S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 14 Nov 2019, 17:51

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 15 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: nasvet
OdgovorObjavljeno: 07 Jul 2009, 13:32 
Odsoten

Pridružen: 25 Maj 2004, 11:46
Prispevkov: 303
Kraj: velenje
sedanjo x-300 bi rad zamenjal z dvema yagi antenama (vhf, uhf) .problem nastane , ker ne bi rad na streho vlekel še enega koksa ( že ta je dolg 50 m). zato me zanima kakšna pametna rešitev , kako ti dve anteni spojiti na isti kabel. (poskusil sem že z releji , pa so izgube prevelike)
zanima me tudi kaj bi se zgodilo , če bi Duplexer 2m-70cm uporabil tako, da bi ga obrnil v obratni smeri , kot je to običajno? in ga tako namestil pod sami anteni , tako bi na vsaki priklop po bandu pripeljal po eno anteno in .....

73! hvala za pomoč!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: nasvet
OdgovorObjavljeno: 07 Jul 2009, 13:48 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1492
"Duplexer 2m-70cm uporabil tako, da bi ga obrnil v obratni smeri , kot je to običajno? in ga tako namestil pod sami anteni , tako bi na vsaki priklop po bandu pripeljal po eno anteno in ....."

Če je to recimo Diamond duplexer ti lahko z gotovostjo zatrdim, da "nima pojma" katero so njegovi vhodi ali izhodi. Priključiš ga lahko tako, kot želiš.
Torej ....enega spodaj in enega zgoraj, vmes pa en kabel.

To, da si imel z releji prevelike izgube pa je velika skrivnost zame. Tudi z releji bi moralo iti brez težav, le 50m kabla na 70cm ti bo "pojedlo" 90% signala, če je to recimo aircom+. Torej 100W gor in cca 12W v anteno. Enako v nasprotni smeri. Če bo signal na anteni 59+20dB bo na priključku postaje samo še 59+11 .
Izgubil boš eno S stopnjo in pol, po domače povedano.
Na 2m bo malo boljše. 100W gor pa 31W v anteno.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: nasvet
OdgovorObjavljeno: 07 Jul 2009, 22:38 
Odsoten

Pridružen: 16 Sep 2003, 13:15
Prispevkov: 185
Kraj: RUŠE
Včasih je soliden koaksialni rele dražji od nove dolžine kabla. Izgube v njem so podane s strani proizvjalca, v povprečju 0,8dB na 1,3Ghz. Da bi imel aircom tolikšne izgube....?

73! Dubi


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: nasvet
OdgovorObjavljeno: 08 Jul 2009, 09:26 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1492
Dvomi se najlažje razblinijo s podatkovnimi listi.

Človek ima 50m!!! kabla do antene.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: nasvet
OdgovorObjavljeno: 09 Jul 2009, 06:30 
Odsoten

Pridružen: 16 Sep 2003, 13:15
Prispevkov: 185
Kraj: RUŠE
Da, to je razlog mojega dvoma. Človek ima ravno polovico razdalje, ki je navedena v podatkih. To je na 2m 2,25db, na 70cm 4,1 dB. Dalje se ne spomnim....bom moral res pogledati. In še po spominu je 3dB enkrat, 6dB štirikrat. Tako, da se mi zdi, da je le preveč izgub.

Lep pozdrav! Dubi


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: nasvet
OdgovorObjavljeno: 09 Jul 2009, 07:58 
Odsoten

Pridružen: 25 Maj 2004, 11:46
Prispevkov: 303
Kraj: velenje
hvala vsem za odg. no sam uporabljam kabel h-500 ki ima pri 144 mhz 4.9 db slabenja. se pravi v moje primeru 2.5 db. v ta namen sem si kupil tudi predojačevalnik , in na tak način poskušam nadoknaditi izgubljeno vsaj na rx. iz tega me zanima tudi sledeče. v čem je smisel tega predojačevalnika, če ti dejansko resnično dvigne za nekaj S enot signal na sprejemu.... modulacija oz. razumljivost pa ostane nespremenjena. v praksi se to sliši nekako tako: nekoga ki ga slišim sedaj na sami meji razumljivosti z 1S enoto .... ga polj slišim še vedno na meji razumljivosti z 5 S enotami. razen tega , da se mi sedaj na postaji prižge 5 S enot nisem pridobil nič!!!!



hvala za vašo razlago!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: nasvet
OdgovorObjavljeno: 09 Jul 2009, 09:01 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1492
Smisel predojačevalnika je popravljanje izgub v prenosnem kablu. Če je predojačevalnik dober, potem tako tudi deluje. Lepo si zgoraj napisal, da ni nobene razlike med S5 in S1 v sprejemu. Kaj pa pri tistih, ki so S1 s predojačevalnikom?????


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: nasvet
OdgovorObjavljeno: 09 Jul 2009, 10:06 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 22 Avg 2004, 16:41
Prispevkov: 720
Kraj: Poljčane, JN76SH
Iztok,

upam, da imaš predojačevalnik zmontiran pri anteni, saj le na takšen način lahko popraviš izgube v kablu. V primeru, da je predojačevalnik pri postaji pa ojačaš vse (šum in koristen signal in nazadnje vse skupaj šumi, samo malo višji signal ima). Prav bi bilo, da je predojačevalnik nastavljen na ojačanje, ki ustreza izgubi kabla.

_________________
73 ES GL DE Robi, S52DK.

Član Radiokluba "Študent" Maribor- S59DXX.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: nasvet
OdgovorObjavljeno: 09 Jul 2009, 10:18 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 12 Mar 2006, 21:13
Prispevkov: 510
Kraj: Novo mesto
Hmm... :-?

...seveda. S predojačevalniki je lahko in v glavnem je
težava. Sam ta čas eksperimentiram s temi stvarčicami.
No, ne na VHF ali UHF...na kHz. Vsekakor je dobro, da
ima predojačevalnik ustrezno regulacijo na vhodu, pa da
ojača le toliko, kolikor imaš izgub, oz. dokler ti ne
ojačuje tudi ostale VF nesnage, ki jo sicer brez njega ne
zaznaš, ali vsaj ne slišiš. Treba je dvignit ojačanje do meje,
ko se prične ojačevanje nezaželjenega (tvoj primer).
Vkolikor uporabljaš anteno, ki ni v rezonanci, boš ojačeval
le šum, koristi pa ne bo prave.
Torej, pa smo spet tam...bolje se je potruditi z anteno
pa jo pripeljat v rezonanco, nato pa še inpendančno
prilagodit (SWR)...in to je to. Samo ti RXu pripelji signal
s "poštimane" antene. Mogoče ti predojačevalec niti ne bo
potreben...

73

_________________
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: nasvet
OdgovorObjavljeno: 09 Jul 2009, 10:46 
Odsoten

Pridružen: 25 Maj 2004, 11:46
Prispevkov: 303
Kraj: velenje
malo sem se zamislil nad trditvijo......! Ter pričel iskati tx z minimalnim signalom oz. toliko , da sem sploh zaznal, da je nekdo na fr. pri delu z fm postajami je predojačevalnik skoraj neuporaben! pri usb se pokaže njegova prava vrednost. tukaj tudi pri vključenem , ne naraste goli qrm ampak se dejansko pozna njegov učinek. slišnost rx na drugi strani se dejansko zelo poveča . sedaj vse skupaj deluje na x-300 na kateri je swr 1:1:1 skoraj ni odklona na swr metru. a v kleti že čaka 13 el yagi in pa rotor. in v ta namen je bil predojačevalnik tudi kupljen.

73!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: nasvet
OdgovorObjavljeno: 09 Jul 2009, 11:16 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1492
Da boš lažje razumel smisel predojačevalca, kablov in anten, je dobro prebrati tole pisanje Robija S53WW.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: nasvet
OdgovorObjavljeno: 09 Jul 2009, 13:34 
Odsoten

Pridružen: 16 Sep 2003, 13:15
Prispevkov: 185
Kraj: RUŠE
Je Robi S53WW v CQ-ju opisal gradnjo predojačevalnika za 2m z MOSFET tranzistorjem BF 981. V spremnem tekstu je bila napisana formula, ki nam daje vedeti, da je boljši rezultat, če je koaksialni kabl kratek oz kvaliteten.

Zato sem nemudoma napravil glave, ki so pri antenah. V njih se vrši preklop sprejem oddaja, v njej pa se nahaja predojačevalnik z ustrezno RX izolacijo (krmijlenje preko sekvencerja). Je sprejemni koaksialni kabl potem slabše kvalitete v primeru z oddajnim. Na 1,3 Ghz pa je v takšni glavi še PA in je kabl samo eden.

Pod HI: danes imajo postaje fronto preko katerega se vrši izmenjava podatkov z matično enoto, ki ima antenski priključek. Torej bi bila lahko pri anteni. Le, če bi bili prepričani, da je na varnem, da se podatki izmenjujejo, da je gor še kar napajalnik.... :-?

73! Dubi


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: nasvet
OdgovorObjavljeno: 14 Jul 2009, 18:20 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1492
s55m napisal/-a:
"...... le 50m kabla na 70cm ti bo "pojedlo" 90% signala, če je to recimo aircom+. Torej 100W gor in cca 12W v anteno. Enako v nasprotni smeri. Če bo signal na anteni 59+20dB bo na priključku postaje samo še 59+11 .
Izgubil boš eno S stopnjo in pol, po domače povedano.
Na 2m bo malo boljše. 100W gor pa 31W v anteno.


Potrebno se je posipati s pepelom.... (prehiter jezik in še pametovanje povrh vsega)
Pravilen izračun:
432MHz cca 4,2 dB izgub na 50m Aircom + kabla torej 100W notri (50dBm) in 38W v anteno.
144MHz cca 2,3 dB izgub na 50m Aircom + kabla torej 100W notri (še vedno 50dBm tudi na dveh metrih HI) in 58 W v anteno.
Na sprejemu na 70cm je to manj kot ena S stopnja (če je to tista prva je kar pomembno) Na 2m pa skoraj neopazno....
Seveda velja vse to le ob predpostavki, da ima antena impedanco točno 50 ohm in da so uporabljeni konektorji brez izgub.
Dobri N konektorji imajo minimalne izgube, če so pravilno zmontirani (Amphenol za svoje navaja 0,15dB na 10GHz) kakšne pa bodo izgube na triplexerju in njegovih konektorjih je pa vprašanje.

Dubi in Branko (7C), hvala za popravek moje neumnosti.
Motiti se je človeško, in če vztrajaš, te celo pustijo živeti v zmoti (slabljenje sem vzel za 100m namesto 50m)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: nasvet
OdgovorObjavljeno: 16 Jul 2009, 22:28 
Odsoten

Pridružen: 16 Sep 2003, 13:15
Prispevkov: 185
Kraj: RUŠE
Adi lep 73!

Zmeraj sem spoštova tebe in tvoje dosežke. Izven teme; bom večno pomnil: tvoj predojačevalnik z BF 981 je imel krepko boljši rezultat od mojega (0,5dB šumno število), kljub temu, da je Robi grajal izvedbo in za primerjavo pogledoval mojo (3 dB). Kruci buci, kje poiskati primeren polprevodnik, da ni ponaredek.Hi! :-?

Kruci buci je od našega komedianta Arnold Tovornika- Štefa (Prihranjen Funt- naprimer) :wink:

73! Dubi


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: nasvet
OdgovorObjavljeno: 17 Jul 2009, 18:09 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1492
Dubi, zadnje čase sem zmatran (najbrž ne samo jaz) od vseh nemogočih debat, ki se vrstijo na temle forumu.
In tako hudičevo prav pride kakšno tehnično vprašanje, da ne pozabimo zakaj smo amaterji (ja, ja radio....), pa čeprav potem v hitrosti s fračo ustrelim kozla.
Važno je, da se dogaja..... :wink:


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 15 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group