S50LEA
http://forum.hamradio.si/

SO3R
http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?f=20&t=18103
Stran 1 od 1

Avtor:  s57k [ 26 Maj 2016, 22:06 ]
Naslov prispevka:  SO3R

Pozdravljeni,

pred nami je WW WPX CW tekmovanje in že lep čas sem razmišljal, da bi ga "popopral" z novim pristopom. Vprašal sem se, če je možno kot en operater aktivno upravljati s tremi postajami. Prišel sem do zaključka, da bi mogoče šlo. Z določenimi izboljšavami antenskega preklopnega vezja in dodelavo preklopov audio signalov. Trije sprejemniki, dvoje ušes, hmm...
Zaradi omejitve triplekserja, sem se odločil vso zadevo izpeljati v low power izvedbi.

Shema pove več kot tisoč besed.

Priloga:
so3r_antsw.pdf [105.08 KiB]
Prenešeno 290 krat


Preklop anten in bandpass filtrov je izvedeno s S58A WRTC vezjem in dodanim preklopnikom 6x2. Dodatno sem izdelal krmilnik za izbiro tribanderjev, ki preklopi šele takrat, ko je sistem na sprejemu.

Krmiljenje sistema je izvedeno s pomočjo EZMasterja, ki upravlja postajo 1 in 2 v SO2R načinu. Ti dve postaji delujeta večino časa v dualing načinu (Alternate CQ) oz izmenično kličeta CQ na dveh bandih. Tretja postaja je priključena na drugi računalnik in je namenjena za pobiranje na tretjem bandu.

Shema krmiljenja sistema:

Priloga:
s57k_so3r_line.pdf [105.06 KiB]
Prenešeno 233 krat


Audio preklopnik ima stikalo, s katerim izberem način poslušanja. Način 2R je klasičen SO2R način in mi omogoča polno uporabo EZMasterja in prvih dveh postaj. Ko rate na CQ pade, preklopim stikalo v 3R način in vključim še tretjo postajo v poslušanje. V 3R poslušam prvi dve postaji na levo uho (izključno v dualing načinu!) in tretjo postajo na desno uho. Poiščem korespodenta na tretji postaji in če ni nikogar na 1 ali 2, ga pokličem z drugim računalnikom. Vsi PTT izhodi so povezani na interlock, na katerem ima tretja postaja izključno prednost. Ko gre TRX3 na oddajo, ostali dve postaji sicer kličeta CQ dalje, vendar ne dobita PTT.
V kolikor je signal na TRX3 slab, imam v audio switch dodano še nožno stikalo (FSW), s katerim si priklopim še levo slušalko na TRX3, da me mogoči signali na 1 in 2 ne motijo pri sprejemu.
Računalnika sta povezana v mrežo.

Cel kontest bom snemal, video bo na cqcontest.net, kjer je za spremljanje videa potrebna prijava. Spremljanje je možno v zavihku View/Video oz tudi na povezavi:

http://ustre.am/1w3rO

Se slišimo!

73,

Sandi S57K

Avtor:  S53MM [ 02 Jun 2016, 12:54 ]
Naslov prispevka:  Re: SO3R

In kakšna so prva spoznanja?

Avtor:  s57k [ 03 Jun 2016, 11:09 ]
Naslov prispevka:  Re: SO3R

Zdravo Matija,

osnovno spoznanje je, da vključitev še tretje postaje v delo enega operaterja ne predstavlja večjega problema, če si le vajen SO2R dela.
Prva in druga postaja sta bili 95% časa v Dual CQ načinu. Tretja postaja je bila izključno v s/p načinu.

Če vzamem, da je druga postaja (na CQ) prinesla cca 750 zvez in upoštevam, da sem zaradi Dual CQ izgubil cca 50 zvez (naenkrat dva korespodenta na dveh postajah in "ta drugi" kljub oddanemu AS ne počaka; deorinentiranost operaterja, ker občasno ne veš, kje si naredil zvezo in kje "te čaka" drugi klicoči; ..) in da je zaradi klicanja na drugi postaji prva postaja "utrpela" nekaj izgube časa (ocenjeno 100 zvez), je izkupiček cca 600 zvez več, kot bi jih bilo v SO2R načinu.
Tretje postaje pri tem ne omenjam, ker sem na njej v efektivnih 34 ur dela pobral 775 zvez in jo jemljem kot drugo postajo v klasičnem SO2R.

V glavnem pozitivno. Upam le, da se pregledovalci dnevnika ne bodo držali za glavo,hi...

V lanskem CQ WW CW sta prvi in drugi na svetu uporabljala Dual CQ pretežni del tekmovanja. Pri tem je CT1BOH kasneje diskutiral o manjšem številu množilcev, ker jih ne uspeš pobrati z drugo postajo in celo razvil formulo, koliko množilcev pride na CQ. Moje razmišljanje je šlo nekoliko dalje, v smeri efektivnega SO3R; zakaj ne s tretjo postajo pobrati množilce, ki ne pridejo na CQ in izključiti verjetnost , ki jo v sebi nosi formula.

Priloga:
so3r_s57k.jpg [88.88 KiB]
Še ni prenešeno73,

Sandi

Avtor:  S51U [ 03 Jun 2016, 12:05 ]
Naslov prispevka:  Re: SO3R

Kaj naj rečem .... Že sedaj mi te SO2R niso bili všeč... Človek vam hoče dati pike, pa minuto ni odgovora ....
Ne vem kaj je narobe, ampak mogoče se da to bolje, predvsem pa hitreje :)

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC + 1 ura
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/