S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 21 Jan 2018, 21:21

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 48 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 31 Avg 2009, 17:36 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2009, 12:44
Prispevkov: 41
Kraj: Brežice, JN75TV
Pozdravljeni!!!

Zanima me,če ima kdo izkušnje pri gradnji antenskih stolpov.Namreč,zanima me kakšna je optimalna širina stranice samostoječega stolpa višine 12m.v mislih imam trikot izvedbo,premer železne cevi fi60,debeljine 3,6mm,razmak med stranicama pa bi naj bil 80cm.Temelj bi pa naj bil cca 4m2,oz 4m3 betona,na nosilni plošči 120x120cm.A bo to dovolj,ali bi moral razširiti stranice. Prosim za bilo kakšno informacijo.

_________________
73! de S57OMA

Boštjan


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 01 Sep 2009, 07:37 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 12 Mar 2006, 21:13
Prispevkov: 510
Kraj: Novo mesto
Boštjan

V zadnji številki CQ ZRS,(stran 39 in 40) je Janez - S53MJ,opisal
svojo izvedbo samonosečega stolpa. Ni sicer trikotna izvedba.
Pri teh zadevah je najbolje, da si zadevo ogledaš "v živo" in pogovoriš
z avtorjem, potem se pa odločiš glede svoje nadalnje aktivnosti.

73

_________________
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 01 Sep 2009, 15:11 
Odsoten

Pridružen: 15 Nov 2006, 13:12
Prispevkov: 55
Kraj: Vojsko - Mrzla Rupa
Pozdravljen !

Boštjan , tudi jaz pripravljam materjal za antenski stolp .
Od elektro sem dobil štiristranični jambor višine 11m , ki
pa ga bom sam nekoliko podaljšal . Ampak to ni pomembno .
Na pogovoru na elektru sem dobil zagotovilo , da je temelj
ali volumen betona , za višine kot sledi :

9m = 4,95m* / 11m = 5,63m* / 13m = 7,12m*

( zvezdica je kubik )

Ali pa :
Gabariti temeljenja : ŠIRINA : je za pol metra pri vsaki stranici širša
GLOBINA pa 2m

Upam ,da je razumljivo ?

LP Brane


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 01 Sep 2009, 16:58 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 22 Avg 2004, 16:41
Prispevkov: 720
Kraj: Poljčane, JN76SH
Hoj! :D

Jaz imam za hišo že 15 let 13 metrski doma zvarjen stolp. Prva sekcija je visoka šest metrov in je iz cevi zunanjega premera cca 42mm, naslednja sekcija je visoka štiri metre in je iz cevi zunanjega premera 32 mm ali nekaj podobnega. Zadnja sekcija je iz istih cevi in gre proti vrhu konično, kjer je plošča za ležaj. Palićje je narejeno iz pravokotnih cevi 20x20 milimetrov. Pod vrhom je platforma z varovalno ograjo. Na stolpu je TH6DXX. Vse sekcije so preko prirobnic med seboj vijačene. V temelju pa je cca 4 kubične metre betona, kamenja in železja.

_________________
73 ES GL DE Robi, S52DK.

Član Radiokluba "Študent" Maribor- S59DXX.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 01 Sep 2009, 17:30 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2009, 12:44
Prispevkov: 41
Kraj: Brežice, JN75TV
S57NL napisal/-a:
Pozdravljen !

Boštjan , tudi jaz pripravljam materjal za antenski stolp .
Od elektro sem dobil štiristranični jambor višine 11m , ki
pa ga bom sam nekoliko podaljšal . Ampak to ni pomembno .
Na pogovoru na elektru sem dobil zagotovilo , da je temelj
ali volumen betona , za višine kot sledi :

9m = 4,95m* / 11m = 5,63m* / 13m = 7,12m*

( zvezdica je kubik )

Ali pa :
Gabariti temeljenja : ŠIRINA : je za pol metra pri vsaki stranici širša
GLOBINA pa 2m

Upam ,da je razumljivo ?

LP Brane


LP Brane!

Če se ne motim ima 9m-ski 4 stranični jambor razmaka nekje 120cm,zato nanase taksen volumen betona.Jaz ne morem kopat v globino 2m,ker naletin na nekje pri 170cm globine na podtalnico,tako,da ce ne drugega,bo vsaj dobra ozemljitev Hi.Sodec po videnem bi moralo 4m3 betona zadostovati za 12m visine,pomeni 2x2x1m.Spodnja kovinska plosca(debeline 1cm),kamor bo cel stolp vpet,pa bo 120x120cm,pritrjana z M32(4x) vijaki v betonski temelj.Sicer stolp ne bo sestavljen po segmentih(kar je lazje za montazo),bo iz enega kosa,kar ga naredi bolj robustnega in trdnejsega.Taksna je moja zamisel.Kot sem navedel,zanima me samo,ce bo pri teh mojih dimenzijah potrebno sidranje,ali bo stalo trdno pokonci Hi.Upam,da se dobim kako koristno informacijo,preden zacnem z izgradnjo.Ceprav je material ze nabavljen,samo cas je potreben,in vse skupaj zavarit in postavit.

_________________
73! de S57OMA

Boštjan


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 01 Sep 2009, 17:37 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Prispevkov: 1145
Kraj: Ljubljana - JN76GC
Boštjan, kakšne so kaj izkušnje in stroški s pridobivanjem gradbenega dovoljenja za tako visok stolp?

73, Miloš S57D

_________________
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 01 Sep 2009, 18:55 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2009, 12:44
Prispevkov: 41
Kraj: Brežice, JN75TV
S57D napisal/-a:
Boštjan, kakšne so kaj izkušnje in stroški s pridobivanjem gradbenega dovoljenja za tako visok stolp?

73, Miloš S57D


Oj Miloš

Za 2m se pa ja ne bomo jajcali HI HI.Kar zadeva papirologije,je ze vse urejeno.Kaj zadeva stroske,pa ni neke sile,ce ves na koga se obrnit.Tezava je samo pri tem,da moras imet izvajalca,za postavitem zahtevnih objektov,pa ceprav po uredbi med zahtevne obje se steje objekt ki presega 15m visine.Za radioamaterje je stolp do 10m nezahteven objekt,za katerega potrebujes samo informacijsko lokacijsko dovoljenje in placas takso nekaj manj kot 18€.Kaj zadeve visine med 10 in 15m pa ni definirano,med kaksno vrsto objektov spada dolocen objekt.Toliko za 1x Miloš.

_________________
73! de S57OMA

Boštjan


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 01 Sep 2009, 22:15 
Odsoten

Pridružen: 16 Sep 2003, 13:15
Prispevkov: 185
Kraj: RUŠE
Ojoj.....je predimenzionirano!

Vse skupaj se mi tako dozdeva. Kaj bo že gor? Kupola? 2m v globino?Za 12m bi se lahko uporabila jeklena cev 3 različnih dimenzij (npr 160 /120/60) spodnji del, ki je priterjen in ustrezno ojačan. Pravzaprav gre za kandelaber.

Če gre za predalčno konstrikcijo, je že 40x40 čisto vredu. Razen, če ne bo na vrhu kupola s PPS-om. Hi! Ali se boš vzpenjal po njem ali anteno porihtal na zemlji in jo vzdignil (pregibni, teleskopski stolp), ponovno odtehta dimenzijo.

Torej obremenitev na vrhu, koliko okoliški objekti varujejo sunke vetra, vetrovnost področja, možnost žleda, prisotnost, da ukrepamo ob slednjih pojavih, nekako pogojujejo dimzije.

Veliko pozornost nameni ozemljitvi. To že zaradi sosedov, katerim na njihovo ozemlje v nobenem primeru steber ne sme omahniti. Hi! Saj se ne bo, je že ustanovljen konzilij za tvoj steber. Hi! Večja rogovila bo, bolj bodo proti. :evil:

Lep pozdrav! 73! Če sem kaj pozabil, bodo drugi dodali. :o

Dubi


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 01 Sep 2009, 22:48 
Odsoten

Pridružen: 28 Nov 2007, 17:11
Prispevkov: 420
Kraj: Koper - Capodistria
Ne pretiravaj z betonom. Sam imam na lokaciji postavljen 12 metrski WRTC stolp pa stoji na temeljih ki so izpod enega (1) kubika. Pa sem na burji , tramontani, jugu (široko). Zajle sicer so, pa bolj za okras kot za drugo. Stolp stoji od leta 2000.
Torej, za temelje je bistveno to, da je teža temelja večja od teže stolpa. Še najboljše bo, da pri izdelavi mreže, ki bo slupaj držala beton, zabiješ postrani v zemljo še nekaj železnih palic (čbr) premera 20. Tako boš ustvaril večjo površino, ki bo pomagala premagovati betonskemu temelju morebitno nihanje stolpa. Pa na sol ne pozabi. Kakšno kilo jo posuj preden zaliješ beton. Za sušne dni, da bo vlekla vlago nase.

_________________
ISF (imejte se fantastično)
Samo


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 01 Sep 2009, 23:16 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2280
Kraj: jn76gh
Za strokovno mnenje se obrni na S51U ali S56UBS. Ti bosta lahko točno povedala glede na sile kako in kaj.

Lep pozdrav

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2009, 07:20 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Prispevkov: 1145
Kraj: Ljubljana - JN76GC
Hoj, Boštjan S57OMA.

Hvala za hiter odgovor. Tudi sam sem na tem, da bi si postavil stolp, tako da je vsaka informacija dobrodošla. Torej boš izkoristil "sivo cono" v zakonodaji med 10 in 15m.

73, Miloš S57D

_________________
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2009, 10:29 
Odsoten

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:41
Prispevkov: 107
Pozdravljeni,

ker imamo na ZRS strokovno službo, bi bilo lepo, če bi nekdo dal strokovno obrazložitev, kaj radioamater sme , do katere višine, s kakšnim gradbenim dovoljenjem...
Še lepše bi po mojem bilo, če bi se v okviru ZRS izdelal en tipski izračun statike za neko obliko radioamaterskega stolpa do dovoljene višine, ki je največ v uporabi in bi bil vsem na voljo. Zraven bi se izdelala navodila za pridobitev vse potrebne dokumentacije in to bi bilo to. Vsak bi vedel, kakšen temelj mora narediti, in ne bi bilo bojazni, da kaj pade... V kolikor pa gradi kdo kaj višjega, pa itak mora pridobiti komplet dokumentacijo kronano z uporabnim dovoljenjem.

Lep pozdrav,

Sandi S52OP


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2009, 10:40 
Odsoten

Pridružen: 18 Jun 2006, 23:23
Prispevkov: 452
Dela se na tem.

73

S56ZDB, Darko


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2009, 11:00 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Prispevkov: 1145
Kraj: Ljubljana - JN76GC
Lepo, s tem bo ZRS prihranil čas in denar svojim članom (in verjetno tudi kakšnemu nečlanu). Pohvalno in zelo dobrodošlo. :D

73, Miloš S57D

_________________
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2009, 11:17 
Odsoten

Pridružen: 22 Avg 2006, 19:36
Prispevkov: 74
Kraj: Radenci JN86AP
s52op napisal/-a:
Pozdravljeni,

ker imamo na ZRS strokovno službo, bi bilo lepo, če bi nekdo dal strokovno obrazložitev, kaj radioamater sme , do katere višine, s kakšnim gradbenim dovoljenjem...
Še lepše bi po mojem bilo, če bi se v okviru ZRS izdelal en tipski izračun statike za neko obliko radioamaterskega stolpa do dovoljene višine, ki je največ v uporabi in bi bil vsem na voljo. Zraven bi se izdelala navodila za pridobitev vse potrebne dokumentacije in to bi bilo to. Vsak bi vedel, kakšen temelj mora narediti, in ne bi bilo bojazni, da kaj pade... V kolikor pa gradi kdo kaj višjega, pa itak mora pridobiti komplet dokumentacijo kronano z uporabnim dovoljenjem.

Lep pozdrav,

Sandi S52OP



Ojla,

Sandi za to pa si zaslužil hmelov napitek ... pa še kako porcijo čevapov zraven. Upam, da prideš kaj ta vikend na okrog.

Če bo ZRS tako delal, kot je napisal Sandi, se pomoje nerabi bat za upad članstva v klubih... pa mislim, da se jih bo tudi kar nekaj vrnilo.


s57oma napisal/-a:
LP Brane!

Če se ne motim ima 9m-ski 4 stranični jambor razmaka nekje 120cm,zato nanase taksen volumen betona.Jaz ne morem kopat v globino 2m,ker naletin na nekje pri 170cm globine na podtalnico,tako,da ce ne drugega,bo vsaj dobra ozemljitev Hi.Sodec po videnem bi moralo 4m3 betona zadostovati za 12m visine,pomeni 2x2x1m.Spodnja kovinska plosca(debeline 1cm),kamor bo cel stolp vpet,pa bo 120x120cm,pritrjana z M32(4x) vijaki v betonski temelj.


meni se meter globine zdi malo ... naj strokovnjaki povejo svoje.... res je da imaš 4 kubike betona. kaj pa boš imel na stolpu? Če se prav spomnim imamo v klubu cca 3 kubike v temelju 13m stolpa in pa po 1 kubik v sidru (tri sidra).... na njem pa je trnutno 8x10el za 144MHz in ena 5el (stara eleradova) za 50MHz.
Če delaš stolp, raje naredi prostostoječega... saj če imaš sidra te le-te kar precej ovirajo. V zadnjem času je kar precej neviht in viharjev, tako da je potrebno kar paziti pri temelju da bo dovolj dober.

73,

de S56ZM / Matej


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 48 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group