S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 20 Jul 2018, 15:19

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 48 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2009, 12:48 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 22 Avg 2004, 16:41
Prispevkov: 720
Kraj: Poljčane, JN76SH
Hoj! :D

Google je vrgel naslednje strani v zvezi samogradnje antenskih stolpov in stebrov:

http://www.dxzone.com/cgi-bin/dir/jump2.cgi?ID=12733

http://www.dxzone.com/cgi-bin/dir/jump2.cgi?ID=17127

http://www.qsl.net/n1lo/tower_ref.pdf

Pa še se najde kaj.

_________________
73 ES GL DE Robi, S52DK.

Član Radiokluba "Študent" Maribor- S59DXX.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2009, 12:52 
Odsoten

Pridružen: 18 Jun 2006, 23:23
Prispevkov: 452
Kraj: Ljubljana
1. V enem izmed besedil osnutka ZRDej (le-ta je skupaj s pripadajočo
dodatno dokumentacijo te dni že na poti v radioklube) smo predvideli,
da naj bi se meja za "enostavni objekt", kadar gre za radioamaterske
antenske stolpe dvignila iz sedanjih 10 m na 15 m.

V besedilu, ki je predviden za oddajo klubom te meje sedaj ni več izrecno
zapisane v zakonu, ker je predvideno, da se sama konkretna mejna višina
(meja za enostavni objekt, torej za radioamaterski antenski stolp do višine
15m) določi v podzakonskem aktu, tako, kot je navsezadnje tudi sedaj, le,
da v podzakoncu Zakona o graditvi objektov (pa še to le do višine 10m).

2. Predvideli smo tudi tki. "tipizirane radioamaterske antenske stolpe",
kar so radioamaterski antenski stolpi z enotno projektno dokumentacijo,
ter, ki do višine 20 m ravnotako sodijo med enostavne objekte (ravno
zaradi obstoja že tipizirane projektne dokumentacije).

3. V tem smislu smo predvideli, da naj ZRS letno naroči izdelavo med 2 in
3 projekta za "tipizirani radioamaterski antenski stolp", ki bi čez čas (npr.
v obdobju 4-5 let) predstavljalo zajetno zbirko med 10 in 15 tipiziranimi
projekti med katerimi bi radioamaterji z lahkoto izbirali glede na lastne
potrebe in možnosti.

73

S56ZDB, Darko


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2009, 15:07 
Odsoten

Pridružen: 15 Nov 2006, 13:12
Prispevkov: 57
Kraj: Vojsko - Mrzla Rupa
Boštjan !

Tisti parametri , ki sem jih navedel so standard samostoječih
el. jamborjev , ki jih uporablja el. gospodarstvo za svoje napeljave .
Navedeni podatki veljajo za specifično dopustno nosilnost terena ,
ki je v tem primeru 150 kNm na kvadrat , če je spec. dop. nos.
terena večja je temeljenje ustrezno manjše .
Sicer pa bom na vrhu montiral še košaro v izmeri enega kvadrata .
Kot pa si že sam izračunal je to res 120 cm štiristranična predalčna konstrukcija .

V tvojem primeru pa ga lahko tudi sidraš .
Za dodatne tehnične podatke sem ti na voljo na e-naslov .
LP Brane


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2009, 16:41 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2009, 12:44
Prispevkov: 41
Kraj: Brežice, JN75TV
S51DU napisal/-a:
Ojoj.....je predimenzionirano!

Vse skupaj se mi tako dozdeva. Kaj bo že gor? Kupola? 2m v globino?Za 12m bi se lahko uporabila jeklena cev 3 različnih dimenzij (npr 160 /120/60) spodnji del, ki je priterjen in ustrezno ojačan. Pravzaprav gre za kandelaber.

Če gre za predalčno konstrikcijo, je že 40x40 čisto vredu. Razen, če ne bo na vrhu kupola s PPS-om. Hi! Ali se boš vzpenjal po njem ali anteno porihtal na zemlji in jo vzdignil (pregibni, teleskopski stolp), ponovno odtehta dimenzijo.

Torej obremenitev na vrhu, koliko okoliški objekti varujejo sunke vetra, vetrovnost področja, možnost žleda, prisotnost, da ukrepamo ob slednjih pojavih, nekako pogojujejo dimzije.

Veliko pozornost nameni ozemljitvi. To že zaradi sosedov, katerim na njihovo ozemlje v nobenem primeru steber ne sme omahniti. Hi! Saj se ne bo, je že ustanovljen konzilij za tvoj steber. Hi! Večja rogovila bo, bolj bodo proti. :evil:

Lep pozdrav! 73! Če sem kaj pozabil, bodo drugi dodali. :o

Dubi


Pozdravljen Dubi!!!

Mislim,da ni glih predimenzionirano vse skupaj,ker je zadeva na sami cistini,brez sosedov v radiju 300m.In ponavadi piha ko hudic,ker je kot nek koridor JZ vetra,kateri je konstantno prisoten.Razmisljal pa sem v tej smeri,da je moc vse nadgradit,ce je potrebno,ker vsa dokumentacija je prisotna.Kaj zadeva anten na stolpu,pa bo za zacetek 3el.3bander+5el yagi za 6m podrocje,Za kar se bom visino izkoristil,da pripnem dipol za 160m,80m in 40m podrocje.V bodoce pa se kaj dodam,ce bo zanimanje veliko.vse skupaj pa bo vrtel rotor yeasu G2800dxc.Omenjal si tudi ozemljitev,kot sem navedel ze v enem postu,je podtalnica na globini nekje 170cm,tako da temelja globlje ne morem nardit,kot meter,tako da glede ozemljitve ne bi smelo biti tezav.Zanima pa me,koliko mora bit prva antena to bi naj bil 3 bander,visje od konca stolpa,in koliko potem se 5el yagi za 6m nad 3banderjem.Do sedaj sem v praksi mel nad 3banderjem križno 11el yagi za 2m podrocje,visina nad 3banderjem pa je znasala nekje 2m horizontalne polarizacije.Mislim,da sem vse povedal,oz podal dolocena informacije,za moje vprasanje v prvem postu.

_________________
73! de S57OMA

Boštjan


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2009, 17:13 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2009, 12:44
Prispevkov: 41
Kraj: Brežice, JN75TV
S57D napisal/-a:
Hoj, Boštjan S57OMA.

Hvala za hiter odgovor. Tudi sam sem na tem, da bi si postavil stolp, tako da je vsaka informacija dobrodošla. Torej boš izkoristil "sivo cono" v zakonodaji med 10 in 15m.

73, Miloš S57D


Pozdrav Miloš!

Ne bom koristil sive cone.Res je da ni definirano po uredbi kaksen objekt je med 10 do 15m.Za vse skupaj sem si moral uredit gradbeno dovoljenje,kot za zadevo visjo od 15m.Stvar je pa taksna:
0. KOT PRVO MORA ZEMLJIŠČE BIT GRADBENO
1. UE(upravna enota) dobis vse obrazce za to vrsto dovoljenja
2. Ker se smatra 12m kot zahteven objekt,ceprav ni definiran,moras imet komplet mere in podatke od stolpu s strani arhitekta ali projektanta,ter papirje od izvajalca del(sam baje ne mores postavljat takih zadev po nasi zakonodaji).
3. Ce postavljas stolp na doloceni parceli se prej pozanimaj na katasterskem,ali spada to pod zascitena obmocja ali ne,ce spada,potem moras izpolnit se en formular in ga poslat na ministrstvo za okolje in prostor,da ti vse skupaj pozigosajo oz dovolijo gradnjo objektov na zascitenem obmocju.Seveda mores predlozit vso dokumentacijo od projektanta.
4. Na UE posljes vso dokumentacijo,tudi tisto iz prejsnje alineje,ce jo potrebujes
5. Pride geometer,da ti izmeri polozaj objekta,ga vrisejo v karto,bla bla bla
6. potrebujes izvajalca del ( ne mores sam tega pocet ) Hi.
7. Ce imas sreco,se delo lahko pricne v mesecu dni,drugace pa nekje do pol leta.

Verjetno te zanima cena vsega skupaj,okvirno samo papirologije je nekje za 1500€(brez izvajalca del) Hi + ves material za stolp 500€.

P.S. Mislim,da zaradi dolocenih administrativnih del in kot taglavno same cene opreme in materiala,radioamaterstvo upada in se gremo nekega eminentnega hobija z veliki stroski(obstoj mocnejsega).No to je ze drugo poglavje.

Upam,da sem ti dal dolocene smernice iz mojega primera.

_________________
73! de S57OMA

Boštjan


Zadnjič spremenil s57oma, dne 02 Sep 2009, 17:20, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2009, 17:19 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Prispevkov: 1155
Kraj: Ljubljana - JN76GC
Hoj, Boštjan.

Hvala za obširno razlago postopka in stroškov. Verjetno bo tvoja objava postopka koristila še komu, ne samo meni, zato se ti še enkrat zahvaljujem, ker si informacijo objavil na forumu.

73, Miloš S57D

_________________
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2009, 18:42 
Odsoten

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:41
Prispevkov: 109
Zdravo Boštjan,

to še ni vse. Če je za stolp pridobljeno gradbeno dovoljenje za zahtevne objekte, dobro poglej na konec dovoljenja, kjer verjetno piše(vsaj pri meni je), da moraš po izvedbi pridobiti še uporabno dovoljenje (po zakonu ga moraš). To poveča stroške še za nekaj 100 EUR. Ob tem seveda, da je osnova za uporabno dovoljenje tudi projekt izvedenih del...

Upam, da ne strašim preveč...

Lep pozdrav,

Sandi S52OP


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2009, 19:08 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2009, 12:44
Prispevkov: 41
Kraj: Brežice, JN75TV
s52op napisal/-a:
Zdravo Boštjan,

to še ni vse. Če je za stolp pridobljeno gradbeno dovoljenje za zahtevne objekte, dobro poglej na konec dovoljenja, kjer verjetno piše(vsaj pri meni je), da moraš po izvedbi pridobiti še uporabno dovoljenje (po zakonu ga moraš). To poveča stroške še za nekaj 100 EUR. Ob tem seveda, da je osnova za uporabno dovoljenje tudi projekt izvedenih del...

Upam, da ne strašim preveč...

Lep pozdrav,

Sandi S52OP


Oj Sandi!

Nikjer mi ne pise za uporabno dovoljenje.Sicer po logiki sodec,bi moralo bit,ampak na podlagi papirologije in inspektorata za okolje in prostor,mi niso nic rekli o tem dovoljenju.To kaj imam,je to.Ce pa bo kaj se potrebno pa bom odkrito povedano popenil,pa ne zaradi stroskov,ampak zaradi nevednosti nase birokracije.Bom videl,kako in kaj se bo izcimilo iz tega.hvala vseeno za dodatna pojasnila.

_________________
73! de S57OMA

Boštjan


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2009, 22:52 
Odsoten

Pridružen: 16 Sep 2003, 13:15
Prispevkov: 185
Kraj: RUŠE
Ni hudič tako črn kot zgleda (nisam crn kolko vele, velim ti moj andžele- zapomnil si iz JNA, Hi)

Do te višine, zapomnil sem si 12m, ni potrebno prej omenjenih kolobocij. To že pogojuje pridobljena licenca za postavitev in delo z radijsko postajo. Ker ne gre za gradnjo, ne gradi se stolp, ampak se postavlja antena...... postavljaš anteno na svojem gruntu, na drogu, vitkem stolpu, tvoj problem.

Npr.: na drog tipa WRTC postaviš veterno električno centralo manjše moči- dimenzij, tvoj problem, zavist sosedov pa ni. Tako, da če 300m ni koga blizu toliko lepše.

Tako, da Boštjan kar postavi blizu te višine. Oni s klopotci, ki bi radi imeli največje tudi ne komplicirajo. Hi!

73! Dubi

Pa še višje tudi gre. Se ve kdaj je potrebno barvati in imeti na vrhu luči....in je res, da lokalni birokrati o tem pojma nimajo in se delojao pametne in celo izvršilne. To povzemam iz dogodivščine S57M (najvišji radioamaterski stolp v S5), ki bi ti glede svojih izkušenj dobro svetoval.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 03 Sep 2009, 09:21 
Odsoten

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:41
Prispevkov: 109
Dubi , ne bi se ravno strinjal s tabo. Takrat, ko pridejo na dvorišče inšpektorji, govorijo samo dejstva, papirji in zakoni. Zakoni v našem primeru niso ravno na naši strani (ali s tem, kar bi mi radi postavljali), posledično s tem tudi njihovi nadzorniki ne. To, da pa za lepe zveze rabimo višino, vemo samo mi...

Apek v MB primeru ni izdal QRT, v mojem primeru ga gradbeni inšpektor žal je. Ne sicer dejanskega QRT, je pa prepovedal uporabo stolpa do pridobitve uporabnega dovoljenja. Oddajal raje nisem v vmesnem času, ker bi zato moral postaviti novo anteno, ki se fizično ne bi vezala na stolp. Lahko bi, vendar bi zopet moral nekaj dokazovati...

Če bi bilo tako, bi se lahko izgovarjal, da je cel stolp uglašen kot vertikalka (kar tudi je), vendar žal ni šlo. Vseeno JE gradbeni objekt. In žalostno, da ni razlike med tistim visokim 60m in onim 11m. Oba sta v isti kategoriji. Zato je treba premakniti spodnjo mejo nekaj više, zgornja pa itak že gre v nebo, hi.

Lep pozdrav,

Sandi


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 03 Sep 2009, 10:02 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2003, 03:29
Prispevkov: 2369
Kraj: Ljubljana - JN76HB
Zanimivo, da nihče ni komentiral Darkovega posta o predlogu novega ZRDej, ki ima enega od členov namenjenega ravno pravici radioamaterjev do antene in druge gradnji enostavnih objektov - stolpov, ki omogoča s tipiziranimi stolpi, za katere projekte bo pripravila ZRS in bodo na voljo vsem članom, višine do 20m brez gradbenega dovoljenja. Seveda bo do sprejetja zakona še težka pot, vendar namen je pravi...

Predlog osnutka so verjetno dobili že vsi predsedniki radioklubov...

_________________
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 03 Sep 2009, 17:23 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2009, 12:44
Prispevkov: 41
Kraj: Brežice, JN75TV
s55z napisal/-a:
Zanimivo, da nihče ni komentiral Darkovega posta o predlogu novega ZRDej, ki ima enega od členov namenjenega ravno pravici radioamaterjev do antene in druge gradnji enostavnih objektov - stolpov, ki omogoča s tipiziranimi stolpi, za katere projekte bo pripravila ZRS in bodo na voljo vsem članom, višine do 20m brez gradbenega dovoljenja. Seveda bo do sprejetja zakona še težka pot, vendar namen je pravi...

Predlog osnutka so verjetno dobili že vsi predsedniki radioklubov...


Pozdravljen!!!

Vse lepo in prav,kaj ima nekdo v mislih,tezko je to realizirat.Do danes se ni blo skoraj nic narejeno za radioamaterje s strani ZRS,da bi nam bilo lazje,zato sem tudi izstopil iz zveze.Ze vsa ta leta same obljube in koristi posameznikov.ZRS je organizacija individualistov.Ce jim uspe pridobit oz spremenit zakon o gradnji objektov,bom z veseljem pristopil nazaj in bil ponosen,da bom lahko rekel,da je ta garnitura nekaj naredila za nas.do sedaj je bilo,znajdi se kakor ves in znas.Toliko iz moje strani,sicer ni post primeren za to rubriko,ampak vseeno,ce se je ze zacelo govorit o ZRDej-u.

_________________
73! de S57OMA

Boštjan


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 03 Sep 2009, 17:30 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2009, 12:44
Prispevkov: 41
Kraj: Brežice, JN75TV
S51DU napisal/-a:
Ni hudič tako črn kot zgleda (nisam crn kolko vele, velim ti moj andžele- zapomnil si iz JNA, Hi)

Do te višine, zapomnil sem si 12m, ni potrebno prej omenjenih kolobocij. To že pogojuje pridobljena licenca za postavitev in delo z radijsko postajo. Ker ne gre za gradnjo, ne gradi se stolp, ampak se postavlja antena...... postavljaš anteno na svojem gruntu, na drogu, vitkem stolpu, tvoj problem.

Npr.: na drog tipa WRTC postaviš veterno električno centralo manjše moči- dimenzij, tvoj problem, zavist sosedov pa ni. Tako, da če 300m ni koga blizu toliko lepše.

Tako, da Boštjan kar postavi blizu te višine. Oni s klopotci, ki bi radi imeli največje tudi ne komplicirajo. Hi!

73! Dubi

Pa še višje tudi gre. Se ve kdaj je potrebno barvati in imeti na vrhu luči....in je res, da lokalni birokrati o tem pojma nimajo in se delojao pametne in celo izvršilne. To povzemam iz dogodivščine S57M (najvišji radioamaterski stolp v S5), ki bi ti glede svojih izkušenj dobro svetoval.


Oj Dubi!

Ze za manj zahtevne objekte,v kar spada stolp do visine 10m,moras pridobit informacijsko lokacijsko dovoljenje.Placas takso 17,73€ ce se ne motim.In ce je vse kot mora bit,lahko stavis tak stolp.drugace pozabi,razen da na crno vse postavis.Toliko z moje strani.

_________________
73! de S57OMA

Boštjan


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 03 Sep 2009, 18:29 
Odsoten

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:41
Prispevkov: 109
Dragan,

sedaj, ko sem videl osnutek Zakona, lahko zapišem, da pozdravljam napredek glede stolpov, me veseli, kaj več pa bo bolje komentirati, ko stvar predebatiramo za mizo.

lp

Sandi


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 03 Sep 2009, 19:06 
Odsoten

Pridružen: 14 Jul 2004, 17:10
Prispevkov: 25
Malo v razmislek
Kaj pa mobilni stolp (mislim da za GSM omrežje), ki stoji na avto prikolici ob avtocesti pri Krtini (smer proti MB)?
Ker sem bil prehiter :D si zadeve nisem uspel dobro ogledati.
Ve kdo kaj več?


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 48 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group