S50LEA
http://forum.hamradio.si/

Vprašanje
http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?f=2&t=4942
Stran 1 od 1

Avtor:  S56VJG [ 08 Mar 2007, 15:11 ]
Naslov prispevka:  Vprašanje

Pozdravljeni vsi HAM-ovci!

Najprej naj povem, da sem zaradi študijskih obveznosti precej opustil radioamaterstvo. Moj premor je trajal kar nekaj let, in od takrat se je, kot vidim, mnogo spremenilo.

Na tem mestu bi imel nekaj vprašanj. Lepo bi prosil strokovnjake da mi odgovorite ali vsaj nalimate nekja linkov, kjer bi zadevo lahko bolje spoznal.
Torej ko sem se zadnjič oglašal, sem imel radioamatersko dovoljenje III. razreda (torej uporaba radijske postaje od 50MHz višje). Sedaj vidim, da od leta 2004 obstaja Splošni akt o samo dveh razredih "A" in "N". Če sem prav prebral določila, sedaj vsi radioamaterji ki smo imeli prejšnje III., II. in I. klaso sodimo pod isto skupino "A".
Zanima me ali to pomeni, da lahko sedaj vsi (npr. tudi mi s III. razredom) uporabljamo vsa frekvenčna področja, ki so namenjena za uporabo radioamaterjem? Ali druače vprašano, ali lahko sedaj tudi jaz uporabljam KV?
Kot drugo me zanima, ob opravljenem izpitu sem pridobil tudi CEPT dovoljenje, ki velja do leta 2008. Ali ga je potrebno zamenjati prej, pred iztekom, zaradi prilagoditve novim razredom ali lahko počakam do preteka veljavnosti.
In še to...ali je možno zamenjat tudi klicni znak. Sicer si to sam ne želim vendar me vseeno zanima kako je sedaj s tem.
Toliko zaenkrat, hvala za vse odgovore.

Avtor:  S56CT [ 08 Mar 2007, 21:48 ]
Naslov prispevka: 

Pozdravljen in dobrodošel nazaj!

Kot si ugotovil, so se vsi trije bivši razredi združili v enega-A razred. Tudi ti imaš tako po novem pravico do uporabe/dela na HAM obsegih pod 50 MHz, v vseh načinih dela, razen v CW.
Glede na daljšo odsotnost ti svetujem, da se oglasiš v matičnem radioklubu oziroma v klubu po izbiri, če nisi nikjer včlanjen in prosiš izkušene operaterje za pomoč in nasvet, če imaš namen uporabljati KV področja.
CEPT-a načeloma ne potrebuješ do izteka starega radijskega dovoljenja. Potreboval pa ga boš, če boš hotel postajo uporabljati v tujini, kjer velja CEPT.

Avtor:  s55o [ 09 Mar 2007, 00:34 ]
Naslov prispevka: 

Pozdrav!

Tilen je lepo povedal!
Banplan imaš na Tomovi s56g strani

Ali kar tukaj KV:

http://www.s56g.net/images/s5bandplan_v_1_2.png

UKV:
http://www.s56g.net/images/s5bandplan_VUSHF_v_1_0.png

Če se pa odločiš call zamenjaš, to lahko storiš, prošnjo nasloviš na APEK in pri tem plačaš stroške novega cepta (če misliš kaj odhajat v tujino klofat, je za razmislit renovirat cept.), isto velja, če hočeš samo cept renovirat.

Če imaš še kakšno vprašanje, kar na dan z njim!
lp
Boštjan S55O

Avtor:  S56V [ 09 Mar 2007, 09:15 ]
Naslov prispevka: 

s55o napisal/-a:
Če se pa odločiš call zamenjaš, to lahko storiš, prošnjo nasloviš na APEK in pri tem plačaš stroške novega cepta [...]

... kar te bo olajsalo za cca. 25 €. :roll: :P Vlogo pa najdes tule.

Pa welcome back! :wink:

Avtor:  S56VJG [ 12 Mar 2007, 10:13 ]
Naslov prispevka: 

Hvala vsem za odgovor

Avtor:  s55o [ 12 Mar 2007, 12:18 ]
Naslov prispevka: 

Sedaj pa upamo, da se kaj slišimo! :)
Srečno pri reaktivaciji!

lp
Boštjan

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC + 1 ura
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/