S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 16 Nov 2019, 00:38

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 13 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Radiali: polaganje v zemljo
OdgovorObjavljeno: 10 Mar 2008, 21:37 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 26 Dec 2003, 14:01
Prispevkov: 607
Kraj: Ptuj, JN76WK
Pozdravljeni,

zbiram praktične informacije v zvezi s polaganjem radialov v zemljo. Predvsem me zanima, kakšno žico je najbolje uporabiti (material, presek, dolžina, z izolacijo ali brez) ter kako globoko je radiale priporočljivo vkopati. Zanimajo me tudi izkušnje z različnimi tereni ter trajnostjo položenih radialov.

Hvala za informacije,

Tono


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Mar 2008, 22:26 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 17 Sep 2001, 01:00
Prispevkov: 649
Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača
Polaganje radialov v zemljo je zelo odvisno od terena na katerem postavljaš anteno. Če je to ljubljansko barje, potem je skorajda škoda truda, ker so izboljšave minimalne. Če pa se nahajaš na kraškem terenu, potem vertikalka brez radialov sploh ni antena.
Na povsem podoben problem lahko naletimo, če hočemo montirat lambda/4 anteno (2m) na avtomobil, pri čemer je ta "avto" spaček, ki ima platneno streho. Kljub železnemu nosilcu na katerem je pritrjena antena je nemogoče dobiti dober SWR. Antena dela pa tako tako. Ista antena na recimo katrci dela ufb.
Rešitev je bila v obliki jeklene mrežice všite v platno spačkove strehe.

Zakaj dajem primer za 2 m. Zato, ker je stvar povsem analogna, a poskuse je na višjih frekvencah bistveno lažje izvajati.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 10 Mar 2008, 22:30 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 17 Sep 2001, 01:00
Prispevkov: 649
Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača
S51AG napisal/-a:
Zanimajo me tudi izkušnje z različnimi tereni ter trajnostjo položenih radialov.

Tono, še nekaj.. Globina naj bo tolikšna, da bo kovina vedno v čim boljšem stiku z zemljo, torej predvsem vlago. Konec radiala naj bo zakopan globje ! Strela ga v nasprotnem kaj rada potegne na plano. Če lahko kje dobiš kamion ostružkov, ki jih posuješ preden zakoplješ radiale, potem si pa zadel tombolo, še posebej, če si jih dobil zastonj.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Mar 2008, 23:41 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 25 Okt 2001, 01:00
Prispevkov: 280
Kraj: Sežana,JN65WQ
Ali pa posuješ modro galico.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Mar 2008, 00:49 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 26 Dec 2003, 14:01
Prispevkov: 607
Kraj: Ptuj, JN76WK
Zdravo fantje,

logično je, da mora biti žica za radiale gola, neizolirana, saj sicer z zemljo nima stika. Od kod pa izvira rešitev, da se na zemljo položijo radiali iz izolirane žice? V tem primeru torej stika z zemljo ni, po moji logiki taki izolirani radiali tvorijo umetno zemljo oz. protiutež.

Zanima me, kako v praksi izvedete radiale: izolirane na površini zemlje ali neizolirane vkopane? Kakšna dolžina - lambda/4 ali več?

Lp,

Tono


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Mar 2008, 07:31 
Odsoten

Pridružen: 07 Nov 2004, 15:38
Prispevkov: 466
Kraj: Črnomelj
Živijo Tono!

O vertikalkah je teorij po razni literaturi nešteto. Jaz nisem teoretik in teoretične razlage prepuščam strokovnjakom in literaturi.
Lahko pa opišem s kakšnimi vertikalkami sem delal ARRL CW 2006. Z istimi je delal S53F ARRL CW 2007 in 2008 ,WW CW 2007, S50BCC FD CW 2007 (vse na 7 MHz). V ARRL-ih je bilo narejenih od 750-930 USA-tov, v WW pa je S53F naredil 1900 QSO-jev. Za točne številke poglej na 3830. Z dosežnimi rezulati smo zadovoljni. Zmotno pa bi bilo pričakovati, da bi lahko bile takšni dvi »palčki« z nekaj žice po tleh konkurenčne raznim beamom na 40+m AGL ali nenazadnje 5L quadu na 65 m. Tudi finančni vložek ni primerljiv. V vseh primerih sva uporabljala 2 x ¼ lambda vertikalki napajani preko gama prilagoditve. Radiali (2x30) pa so bili položeni na zemljo. Dolžina radialov je cca 10m, lahko pa bili tudi daljši, ampak sva ostala iz praktičnih razlogov na 10m. Žica je bila izolirana in raznih presekov. Kar sva s S53F-jem obsojena na delo /P pa je pomemben podatek tudi, da se da takšno anteno postaviti brez hitenja prej kot v eni uri. V kolikor te zanima še kakšen detalj vprašaj.
Še najbolje pa, da se sam poigraš z vertikalko in poizkušaš različne načine napajanja, dodaješ radiale….Vsekakor boš za to porabil manj časa, kot za izdelavo bipol antene :P .
Zapomniti pa si velja, da dobre vertikalke brez radialov (ali morja) NI. Razne ECO HF….vertikalke, so čista izguba denarja, časa in prostora.

73 Damjan S52W

P.S.
Si že delal kakšne primerjave bipola z navadnim dipolom?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Mar 2008, 10:41 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 26 Dec 2003, 14:01
Prispevkov: 607
Kraj: Ptuj, JN76WK
Zdravo Damjan,

hvala za informacije.

Bipol antena: ni bilo časa za teste, anteno sem obesil na višino dobrega metra, slišal precej postaj v nedavnem contestu na 160 m, vendar nisem nobene uspel doklicati. Bo treba zadevo potegniti višje, bojim pa se, da kakšnega posebnega haska ne bo.

Vertikalke z resonančnimi radiali: pri meni doma ni šanse, da bi naredil mrežo radialov, saj je parcela skoraj povsem pozidana. Iz tega razloga je pač padla odločitev za kompromis v obliki HF8. Za vsak slučaj (beri: za kakšno resno anteno) pa je že pripravljen teleskopski stolp. Moram pa povedati, da je opisana antena prekašala pričakovanja. Pa tudi na vikendu na morju uporabljam MA5V. V lanskem letu sem s TS-130V (okoli 6 W na 14 MHz) uspel narediti kar precej zvez, pa tudi nekaj DXov je bilo vmes. Antena, ki sem jo postavil na štango od senčnika je kar dobro delovala.

Lp,

Tono


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Mar 2008, 16:34 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 02 Jul 2001, 01:00
Prispevkov: 311
Kraj: JN75RX
s52w napisal/-a:

2 x ¼ lambda vertikalki napajani preko gama prilagoditve. Radiali (2x30) pa so bili položeni na zemljo. Dolžina radialov je cca 10m, lahko pa bili tudi daljši, ampak sva ostala iz praktičnih razlogov na 10m. Žica je bila izolirana in raznih presekov.

Zapomniti pa si velja, da dobre vertikalke brez radialov (ali morja) NI. Razne ECO HF….vertikalke, so čista izguba denarja, časa in prostora.


Damjan,

a si kdaj poskušal radiale imeti tudi nad zemljo?

Sam sem imel pred leti postavljeno vert. oz. bolje rečeno GP za 7MHz in zaradi prostorske stiske samo 4x radiale po cca 10m, a cca 2m nad zemljo. Rezultati, fenomenalno je "letelo". Vse kar je res, da je to bilo na Barju :lol:
Sedaj te dni sem namenjen postavit podobno, a za 3.5 ...

Gamma si napajal dve anteni ?
kako je bilo z "širino" antene? presek žice za vertikalni del?
Trditev, da presek žice "naredi ant. "širšo" ?
Je to teorija ali praksa? ... hi


73 Simon


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Mar 2008, 19:57 
Odsoten

Pridružen: 07 Nov 2004, 15:38
Prispevkov: 466
Kraj: Črnomelj
ZZ !

Z radiali nad zemljo se v našem koncu še nismo igrali, ker si enostavno nismo vzeli časa za to. Tudi na to temo je veliko teorij v razni literaturi.
Jaz osebno sem zagovornik teorije, ki jo je na RIS 2005 predstavil Robi S53WW. Zaradi veliko različnih dejavnikov (zemlja, bližnji objekti….) je potrebno na KV-ju imeti neko referenčno anteno in potem delaš primerjave. Je pa dobro, da do takšnega zaključka prideš sam, ker potem to bolj ceniš :wink: . Ni mi jasno kako nekateri na KV hvalijo določene imitacije anten, brez primerjave. Na VHF & up mi je jasno…
Pa da se vrnemo k vertikalkam. Vertikalki sta v našem primeru napajani z gama prilagoditvijo vsaka posebej in fazirani z ¼ lambda 50E coaxa. Izdelani sta iz Al cevi, širokopasovnost ni problem. Če pa je preveč širokopasovna lahko to pomeni da s sistemom radialov (premalo) oz. zemljo nekaj ni v redu, oz. je slaba. Kakšna zemlja je pod našimi vertikalkami pa ve samo g. vsemogočni :P .
Če bi imel doma možnost zakopati radiale bi to vsekakor storil. Če ne zaradi drugega, zaradi košnje.

73 Damjan S52W


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 13 Mar 2008, 21:26 
Odsoten

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:41
Prispevkov: 118
Pozdravljeni,

zanimiva tema, zato še moja izkušnja. Za 160m sem uglasil stolp , na katerem so vse antene za ostale bande. Za "protiutež" sem v zemljo zakopal 800m bakrene lakirane žice preseka 1mm. Radiali so različno dolgi - od nekje 8m pa do 40m; kolikor je pač velikost parcele dovoljevala dolžine. Tako sem pod rušo (cca 5cm) spravil vsega skupaj 36 radialov. Postopek polaganja radialov sem izvedel s pomočjo stare sejalnice, na katero sem za nož, ki reže zemljo, pritrdil alu cev fi 8mm in skozi njo napeljal Cu žico. Žico sem zavezal za stolp, potem pa sva s sinom "rila" po parceli in ob začudenju okolice polagala radiale v zemljo. Za vsak radial se je bilo potrebno vrniti na izhodišče pri stolpu. Priznam, da je bilo delo na poljih nekoč zelo težavno...
Probleme imam samo tedaj, ko se žena spomni, da bi neko rožo ali grmiček presadila kam drugam, da moram pri izkopavanju sodelovati, ker v nasprotnem radiali ne preživijo,hi...


Kljub različnim dolžinam radialov, špila stolp zelo spodbudno.

Tudi obisk strele (2x) ni napravil škode na radialih.

Pa še nekaj: čim več radialov v zemljo ali na njo, tem bolje. Po izkušnjah z vertikalkami, vsaj 8 do 12 radialov po anteni.

Če želiš, da bodo radiali zelo dolgo pod zemljo, se izogibaj pocinkane žice, ker boš čez čas ugotovil, da je ni več...



lp

Sandi S52OP


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 19 Feb 2009, 23:28 
Odsoten

Pridružen: 01 Okt 2007, 16:45
Prispevkov: 31
Kraj: Ljubljana
Večna dilema koliko radialov in kam z njimi, predstavitev na linku lepo obdela razne praktične scenarije (avtor je Rudy Severns N6LF)..

http://www.antennasbyn6lf.com/files/pacificon_2008.pps

Na njegovi strani je še nekaj zanimivih člankov... http://www.antennasbyn6lf.com/

_________________
Peter


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 18 Mar 2009, 00:05 
Odsoten

Pridružen: 16 Sep 2003, 13:15
Prispevkov: 185
Kraj: RUŠE
Če se vrnem na osnovno vprašanje.... Ni razlike glede radialov, če so vkopani v zemljo ali ležijo na njej ali so napeti nad njo. Slednje lepo izgleda ob lepem številu. Težava je, ko trava zrase, ko se v njih zaplete človek, žival. Postane samoumevno, da jih je potrebno vkopati.
Vseeno je ali je vodnik gol ali izoliran. Slednji bo zanesljivo dlje kljuboval propadanju. Presek je lahko tanek. Večji nima pomena, ker gre za kapacitiven stik. Čim več je radialov, boljše je.
Ob kratkotrajnih postavitvah postavim radiale za vsak band posebej. Z bratom sva preizkušala vkopane radiale različnih dolžin in prišla do zaključka, da ni razlike, če bi bili samo za najnižjo frekvenco. Je res, da imamo dobro vlažno prst.
Vkopavanje je enostavno: z lopato za "štihanje" do 5cm razpremo površino in v špranjo vrinemo vodnik. Da se narediti kakšna priprava. Naprimer nabrušen tanek disk z ročaji (diamant "šajba")

Bi še opozoril, da ne opisujem ground plane (vertikalno) anteno.

73! Dubi


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 18 Mar 2009, 08:12 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2003, 03:29
Prispevkov: 2411
Kraj: Ljubljana - JN76HB
Hojla Tono,

Še moja izkušnja z radiali za vertikalko... sam nimam prostora za zakopavanje radialov. Za testiranje sem imel sposojeno ECO full size vertikalko za 7MHz, ki ima v osnovni izvedbi en radial. Uporabljal naj bi se kot GP antena. No, dobil sem že zraven antene še dva radiala in vse skupaj sem namestil na balkon na količek cca 3m.. torej je bila antena cca 6m nad zemljo. Radiale sem po zraku napel na okoliške ograje, drevesa itd... Proti pričakovanju mi je zadeva delovala odlično, mnogo bolje od nizkega INV V, ki ima vrh na 12 metrih. Celo industrijskih motenj/šuma iz bližnje papirnice, ki so na INV V zelo izraziti, je bilo na to vertikalki mnogo manj (kar je proti teoriji?), DX-i pa v večini primerov bolje slišni... Poleg tega sem anteno brez problema z avtomatskim tunerjem poglasil na skoraj vse bande do 6m (IC706MKIIG in AT180)... Nekaj zvez sem naredil celo na 160m (no, kasneje, ko sem anteno podiral, sem sicer opazil, da je en element padel v drugega, ker sem pozabil vijak... :-? )

Zemlja...? Kake 4m pod površino je talna voda... do tam pa zemlja in prod...

Skratka, ob prvi priložnosti gre takšna antena nazaj na količek, samo prostor moram spet narediti...

_________________
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 13 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group