S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 26 Jun 2017, 01:07

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 11 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: RF motnje inverterja
OdgovorObjavljeno: 11 Jun 2017, 20:03 
Odsoten

Pridružen: 01 Feb 2015, 17:59
Prispevkov: 39
Zdravo,
opazil sem, da moj sinusni inverter povzroča RF motnje. Na S-metru se ta preskok pozna pri vklopu inverterja iz S1 na S5.
Ker ima ta reč glasen ventilator, sem ga zmontiral stran od postaje. Uporabil sem 10m 3x2,5mm2 kabel za 12Vdc in tudi 10m 3x1,5mm2 za 230V nazaj v shack na vtičnico za razdelilec, kjer je priklopljen računalnik, monitor in rotator. Skupna poraba 230V napajanja je max. 62W z vrtenjem rortatorja. Postaja pa je priklopljena direktno na 12V akumulatorje. Motnje se pojavijo ob vklopu inverterja, pa četudi ni priklopljen noben porabnik na njega.
Tukaj viewtopic.php?f=2&t=16988&p=59740&hilit=rf+motnje+inverter#p59740
sem prebral, da bi lahko inverter povzročal težave, mene pa zanima, kaj lahko naredim, da jih ne bo, oz. če je že kdo imel ta problem, kako ga je rešil oz. če je sploh rešitev?
Imam vse ozemljeno in tudi inverter sem danes dal v kovinsko omarico in jo ozemljiv, vendar ne pomaga.

Podatki inverterja so:
Vhodna napetost: 12V
Izhodna napetost: 220 V +/- 10%
Izhodna moč: 300W
Max. izhodna moč (1s) : 600W
Oblika valovanja: čisti sinus
Izkoristek pri nominalni moči: > 85%
Poraba energije ob vklopu brez obremenitve: 14W (1,1A)
Izklop pri prenizki napetosti: < 10,4V (12V)
Izklop pri previsoki napetosti: > 15V (12V)
Dimenzije: 260 x 150 x 60mm

LP, Ben


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: RF motnje inverterja
OdgovorObjavljeno: 12 Jun 2017, 20:22 
Odsoten

Pridružen: 01 Feb 2015, 17:59
Prispevkov: 39
VAU, ne vsi naenkrat, ker ne bom zmogel tako hitro brati:)
Danes sem inverter priklopil čisto blizu postaje. Kabel za baterije (12V) je dolg 1,5m, za 230V pa sem uporabil kar 2m dolg razdelilec na 5 utičnic. Situacija je enaka, če ne še za odtenek slabša. Dolžina kablov sem izločil, zato mislim, da je problem na strani inverterja. Mogoče kdo ve, ali obstaja kak filter za inverter, da bi izničil RF motnje in tudi občasni brum?

LP, Ben


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: RF motnje inverterja
OdgovorObjavljeno: 13 Jun 2017, 06:38 
Odsoten

Pridružen: 13 Avg 2002, 14:02
Prispevkov: 211
Kraj: Ljubljana
Verjetno ni odgovora, ker preveč poenostavljaš zakompliciran problem.
Edina rešitev, ki je sprejemljiva za pravega radioamaterja bi morala biti, da inverter vržeš v smeti.
Delaj samo iz akumulatorjev.

Če ti omenim uporabo sinusnega inverterja (izhodna napetost je sinusne oblike in ne pravokotne) ti ne bom dosti pomagal, ker še vedno povzroča motnje in še drag je.

Da povzamem: radioamaterji si postavljamo "postojanke" tam kjer upamo da ne bo virov motenj. To si mogoče pravilno izbral. Potem si pa šel in priklopil zelo močen vir motenj zelo blizu ali še slabše celo z žico si povezal vir motenj in sprejemnik. Bolj jasno ti ne znam razložit.

_________________
Elektrika je edina k___a k se ne pusti slatat pa se placat jo mors!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: RF motnje inverterja
OdgovorObjavljeno: 13 Jun 2017, 08:11 
Odsoten

Pridružen: 18 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 53
Kraj: yes
Hoj!

Najbrz si brez omreznega napajanja in delas na 12V.
Inverter rabis za naprave, ki ne delajo na 12V (13.8 ...).

Predpostavljam, da dela inverter na visji frekvenci in potem kobajagi gladi signal v sinus na 220V/50Hz.
Vsaj po izkoristku sklepam. Verjetno je vri motenj ta visoka frekvenca, motnje se sirijo po vseh kablih.
Glede na visoke moci zna biti zgodba dokaj brezupna.

Za probati: ločilni transformator, moč kak kW. Zelezno jedro.
Za sito: kak ferit in navitje. Pazi, ce pripeljes ferit v zasicenje bo se sam malce dodal...

Najlepse: vso opremo spraviti na 12V. Recimo, oni SP (spid) rotatorji delajo na 12V cisto OK.
Tudi kak laptop zna na 12V delati.
Za kako skrinjo ali kaj takega pa vklopis invertor, ko nisi QRV.

Se to: RX mora sprejemati samo cez antenski konektor. Ce zaznas povecanje suma brez antene
(se lepse, s 50 ohm uporom namesto antene), potem poisci, kje motnje pridejo v sprejemnik.
Ozemljitev? Ostali kabli na postaji (mikrofon, carunalnik).

Ce pride cez anteno: ali je res antena ali ti kabel "pobira" motnje? Sita na oba konca kabla in
preveriti, da ni kaka zanka v ozemljitvi?

73 gl
Iztok, S52D


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: RF motnje inverterja
OdgovorObjavljeno: 13 Jun 2017, 12:25 
Odsoten

Pridružen: 01 Feb 2015, 17:59
Prispevkov: 39
Zdravo,
Postajo imam priklopljeno direktno na akumulatorje z originalnim kablom od postaje FT950. Sinusni Inverter rabim samo za monitor, mini pc in rotator. Zanimivo je, da če zamenjam sinusni inverter z pocenskim kitajskim 150W kvazi sinusnim inverterjem (kockast izhod), teh motenj NI - kot bi bilo priklopljeno na elektriko. Za PC in monitor je OK, za rotator (yaesu G800) se pa bojim, da ga bo skurilo.
Prodajalec mi je rekel, da naj dam filter na baterijski del inverterja. Kakšen pa je ta filter? Ga ima mogoče kdo vsaj za sprobat, predenj vržem inverter stran :)?

Lp, Ben


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: RF motnje inverterja
OdgovorObjavljeno: 13 Jun 2017, 12:34 
Odsoten

Pridružen: 13 Avg 2002, 14:02
Prispevkov: 211
Kraj: Ljubljana
Nekaj takega:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ferrite_bead

_________________
Elektrika je edina k___a k se ne pusti slatat pa se placat jo mors!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: RF motnje inverterja
OdgovorObjavljeno: 13 Jun 2017, 14:16 
Odsoten

Pridružen: 19 Jan 2017, 11:04
Prispevkov: 9
Če so motnje tudi, ko na inverter ni priklopljena inštalacija do PC, rotatorja.., potem se motnje precej verjetrno širijo nazaj po žicah v akumulator in te žice sevajo. Če je ozemljena ena žica lahko da seva še bolj.
Motnje seveda povzroča tudi PC, kadar je vklopljen in monitor, tudi rotator lahko.
Kot je bilo že rečeno narediti vhodni filter pri vhodu v inverter (12V). Morda bi bilo za poskusit tudi z oklopljenim kablom od akumulatorja do inverterja. Oplet ozemljiti v eni točki - vse v eni točki.
Ko ne bo več motenj pa postopoma priključevati monitor, PC, rotator in ukrepati, če bo treba.
Skratka treba je eksperimentirati, če ni volje pa poskusit s kakšnim drugim dovolj močnim inverterjem.
Kaj pa agregat!?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: RF motnje inverterja
OdgovorObjavljeno: 13 Jun 2017, 20:58 
Odsoten

Pridružen: 01 Feb 2015, 17:59
Prispevkov: 39
Zdravo,
Še malo testiranj...

1.test: na DC kabel inverterja sem naredil eno zanko in namontiral feridno jedro - dve lunci, ki jih stisneš skupaj. Motnje so še vedno prisotne. Potem sem taisti ferid dal še na dovodni DC kabel postaje na isti način in so tudi še motnje prisotne.

2. test: Če priklopim postajo na en set akumulatorjev in inverter na drugi set akumulatorjev, ki so čisto ločeni, motenj ni!!!

3. test: Poskusil sem z priklopiti samo + in - na dovod inverterja ter priklopil postajo na isti + in - in glej ga zlomka, motenj ni bilo. Nato sem inverter ugasnil in priklopil še razdelilec, kjer je priklopljen mini PC, monitor in rotator. Mimogrede, mini PC ima enak zunanji napajalnik kot kak prenosnik - 19Vdc in bananca priklop. Motnje so se pojavile. Nato sem odklopil skupno ozemljitev... To pomeni, da je ozemljena samo postaja, stolp in antena.... Inverter, mini PC, rotator in monitor pa sploh niso ozemljeni... Kot nalašč motenj NI!

Vendar brez ozemljitve mini PC-ja se pa pojavijo motnje v DM780 waterfall-u kot hormonske zrcalne motnje...
Vsega tega pa na agregatu nisem poskusil. Vem pa, da teh tažav pri priklopu na električnem omrežju ni in je zelo dobrodošlo, da je vse enako ozemljeno.

Kaj lahko naredim? Je mogoče rešitev, da zabijem eno cev v zemljo in ločim ozemljitve :) ?

LP, Ben


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: RF motnje inverterja
OdgovorObjavljeno: 13 Jun 2017, 21:22 
Odsoten

Pridružen: 18 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 53
Kraj: yes
Nikakor ne. locene ozemljitve klicejo po nesreči: ko vseka strela blizu,
se inducira velika napetost med ozemljitvama.
Tok naj teče skozi valjanec in ne skozi elektronske naparave.

preglej vse ozemljitve: imas kake zanke? Kabli med PC in postajo in podobno?
probaj z laptopom z 12V napajanjem namesto monitorja in miniPCja.

Kot sem prej pisal:
1. utišati izvor motenj
2. preprečiti, da motnje pridejo v RX postaje
>>Kaj lahko naredim? Je mogoče rešitev, da abijem eno cev v zemljo in ločim ozemljitve :) ?

Se to: daj rotator na sinusni inverter in PC na kitajca , ce to izloci motnje ;-)

73
Iztok, S52D


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: RF motnje inverterja
OdgovorObjavljeno: 14 Jun 2017, 17:03 
Odsoten

Pridružen: 04 Nov 2012, 14:57
Prispevkov: 182
Postaja je ozemljena. Torej je tudi (-12V) baterije ozemljen!
Rotator je na stolpu, ki je posredno ozemljen preko stolpa.

Ne vem, kaj imaš za ozemljevati na mini PC, ki je itak galvansko ločen preko svojega napajalnika.

Imam občutek, da imaš s temi ozemljitvami celo zmešnjavo.

Običajno se naredi SOT (skupna ozemljilna točka), na katero se spelje ozemljitev posameznih naprav.
Neko ozemljevanje "počez" vedno vodi do problemov

_________________
73, Iztok


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: RF motnje inverterja
OdgovorObjavljeno: 16 Jun 2017, 07:00 
Odsoten

Pridružen: 01 Feb 2015, 17:59
Prispevkov: 39
Zdravo,
problem rešen!!!! Hvala vsem, ki ste mi pomagali z idejami.
In kaj sem naredil? Upošteval nasvete o "zbrki" ozemljitev in način ozemljevanja v eni točki.
Stanje je tako:
- Določena točka skupne ozemljitve
- čimkrajša možna dolžina ozemljitvene žice
- ozemljitev v samo eni točki
- postaja je ozemljena direktno na točko skupne ozemljitve
- inverter je ravno tako ozemljen preko - pola 12 Vdc napajanja, zato ni potrebe po dodatnem ozemljevanju, izhod 230V iz
inverterja tudi ni ozemljen - uporabljena samo FAZA in NULA, na koncu kabla pri postaji pa je zmontirana nadometna vtičnica, katera pa je ozemljena direktno na točko skupne ozemljitve in zaradi tega so izginile tudi motnje na waterfall-u, katere pa je povzročal napajalnik mini PC-ja.

Inverter pa je še vedno dislociran cca 8 m stran zaradi glasnega ventilatorja in je v kovinski omarici, vendar ni RF motenj zaradi dolgih kablov:)

Skratka, stvar deluje tako kot mora - Na postaji RF gain čisto odprt in je S=0 z redkim skokom na 1 pri vseh vklopljenih napravah, ki jih premore moj solarno usmerjen SHACK...

LP, Benjamin


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 11 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group