S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 16 Nov 2019, 00:35

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 16 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: SDR: sprejemna antena za 40m
OdgovorObjavljeno: 26 Dec 2008, 11:29 
Odsoten

Pridružen: 14 Sep 2008, 20:30
Prispevkov: 28
Kraj: JN76TJ
Pozdravljeni!

Se opravičujem če je podobna tematika že kje opisana na tem forumu ampak nekak nisem uspel najti ustrezne teme. Moderatirji prosim prestavite, če ste mnenja da je potrebno.

Izdelal sem SDR za 40m sedaj pa bi potreboval tudi anteno za moj sprejemnik. Vem da se lahko naredi enostaven dipol z po 2x10m žice ampak toliko prostora nimam pa me zanima če se da narediti kakšna manjša antena. Videl sem slike antene kjer je žica navita na cev, ampak kaj več od tega pa nisem našel. Bi se priporočal za kakšen načrt pa ni nujno da je ravno ta antena ki sem jo omenil.

Lep pozdrav.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Antena za 40m
OdgovorObjavljeno: 26 Dec 2008, 14:15 
Odsoten

Pridružen: 19 Jun 2004, 19:01
Prispevkov: 140
Nekaj na to temo je bilo napisano tudi v CQ ZRS in na tem linku
http://degood.org/coaxtrap/
Zanima me kakšen SDR si naredil.

LP
Matjaz


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Antena za 40m
OdgovorObjavljeno: 26 Dec 2008, 15:16 
Odsoten

Pridružen: 14 Sep 2008, 20:30
Prispevkov: 28
Kraj: JN76TJ
Sprejemnik je tukaj.

Glede linka pa kot sem že rekel sem omejen z prostorom in si zaenkrat ne morem privoščiti antene v dolžini dvajsetih metrov. Tale z trapi pa ni dosti manjša.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Antena za 40m
OdgovorObjavljeno: 26 Dec 2008, 17:09 
Odsoten

Pridružen: 19 Jun 2004, 19:01
Prispevkov: 140
Hvala za link.
Samo sprejemnik, bi moral delovati tudi na krajšo anteno. Mogoče malo slabše, vendar ne bistveno. Ali si že kaj poiskusil na n.pr.: 10m dolgo žico, kot anteno.
Res so propagacije bolj slabe, ampak vseeno.

LP
Matjaž


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Antena za 40m
OdgovorObjavljeno: 26 Dec 2008, 17:19 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 08 Sep 2006, 13:42
Prispevkov: 461
Kraj: JURKLOŠTER JN76QC34DK
Sprejemnik lahko dela tudi brez antene....

De Dan

_________________
Dokler QSL karta ni napisana in odposlana, zveza ni končana!
QSL karto sprejeti je pravica, poslati jo, je pa DOLŽNOST vsakega dobrega operaterja!
Don't talk about CW, just do it!
http://www.qrz.com/db/s55s
Member of S59GCD Lasko


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Antena za 40m
OdgovorObjavljeno: 26 Dec 2008, 17:43 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1492
Vzami 2 x 10m žice in jo raztegni kolikor moreš, preostanek pa navij v tuljavo.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Antena za 40m
OdgovorObjavljeno: 26 Dec 2008, 22:11 
Odsoten
LEA Admin

Pridružen: 04 Mar 2005, 20:16
Prispevkov: 178
Kraj: Ljubljana
Ko smo že ravno pri SDR, me nekaj zanima (če je Davorin že uspel usposobiti zadevo, lahko pove, sicer pa mogoče ve kdo drug). Za digitalizacijo se tu uporabljata oba kanala zvočne kartice (I in Q signal), tako da ima končni sprejeti signal dvakratno pasovno širino enega kanala kartice. Na primer, če kartica uporablja vzorčenje 40 kHz, ima sprejet signal pasovno širino 80 kHz. Praviloma imajo zvočne kartice na vhodu zaporedno vezan kondenzator za blokiranje DC, kar povzroči tudi slabljenje nizkih frekvenc vhodnega signala. Posledica vsega tega je, da ima končni, združeni signal, "luknjo" ravno v sredini sprejemanega frekvenčnega pasu. So s tem pri uporabi kake težave?

_________________
73, Andrej


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 27 Dec 2008, 08:18 
Odsoten

Pridružen: 14 Dec 2005, 20:24
Prispevkov: 61
kaj pa mini whip http://www.radiopassioni.it/pdf/pa0rdt-Mini-Whip.PDF?

lp Toni

_________________
73 de s55cw


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 28 Dec 2008, 14:43 
Odsoten

Pridružen: 14 Sep 2008, 20:30
Prispevkov: 28
Kraj: JN76TJ
s57ln, SDR sem začel komaj spoznavati in nimam toliko znanja, da bi lahko kaj konkretnejšega povedal. Načeloma je res da bi naj imel opazovani pas dvakratno širino vzorčenja zvočne kartice zaradi uporabe dveh kanalov na zvočni. Pri meni zadeva ni takšna. Levo in desno od centralne frekvence (frekvence oscilatorja, pri meni je nekje 7042kHz) je pas ki ga vzorči zvočna kartica (48Khz) ampak pri meni desni pas zrcalen levemu. Tudi nevem v čem točno je finta v I in Q signalu. Nam so rekli da je eden realni del, drugi pa kompleksni del sprejetega signala. V vezju je to izvedeno z obračanjem za 90° ampak nisem čisto prepričan da to (meni) prav deluje. Program Winrad, ki ga uporabljam ima možnost preklaplanja med štirimi načini. Levi kanal, desni kanal, oba kanala sešteta in I/Q. V vseh možnostih razen pri seštetem signalu je rezultat skoraj enak. Ko izberem levi kanal vidim pač samo levi del spektra od centralne frekvence in obratno za desnega. Ko izberem I/Q pa vidim oba ampak sta zrcalna. Sprejem pa je v vseh primerih enak.

Bo še kdo drug kaj več napisal. Jaz še nisem imel časa, da bi se kaj več poigral z sprejemnikom. Je pa bil testiran in označen kot delujoč.

Lp


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 28 Dec 2008, 18:49 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Jan 2006, 11:01
Prispevkov: 1149
Kraj: Lendava
O celi stvari nimam pojma, sliši se pa zanimivo. Spominja me na neke vrste NF AM z izrezanim nosilcem. Tudi tam je na sredini, na mestu nosilca po demodulaciji "luknja". Če je tudi tu zrcalna slika, kot pravite, verjetno ni težav, vsa informacija je 2x prisotna. Ločilni kondenzar ima verjetno zadostno kapacitivnost, da ne duši nizkih tonov. Npr. pri snemanju glasbe preko tega vhoda se to skoraj ne opazi (morda je korigirano z večjim ojačenjem nizkih frekvenc ?), pri RX-u so pa manjše zahteve po kvaliteti zvoka. Morda sem brcnil v temo, ker ne poznam dovolj zadeve...

_________________
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 29 Dec 2008, 07:24 
Odsoten

Pridružen: 12 Jul 2004, 06:57
Prispevkov: 89
Hej hoj!

Za sprejem uporabi magnetni loop(malo pogooglaj).Sam sem za loop uporabil meterski odrezek pertinaksa,lahko pa uporabiš tudi kakšno trdo žico,koaks ali pa narediš križ in napneš nanj kakršno koli žico.Ker se uporablja samo za sprejem,tudi kondi ni kritičen.Bistvena prednost te antene je,poleg velikosti(majhnosti),tudi to da ima izrazito nulo v smernem diagramu, tako da lahko zelo zmanjšaš motnje ki jih računalnik,pa tudi ostala elektronska šara po hiši, seva v obilju.Dodaten plus te antene je še dodatna predselekcija,saj je frekvenčno zelo ozka.Kljub majhnosti sem nanjo na 80m slišal Amerikance pa tudi Japonce.Signal seveda ni bil 9+60dB,je pa razmerje signal šum zelo dobro.

Kar se tiče luknje v sredini sprejemanega pasu,je stvar še bolj zoprna.Tam namreč ni nule,ampak precejšen šunder,ki nastane zaradi presluha me vhodom in izhodom.Ta packarija je precej odvisna od kartice,se pa precej zmanjša pri uporabi dveh kartic-ene za vhod in druge za izhod.

Če je signal na zaslonu zrcalen je nekaj narobe.Najbrž uporabljaš prenosnik in mic vhod.Ta je največkrat mono.

73 Tomaž


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 30 Dec 2008, 12:15 
Odsoten

Pridružen: 14 Sep 2008, 20:30
Prispevkov: 28
Kraj: JN76TJ
Na spodnji sliki se vidi kako zgleda moj spekter signala. Ugotovil sem da sprejemnik zmoti že optična miška in prenosni disk. Poskusil bom tudi z čisto ločenim napajanjem.
Uporabljen računalnik pa ni prenosnik. Poizkusil sem že z dvema namiznima računalnikoma in oba vhoda (MIC in LINE_IN) pa je situacija vedno enaka. Nevem kaj bi še lahko bilo narobe.
Za anteno pa sem malo improviziral. Napel sem 17 metrov žice in jo prerezal tako, da je en krak dolg 10 metrov. Vem da ni to najbolše ampak dokler ne najdem druge rešitve bo pač tako. Imam pa že zamisel kako postavit cel dipol.


Priponke:
Komentar datoteke: Če pogledate sliko je levi del spektra enak desnemu če odmislite motnje na sredini.
spekter.JPG [171.73 KiB]
Prenešeno 106 krat
Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 30 Dec 2008, 13:03 
Odsoten

Pridružen: 12 Jul 2004, 06:57
Prispevkov: 89
Hm.Leva in desna stran nista enaki.Bolj me moti odstnost kakšnih pametnih signalov.

Za probo ena fina stran:http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/

73 Tomaž


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 31 Dec 2008, 01:09 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 17 Sep 2001, 01:00
Prispevkov: 649
Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača
DavorinMadaric napisal/-a:
Ugotovil sem da sprejemnik zmoti že optična miška in prenosni disk.

Večino motenj običajno povzroči CRT monitor. Tudi tipkovnica ni nedolžna. Proti pričakovanjem, pa switching napajalnik dela še najmanj težav.
Priporočam torej LCD in staro nekaj kilogramsko IBM tipkovnico.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Antena za 40m
OdgovorObjavljeno: 01 Jan 2009, 14:43 
Odsoten
LEA Admin

Pridružen: 04 Mar 2005, 20:16
Prispevkov: 178
Kraj: Ljubljana
s57ln napisal/-a:
... ima končni sprejeti signal dvakratno pasovno širino enega kanala kartice. Na primer, če kartica uporablja vzorčenje 40 kHz, ima sprejet signal pasovno širino 80 kHz.

Tule sem se seveda zmotil: če je vzorčenje posameznega kanala 40 kHz, je pasovna širina polovica tega, kar je 20 kHz, torej imata skupaj pasovno širino 40 kHz.

_________________
73, Andrej


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 16 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group