dipol in vertikalka

Vse o KV, UKV, UHF, SHF... antenah in stolpih

Moderator: s57uud

dipol in vertikalka

OdgovorNapisal/-a s57mg » 09 Mar 2008, 22:33

lep pozdrav vsem tu,..

na nekaj težav sem naletel in iščem vašo pomoč. Želel bi uporabljat 3,5/7/14/21/28 Mhz področja. V dilemi sem namreč , najraje bi napel dipol za vsa ta področja, a bolj ko iščem poti na parceli ( 27x29 kvadratnih metrov) kje in kako napeti dipol bolj sem izgubljen. Obstajajo razlicni dipoli glede na njihovo fizično velikost-dolžino. Namreč , če pogledam na trivalov dipol z oznako AD-14-w/80 dolžino 42,2m, če pa pogledam dipol W-8010 pa ima dolžino 19,8m za ista frekvencna podrocja..nekje sem bral , da je trivalov bolje izdelan.

Po drugi strani pa gledam vertikalko naprimer Diamond Cp6 ali pa R5 ( od miro cadez) , ki ju lahko brez tezav fiksiram na streho, vendar cenovno močno odstopata od cene dipolov, poleg tega pa še, da je pri vertikalki najbrz večja možnost poškodbe antene zaradi snega, žleda, vetra...

na eni strani ne vem kako bi dipol ( kakšen za vse te frekvence) napeljal po parceli , ki je dimenzije 27x29, pravokotna parcela, hiša stoji skoraj na robu 27m dolge dolžine parcele. Vertikalko zaradi njene cene, je pa tudi škoda, da jo veter ali druga sila polomi.

Katera antena je boljša po vašem mnenju za delo na teh frekvencah , za DX zveze, dipol ali vertikalka? V klubu smo pred mnogo leti imeli dipol enega za 3,5 drugega z 7, oba napeta deleč v sosedov prostor, k sreči ga antene niso motile. Napeta sta bila od enga do druzga drevesa , rezultati so bili res dobri , tudi ko se je napetost napetega dipola zmanjšala, v sredini se je povesil. Takrat nismo razmišljali o INVERTED V dipolu..ne vem niti , če je tako napet dipol ( A oblika) boljši od tistega , ki tako ni napet?

ne vem kako bi dipol napel po parceli, da bi z njem bil zadovoljen za napisane frekvence, ne vem pa tudi, morda so vertikalke z svojimi radiali boljše od dipolov..

lp
Uporabniški avatar
s57mg

OdgovorNapisal/-a S51AY » 09 Mar 2008, 23:17

...
Zadnjič spremenil S51AY, dne 19 Mar 2008, 10:24, skupaj popravljeno 1 krat.
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY
Uporabniški avatar
S51AY

Kraj: Lendava

OdgovorNapisal/-a S51AG » 10 Mar 2008, 00:29

Pozdravljen Marko,

tudi sam se srečujem z istimi prostorskimi težavami kot ti. Iz tega razloga sem si omislil vertikalno anteno za več frekvenčnih območij. Uporabljam anteno proizvajalca ECO (prodaja: Miro Čadež), model HF8+, ki pokriva vse amateska področja od 80 do 10 m. Anteno imam nameščeno na višini približno 3 m. In moje izkušnje: na "taprave" DXe, ki se utapljajo v pile-upih raje pozabi. Na 80 m frekvenčno območje tudi pozabi, ker je antena fizično bistveno prekratka. No, od 40 m navzgor pa antena deluje povsem spodobno. Tudi mehansko ni problematična, le par modifikacij zaradi vdiranja vode v trape (nihjane kroge) in loma radiala sem moral napraviti. Antena ni dodatno sidrana, zato se v vetru kar lepo nagiba, vendar doslej brez posledic. Sam delam z močmi pod 100 W, med zveze pa sem vknjižil marsikatero zanimivo, predvsem za začetnika. Skratka: vertikalna antena je odlična rešitev za postavitev, kjer ni na voljo prostora za kaj drugega. HF8+ ti lahko priporočim, vsekakr pa si oglej še izdelke kakšnega drugega proizvajalca, npr. Cushcraft, Titanex, GAP itd.

In zakaj dolžinske razlike med dipoli: dipol je praviloma dolg pol valovne dolžine, npr. za 80 m je dolg okoli 40 m. Če je dipol antena krajša, pomeni, da so vanjo vgrajeni nihajni krogi, ki anteno električno podaljšajo in/ali skrajšajo oz. omogočijo, da antena deluje na različnih frekvenčnih območjih. Ti nihajni krogi pa seveda zmanjšajo ojačanje antene ter povzročajo tudi druge nevšečnosti (npr. vdiranje vode).

Okoli vprašanja, katera antena je najboljša za DXe nenehno potekajo debate. Dejstvo je, da mora imeti antena za dolge zveze čim nižji kot sevanja, zato, da je ionosferski skok čim daljši. Teoretično vertikalna antena izpolnjuje to zahtevo. Vsekakor pa ti lahko za nabiranje znanja v zvezi z antenami priporočim knjigo Antene, ki jo je napisal Karel Rothamel.

Z resno delo si boš moral slej ko prej omisliti kakšno usmerjeno anteno na primerni višini, če pa se boš zadovoljil zgolj s prisotnostjo na frekvenci, pa bo zadostovala vertikalka ali kak trap dipol.

Upam, da sem ti vsaj malo pomagal, in verjamem, da bo še kdo poskusil konstruktivno odgovoriti na tvoje vprašanje. Na razne komentarje o novopečenih začetnikih in "glupih" odgovorih pa se ne oziraj.

Lep pozdrav s Ptuja,

Tono
Uporabniški avatar
S51AG
Moderator

Kraj: Ptuj, JN76WK

OdgovorNapisal/-a s57nbt » 10 Mar 2008, 07:45

Mojaprva antena na lastni zemlji (tudi podobnih dimenzij kot tvoja) je bila dipol, dolg 42m.
iz slemena hiške je bil krajši krak našpanan pod kotom 45 stop. od hiše vstran navzdol, daljši pa najprej v isti višini (slemena) do drevesa, potem pa pod kotom 120 stopinj okoli njega in proti tlem.
Evropa in afrika, rusi in US brez težav, ostalo pa bolj tako...
S51AG napisal/-a: na "taprave" DXe, ki se utapljajo v pile-upih raje pozabi.

Tono, nisi prečital da je življenje prekratko za qrp in da rabiš vsaj kilo in pol pomoči, po možnosti poceni češke ali italjanske izdelave 8)
Uporabniški avatar
s57nbt

OdgovorNapisal/-a s51da » 10 Mar 2008, 08:03

Hoj

Sam tudi nimam prostora na pretek, zato sem si naredil tole anteno:

http://test.g0mtd.co.uk/CB1.pdf

Z anteno sem zelo zadovoljen, je pa na žalost samo za frekvence nad
14MHz.

Izgleda pa takole...

Slika

73
David S51DA
s51da

Kraj: Bohinj

OdgovorNapisal/-a S56ZDB » 10 Mar 2008, 08:24

Bo že držalo, da je Karl Rothammel spisal enkratno knjigo o antenah.

V NUKu je na voljo preveden v SH jezik (Vojnoizdavački zavod, 1983., 603 strani).

Toplo priporočam.

Dejansko gre za to, da se tukaj lahko raztrgamo od pametovanja, toda lastne razmere (na parceli, stavbi, hiši, bloku) pozna le vsak zase.

In, če gre za postavitev trajnejše antenske inštalacije je pametno posvetovati se s tapravo referenco, to pa ta knjiga prav gotovo je.

73

S56ZDB, Darko
S56ZDB

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a s57mg » 10 Mar 2008, 08:36

ampak ne morem mimo tega..

S51AY..nahajaš se na forumu,kjer se delijo mnenja začetniška ali pa profesionalna v zvezi z radioamaterstvom , kamor pašejo tudi antene.

ko bi vedel. da si novopečeni začetnik bi bila meja tolerance višja, ampak, ker imaš znak S51AY pa ti morem povedat, da je za sodelovanje v kvizu lepo je biti milijonar , pristojna druga ustanova, ne pa forum S50LEA, to velja za vse tvoje polovičke in klice v sili. O tej zvezi tudi sam lahko vprašaš tistega , ki te je spustil mimo na izpitu.

73
Uporabniški avatar
s57mg

OdgovorNapisal/-a s57nbt » 10 Mar 2008, 08:43

Arpi verjetno ne ve, da je padla vlada, ki je dvočrkovneže imela za elito, in da jih lahko dobijo tudi začetniki.
E zdaj sem se spomnil..
phpBB ima fino novo verzijo, v3.0 poimenovano..
Ker nekega spama tu nisem opazil, bi bilo vseeno fino, če bi se naredil upgrade.. noter ima eno (izmed mnogih) fino funkcijo: friends and foes.. in potem bi lahko take, "ki so povsod pametni" dal lepo na listo neprijaznih in ti jih nebi pokazalo... enostavno, pa naj modrujejo sami sebi.
Uporabniški avatar
s57nbt

OdgovorNapisal/-a s57mg » 10 Mar 2008, 08:44

še so dobri ljudje...

najlepše se ti zahvaljujem za lepo razlago, ki sem jo v celoti tudi razumel. Omenjeno knjigo si v kratkem priskrbim in jo preberem.

rad bi te vprašal še to,..sidranje vertikalke, kot zaščita proti vetru, imajo te antene predvidena mesta za sidranje ali pa je stvar modifikacije? Sidranje verjetno ne vplivana samo delovanje antene?

hvala

73
Uporabniški avatar
s57mg

OdgovorNapisal/-a s57mg » 10 Mar 2008, 08:48

odlična ideja ja, kar se liste neprijaznih tiče, podpiram.

73
Uporabniški avatar
s57mg

OdgovorNapisal/-a s55o » 10 Mar 2008, 08:57

Čao!

Sidranje vertikalk ni problematično, če to narediš z neprevodno pritrditvijo. Če pogledaš monoband vertikalke za nižje bande, so vse večkrat sidrane. Glede na to, da pri nas močno piha, bi priporočal vsaj 2x sidranje, saj ob močnejšem vetru pride hitro do zloma v kritičnih delih verikalke (ponavadi tam, kjer so elementi povezani med seboj).

Odlična knjiga za vertikalke in sploh super za razumet polarizacije je http://www.arrl.org/catalog/7040/ ON4UN Low band Dxing. Knjiga je spremenila moje mišljenje do low bandov in posledično tudi do ostalih.

Lep pozdrav!

B
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
Tečni Moderator

Kraj: jn76gh

OdgovorNapisal/-a s57mg » 10 Mar 2008, 08:58

darko.

vsekakor je knjiga prava referenca, še boljša referenca pa je, mnenje iz prakse , ko ti nekdo predstavi rezultate anten, ki jih je tudi sam uporabljal. Ocene in mnenja se lahko razlikujejo.

73
Uporabniški avatar
s57mg

OdgovorNapisal/-a S56ZDB » 10 Mar 2008, 09:08

s57mg napisal/-a:še so dobri ljudje...

najlepše se ti zahvaljujem za lepo razlago, ki sem jo v celoti tudi razumel. Omenjeno knjigo si v kratkem priskrbim in jo preberem.

rad bi te vprašal še to,..sidranje vertikalke, kot zaščita proti vetru, imajo te antene predvidena mesta za sidranje ali pa je stvar modifikacije? Sidranje verjetno ne vplivana samo delovanje antene?

hvala

73

V knjigi "Antene" je nekaj besed posvečeno tudi sidranju.

In ja, tudi sidranje (lahko) vpliva na delovanje antene, če se za sidranje uporabi prevodni material (jeklenica) in je dolžina le-te sorazmerna s valovno dolžino radijskih valov na katerih se dela.

Npr. višji kot je stolp, več je uporabljenih jeklenic, več je možnosti, da katera izmed njih začne "rezonirat" s oddajno frekvenco in to, kakopak, vpliva na sevalni digram same antene.

Rothammel predlaga tudi ustrezne ukrepe za zmanjšanje vpliva sidrnih vrvi na delovanje antene in to tako, da se v jeklenice daljše od cca. 10 metrov vgradijo ustrezni (keramični, plastični) izolatorji.

Če si opazil, povedal sem le za sidranje antenskega stolpa.

Osebno bi za sidranje navadnega antenskega droga in/ali vertikalke uporabljal Dyneema vrvi.

Dyneema vrvi različnih premerov se dobijo dokaj poceni kar v Bauhausu na oddelku nautične opreme.

73

S56ZDB, Darko
S56ZDB

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a S50DX » 10 Mar 2008, 09:45

s51da napisal/-a:Hoj

Sam tudi nimam prostora na pretek, zato sem si naredil tole anteno:

http://test.g0mtd.co.uk/CB1.pdf

Z anteno sem zelo zadovoljen, je pa na žalost samo za frekvence nad
14MHz.

David napiši kaj več o tej anteni. Izgleda dokaj zanimivo tudi za kakšen portable...

Lpa.- 8)
73's de Alex / JN76LN \ Prevalje
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PODXS 070 # 173 - EPC # 0066
Uporabniški avatar
S50DX

Kraj: Prevalje

OdgovorNapisal/-a s51da » 10 Mar 2008, 10:04

Hoj

Original antena je opisana tukaj:

http://www.g3tpw.co.uk/

Sicer mislim, da avtor pri opisovanju prednosti "malo naklada", vendar je antena res dobra. Da ne bo pomote - to je multiband dipol in se kot tak tudi obnaša. Prednost je, da zasede malo prostora in je "fullsize" - brez izgub...

Za portable sam uporabljam vertikalko ali pa klasičen dipol, ki ga vržem preko veje... Ta antena se mi zdi preveč komplicirana za portable, poleg tega rabi steber, da je čim višje od tal.

Pri meni je montirana na 10m steber, ki ga po potrebi dvigam in spuščam z električnim vitlom.

73
David S51DA
s51da

Kraj: Bohinj

Naslednja

Vrni se na Antene

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost