S50LEA
http://forum.hamradio.si/

Hišni red in antene v večstanovanjskih hišah in stolpnicah
http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?f=2&t=4315
Stran 1 od 1

Avtor:  s56zvd [ 20 Sep 2006, 09:05 ]
Naslov prispevka:  Hišni red in antene v večstanovanjskih hišah in stolpnicah

Lahko bom imel v prihodnosti problem z anteno, saj stanovalcem upravnik pošilja predlog hišnega reda v katerem piše, da ni dovoljeno postavljati anten. To je posledica članka v časopisu pred nekaj tedni, kjer je pisalo, kako se z raznimi posegi spreminja zunaji izgled stavb. Piše tudi o obešanju perila in podobno. Res je samo predlog, ki ga mora podpisati 50% lastnikov.
Zanima me če je po sprejetu hišnega red sploh še kakšna možnost, da imam anteno. Do sedaj sem slišal samo eno pripombo, da moja antena kvari izgled stavbe. Pripomb na temo motenj ni bilo nikoli.

LP
Matjaž

Avtor:  s57uud [ 20 Sep 2006, 09:39 ]
Naslov prispevka: 

Imaš kar močan adut ! Radijsko dovoljenje. To je razlika napram ostalim, ki bi hoteli karkoli počet na strehi.
Predlagam, da stanovalcem predočiš to dejstvo, povej tudi da je za vse skupaj potreben tudi izpit, ki je primerno zahteven. Če do sedaj nisi imel kakih konfliktov radi tega, bi znalo zadostovati. V glavnem se izplača biti prijazen.

Avtor:  s55o [ 20 Sep 2006, 09:45 ]
Naslov prispevka: 

Le pozdrav Matjaž!
Sem malo pregledal in ti lahko povem tole:

Hišni red

Na podlagi 37. člena Stanovanjskega zakona (Ur. l. RS, št. 18/91) so lastniki stanovanj in upravnik hiše sprejeli naslednje sklepe.

S tem hišnim redom se določajo pravice in obveznosti, ki jih imajo uporabniki stanovanj, stanovalci in uporabniki poslovnih prostorov, z namenom, da se zagotovijo pogoji za nemoteno uporabo stanovanj in poslovnih prostorov, zavarujejo varnost, red, mir in čistoča.

Določila tega hišnega reda veljajo za vse osebe, ki bivajo ali se nahajajo v zgradbi.

Vsaka stanovanjska hiša ali stavba, v katerem sta dve ali več kot dve stanovanji, mora imeti na vidnem mestu izobešen, hišni red, opozorilno tablo civilne zaščite o znakih alarmiranja in navodilih o ravnanju v primeru naravnih in drugih nesreč, vidno obvestilo, kdo od stanovalcev hrani ključe podstrešja, števcev vode in plina, zapornih ventilov in kdo od stanovalcev opravlja hišniška opravila.

Vir: http://www.sz-atrij.si/upravljanje/upra ... ni_red.php


Tako pa piše v zakonu:

27. člen (hišni red)
Etažni lastniki, ki imajo več kot polovico solastniških deležev, lahko sprejmejo hišni red, s katerim določijo temeljna pravila sosedskega sožitja v večstanovanjski stavbi.

52. člen (izključitvena tožba)
(1) V večstanovanjski stavbi, kjer je sprejet hišni red, se groba kršitev hišnega reda šteje za razlog, zaradi katerega je mogoče vložiti izključitveno tožbo pod pogoji in po postopku, določenim s stvarnopravnim zakonikom.
(2) Grobo kršitev iz prejšnjega odstavka se določi v hišnem redu.

Vir: http://www.zps-zveza.si/ZPSstrani/zpsV1 ... nDocument&


Tako da če sprejmejo lastniki tale pravilnik, boš ob prvi pritožbi moral umakniti anteno z bloka. Tako kot se to dogaja ponekod s zunanjimi klimami in drugimi zadevami, ki kvarijo izgled stavbe.

Moj nasvet je, da poskušaš agitirati nekaj sosedov, da ne izglasujejo novega hišnega reda, ali pa z nekaterimi popravki. Čeprav bo težko...
Nova zakonodaja namreč dodeljuje veliko moč večini lastnikov večstanovanjske stavbe in omejujejo pravice posameznega lastnika.

Držim pesti za čimboljši razplet! (če kdo ve kaj več o tem, pa prosim, da se oglasi). Poskusi še z radioamterskim dovoljenjem in igraj na struno ARON in CZ.

lp
Boštjan

Avtor:  s56zvd [ 20 Sep 2006, 10:57 ]
Naslov prispevka: 

Hvala za lepe odgovore in vzpodbudne besede.
Bom sporočil kakšno bo nadaljevanje, saj bo preteklo še nekaj časa, da se vse to sprejme. Vprašanje je tudi,če bo to veljalo za nazaj. To bi pomenilo, da morajo nekateri odstraniti klime in vsa zapiranja balkonov in podobno. Obstajajo možnosti, da hišni red zato nebo sprejet. Je pa to pot v spalne soseske.

LP
Matjaž

Avtor:  S57D [ 20 Sep 2006, 13:14 ]
Naslov prispevka: 

s56zvd napisal/-a:
.....To bi pomenilo, da morajo nekateri odstraniti klime in vsa zapiranja balkonov in podobno. .....

LP
Matjaž


To bi bilo pa res zanimivo. :wink: Nekaj časa sem stanoval v ljubljanskem naselju BS3, kjer se lahko na vsakem koraku opazuje "gradbinska folklora" lastnikov in najemnikov stanovanj. Na srečo sem si v času bivanja na tej lokaciji izboril pravico do dostopa do strehe in postavitve anten. Seveda ni šlo brez zapletov....od čiste hudobije do tragikomičnih izpadov raznih "poznavalcev" in zdolgočasenih gospodinj. :D

Pred mnogo leti sem prebral v neki ameriški radioamaterski reviji članek, ki je tudi obravnaval omenjeno problematiko, saj ima zaradi "zakonov krajevnih skupnosti", lastnikov itd. te težave veliko ameriških radioamaterjev. Za take primere priporočajo "stealth"- nevidne antene, balkonske antene, "drogove za zastavo" (saj smo patrioti, a ne!) ipd. Zanimiva je bila tudi opazka, da ima v Vzhodni Nemčiji postavitev radioamaterske antene prednost pred vsemi drugimi antenami. Mogoče pa Vzhodna Nemčija le ni bila tako slaba država. :D Zavidali so ji celo Američani. :lol:

Matjaž, želim ti veliko uspeha pri urejanju problema. Skratka, vsi smo s tabo.

73, Miloš S57D

Avtor:  s56oa [ 20 Sep 2006, 13:24 ]
Naslov prispevka: 

Te težave nimajo samo ameriški radioamaterji. Podobno je tudi na Irskem. Prepovedana postavitev zunanjih anten, sušenje perila na balkonih, oknih in podobne reči. Pač želijo imeti cela naselja narejena kot iz škatlice. Hiške narejene v istem stilu, stanovanjski bloki do kvečjemu dveh nadstoropij, travica redno pokošena, kazen 3500 EUR za smetenje po travniku in podobno. In če ti ni všeč, pakiraj kufre, ni kaj dosti izbire. Razen da se preseliš kam na vas, kjer so reči bolj tolerantne in tudi vidiš kako anteno na strehi, pa tudi kak kuža se lahko kam pokaka, ne da bi ga poslali na sodišče. :)

73 de S56OA - Ognjen

Avtor:  S51AG [ 21 Sep 2006, 00:26 ]
Naslov prispevka: 

Okoli Irske le to: bil sem tam in sem imel kaj videti: pred bajto lepo urejena trata in rožice, za bajto pa kupi šrota in ropotije. O kakšni posebni higieni ne more biti govora. nekoliko bolje je le v mestih, pa še tam je vse skupaj daleč od pedantnih nemcev ali avstrijcev.

Lp,

Tono, S51AG

Avtor:  S52OW [ 21 Sep 2006, 08:02 ]
Naslov prispevka: 

Preden sem preselil v hišo, kjer imam lahko stolp...sem
imel veliko anten na 14-nadstropni stolnici in kasneje na bloku.
Postavljene sem imel vertikalno postavljene yage za 10-11m, quade,
vertikalke, skratka nič manj kot zdaj na svoji parceli. Povprečno menjam ali dodajam antene na dva meseca.

V mojem primeru je veljalo samo to, kako sem se razumel s sosedi.
Tudi ko je sosed sosedu "pojamral", me je drugi sosed branil, češ kaj te pa to moti.

Najbolje bo, da ob priliki na kakšnem hišnem svetu itd. javno izraziš koristnost in plemenitost našega hobija in pomiriš škodljive in prepirljive sosede s tehničnimi dejstvi. Pri meni je povsod uspelo!

In bistvo: ne sprašuj! Postavi!!! Ko bo antena kakšno leto gor, jo bo nekdo opazil, takrat imaš tudi argument...zakaj ga pa leto dni ni motilo.

Avtor:  S56RGA [ 21 Sep 2006, 09:03 ]
Naslov prispevka: 

Včasih zadostuje kaka urica dobrodelnega pometanja skupnih površin ali kakšno manjše popravilo v dobro vsem sosedom. Seveda pa je to potrebno početi takrat ko te večina sosedov opazi!!

Avtor:  S57NAZ [ 25 Okt 2006, 20:09 ]
Naslov prispevka: 

Upravnik res lahko pisari razne predloge, ni pa mus, da vse sprejmete, kajti potrebno se je zavedati, da upravnik ni lastnik stavbe, ampak LE in SAMO UPRAVNIK.

Sam sem to zadevo rešil že pred mnogimi leti. Ne kregam se s sosedi, ne lezem jim v rit, ne šimfam drugih .... in na sestanku smo brez problema sprejeli sklep, da lahko postavim anteno na strehi, ker je na drugem koncu že televizijska, sam pa s svojim delom na amaterskih radijskih frekvencah ne bom motil TV programov. (Danes so te antene že zgodovinska tehnika, ker gre že tko vse po kablih kar se tiče TV-ja). Seveda je pri obravnavi predloga za postavitev antene potrebno biti prisoten, saj se zanašati na to, da bodo drugi reševali tvoje želje, je brezupno.

Upravnik se potem, ko sprejmete sklep, da lahko postaviš antene na strehi, postavlja na glavo, pa ti jih ne more skenslat. Le zapisnik tega sestanka si spravi, saj ti bo prišel še po nekaj letih prav (zahtevaj kopijo za sebe, tud če daš za kopiranje kak tolarček).

Skratka kar me najbolj jezi je to, da upravniki ne delajo v interesu etažnih lastnikov (če si najemnik stanovanja, prepričaj lastnika, da ti kot etažni lastnik dovoli postavitev antene na strehi) ampak se obnašajo kakor da so oni lastniki, etažni lastniki pa njihovi najemniki. Ampak to že ne spada v ta forum.

P.S. Še nisem videl hišnega reda, ki bi obravnaval tudi postavljanje raznih anten po strehah, kot ne more zajeti vseh drugih dejavnosti posameznika. Zato težko verjamem, da bi bil v hišnem redu sklep, ki bi onemogočal postavljanje radioamaterskih anten na strehi. Vse je bolj odvisno od stanovalcev in njihovih medsebojnih odnosih.

LP

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC + 1 ura
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/