S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 21 Nov 2018, 12:47

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 8 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: N1MM Pomoč
OdgovorObjavljeno: 14 Nov 2010, 18:03 
Odsoten

Pridružen: 08 Dec 2003, 10:44
Prispevkov: 61
Na ženinem prenosniku imam naložen N1MM program.
Priključek za komunikacijo z TX-om na LPT port, com porta nima.
Uporabljam za CW delo brez problemov.

Sedaj pa sem isti program naložil še na svoj prenosnik, ki ima Lpt in COM port.
Komunikacija z TX-om ne deluje.
Na PTT in CW pinih imam stalno napetost 5 V.
Javlja mi sledečo napako:
DLPORTIO.DLL not found in pri tem PC občasno zamrzne.
Vkolikor ima kdo idejo za pomoč, se vnaprej zahvaljujem.

LP Ted

_________________
Ted


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: N1MM Pomoč
OdgovorObjavljeno: 14 Nov 2010, 21:37 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1471
Manjka še podatek o sistemu na PC-ju.
Če je to win xp, potem naloži tole port95nt.exe.
Sporoči, ali potem deluje.
Če si naložil Win 7 pa preberi tole
73
Adi


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: N1MM Pomoč
OdgovorObjavljeno: 15 Nov 2010, 17:10 
Odsoten

Pridružen: 08 Dec 2003, 10:44
Prispevkov: 61
Adi hvala za trud in odgovor.
OS imam XP SP3.
Naložil driverje kot si svetoval,čeprav kot vidim so za win95 in win NT.
Še vedno ne deluje, čeprav sprememba je. Na pinih nimam več napetosti in tudi obvestilo da manjka DLPORTIO
se ne prikazuje.
Trenutno se ukvarjam z mislijo.da N1MM nanovo naložim, morda bo pobral novo naložene driverje.
Žal mora to počakati do konca tedna ko pridem na moj QTH na Bledu.
Tam imam namreč USB priključek za IE, tukaj pa UTP ki pa nažalost na prenosnikovem portu ne dela.
Ali imaš morda še kako idejo.
Za sedaj še enkrat hvala in LP
Ted

_________________
Ted


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: N1MM Pomoč
OdgovorObjavljeno: 16 Nov 2010, 20:47 
Odsoten

Pridružen: 03 Apr 2005, 17:26
Prispevkov: 22
Kraj: Ljubljana
Živ!
Opisal bom moj poskus oziroma izkušnjo z N1MM:
- PC računalnik WIN xp sp3, 1x COM port, 1x LPT port
- postaja Kenwood, TS-480, krmiljenje postaje preko COM port(frekvenca, vrsta oddaje itd..
(postaja je tovarniško opremljena v ta namen)
- LPT port sem poskušal uporabiti za PTT in CW tipkanje
Rezultat:
- krmiljenje postaje je delovalo OK
- tipkanje je v principu delovalo pri izhodni moči do 5W HI, potem pa CW tastanje stalno pritisnjeno.
Po nekajdnevni telovadbi sem opustil gornjo varianto.

Sedaj imam na PC vgrajeno dodatno PCI/2xCOM kartico
1xCOM za krmiljenje postaje ts-480
1xCOM za PTT in CW tipkanje.(seveda je naložen tudi zgoraj omenjen driver za com port)
Vezavo pinov na com konektorjih sem povzel po MICROHAM II vmesniku za mojo postajo.
S komunikacijskim kablom(povezava vseh pinov), ki sem ga dobil s postajo so nastopile težave pri moči
nad 500W izhodne moči HI.
Seveda je treba v configu N1MM pravilno nastaviti delovanje com porta.
Vmesnik za CW in PTT imam doma izdelan z optokoplerji in zunanje napajanje 12V za rele za PTT krmiljenje postaje.

Upam, da je kaj uporabnega za rešitev problema

!73, Borut, S52AU


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: N1MM Pomoč
OdgovorObjavljeno: 21 Nov 2010, 08:59 
Odsoten

Pridružen: 08 Dec 2003, 10:44
Prispevkov: 61
Hvala obema za pozornost.
Pri testu v živo se je izkazalo, da COM port ne deluje, LPT pa je OK.
Tako, da je ta problem rešen.
Imam pa drugo težavo, ki pa ni tako kritična.
Z ozirom na mojo lokacijo na kontestih samo pobiram, zato bi rad na F1 konfiguriral mycall in popolnoma izklopil opcijo RUN dela,
iz nevem kakega razloga se mi včasih nekontrolirano postavi v run mode (sumim prenosnik in preveč občutljivo miš,)

Še nekaj kar pa nima zveze z opisanimi težavami. Že drugič se mi je zgodilo da sem sredi teksta pomotoma pritisnil Esc tipko
in izgubil tekst in mi ga ni uspelo več dobiti nazaj. ?????

LP Vsem Ted

_________________
Ted


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: N1MM Pomoč
OdgovorObjavljeno: 21 Nov 2010, 13:53 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 13 Nov 2005, 18:48
Prispevkov: 117
Kraj: Črnomelj
Ko pritisneš tipko F1 se program avtomatsko postavi v running, zato bo bolje da F tipke uporabljaš take, kot so predvidene že v programu. Ko se enkrat navadiš ni problem. Ko vključiš messages mode v on (ctrl+m) je zelo pomembno, da so makroji od F1 do F5 nastavljeni tako, kot je predvideno. Imaš pa na scc strani slovenski prevod za n1mm.
Tisto pa ne razumem, da si izgubil tekst, ko si pritisnil esc tipko? Kje v n1mm?

_________________
73 de Vinko, S53F


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: N1MM Pomoč
OdgovorObjavljeno: 21 Nov 2010, 16:54 
Odsoten

Pridružen: 08 Dec 2003, 10:44
Prispevkov: 61
TNX
Premalo sem pojasnil ESc tipko, to se mi je namreč dogodilo ko sem pisal odgovor na tem forumu.

Seveda sem prečital SLO navodila in prav tako originalna, zato me čudi saj imam možnost konfiguriranja
tipk bodisi z desnim klikom ali pa preko config menija. Res pa je da se tipke F1 nekako ne morem izogniti
CQ mycall.Ostale F tipke ni problem spreminjati. Vseskupaj sprašujem zaradi komoditete. Dosedaj sem uporabljal
Miletičev program in sem pač poljubno spreminjal F tipke
tako da sem pri pobiranju razporedil Mycall,Exch,TU,...
Seveda se bom navadil.

Imam še eno vprašanje za poznavalce. Potem ko enkrat naložiš osnovni program in najnovejšo nadgradnjo
ali je potrebno vse nadalnje nadgradnje nalagati po vrstnem redu ali pa lahko nadgradiš samo z najnovejšim dodatkom.

Vsekakor vem, da so moja vprašanja popolnoma začetniška zato brez zamere.

Vsen ki se trudijo z mano LP
Ted

_________________
Ted


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: N1MM Pomoč
OdgovorObjavljeno: 21 Nov 2010, 17:43 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 02 Avg 2001, 01:00
Prispevkov: 207
Kraj: Domzale
Zadostuje zadnja verzija za nadgradnjo.

73,

_________________
Goran ANDRIC, S55OO


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 8 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group