S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 24 Mar 2019, 12:02

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 11 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Pomoč -PoStAjA NaGaJa-
OdgovorObjavljeno: 08 Jan 2005, 20:45 
Odsoten

Pridružen: 20 Maj 2004, 17:31
Prispevkov: 131
Kraj: Kranj, Besnica
Pozdravljeni!
s5 jest.
Takole je imam postajo President Lincoln, Antena pa je Sigma. Zanima me zakaj ne morem oddajati nobenih klicev (TX), lahko pa sprejemam klice z vse Slovenije. Testirala sva z radioamaterjem z Jesenic. Jaz sem njega čul un pa me ni.
Koliko more biti raprod za odajanje?

Hvala, ČAW.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Pomoč -PoStAjA NaGaJa-
OdgovorObjavljeno: 08 Jan 2005, 23:13 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 753
Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia
quepasa napisal/-a:
Pozdravljeni!
s5 jest.
Takole je imam postajo President Lincoln, Antena pa je Sigma. Zanima me zakaj ne morem oddajati nobenih klicev (TX), lahko pa sprejemam klice z vse Slovenije. Testirala sva z radioamaterjem z Jesenic. Jaz sem njega čul un pa me ni.
Koliko more biti raprod za odajanje?

Hvala, ČAW.


Nabavi si kak SWR/Watt meter in preveri, če ti reč sploh oddaja. Če ti oddaja, boš hkrati izmeril tudi SWR in ugotovil, če je antena sploh kaj sposobna oddajat.

73 de S56IUA - Ognjen


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: imam WAT meter
OdgovorObjavljeno: 08 Jan 2005, 23:26 
Odsoten

Pridružen: 20 Maj 2004, 17:31
Prispevkov: 131
Kraj: Kranj, Besnica
In na kaj naj nastavim na WAT metru da bi lahko preveril delovanje ali oddajanje antene. SWR meter pa imam na sami postaji.
Ni mi 0 jasn!!!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: imam WAT meter
OdgovorObjavljeno: 08 Jan 2005, 23:51 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 753
Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia
quepasa napisal/-a:
In na kaj naj nastavim na WAT metru da bi lahko preveril delovanje ali oddajanje antene. SWR meter pa imam na sami postaji.
Ni mi 0 jasn!!!


Hja, saj res, Lincoln ima tudi svoj merilnik.

Za merjenje oddajne moči:
INDIC gumb pritiskaš, dokler se ti na displeju ne pojavi napis RF. Med tem ko si na oddaji, ti bo merilnik kazal indikacijo oddajne moči. Če imaš gumb RF power do konca navit (v smeri urinega kazalca), bi moral displeju imet vsaj 3/4 vseh črtic.

Za SWR:
INDIC gumb pritiskaj, dokler se ti ne pokaže delta (trikotnik), takrat pa med tem ko si na oddaji vrti gumb SWR/CAL, dokler se črtice ne pokrijejo s trikotnikom spodaj. Ko se ti pokrije, pritisni INDIC, da se na displeju pokaže napis SWR in preberi meritev SWRa. Če je slednja pod 2 (gledaš spodnjo skalo), antena deluje sprejemljivo, če je pod 1.5 je super, če je nad 2, je verjetno problem v anteni ali kablovju.

Toliko na pamet, sam sem Lincolna odprodal enih 7 mesecev nazaj.

73 de S56IUA - Ognjen


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 09 Jan 2005, 11:22 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1479
Morda ne bi škodilo odpreti še teme CB PMD in LPD, da bodo imeli razni kipasejo kam pisati....


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Bom sprobov
OdgovorObjavljeno: 09 Jan 2005, 18:26 
Odsoten

Pridružen: 20 Maj 2004, 17:31
Prispevkov: 131
Kraj: Kranj, Besnica
bom zele sprobov!
10X


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: DIPOL????
OdgovorObjavljeno: 09 Jan 2005, 18:56 
Odsoten

Pridružen: 20 Maj 2004, 17:31
Prispevkov: 131
Kraj: Kranj, Besnica
Kaj je pa tista scena z dipolom. Kako se ga pa lahko izdela ima kdo kak načrt za izdelavo slike (all)?
Mah pomojem da mi je ahodila antena!
ALI tak dipol dovolj deleč nese.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 09 Jan 2005, 20:25 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2359
Kraj: jn76gh
Pametna ideja bi bila, da si pobereš stari Priročnik za radioamaterje z ZRS strani in si malo pogledaš in prebereš, pa ti bo hitreje bolj jasno, pa boš se še kaj dobrega naučil. Močno svetujem !

Za izračun dipola pa
http://www.kwarc.org/ant-calc.html

lp
Boštjan

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: DIPOL????
OdgovorObjavljeno: 10 Jan 2005, 08:02 
Odsoten

Pridružen: 28 Feb 2002, 01:00
Prispevkov: 663
Kraj: Škofja Loka
quepasa napisal/-a:
Kaj je pa tista scena z dipolom. Kako se ga pa lahko izdela ima kdo kak načrt za izdelavo slike (all)?
Mah pomojem da mi je ahodila antena!
ALI tak dipol dovolj deleč nese.


Načrt za izdelavo slike? :x

Kaj ko bi se najprej naučil pisati normalno? Najprej si kupi kak slovar in slovnico. Morda bi za začetek zadostovala že kaka čitanka za prve razrede osnovnih šol. Vse to preštudiraj, potem se pa lahko začnemo pogovarjat o antenah. :evil:

Kot je rekel Adi, naj se odprejo še kake teme, kjer se lahko premleva CB, PMR, itd tematika.

Jure


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: cb
OdgovorObjavljeno: 10 Jan 2005, 22:11 
Odsoten

Pridružen: 20 Maj 2004, 17:31
Prispevkov: 131
Kraj: Kranj, Besnica
Ja kdo pa ureja ta forum?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Jan 2005, 00:36 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1479
Mislim da bo v takšnih situacijah najbolje ignorirati "poste"


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 11 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group