Na željo Dragana - S55Z bom malo opisal tole zadevo za 7 MHz.
Ideja se je rodila nekako mesec dni pred ARRL contestom. Kot ponavadi si želimo zmeraj kaj novega preizkusiti v contestu. Tako sva jaz in Vinko S53F hotela narediti sprva 2el. fuel size beam.
Naročil sem 6 kom. fiberglas palic pri DK9SQ. Cena ene palice je 85 evrov
dolžine točno 10 m in težke 1,5 kg. Za 6 komadov sem plačal 500 evrov in dobil v zameno zastonj šiping. Prispele so v 14 dneh.
Tako palice sva imela, toda boom je bil problem ker nisem imel dolžine cca 6,5 m. Imel sem na razpolago samo 5m boom od KT34. Odločitev je padla, da bo beam stal na tej dolžini. Vse potrebno je bilo, zbrano samo še finese na EZNEC 4 je bilo treba narediti.
In nekako 14 dni pred contestom listam malo ROTHAMELLA in naletim na HB9CV anteno v treh verzijah. Takoj jo vržemo v EZNEC in začudenje je bilo popolno. Performance antene so iznad vseh pričakovanj. Na višini 18 m je EZNEC pokazal, da ima antena front/back cca 25db in ojačanje cca 5,5db.
En teden pred tekmovanjem sva se lotila postavljanja. Trajalo je približno 7 ur toda vrednih truda. Anteno smo probali šele naslednji dan kako dela na višini 18m. Ura je bila cca 15:00. Vinko je imel čast da jo je prvi izprobal. Poleg smo imeli še 1kw ojačevalnik. Na drugi cq je prletu prvi dx. Bil je w6. Potem pa se je začelo. Prvo west coast potem pa east. Občutki so bili enkratni.
Antena je bila izprobana cel teden pred contestom in raporti so bili več ali manj vsi 599+ ali 59+ na DX-ih. Evrope je bilo malo delane.
Začel se je contest in prvo uro sem naredu cca 150 USA do 8 ure zjutraj pa 500.
Drugi dan ko sem se zbudil je zunaj močno pihal JZ veter. Še dobro se nisem zbudil, me že kliče sosed iz lokacije. Pravi, Igor, vse skupaj je palo na tla. Ko sem prišel gor me je skoraj kap. Stolp prelomljen na 10 m, 3 palice polomljene, rotor polomljen, samo BOOM je ostal raven in nepoškodovan.
Tako Dragan, slike pa žal nimam nobene, toda obljubim, da bo ta antena še stala na stolpu.
Sestava ANTENE:
- 4 FIBERGLASS PALICE na katerih je žica 2.5mm z pvc izolacijo
- 2 gamma matcha: eden 2.8m (ta se napaja) in drugi 1,6m z 2,3 mm polno žico in pvc izolacijo.
- Boom: 5 m
- Faza iz koaksialnega kabla RG 213 dožine 19.44m
Cena: vse skupaj brez booma cca 500 evrov
73, Igor, S57Z