S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 26 Jul 2017, 21:37

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 8 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 06 Jun 2016, 12:05 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2007, 20:31
Prispevkov: 5
Pozdravljeni!

Sosed je pri prenovi stanovanja zmontiral nova senzorska stikala na dotik z daljincem, ki delajo na področju 433 MHz. Težava ni v daljincu ali na področju UHF, ampak v preveč občutljivem senzorju, ki zazna RF energijo moje HF postaje in zaradi tega vklaplja ter izklaplja luči po celem stanovanju. Zelo neprijetna zadeva, če imaš »light show« takoj, ko se zunaj naredi tema in radioamaterja za soseda.. hi Senzor reagira takoj, ko gre postaja na oddajo ne glede na band 10m, 15m, 20m, 40m (80m nisem testiral) praktično povsod in ne glede na anteno oz. klub mali moči. Razdalja med hišami je cca 15m. Ima kdo kakšno rešitev kako rešiti težavo oz. kako blokirati preveč občutljiv senzor na stikalu. Kakršna koli ideja je dobrodošla..


Lp, Radovan S52BT

Lahko tudi na GSM: 041 527628.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 06 Jun 2016, 13:08 
Odsoten

Pridružen: 04 Nov 2012, 14:57
Prispevkov: 183
Poskusi na to RF stikalo montirati kak RFI filter.
Električno je to običajno nekaj takega:
Slika
Najdeš pa ga lahko v marsikaterem odsluženem gospodinjskem aparatu, ki ima elektromotor (mikser, sesalec,mlinček za kavo, .... pa do večjih, kot je pralni stroj).

Po vsej verjetnosti sosedova elektro napeljava deluje kot antena za tvoj signal in uspe "iztiriti" to (kitajsko ?) RF stikalo (in to ne RF del, temveč samo vklopno elektroniko).

_________________
73, Iztok


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 09 Jun 2016, 12:47 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2007, 20:31
Prispevkov: 5
Pozdravljeni!

Iztok zahvaljujem se ti za odgovor in idejo na katero sploh nisem pomislil. Bolj sem imel v mislih kakšno blokiranje stikala z 10n kondenzatorji ali kaj podobnega. Seveda z filtrom sem poizkusil, vendar žal ni dal rezultatov, razen tega, da sedaj vem da RF ne leti vanj po omrežju oz. po kablih ampak v preobčutljiv senzor. :) Stikalo je kitajske proizvodnje in nima CE oznak. Prilagam slikice stikala, ki vsebuje obilo smd elektronike, kar me je kar presenetilo.. hi.

Je morda kakšna možna rešitev z spremembo upornosti na MOS FET IRF S7437, ki ima na nasprotni strani tiskanega vezja med S in G prilotano tuljavo?
Elektroniki pomagajte prosim..

73 Radovan S52BT


Priponke:
20160608_204738_resized.jpg [41.05 KiB]
Še ni prenešeno
20160608_205014_resized.jpg [67.19 KiB]
Še ni prenešeno
20160608_205001_resized.jpg [67.47 KiB]
Še ni prenešeno
20160608_205457_resized.jpg [180.66 KiB]
Še ni prenešeno
20160608_204603_resized.jpg [211.38 KiB]
Še ni prenešeno
Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 09 Jun 2016, 17:18 
Odsoten

Pridružen: 04 Nov 2012, 14:57
Prispevkov: 183
Vidim, da zadeva nima priklopa N in je v bistvu v serijo z bremenom (svetilko).
Kaj to morda krmili kake LED svetilke?

_________________
73, Iztok


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 10 Jun 2016, 08:22 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 12 Jul 2006, 12:50
Prispevkov: 341
Kraj: JN75GX
A ne bi bilo najceneje, da mu kupiš neko CE preverjeno stikalo.. Ali je to predrago ?

_________________
S51U ( ex: S5041U, S52FB, YT3FB, YU3AXR )


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 16 Jun 2016, 08:57 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2007, 20:31
Prispevkov: 5
Pozdravljeni!

Cene za takšna stikala se gibljejo med 20 do 35 EUR, odvisno od tipa z daljincem ali brez. V večini so vsa
Kitajske proizvodnje tudi tista kupljena v SLO, ki so tudi brez CE oznak. Moj sosed jih ima za hišo v enem
stanovanju 6 kom. zato bi bila najelegantnejša najcenejša rešitev.. :)

Ima kdo kakšno idejo.. stikalo tudi pošljem na dom za testiranje, tudi če bo pogubljeno ne bo panike.. :)


73 Radovan.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 16 Jun 2016, 12:22 
Odsoten

Pridružen: 16 Dec 2004, 18:06
Prispevkov: 89
Kaj ce probas kupit enega v slo trgovini, primerljivega pac, pa da vidis ce ti tudi vklaplja? Ce ne dela ok ga itak vrnes. Ce dela pa pac investiras pa une kitajce skladiscis v ekoloski zabojnik :) sicer uradno kupljeni v slo sigurno imajo ce... srecno


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 16 Jun 2016, 13:08 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 12 Avg 2014, 20:44
Prispevkov: 13
Kraj: Koper
Vprašaj tu, mogoče bo kdo tu znal, poleg tega je tle tudi kar nekaj radioamaterjev.


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 8 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group