prenos videa na 1.2ghz, 2.4ghz, 5.7ghz...

O radioamaterstvu v S5 in po svetu

Moderatorji: S57D, s55o

prenos videa na 1.2ghz, 2.4ghz, 5.7ghz...

OdgovorNapisal/-a cluka » 27 Jun 2003, 16:52

Pozdrav,

Imam nekaj vprasanj glede brezzicnega prenosa videa. Informacije sem poskusal najprej poiskati sam, na internetu, pa tudi preko telefona, no, o tem kasneje. Torej, da na kratko opisem problem. Prenesti moram video iz tocke a v tocko b. Glede na to, da je razdalja nekoliko vecja, ter razmeroma specificna, mobilna aplikacija, so potrebne tudi vecje moci. Nekje sem zasledil da je najvecja dovoljena moc, za katero ne potrebujem nikakrsnega dovoljenja 100mw.
(Vsaj mislim da je bilo nekaj takega..).

Zanima me, ce za mocnejsi oddajnik res potrebujem dovoljenje. Oddajnik, ki ga imam v mislih oddaja z mocjo 4w. Obstaja vec izvedenk oddajnika, glede na frekvenco pri kateri deluje. (mislim da so na voljo naslednje frekvence 1.2ghz, 2.4ghz, 5.7ghz.). Primer oddajnika(manjse moci, a vseeno) http://www.blackwidowav.com/bwav241000tx.html .

Zadnja stvar, ki si jo zelim je , da bi s svojim oddajanjem motil pri delu kogarkoli! Mi pa ni jasno zakaj potrebujem dovoljenje za tak oddajnik, saj deluje samo na eni frekvenci, oddajal bi pa ne-komercialni video v raziskovalne namene (V okviru seminarske naloge).

Torej, zanima me vase mnenje, katera frekvenca bi bila najprimernejsa (razmisljal sem o 2.4ghz), kako je z dovoljenjem ?

Z enakim vprasanjem sem klical na zrs. Prijazen mozakar mi nekako ni znal odgovoriti na vprasanje in me napotil na agencijo za radiodifuzijo. No, se mi zdi logicno da oni urejajo te zadeve. Poklicem tja in ... nic jasno... Hjam pa ne vem, pa gor pa dol, pa vas prevezem, me preveze, pa zopet, hjam pa ne vem vas prevezem... No, po treh takih 'prevezih' sem izgubil potrpljenje in koncal razgovor. Zanimivo, ni kaj. :) No, samo kot zanimivost.

Najlepsa hvala vsem za kakrsenkoli odgovor.

lp,
cluka
cluka

OdgovorNapisal/-a s56al » 29 Jun 2003, 08:32

Pozdravljen,

Predpisi so jasni, frekvence in moci, namenjene za eksperimentalno delo, tudi. Za vse, kar je vec od tega, je potrebno pridobiti pri ATRP radijsko dovoljenje. Moram te opozoriti, da za prenos videa potrebujes kar precejsno pasovno sirino. Sam podatek, da gre za "samo eno frekvenco" ni dovolj. Pomembno je tudi, kako sirok je ta kanal, katerega "eno" centralno frekvenco bos zasedel. Kanali, namenjeni za eksperimentalne in nekomercialne radijske zveze (433MHz/10mW, LPD/100mW, 446MHz/PMR446/0,5W) so ozkopasovni (25kHz oz. 12,5kHz), kar zadosca za solidno kvaliteto prenosa govora s frekvencno modulacijo, nikakor pa ne za zivo video sliko.

Radioamaterji se veliko igrajo z raznimi oblikami prenosa TV signalov, najvec na 1,3 in 2,4 GHz. Seveda samo v nekomercialne in eksperimentalne namene. Toda tudi za to potrebujemo ustrezno radijsko dovoljenje. Pridobis ga tako, da opravis izpit za radioamaterja.

Predlagam ti, da si ogledas spletno stran S51KQ:

http://lea.hamradio.si/~s51kq/

Tema, ki te zanima, je ATV (Amateur TV).

Lep pozdrav,
Sandi
s56al

Kraj: JN66SI

Vrni se na Radioamaterstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost