskemu oceanu. Proti večeru, pa se je malenkostno
odprlo proti severnemu delu Južne Amerike, ter Srednje Amerike, od koder so
se v mojem logu znašli TI, FY in HI. Od Južne Amerike sem slišal le ZX5J, pa še tega
le 449, v telegrafiji. Na srečo je bil v dnevniku že od včeraj. Band se je v nedeljo popoldne
zaprl tako na hitro, kot se je bil odprl na začetku tega tekmovanja. Kot da imamo tam zgoraj nekoga, ki se mu reče dodeljevalec pogojev. In ta je sedaj rekel: DOVOLJ, ter
potegnil vtikač ven. Zadnja zveza v logu je Boris, S58A, ki mi je prišel potalt piko na SSB.

Pri tem se spomnim nekaj S5 postaj, ki so se javile samo zato, da potalajo pike. Res lepo
od njih. Vendar se ne morem znebiti nekega čudnega občutka, ter se sprašujem, zakaj
Slovencev ne moremo poklofati več. Namen mojega pisanja je tudi v tem, da vsaj ti, ki tu berejo, malo vklopijo postajo in potalajo tistih nekaj pik. Pa saj ni tako težko. Jaz sem
se bolj razveselil lokalnega S5 klica, kot pa zveze z Argentino. In prav v tem kontestu je zveza z S5 isto vredna kot vsaka druga. Res škoda. Dajte v kontestih malo potalat pike ljudem, ki se odrečejo prostemu času, ki bi ga lahko preživeli z družino in ki se še trudijo
s tem delom našega hobija. 28 MHz omogoča tropo zveze skoraj po vsej Sloveniji ter
bližnji okolici, toda kaj nam to pomaga, če se ne javljamo. Rezultat, ki ga dosežemo v
tekmovanju je sicer mikaven, če je dober. Za nekoga. Zame je bolj pomemben trud, ki
se ga vloži v to in vztrajnost da se odklofa resno do konca. Danes sem delal ta kontest jaz, jutri boš kakšnega drugega TI.

V logu je nekaj manj kot 450 QSO, ter nekaj več kot 120.000 pik. Bilo bi jih manj,
če se ne bi javil iz S5 prav nihče. Naj končam še s to zanimivostjo:

Na SSB-ju se mi oglasi Leo, S50R, iz njihove lokacije na vrhu cerkniškega hribovja,
sredi smučarskega centra. Kar vidim ga v pancerkah in pajacu, ter zakuhanim vinom
ob strani. Poprosim ga še za CW zvezo pa pove, da je v dolini pozabil taster. Pa mi odžvižgaj QSO, mu rečem. Takoj je za štos in napravima QSY na CW del, kjer mi odžvižga zvezo. Perfektno. Nič kaj slabše od ''plenk, plenk, plenk'' telegrafskega tona nekaterih ruskih postaj ki sem jih tokrat delal. Kasneje je v isti vrsti ''modulacije'' potalal
piko še Janezu, S51DX, če se ne motim.

Leo, nagrada sledi ...

73, Aleksander, S57S
S57S

OdgovorNapisal/-a s57cq » 12 Dec 2005, 15:42

LP

Ja nimam kaj - moral b om dopust jemat ce bom hotel v miru klofat... zal ni slo v soboto - prevec sluzbenih obveznosti.. v Nedeljo skoraj ista pesem a sem vseeno nasel eno uro casa za pike potalat = 110 QSO

Zal Sandi se nismo srecal. Pa drugic...

Toliko za sedaj iz Sudana. Se slisimo naslednjic
73 de Dane
Uporabniški avatar
s57cq

OdgovorNapisal/-a s56a » 12 Dec 2005, 15:46

Pisskav signal si imel v nedeljo in ni bilo sanse prebiti se mimo bolj mocnih severnih EU postaj. Na CW sem te slisal na sprehodu ampak se nisem pravilno "nastavil" s CQ. Pa drugic...
s56a

OdgovorNapisal/-a S57S » 08 Dec 2006, 10:18

Leto je naokoli in pred nami je spet ARRL 10m (samo 28 MHz) Contest. Če utegnete, se kaj javite v soboto 9. decembra in nedeljo 10. decembra 2006. Kot sem že lani zapisal; v tem tekmovanju šteje tudi vsaka
S5-S5 zveza. Isto postajo se lahko pokliče dvakrat. Enkrat na CW in enkrat na SSB.

Tokrat bo oba dneva deževno vreme, v nedeljo proti večeru lahko dočakamo prvi sneg (predvidoma nad 600m A.S.L.).
In ker bo tako ''slabo'' vreme, ni izgovora, da ne bi malo prižgali postaje in se (nam) oglasili na 28 MHz. Da ne bomo neprestano ''tulili in tipkali'' v prazno.

Morda pa nam Božiček (predhodno) letos le dostavi malo boljše
pogoje kot lani in bo možno oddelati tudi kakšen DX.

73, Aleksander, S57S
S57S

OdgovorNapisal/-a S51AY » 08 Dec 2006, 21:07

Čestitam Sandi. Beam ima "proti nazaj" višji vertikalni kot sevanja. Za short skip (EU) je to najboljša "finta", če nimaš neke nizke antene. Si probal obrniti proti južni ameriki za EU Ruse? Verjamem, da si. Pri short skipu nikoli ne veš...
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY
Uporabniški avatar
S51AY

Kraj: Lendava

Vrni se na Tekmovanja KV

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost