S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 21 Nov 2019, 20:05

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 38 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 06 Jan 2007, 23:14 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1492
Da ne odpiram nove teme...
CQ 160m tekmovanje je blizu in za resno delo bo potrebno postaviti kakšno resnejšo anteno. Na lokaciji JN65VG bom poizkusil predelati vertikalko za 80m s 40-timi radiali (20meterskimi) v inverted L za 160m. Dolžina vertikalke (višina) je 19m, horizontalno pa bom dodal še kakih 22m žice ki bo tekla na višini cca 19m paralelno z zemljo.
Nekateri sugerirajo direktno napajanje s 50 ohmskim koaksom preko kondenzatorja, ali pa UN-UN transformatorje s prestavnim razmerjem 2:1. Sam predvidevam anteno narediti resonančno nekje na 1.830 MHZ in pričakujem njeno impedanco med 19 in 30 ohmi z jX=0. 4 radiale od 40-tih bom podaljšal na 40m (software le malenkostno spremeni impedanco antene, če podaljšujem radiale) vprašanje pa je, kaj se bo na koncu izcimilo. T match je narejen na mizi in je že v plastični škatli. Tuljava ima 10uH kondenzatorja pa sta max 500pF in max 1000pF. Sicer je škatla povsem simetrična, tako, da je lahko tudi obratno... Oba sta pobrana iz ex PA za HF, eden za kake 4KV napetosti, drugi pa je za kak KV. Sicer visokih napetosti ne pričakujem (visoke tokove vsekakor pri 1500W v 19-25 ohmov)

Slike:
Slika
Slika
Slika
Slika

Čeprav izgleda na sliki, da je tuljava navita ovoj do ovoja, ni tako, razmak med ovoji je 3mm žica pa je 2mm CuL.
Sedaj pa, izkušenejši od mene, prosim naprej z pomisleki, manj izkušeni pa z vprašanji :)

73
Adi


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: 160m Ant
OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2007, 09:16 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2006, 00:00
Prispevkov: 60
Kraj: M.SOBOTA
Moj predlog

Na hitro sem ANT simuliral v Eznec-cu. Za vertikalni del sem vzel debelino 50mm za horizontalni del pa izolirano žico 22.6 m.

Na 1.83Mc je impedanca 15.7 -j23.21 ohm se pravi antena je rezonančna višje na 1.895.

Ser Z 15.7 -23.21 pretvorimo v paralelno kar je 50 -j33.83 Ohm

BINGO rabimo samo eno tuljavo Xl 33.83 Omov da kompenziramo kapacitivno reaktanco, kar je na 1.83Mhz 2.94uH.

Se pravi paralelno napajalnemu kablu vežemo 2.94uH tuljavo kondenzatorje pa shranimo za kakšen zahtevnejši projekt HI.

gl and cu Boris S58A


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2007, 10:32 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1492
Hvala Boris! Sem umrl od branja Top Band reflektorja in videl tudi to rešitev!
Tuljava je navita tako, da ima po potrebi tudi odcep na sredini, kjer je njena induktivnost 5uH. Dokler ne pridem tja in izmerim dejanske vrednosti verjetno ne bom čisto prepričan, kako prilagoditi.
Vsekakor me veseli, da tu pa tam potekajo tukaj konstruktivne debate :)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2007, 11:33 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1492
Pa sem še jaz bil malo manj len in "zalaufal" EZNEC . Že če premaknem dolžino zgornjega horizontalnega dela z 22m na 24m je situacija povsem drugačna. Impedanca antene je v tem primeru na 1.830 čistih 17ohm brez induktivne in kapacitivne komponente, kar najbrž pomeni, da je antena resonančna točno na tej frekvenci. Ostane prilagajanje 17h ohmov na 50. Morda bi bilo najlažje z 1/4 lambda kosom 30 ohmskega kabla dvigniti impedanco na kvazi 50 ohm. Ampak 30m 30ohmskega koaxa ne leži ravno pod mizo :( . Lahko bi poizkusil z 75 ohmskim v paraleli vendar je to že 37 ohm. Tukaj je še druga varianta najprej 1/4 lambda 50 ohmskega za njim pa še 1/4 lambda 75 ohmskega ampak tega kabla potem rata že 60m (ob predpostavki da je 75 ohmski tisti za CTV)!
Bomo videli, kaj se bo iz vsega skupaj zgodilo. Najbrž bom horizontalni del žice prilagajal toliko časa, da bom dobil na 1830 kar najmanjši +-jX, po možnosti nič (EZNEC pravi, da je to pri dolžini 24.8m MMANA pa pri dolžini 26.8m), nato pa razmišljal o prilagoditvi z L, LC,C ali C-L-C varijanti. Izkoristek antene v primerjavi z idealno naj bi bil nekje okoli 45 odstotkov, kar sploh ni slabo...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2007, 12:26 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 18 Apr 2004, 11:37
Prispevkov: 163
spetpetmorava,
Congrats,

Ko je XYL videla te slikice, ji je postalo jasno, da omenje posode niso samo za shrambo solate in sarme :-).

Za učinkovitost ne vem ali umetnički dojam 10+:-)

_________________
73 es GD DX de S56C


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2007, 14:28 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1492
Za 9 EUR ni bilo bolj poceni škatle, pa sem se odločil za to plastično, ki je še dokaj vodotesna. Dilema je še, ali pritrditi kondenzatorje tudi z vijaki za ohišje ali pustiti vse skupaj tako plavajoče. Dodobra vse skupaj drži na mestu povezovalni trak iz 1mm bakrene pločevine ter osovini vrtljivih C-jev. Pri meni itak gre za 1 contest rešitev, tako da bosta ta kondenzatorja in tuljava po tekmovanju prav gotovo našli še veliko namenov, kar pa ne velja za posodo, ki bo uporabna le še za cedenje pašte in zelenjave :) .


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2007, 18:09 
Odsoten

Pridružen: 28 Feb 2002, 01:00
Prispevkov: 663
Kraj: Škofja Loka
s55m napisal/-a:
... Dilema je še, ali pritrditi kondenzatorje tudi z vijaki za ohišje ali pustiti vse skupaj tako plavajoče ...


Adi, morda kaka kaplja silikonskega kita na pravem mestu pomaga. Zadeve se ne premikajo, ni treba dodatnih lukenj, pa še hitro odtrgaš vse skupaj, ko imaš vsega dosti :)

Jure


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2007, 18:19 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1492
Po dvodnemvnem branju tone napisanega na Top Band reflektorju se bolj nagibam k L prilagoditvi. Je pa tam serijski C kar velik (3300pF) in bi moral dodajati fiksne C-je, da bi dosegel prestavno razmerje, ki ga hočem.
Naravnost noro je, koliko različnih variant obstaja. Vprašanje je, katera je najboljša. Za to konfiguracijo, ki jo imam sedaj pravi T-match software, da bo pri 1500W, kar 70W disipacije na "špuli" in po 2KV peak napetosti na kondenzatorjih, česar pa si resnično ne želim :(


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2007, 18:19 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 25 Okt 2001, 01:00
Prispevkov: 280
Kraj: Sežana,JN65WQ
Adi ziv..

Ko je bila se odprta trgovina "vse za 199 SIT" sem sproti pokupil podobne skatle ( cca 22x13x9 cm) za spravit "merendo", pri meni za razne skovace!
Sedaj je cena verjetno 1€.Poisci po Kopru, za drugic.
Bozo


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2007, 18:21 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1492
TNX Bozo!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2007, 20:19 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1492
Po aktivnem branju literature je T konfiguracija absolutno odpadla. V poštev bo prišla ali Borisova predlagana rešitev ali najverjetneje L konfiguracija prilagoditve. V T tipu transformatorja je sicer širina različnih prilagoditev res velika (5 do 40 ohm cca) vendar na račun katastrofalno velikih izgub v samem prilagodilnem členu (Pri 5 Ohmih bremena in 50 Ohmskem izvoru lahko izgube znašajo kar 30% moči, v veliki večini porabljenih na tuljavi, kar pomeni, da se bi na njej ob polni moči 1500W potrošilo kar 350W moči in jo najverjetneje stopilo, da o napetostih na kondenzatorjih niti ne pišem, ker bi dosegale vrtoglave višine v kilovoltih. Tega ne pišem sam zaradi sebe ampak za tiste, ki bi jim to kaj koristilo, ne obvladajo pa angleškega jezika toliko, da bi lahko pobrali iz tuje literature.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2007, 21:12 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2006, 00:00
Prispevkov: 60
Kraj: M.SOBOTA
Pri Z=17 j0 si čisto blizu moje simulacije. Če ANT skrajšaš se bo tudi R malenkost znižal.

pri Z 17 -j23.69 ohm je paralelni ekvivalent 50 -j35.89

V tem primeru -j35.89 na 1.83Mhz kompenziraš z tuljavo 3.12uH in dobiš Z=50 j0.

Razlika v odnosu na prvi predlog je res majhna. Vse kar potrebuješ je 1.2m žice Hi.

Ne smeš pozabiti, da so najbolše rešitve enostavne. Pa tudi z materialom se varčuje, ko ga imaš.

Boris S58A


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2007, 21:15 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1492
Vsekakor Boris! Želim se izogniti navijanju špule na terenu (9A1P ni ravno doma in vedno ni vsega pri roki), Bom pa resnično uporabil tvojo metodo in tukaj napisal rezultat.
KISS rešitve so vedno najboljše!
TNX!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2007, 21:34 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2006, 00:00
Prispevkov: 60
Kraj: M.SOBOTA
Hi Hi
Ne morem se znebit občutka, da bi le rad vrtel kondenzatorje v tistu lepi škatli :lol: :lol:

Boris


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2007, 21:42 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1492
Nekaj morajo delati, ker že leta samo nabirajo prah!!!


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 38 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group