S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 26 Jul 2017, 09:42

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 16 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Preprogramiranje EPROM-ov
OdgovorObjavljeno: 30 Okt 2014, 22:02 
Odsoten

Pridružen: 30 Okt 2014, 15:25
Prispevkov: 2
Citiram:
Pozdravljeni,

mene pa zanima ali ima še kdo med vami ustrezen programator in programje, ki bi znalo pre programirati EPROM 2758 v Iskrini postaji TR40. Na dve TR40 bi želel nastaviti frekvenco na 144.800 da bi bile uporabne na APRS sistemu. Upam, da se najde kakšna dobra dušo in mi pomaga pri tem problemu, da ne bojo postaje ostale zložene v regalu :) . Za kakršno koli informacijo se že vsem lepo zahvaljujem.

73 de Danilo, S58DB



Pozdravljeni,
res da je post že star, a vseeno. Imam programator, eprome in original EPROM sprogramiran na frekvenco, katero bi želel spremeniti iz 149.200 na 147.770. Uspelo mi je narediti kopijo originala, a iz HEX kode ne morem razbrati nič. Prav tako ne če jo spremenim v dec...
Ali je kdo, ki bi na to vprašanje poznal odgovor?
Lep pozdrav
Samo Šalamun


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Preprogramiranje EPROM-ov
OdgovorObjavljeno: 11 Jan 2015, 16:42 
Odsoten

Pridružen: 31 Maj 2002, 21:26
Prispevkov: 95
Kraj: Podgozd nad Ig-om JN75GW 535m NMV
Hojla
Kolkor sem jaz to programiral se TR40 lahko nastavi na 25 in 12,5khz raster, vse ostale opcije žal odpadejo.

_________________
73 de Jože
s53pj@tusmobil.club
(051)302208


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Preprogramiranje EPROM-ov
OdgovorObjavljeno: 19 Jan 2015, 19:50 
Odsoten

Pridružen: 30 Okt 2014, 15:25
Prispevkov: 2
Pozdravljeni,
nimam postaje omenjene v zgornjem postu. Postaja naj bi bila od taxi službe, katero pa bi želel preprogramirati. Modela ne vem, bom pa naslednjič pri dedku preveril...
Torej če se da, kaj je potrebno narediti...oz. ali ima kdo kak drug program primeren za to, kot je np gp300 za motorole ?
L.P.Samo


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Preprogramiranje EPROM-ov
OdgovorObjavljeno: 19 Jan 2015, 22:32 
Odsoten

Pridružen: 31 Maj 2002, 21:26
Prispevkov: 95
Kraj: Podgozd nad Ig-om JN75GW 535m NMV
Z nobenim kablom ala GP ali GM na žalost ne bo šlo. Gre pa na horuk eprom ven zbrisat zračunaš frq.in vpišeš potem pa verjetno še poglasit RX in TX. Najbolj sigurno je če bi postajo prinesu do mene pa ti lahko naredim. Sam boš verjetno kar teško to speljal, ker je preveč malenkosti na katere je treba pazit.

_________________
73 de Jože
s53pj@tusmobil.club
(051)302208


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Preprogramiranje EPROM-ov
OdgovorObjavljeno: 29 Jan 2015, 09:53 
Odsoten

Pridružen: 17 Jan 2006, 12:29
Prispevkov: 23
Kraj: Dolenjska
S53PJ napisal/-a:
Z nobenim kablom ala GP ali GM na žalost ne bo šlo. Gre pa na horuk eprom ven zbrisat zračunaš frq.in vpišeš potem pa verjetno še poglasit RX in TX. Najbolj sigurno je če bi postajo prinesu do mene pa ti lahko naredim. Sam boš verjetno kar teško to speljal, ker je preveč malenkosti na katere je treba pazit.


Tako je, UV eprom je treba najprej z UV svetlobo pobrisati in potem s programatorjem na novo vpisati HEX A,B,C,D konstante. Lahko se namesto (zastarelega) UV eproma-a uporabi tudi EEprom, ki mora biti pin kompatibilen.
Nekaj o programiranju je napisanega tudi tule http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtop ... highlight=

Sam sem uspel s programatorjem eeprom nekako sprogramirati. Seveda, sem najprej moral izračunati konstante za določene frekvence. Jaz sem ga programiral na za-re frekvence za uporabo radijske postaje pri gasilcih.

No, do tu sem uspel priti. Eeprom sem preizkusil na že delujoči Iskrini postaji in deluje.
Sedaj pa imam za usposobiti še eno Iskrino postajo TR41M. Ko vanjo vtaknem eeprom postaja oddaja, ampak na nekih drugih frekvencah.
Postajo TR41M bi bilo potrebno uglasiti na določeno/e frekvence. Tu pa pri meni nastane problem, ker ne vem kako se tega lotiti. Imam doma osciloskop, frekvenc meter ter digitalni in analogni V/A meter.
Bi pa neizmerno rad sam poizkusil tole umerjanje na pravo frekvnco, če bi mi kdo napisal postopek. Mislim, da bi še komu prišel prav, ker je bilo kar nekaj povpraševanja kako se tem stvarem streže.

Jože a bi hotel v nekaj stavkih napisati postopek umerjanja na pravo frekvenco, ter kako se to stori in na kaj je potrebno paziti.
Vem, da je veliko za napisati, da to razložiš nam "amaterskim začetnikom", vendar, ker vem, da primanjkuje časa predlagam sledeče. Če bi vsak dan napisal dva stavka pa bi po nekaj dneh/tednih nastal dragocen vodič za umerjanje radijske postaje, ki bi, res, marsikomu prišel prav ;).

LP


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Preprogramiranje EPROM-ov
OdgovorObjavljeno: 30 Jan 2015, 01:46 
Odsoten

Pridružen: 31 Maj 2002, 21:26
Prispevkov: 95
Kraj: Podgozd nad Ig-om JN75GW 535m NMV
Hojla
Nebi pisal tega na dolgo in široko ker so to fantje že vse objavili tu na Leji.
Tudi sam sem tukaj začel, je pač treba nekaj čtiva predelat predno ti pride v kri kot se reče.
Vzemi si čas in preberi :

http://lea.hamradio.si/~andrej/ptr100/ptr100.html
in
http://lea.hamradio.si/~s52pc/tr40/text.htm
pazljivo preberi odstavek ki se začne z: Najprej nastavimo oba VCO-ja, sprejemni in oddajni.

Tu se skriva glavnina potrebnih veščin ki jih moraš osvojit,
da ti bo postajca zašpilala tam kjer hočeš ti.

Prijetno branje ti želim.

Če se ti kje ustavi in ne gre naprej pa raje kar na fon pokliči in bo najhitreje.

_________________
73 de Jože
s53pj@tusmobil.club
(051)302208


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Preprogramiranje EPROM-ov
OdgovorObjavljeno: 30 Jan 2015, 10:34 
Odsoten

Pridružen: 17 Jan 2006, 12:29
Prispevkov: 23
Kraj: Dolenjska
Hvala Jože za informacije.
Sem šel brati tole Najprej nastavimo oba VCO-ja, sprejemni in oddajni......, pa ne enkrat, večkrat, ampak mi ni čisto vse razumljivo.

Torej, če prav razumem, se uglasitve lotimo takole...
Najprej sprogramiramo eprom na želene frekvence (npr. 173.000MHz). Nato vklopimo postajo. Potem na nožico 5 integriranega vezja SP8793 priključimo frekvencmeter. Frekvenco potem spreminjamo z vrtenjem feritnega jedra v VCO-ju (desni ferit v oklopljenem ohišju).

Primer. za SPREJEMNO frekvenco 173.000MHz prištejemo medfrekvenco 21.4MHz. Z obračanjem feritnega jedra (desni ferit) in z merjenem frekvence na nožici 5 nastavimo frekvenco na 194.400MHz. To je za Rx.

Potem pritisnemo tipko PTT, da gre postaja na oddajo in začnemo vrteti levo feritno jedro v oklopljenem VCO-ju. Nastavimo frekvenco Tx na 173.000MHz. Oddajno frekvenco merimo prav tako na nožici 5 - SP8793.

Prilagam še sliko kjer merimo frekvenco.

Prosim povejte mi, če je do tukaj moje razumevanje pravilno, če ne, me popravite???

Hvala in lep dan!


Priponke:
Shema_TR1M_meritev_frekvence.jpg [212.49 KiB]
Še ni prenešeno
Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Preprogramiranje EPROM-ov
OdgovorObjavljeno: 30 Jan 2015, 13:52 
Odsoten

Pridružen: 04 Nov 2012, 14:57
Prispevkov: 183
Ti moraš meriti napetost, ki gre na varikap diodo.
Ker se s TR40 nisem ukvarjal že vrsto let, sem že pozabil kakšno je območje regulacije......
Najbolje, da pomeriš kakšna je napetost pred predelavo (na trenutni frekvenci) in potem na novi frekvenci nastaviš, da bo približno enaka.

_________________
73, Iztok


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Preprogramiranje EPROM-ov
OdgovorObjavljeno: 30 Jan 2015, 22:07 
Odsoten

Pridružen: 02 Jan 2003, 11:59
Prispevkov: 57
Kraj: Zenik
Eproma sprogramiranega za TR40 ne moreš dati v TR41, ne spomnim se na pamet, vem pa zagotovo, da je vsaj en pin zamenjan. Frekvenco je smiselno meriti dokler PLL ni zaklenjen (Ud = cca 0V ali Ud = cca 6V) da se vidi kako daleč je trenutna frekvenca od željene, oziroma če je sploh mogoče nastaviti željeno. Ko PLL zaklene je po mojem priporočilu najbolje Ud napetost nastaviti na cca 2.3V. Seveda je odvisno od željenega pokrivanja kanalov in od kanala na katerem se uglaševanje dela. Sam se ne spomnim, da bi srečal TR40, ki bi pri sprejemni frekvenci 173.000 imela oscilator nastavljen višje, vedno je bil nižje. 173.000 - 21.4 = 151.600. Na katero frekvenco je potrebno nastaviti oscilator za sprejem je odvisno od tega kako je sprogramiran eprom. Večina TR40 je delovala v frekvenčnem področju cca 170MHz, z oscilatorjem pod sprejemno frekvenco. Če tako postajo preprogramiramo na amaterske frekvence, je bolje oscilator postaviti nad sprejemno frekvenco. 145.000 + 21.4 = 166.4. Zakaj je tako bolje ? Razlika med prvotno nastavitvijo 151.6 in novo nastavitvijo 166.4 je relativno mala, in se taka preglasitev lahko vedno naredi. Če se oscilator postavi pod sprejemno frekvenco 145.000 - 21.4 = 123.6 je pogosto potrebno poseči v oscilator, da bi se nastavitev lahko naredila. Postavitev oscilatorja pod sprejemno frekvenco pomeni tudi, da zrcalne frekvnce padejo v radio difuzno področje 123.6 - 21.4 = 102.2 !! Zaradi enostavnosti razlage sem upošteval samo center radioamaterskega frekvenčnega pasu.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Preprogramiranje EPROM-ov
OdgovorObjavljeno: 02 Feb 2015, 10:28 
Odsoten

Pridružen: 17 Jan 2006, 12:29
Prispevkov: 23
Kraj: Dolenjska
s52pc napisal/-a:
Eproma sprogramiranega za TR40 ne moreš dati v TR41, ne spomnim se na pamet, vem pa zagotovo, da je vsaj en pin zamenjan.......................



To vem, da ne moreš dati eproma iz TR40 v TR41M. Razlika je v pinu Tx/Rx, ki preklaplja oddajo/sprejem. Pri TR40 pri Tx "skočimo" na naslov 100 v epromu, pri TR41M pa "skočimo" na naslov 400 v epromu. Sicer ne vem zakaj se je za tako razliko med TR40 in TR41M pri naslavljanju v epromu proizvajalec tako odločil.?

s52pc napisal/-a:
Sam se ne spomnim, da bi srečal TR40, ki bi pri sprejemni frekvenci 173.000 imela oscilator nastavljen višje, vedno je bil nižje. 173.000 - 21.4 = 151.600. Na katero frekvenco je potrebno nastaviti oscilator za sprejem je odvisno od tega kako je sprogramiran eprom. Večina TR40 je delovala v frekvenčnem področju cca 170MHz, z oscilatorjem pod sprejemno frekvenco. Če tako postajo preprogramiramo na amaterske frekvence, je bolje oscilator postaviti nad sprejemno frekvenco. 145.000 + 21.4 = 166.4. Zakaj je tako bolje ? Razlika med prvotno nastavitvijo 151.6 in novo nastavitvijo 166.4 je relativno mala, in se taka preglasitev lahko vedno naredi. Če se oscilator postavi pod sprejemno frekvenco 145.000 - 21.4 = 123.6 je pogosto potrebno poseči v oscilator, da bi se nastavitev lahko naredila. Postavitev oscilatorja pod sprejemno frekvenco pomeni tudi, da zrcalne frekvnce padejo v radio difuzno področje 123.6 - 21.4 = 102.2 !! Zaradi enostavnosti razlage sem upošteval samo center radioamaterskega frekvenčnega pasu.


Res hvala za tole informacijo.
No, to mi pa do sedaj ni mi bilo jasno zakaj se enkrat 21.4MHz prišteva enkrat pa odšteva. Sedaj mi je jasno. Torej, če hočem, da bo radijska postaja delovala v frekvenčnem območju 173MHz potem je, seveda, smiselno odšteti 21.4MHz (173.000 - 21.4 = 151.600), saj se s tem približamo delovanju oscilatorja.
Eprom sem programiral ravno po tem postopku, da sem za RX odštel 21,4MHz.

Mi pa še vedno ni najbolj jasen postopek pri umerjanju radijske postaje. Poizkusil sem meriti frekvenco na pinu 5 SP8793, vendar z osciloskopom ali frekvenc metrom ne zaznam nobenega signala. Meril sem tudi napetost na varikap diodi, vendar se napetost spreminja od 0V do cca 4V, in to povsem naključno. Kako naj nastavim to napetost na varikap diodi?

Potem se na frekvenc meter montiral anteno in pritisnil tipko PTT, ter poizkusil meriti VF valovanje. Oddajno frekvenco sem zaznal in jo začel nastavljati z vrtenjem feritnega jedra. Oddajna frekvenca se je spreminjala vendar je bila zelo nestabilna. Problem je pa tudi v tem, da frekvence ne morem nastaviti v želeno področje. Možno jo je nastaviti samo do cca 150MHz.

Mirko Kako naj se prav zaprav lotim umerjanja na želeno frekvenco ? Kako naj nastavim pravo napetost na varikap diodi oz. zakaj napetost na njej tako niha? Kaj bi bilo potrebno še storiti, da bi postajo preglasil na višjo frekvenco?
Kaj prav za prav uglasujemo z dvema vhodnima in dvema izhodnim filtroma, ki sta na tej sliki http://lea.hamradio.si/~s52pc/tr40/MerilneTocke.htm

Seveda, bi bilo najbolj enostavno postajo odnesti nekomu, ki to obvlada, ampak bi se rad iz prakse nekaj novega naučil. Trenutno mi elektronska žilica ne da miru, da ne bi še malo poeksperimentiral.

Hvala že vnaprej za kakršno koli informacijo.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Preprogramiranje EPROM-ov
OdgovorObjavljeno: 03 Feb 2015, 21:30 
Odsoten

Pridružen: 02 Jan 2003, 11:59
Prispevkov: 57
Kraj: Zenik
Na pinu 5 SP8793 mora biti signal oscilatorja (najdi in poglej shemo) Če signala ni, je oscilator ali ločilna stopnja v okvari. Če meriš z osciloskopom, postavi sondo osciloskopa na 10:1. Tipična mejna frekvenca(-3dB) sond za osciloskope v položaju 1:1 je 4 MHz, tudi pri sondah, ki so deklarirane kot 100 megaherčne.
Če je frekvenca nestabilna pomeni, da PLL ne deluje, napisal si da oddajno frekvenco lahko nastaviš na 150MHz, (torej oscilator ni v okvari, preveri ločilno stopnjo, pred SP8793 in njeno napajanje, če preskaler nima signala, PLL ne bo deloval) nisi napisal kakšna je tvoja željena frekvenca, verjetno 145MHz. Če oscilatorja ne moreš nastaviti dovolj nizko PLL prav tako ne more delovati, včasih je potrebno poseči v oscilator, odpreti pokrov in malo stisniti ovoje, da potem lahko nastaviš 145MHz. Če bi rad višje od 150MHz in ne gre, pa ovoje malo raztegni.
Da zaključim, željena frekvenca se mora dati nastaviti brez ozira na to, če PLL deluje, in brez ozira na to če je eprom pravilno sprogramiran, če se ne da, je potrebno poseči v oscilator. Ko je željena frekvenca dosežena mora biti stabilna, Ud napetost se mora dati lepo zvezno nastaviti z vrtenjem jedra, če to ni mogoče je nekaj narobe z PLL. Napačno programiranje, neka hardverska okvara (preveri ločilno stopnjo).....

Dva vhodna in dva izhodna filtra. Tu nisem izbral najbolj posrečene terminologije. Vse to so vhodni filtri za sprejemnik. Dva nihajna kroga (sklopljeni nihajni krog) sta na vhodu tranzistorja ki služi kot vhodni ojačevalnik za sprejemnik, dva nihajna kroga pa sta na izhodu omenjenega tranzistorja. Z vsemi štirimi nastavimo frekvenčni pas, ki ga ojačevalnik ojača. Dobro bi bilo, da si malo pogledaš shemo.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Preprogramiranje EPROM-ov
OdgovorObjavljeno: 06 Feb 2015, 18:50 
Odsoten

Pridružen: 17 Jan 2006, 12:29
Prispevkov: 23
Kraj: Dolenjska
Mirko, za zgoraj podane informacije sem ti pa resnično hvaležen. Sem se iz parih stavkov ogromno naučil ;).

No, sem se še malo poigral po zgoraj navedenih pripoločilih. Seveda oscilator dela in sem ga lepo sedaj videl na osciloskopu takoj, ko sem preklopil sondo na 1:10. Z vrtenjem feritnega jedra sem potem nastavljal frekvenco. Vendar je problem, ker ne morem doseči željene frekvence. Jaz bi rad sprejemal frekvenco sistem za-re 173.200MHz. Eprom sem programiral tako, da sem od 173.200MHz odštel 21.4MHz .Torej bi moral oscilator za sprejem Rx nastaviti na frekvenco 151,800MHz. Merjeno na pinu 5 SP8793. Upam, da jaz to prav razumem. Najvišjo frekvenco Rx lahko dosežem samo do cca. 130.000MHz. Da bi dosegel višjo frekvenco sem kolikor je bilo mogoče (cca 1.2 do 2 mm) raztegnil tuljavo (na sliki spodaj- Rx), vendar se frekvenca ni veliko dvignila. Tuljavica je sedaj maksimalno raztegnjena, ampak ja še vedno ne morem doseči željene frekvence. Poizkusil sem tudi z vrtenjem stranskih dveh feritnih jeder v vhodnem filtru, apak se frekvenca ni nič spremenila.
Predelal sem shemo podolgem in počez, vendar delovanja nekaterih delov nekako ne razumem. Žal, manjka mi znanja :cry: ...

Mogoče še kakšna ideja kako dvigniti Rx frekvenco.?

Hvala še enkrat in lep pozdrav.


Priponke:
TR41M_VCO.jpg [199.37 KiB]
Še ni prenešeno
Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Preprogramiranje EPROM-ov
OdgovorObjavljeno: 09 Feb 2015, 04:36 
Odsoten

Pridružen: 31 Maj 2002, 21:26
Prispevkov: 95
Kraj: Podgozd nad Ig-om JN75GW 535m NMV
Hojla
Mislim da rofkaš po napačnem delu postaje kajti vidim da si zgoraj desno z flumijem označil TX tuljave ???
Vseh "5" tuljav ki imajo pri TR40 oznake T7,T8,T9,T10,T15 je v sprejemnem delu postaje. Če si eprom res pravilno sprogramiral potem raje izmeri napetost na pinu TP1, ki sem ga označil na risbi ... ta napetost za optimalno delovanje naj bo pri meritvi TX in tudi RX približno 2,5V. Meriš lahko z navadnim V-metrom , reguliraš pa to napetost s tuljavama v VCO-ju PAZI da ne boš vrtel napačne : Za RX je T17 ki sem jo označil rdeče. Če napetosti ne izmeriš oz je manjša od 0,3V ali pa je višja od 6V in "se ne spreminja" ko vrtiš feritno jedro v VCO ... takrat pristopiš k stiskanju oz raztezanju tuljave če že moraš. V praksi se je skoraj vedno izšlo tako, da sem raje dodal manjši kondi (par piko iz spodnje strani) paralelno z tuljavo ki je raje nisem premikal pa se je napetost pojavila.
Previdno pri meritvi, TP1 via je metalizirana in je zelo blizu lončka T7, ki je na masi !!!
Mogoče te je zavedla Mirkotova slika z merilnimi točkami kjer je zloglasna TP1 označena malo previsoko, zato ti pripenjam popravljeno sliko, da ti bo lažje.
Še vedno pa lahko uporabiš "klic v sili" ali pa prideš do mene in ti naredim.


Priponke:
Komentar datoteke: majhen popravek pozicije TP1
poglasitev_TR40M-1.jpg
poglasitev_TR40M-1.jpg [ 77.72 KiB | Videno 3695 krat ]
Komentar datoteke: če boš rabil celo sliko sporoči , tukaj lahko samo do 250k
tiv_TR40m-1.jpg [161.4 KiB]
Še ni prenešeno

_________________
73 de Jože
s53pj@tusmobil.club
(051)302208
Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Preprogramiranje EPROM-ov
OdgovorObjavljeno: 10 Feb 2015, 10:14 
Odsoten

Pridružen: 17 Jan 2006, 12:29
Prispevkov: 23
Kraj: Dolenjska
Jože, hvala za informacije in razlago.
Ja, s flomastrom sem označil Tx, ki pa to ni. Mi je že Mirko obrazložil, da se je malo "neposrečeno izrazil". Sem potem izbrskal shemo in sedaj malo raziskujem....

No, da ne bo nesporazuma. Umeriti hočem Iskrino radijsko postajo TR41M, ki je v bistvu zelo podobna TR40.
Kar se tiče eproma, mislim, da sem naštudiral prav. Upam ;).

Sedaj je situacija na moji postaji taka, da na TP1 ne zaznam nobene napetosti, no, mogoče par mV. Tudi, če vrtim feritno jedro RxVCO-ja od ene do druge skrajne točke se ne pojavi napetost.
Je pa zanimivo to, da ko tuljavo objamem s prstoma in narahlo stisnem pa napetost pride in gre tudi čez 2.5V. Mislim, da se to zgodi zato, ker s prstom spremenim induktivnost same tuljave.

Jože, napisal si, da si dobil napetost na TP1, ko si dodatno prilotal kondenzator na tuljavo v vrednosti par pF. Sedaj me zanima koliko pF in kam naj prilotam kondenzator, da dobim napetost. Namreč tuljava ima tri(3) prilotane priključke (glej shemo). Prilagam del sheme TR41M. Upam, da sem pravilno označil merilo točko TP1 in Rx tuljavo v VCO. Če ni prav, me popravi.

Seveda, kot praviš, lahko uporabim "klic v sili", vendar bi rad še malo poekspirimentiral. To bom lahko izkoristil kasneje, ko bom izčrpal vse možnosti. Raje bi še malo komuniciral preko forum, da bo ta tema še komu prišla prav. Do sedaj je še volja za rovarjenje po TR41M.


Priponke:
TR41M_nastavitev_napetosti.jpg [154.54 KiB]
Še ni prenešeno
Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Preprogramiranje EPROM-ov
OdgovorObjavljeno: 10 Feb 2015, 12:48 
Odsoten

Pridružen: 02 Jan 2003, 11:59
Prispevkov: 57
Kraj: Zenik
Jože je napisal, da je prilotal par pF, z tem je znižal frekvenco VCO-ja (Če se postavo oscilator nad sprejemno 145 + 21.4 odpiranje in popravljanje VCO-jev skoraj nikoli ni potrebno). Kolikor sem razbral, bi ti rad povišal frekvenco VCO-ja, pomeni da moraš par pF odvzeti. Mogoče je nekdo postajo že preglasil na radioamaterski pas, in je že dodan kakšen kondenzator, ki ga boš moral odlotati. Če je še vse original boš moral odlotati konenzator v nihajnem krogu in vstaviti enega z manjško kapaciteto.


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 16 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group