OZEMLJITEV ŽIČNE ANTENE

Vse o KV, UKV, UHF, SHF... antenah in stolpih

Moderator: s57uud

OZEMLJITEV ŽIČNE ANTENE

OdgovorNapisal/-a s56izw » 03 Mar 2006, 22:07

Po nasvetu nekaj prijateljev (radiomaterjev) sem primerno ozemljil mojo kv postajo, usmernik in tjuner. vse skupaj sem povezal z žico velikega presega in naprej na valjenec ....in v zemljo!
zdaj pa sem slišal infromacijo , ki me je povsem zbegala :( en star radiomater mi je dejal, da se antene kot so dipoli in windovke itd. (skratka žične , ki prosto visijo v zraku) ne smejo uzemljiti. saj naj bi se z tem umetno podaljšala antena in z tem posledično poslabsal swr in delovanje antene.
navedel mi je tudi dejsto, da je vse , kar sem omenil tako ozemljeno preko elektro kabla (oz mase).
opazil pa sem resnično da ko se odstranil , omenjeno uzemljitev , da se je swr sicer resnično malo popravil .

naj mi prosim negdo razloži kako je zdaj v resnici z tem , kaj je prav in kaj ne!

hvala!
s56izw

Kraj: velenje

OdgovorNapisal/-a s56a » 03 Mar 2006, 23:30

Naredil si dobro varnostno uzemljitev proti udaru strele ali napetosti iz omrezja. VF "uzemljitev" je druga prica popolnoma razlicna od dogodkov na 50 Hz. Edina "prava" VF uzemljitev je prevodna raven velikosti nekoliko valovnih dolzin. Pri vertikalnih antenah se pomagamo z radijali. Vcasih je samo eden dolg L/4 kot pri dipolu. S pravilnim simetricim napajanjem dipola in standardno uporabo 50 Omskega koaksijalnega kabla, radijska postaja bo na relativno nizki VF napetosti pri primernem SWR. Ce pa dodas varnostno uzemljitev, VF struje bodo dobile sse eno opcionalno pot. In seveda zarcile. Enako velja za sprejem. Motnje lahko poberes cez "uzemljitev".

Jaz sem svoje case naredil VF uzemljitev z aluminijskimi trakci izpod 3 x 1 m mize, to spojil na radiator, naprej na ograjo okna i nazadnje na strelovod. To sem zal opustil. Trakce pod mizo koristim za dodatno uzemljitev desktop PC in so loceni od elektricnega omrezja s torusno dusilko. Nekaj tezav imam pri delu s polno mocjo na 160 m z Windom. Ta je skrajsana in ima veliki SWR na 80 in 160 m. Faks ropota in internet modem se ugasa :-)
s56a

OdgovorNapisal/-a s52ab » 23 Mar 2006, 09:44

Živijo

Ali si že rešil "problem" z ozemlitvijo ??
Če uporabljaš FD4 (brrr) , moraš misliti na vezavo aparata na
potencial zemlje,sicer imaš lahko težave , tako z VFom na aparatu
kakor tudi z delovanjem postaje na oddaji.
Kontaktiraj tudi Alberta - S57UW.

Lep pozdrav !
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.
Uporabniški avatar
s52ab

Kraj: Novo mesto

Vrni se na Antene

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov