lep pozdrav vsem tu,..
na nekaj težav sem naletel in iščem vašo pomoč. Želel bi uporabljat 3,5/7/14/21/28 Mhz področja. V dilemi sem namreč , najraje bi napel dipol za vsa ta področja, a bolj ko iščem poti na parceli ( 27x29 kvadratnih metrov) kje in kako napeti dipol bolj sem izgubljen. Obstajajo razlicni dipoli glede na njihovo fizično velikost-dolžino. Namreč , če pogledam na trivalov dipol z oznako AD-14-w/80 dolžino 42,2m, če pa pogledam dipol W-8010 pa ima dolžino 19,8m za ista frekvencna podrocja..nekje sem bral , da je trivalov bolje izdelan.
Po drugi strani pa gledam vertikalko naprimer Diamond Cp6 ali pa R5 ( od miro cadez) , ki ju lahko brez tezav fiksiram na streho, vendar cenovno močno odstopata od cene dipolov, poleg tega pa še, da je pri vertikalki najbrz večja možnost poškodbe antene zaradi snega, žleda, vetra...
na eni strani ne vem kako bi dipol ( kakšen za vse te frekvence) napeljal po parceli , ki je dimenzije 27x29, pravokotna parcela, hiša stoji skoraj na robu 27m dolge dolžine parcele. Vertikalko zaradi njene cene, je pa tudi škoda, da jo veter ali druga sila polomi.
Katera antena je boljša po vašem mnenju za delo na teh frekvencah , za DX zveze, dipol ali vertikalka? V klubu smo pred mnogo leti imeli dipol enega za 3,5 drugega z 7, oba napeta deleč v sosedov prostor, k sreči ga antene niso motile. Napeta sta bila od enga do druzga drevesa , rezultati so bili res dobri , tudi ko se je napetost napetega dipola zmanjšala, v sredini se je povesil. Takrat nismo razmišljali o INVERTED V dipolu..ne vem niti , če je tako napet dipol ( A oblika) boljši od tistega , ki tako ni napet?
ne vem kako bi dipol napel po parceli, da bi z njem bil zadovoljen za napisane frekvence, ne vem pa tudi, morda so vertikalke z svojimi radiali boljše od dipolov..
lp