Vertikalna antena - SWR problem

Vse o KV, UKV, UHF, SHF... antenah in stolpih

Moderator: s57uud

Vertikalna antena - SWR problem

OdgovorNapisal/-a s53iv » 20 Dec 2009, 18:31

Pozdravljeni,

Pred kratkim sem se zacel ukvarjati z radioamaterstvom, imam postajo Kenwood TS480SAT ter anteno Ecomet HF6 (vem, da je to pac nek kompromis) antena je postavljena okoli 150cm nad streho.
Na 20m bandu zadeva deluje, vgrajeni antenski tuner mi lepo prilagodi impedanco. Problem nastane na bandih nizjih od 10Mhz, kjer mi antenski tuner sploh noce narediti prilagoditve in mi javi napako (prilaganje ni uspelo).

V cem bi lahko bil problem? Anteno sem sestavil po navodilih (sicer moja prva antena).
Ali je potrebno anteno dodatno nastavljati (spreminjanje dolzine radialov)?

73 de S53IV (Damjan)
s53iv

Re: Vertikalna antena - SWR problem

OdgovorNapisal/-a s52ab » 20 Dec 2009, 20:14

Hi Damjan

Najbolje bo, da se obrneš na kakega "starega mačka" v tvoji bližini in da poglasite anteno od najvišjega frekvenčnega področja na katerem ta multiband antena dela, pa postopno navzdol. Uporabila bosta običajen SWR meter. Kot je razvidno iz napisanega, se tega nisi lotil na ta način in očitno ne veš, kako "stojiš na posameznem bandu". Na 80 metrih,bo zadeva vsekakor delovala na ožjem frekvenčnem področju in se boš moral odločiti, na katero frekvenco jo boš postavil v tem področju.
Antenski tuner v postaji ti prilagaja neko določeno odstopanje glede neprilagoditve in na nek način "prevara" TX, antena pa ostaja neprilagojena. Očitno je pri tebi sestavljena antena, razen na 20 metrih, toliko izven tolerance prilagajanja vgrajenega tunerja, da ta ne uspe v poizkusih...
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.
Uporabniški avatar
s52ab

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a S52RZ » 20 Dec 2009, 20:55

Navedeni tip antene sem uporabljal kar nekaj let, potem ko mi jo je burja odpihnila, sem prešel na DHF-6. Anteno HF-6 se da lepo uglasiti po posamezneh bandih z izvlačenjem konkretnega radiala, začenši pri 10 m pa navzdol. Sicer moraš biti zelo pazljiv pri sestavljanju, da ne zamenjaš vrstnega reda vertikalnih trapov. Na vseh bandih sem jo uglasil na soliden SWR (1:1,2), tako da je tjunanje odpadlo, seveda poprej pa moreš vedeti na katerem spektru posameznega banda boš delal (CW ali fone) in jo uglasuješ za tisti spekter. Namreč antena je dokaj oska, predvsem na nižjih bandih, med 30 in 50 khz in SWR se hitro povspe v neskončnost. Najbolj bistveno pa je to, da mora biti postavljena dovolj visoko od tal (strehe), nekje sem čital, da je to vsaj 5 m. Pri meni je bila na drogu visokem 11 m, brez dodatnega sidranja, kar pa je bilo pozneje usodno. Z njo se je dalo kar solidno delati DX-e. Glede na izkušnjo, za dosego solidnih rezultatov, bi jo kazalo višje postaviti in jo uglaševati na postavljeni dokončni višini.

LP Zdravko
Uporabniški avatar
S52RZ

Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a anton.galun » 20 Dec 2009, 21:20

Pozdravljeni,

sam uporabljam ECO HF-8 plus z dodatnim kitom za 80 m. Anteno je potrebno uglasiti tako kot pravi AB, od zgoraj navzdol. Uglašuješ jo s krajšanjem ali daljšanjem radialov, okivrne mere pa najdeš v navodilu za sestavo. Na 80 m je široka okoli 150 kHz, za normalno delo je na tem bandu praktično neuporabna. Antena se ti bo močno razglasila ob dežju.

Lp,

AG
Zadnjič spremenil anton.galun, dne 20 Dec 2009, 23:08, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
anton.galun

OdgovorNapisal/-a s53iv » 20 Dec 2009, 22:10

Hvala za odgovore.
Ali mi lahko kdo bolj podrobno opise postopek uglasanja antene (bi rad poizkusil sam, preden pripeljem izkuseno pomoc).

LP, Damjan
s53iv

OdgovorNapisal/-a anton.galun » 20 Dec 2009, 23:03

Poglej v navodilo, tam imaš napisane dolžine radialov, če se ne motim, je merjeno od tuljave do konca radiala. Vse radiale nastaviš na ustrezno dolžino tako, da manjšo aluminijasto cevko porineš v cevko z večjim premerom ter pritrdiš z vijakom. Pred tem preveri, če imaš radiale zmontirane v takšnem zaporedju, kot je napisano v navodilu.

Na postaji nastaviš malo moč, zaporedno priključiš SWR meter, se postaviš na 10 m band (najbolje na 28.500 MHz) ter preveriš, kak SWR imaš. Prekurblaš na nišjo frekvenco, če je nižje SWR boljši, je radial za 10 m predolgi. Torej cevko porineš not. Obratno prekurblaš še na višjo frekvenco, in če je SWR tam boljši, je radial prekratek. Cevko torej ven. Tako dolgo se igraj, da bo SWR na željeni frekvenci v redu. Če je vse kolikor toliko v redu, boš dosegel SWR manjši od 1:1,5. Nadaljuj z 12 m in tako naprej.

Antena se da lepo uglasiti, deluje tudi dokaj dostojno. Sicer pa pri meni stoji na štangi od prometnega znaka na višini pribl. 4 m, od objektov pa je oddaljena za kakšne 4 m.

Lp,

Tono
Uporabniški avatar
anton.galun

OdgovorNapisal/-a s53iv » 20 Dec 2009, 23:21

Radiale sem sestavil po navodilih (mere). Kaj mislis s tem, da naj preverim ali imam radiale zmontirane po zaporedju?
Torej, ce prav razumem zacnem s tunanjem na 10m - izberem frekvenco 28.500, zmerim SWR, prestavim na spodnjo frekvenco banda 28.000, zmerim SWR ter, ce je nizji kot na sredinski, je radial predolg. Nato postavim na zgornji del banda 29.700 ter ponovim postopek - nato se pa pomikam po istem postopku do 80m?
Verjetno mora biti postaja med uglasevanjem nastimana na CW nacin?

LP, Damjan
s53iv

OdgovorNapisal/-a anton.galun » 20 Dec 2009, 23:48

Anteno nastavljaš na eni frekvenci - na tisti, na kateri boš pač največ delal. Gor in dol po frekvenci se zapelješ samo zato, da vidiš, kaj moraš z radialom storiti - ga skrajšati ali podaljšati. Skratka: izberi tvojo frekvenco in skrajša ali podaljšaj radial, da bo SWR najnižji. Izberi CW način dela.

ECO je v navodilih napisal, kako si po okroglem nosilcu sledijo radiali. Nekaj je na tem, ker sem se enkrat pri popravilu antene zmotil, pa so bile težave pri uglaševanju.

Pazi, da so trapi (tuljave) radialov obrenjeni tako, da luknje za odvod kondenca gledajo navzdol.

Iz kakšnega materiala je streha? Pleh?
Uporabniški avatar
anton.galun

OdgovorNapisal/-a s53iv » 21 Dec 2009, 09:03

Streha je iz cegla.
Mislim, da sem radiale postavil pravilno - nic ne pise, je samo ena slika, na kateri pa moras ugotoviti kje je zacetek. Bom med vikendom preveril kateri radial sem dal zraven UHF konektorja, pa bova videla ali imas ti enako. Luknjice pa sem obrnil navzdol.

Sem mislil, da lahko uglasis vsak band posebaj, ne pa samo recimo 20m band? Jaz bom najvec delal na 20m, 40m in 80m.

LP, Damjan

Upam, da niso vprasanja prevec "neumna" :oops:.
s53iv

OdgovorNapisal/-a anton.galun » 21 Dec 2009, 09:28

Anteno uglašuješ za vsak band posebej. Vsak band ima svoj radial, za katerega je kateri, pa piše na nalepkah na trapih (trap = tuljava v sivi aluminijasti cevi na radialu). Torej: 6 bandov, 6 radialov. Nastavljat pričneš tistega, na katerem piše 10 m.

Neumnih vprašanj ni, so samo neumni odgovori. Damjan, le pogumno. Od kod pa sicer prihajaš?

Lp,

Tono
Uporabniški avatar
anton.galun

OdgovorNapisal/-a s53iv » 21 Dec 2009, 10:00

No saj tako sem mislil: najprej 10m band, preveris SWR nekje na sredini banda, prestavis na spodnji del banda (oziroma obmocja banda, ki ga bos uporabljal CW/phone) nato pa se na zgornji in glede na meritve SWR prilagodis dolzino radiala. To nato ponovis se na ostalih bandih. SWR meter verjetno priklopis zraven postaje (saj naj bi uposteval tudi dolzino kabla)?

Drugace sem iz Ljubljane postajo pa imam na vikendu blizu Domzal (Racni Vrh).

LP, Damjan
s53iv

OdgovorNapisal/-a S51AY » 21 Dec 2009, 10:46

SWR meter priključiš med postajo in anteno (+kabel), na strani postaje. Meriš pri oddajniku, saj je zanj pomembno, da ne dobi preveč "povratnega udarca".
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY
Uporabniški avatar
S51AY

Kraj: Lendava

OdgovorNapisal/-a s53iv » 21 Dec 2009, 12:01

Se mi je zdelo.

anton.galun: ali lahko preveris na svoji anteni kateri radial je pri UHF konektorju in kateri sledi na levi strani v kolikor imas UHF konektor obrnjen proti sebi.

LP, Damjan
s53iv

OdgovorNapisal/-a s56wrt » 21 Dec 2009, 16:27

Imam tako anteno kot jo ima Anton. Vkolikor imaš konektor obrnjen proti sebi začneš levo od konektorja proti desni in sicer se začne z radialom za 10m, 12m,...mislim, da imaš zaporedje napisano na priloženi skici antene.

Jaz sem anteno sestavil točno tako kot je bilo na skici, pozneje sem popravil SWR samo na 17m, ostalo sem pustil tako kot je na original skici, tako, da mi tuner skorajda ne pride v poštev.
Zadnjič spremenil s56wrt, dne 21 Dec 2009, 18:15, skupaj popravljeno 1 krat.
73 de S56WRT - Robert
s56wrt

OdgovorNapisal/-a s53iv » 21 Dec 2009, 17:05

Hvala. Bom preveril med vikendom (v kolikor ne bo dezja). Mislim, da sem sestavil tocno tako.

Se vprasanje, ki je mogoce malo off topic: kaksna je razlika med http://p.mc05-740-778.p.rw-20.uscom.si/ in http://p.mc05-740-770.p.rw-200.uscom.si/ SWR metrom?

LP, Damjan
s53iv

Naslednja

Vrni se na Antene

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov