S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 14 Nov 2019, 17:57

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 7 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: 2 anteni na stolpu?
OdgovorObjavljeno: 17 Jul 2009, 13:00 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 06 Mar 2005, 15:01
Prispevkov: 289
Pozdrav vsem,
muči me nekaj...
na moj bodoči stolp bi rad nataknil dve anteni.
Ena bo 3 band dvo el. beam, nad njo pa 3 band vhf quad.
Izgled nekako takole
Priloga:
40mtower.jpg
40mtower.jpg [ 42.75 KiB | Videno 3997 krat ]
(ok, nižji stolp pa drugačne antene 8) )
zdaj pa problem.
če dam zgornjo anteno za 1.5m višje od spodnje, a ji spodnja antena ne dela umetne zemlje, tako da je na koncu efekt nekako takole, kot da bi zgornja bila 1.5 m nad tlemi????
Nekaj sem o tem že prečital in dobil potrditve mojih bojazni, ampak ni mi jasno, da se take postavitve vseeno delajo?
Kakšna so vaša mnenja in izkušnje?

LP,
Uroš
(edit: dodana slika, ki ni polinkana)


Zadnjič spremenil s57nbt, dne 17 Jul 2009, 17:19, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: 2 anteni na stolpu?
OdgovorObjavljeno: 17 Jul 2009, 17:09 
Odsoten

Pridružen: 16 Sep 2003, 13:15
Prispevkov: 185
Kraj: RUŠE
Slika se ne vidi, drugače pa minimalno razdaljo med antenami neko določa valovno dolžina. Jaz bi na tvojem mestu napravil merilec polja (se spomniš projekta HB9CW za 21Mhz na Urbanu. Hi), porihtal vsako anteno zase. Potem bi jih postavil eno nad drugo. Če je izboj ohranjen in SWR nespremenjen je vse v redu.

Tudi so quadi manj občutljivi na spodnjo anteno. Po občutku bi preizkusil vsaj z 4m. Ni tako da bi bila ena drugi zemlja, ker pač delata na svoji frekvenci. Lahko vplivata ena na drugo bližje, ko sta si.

Je rešitev, da sta lahko v isti ravnini na primerni razdalji.

73! Dubi


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: 2 anteni na stolpu?
OdgovorObjavljeno: 17 Jul 2009, 17:20 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 06 Mar 2005, 15:01
Prispevkov: 289
4m - misliš da bi bila gornja 4m nad spodnjo???


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: 2 anteni na stolpu?
OdgovorObjavljeno: 17 Jul 2009, 21:47 
Odsoten

Pridružen: 16 Sep 2003, 13:15
Prispevkov: 185
Kraj: RUŠE
Z neko večjo razdaljo bi pričel, nato bi jo nižal. Glede na rezultat bi lahko slutil ali jo je še potrebno povečati. Katera antena je spodaj? Navadno za nižji band. Verjetno zaradi mehanskih razlogov. Na KV- je več rešitev takšnih. Sam še tega nisem izvajal. Tu pa tam sem izvedel pobližje, da so bile težave, ker je bila antena preblizu.
Nekje sem hotel izvesti, da bi bil HF beam na vrhu. Prišlo je do nasprotovanj. V tolažbo mi je bilo mnenje hamov, ki so v življenju že nekaj naredili, da je ideja dobra.

Ne gre drugače, kot da človek malo tvega. V mejah varnega preizkušanja. Zato je morda kritična izbira nosilnega droga. Ne vem kakšne teže bi naj antene imele.

Prej sem omenil merilec izboja- polja. Njegova enostavna antena mora biti na isti višini. Tako, da je to že mali poligon. Sicer nam enostavna in koristna naprava lepo pokaže sevanje antene, kar nas tudi malo potolaži.

Tako, da je pač potrebno iti v neko negotovost, ki si jo olajšamo z dodatnimi pomagali, mnenji.....ali kopiramo nekoga, ki je imel uspeh točno za svoj primer.

73! Dubi


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: 2 anteni na stolpu?
OdgovorObjavljeno: 18 Jul 2009, 10:25 
Odsoten

Pridružen: 28 Feb 2002, 01:00
Prispevkov: 663
Kraj: Škofja Loka
s57nbt napisal/-a:
... Ena bo 3 band dvo el. beam, nad njo pa 3 band vhf quad ...


Zdravo!

Bo 3 band VHF quad za 6/4/2m?

Pri postavljanju anten eno nad drugo pravijo, da običajno bolj trpi tista, ki je spodaj. V različnih članikih in knjigah priporočajo, da antene razmakneš čimveč ali pa vsaj 3m. Še posebno je opazen medsebojn vpliv anten za 7 in 21 MHz. Zato nekateri proizvajalci poskrbijo, da 7MHz usmerjene antene ne resonirajo tudi na 21 (recimo OPTI BEAM).

Po moje se ti ni potrebo bati, da bi ti spodnja antena predstavljala zemljo. Če bi imel spodaj dovolj veliko ozemljeno "mrežo", z rastrom 1/10 valovne dolžine, bi bilo nekaj drugega, tako pa, vsaj po mojih dosedanjih izkušnjah, ni panike.

Je tistih 1.5m razdalja do booma quada ali spodnje stranice elementa?

_________________
LP Jure


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: 2 anteni na stolpu?
OdgovorObjavljeno: 18 Jul 2009, 12:16 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 06 Mar 2005, 15:01
Prispevkov: 289
spodnja antena bo TH2MK3, zgornja pa home brewed quad za 6/2/0.7 metra...
1.5 metra razlike sem imel v mislih od točk vpetja.. torej bi bile antene na najbližji točki 0,75m narazen (3je elemanti za 6m, ostalo so višje)
glede na to, da ima spodnji beam zgolj 2m dolg boom, bi kaj pridobil, če bi zgornjo anteno (2.7m boom) postavil pravokotno na spodnjo?

LP!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: 2 anteni na stolpu?
OdgovorObjavljeno: 18 Jul 2009, 12:34 
Odsoten

Pridružen: 28 Nov 2007, 17:11
Prispevkov: 420
Kraj: Koper - Capodistria
Najbrž ne, ker je beam širši kot daljši.
Glede na frekvenčne razlike si kaj pomislil, da bi dal antene kar eno ob drugo, to je oba booma skupaj? Se pravi 0 (nič) cm razlike?

_________________
ISF (imejte se fantastično)
Samo


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 7 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group