HB9CV

Vse o KV, UKV, UHF, SHF... antenah in stolpih

Moderator: s57uud

HB9CV

OdgovorNapisal/-a S57Z » 21 Feb 2006, 17:01

Na željo Dragana - S55Z bom malo opisal tole zadevo za 7 MHz.

Ideja se je rodila nekako mesec dni pred ARRL contestom. Kot ponavadi si želimo zmeraj kaj novega preizkusiti v contestu. Tako sva jaz in Vinko S53F hotela narediti sprva 2el. fuel size beam.

Naročil sem 6 kom. fiberglas palic pri DK9SQ. Cena ene palice je 85 evrov
dolžine točno 10 m in težke 1,5 kg. Za 6 komadov sem plačal 500 evrov in dobil v zameno zastonj šiping. Prispele so v 14 dneh.

Tako palice sva imela, toda boom je bil problem ker nisem imel dolžine cca 6,5 m. Imel sem na razpolago samo 5m boom od KT34. Odločitev je padla, da bo beam stal na tej dolžini. Vse potrebno je bilo, zbrano samo še finese na EZNEC 4 je bilo treba narediti.

In nekako 14 dni pred contestom listam malo ROTHAMELLA in naletim na HB9CV anteno v treh verzijah. Takoj jo vržemo v EZNEC in začudenje je bilo popolno. Performance antene so iznad vseh pričakovanj. Na višini 18 m je EZNEC pokazal, da ima antena front/back cca 25db in ojačanje cca 5,5db.

En teden pred tekmovanjem sva se lotila postavljanja. Trajalo je približno 7 ur toda vrednih truda. Anteno smo probali šele naslednji dan kako dela na višini 18m. Ura je bila cca 15:00. Vinko je imel čast da jo je prvi izprobal. Poleg smo imeli še 1kw ojačevalnik. Na drugi cq je prletu prvi dx. Bil je w6. Potem pa se je začelo. Prvo west coast potem pa east. Občutki so bili enkratni.

Antena je bila izprobana cel teden pred contestom in raporti so bili več ali manj vsi 599+ ali 59+ na DX-ih. Evrope je bilo malo delane.

Začel se je contest in prvo uro sem naredu cca 150 USA do 8 ure zjutraj pa 500.

Drugi dan ko sem se zbudil je zunaj močno pihal JZ veter. Še dobro se nisem zbudil, me že kliče sosed iz lokacije. Pravi, Igor, vse skupaj je palo na tla. Ko sem prišel gor me je skoraj kap. Stolp prelomljen na 10 m, 3 palice polomljene, rotor polomljen, samo BOOM je ostal raven in nepoškodovan.

Tako Dragan, slike pa žal nimam nobene, toda obljubim, da bo ta antena še stala na stolpu.

Sestava ANTENE:

- 4 FIBERGLASS PALICE na katerih je žica 2.5mm z pvc izolacijo
- 2 gamma matcha: eden 2.8m (ta se napaja) in drugi 1,6m z 2,3 mm polno žico in pvc izolacijo.
- Boom: 5 m
- Faza iz koaksialnega kabla RG 213 dožine 19.44m

Cena: vse skupaj brez booma cca 500 evrov

73, Igor, S57Z
S57Z

Re: HB9CV

OdgovorNapisal/-a s52w » 21 Feb 2006, 20:25

S57Z napisal/-a:Tako Dragan, slike pa žal nimam nobene, toda obljubim, da bo ta antena še stala na stolpu.

Do nadalnjega je ozadje na QSL-kah Belokranjec contest cluba še vedno 2el ECO beam :cry:

73 Damjan S52W
s52w

Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a s56oa » 21 Feb 2006, 22:22

Uff, vem kako se počutite. Nam je na podoben način v viharju razlomilo na prafaktorje 6 el beam za 10m. :cry:

Drugače pa zanimiva ideja tale HB9CV za 7 MHz. Reč je dimenzijsko dokaj podobna dvoelementnem beam-u, performanse so pa praviloma boljše. 8)

73 de S56OA - Ognjen
Member of S59DGO
http://www.s59dgo.org
Uporabniški avatar
s56oa

Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia

OdgovorNapisal/-a s55m » 21 Feb 2006, 22:23

Le zakaj palice po 85 EUR?
In zakaj kompliciranje zivljenja z gama-match-i ipd?
Za dB ali pol in večjo možnostjo okvare?
Tole je antena:
http://www.s55m.com/teh/images/40mYagi.jpg
To so slike postavitve na 16m:
http://www.s55m.com/bato/thumb/
To pa je rezultat v polovici tekmovanja:
http://lists.contesting.com/archives/html/3830/2006-02/msg01070.html

Ker je operator slab (to sem jaz) je antena pokazala svoj pravi obraz.
Naj še dodam, da je RG213 od PPS-a do antene dolg čez 30m, kar pa ne predstavlja neke težave :)
Zadnjič spremenil s55m, dne 21 Feb 2006, 22:49, skupaj popravljeno 1 krat.
s55m

Kraj: KN12OR

OdgovorNapisal/-a s56a » 21 Feb 2006, 22:37

YU1QT Pijamix Moxon rulz na kratkem boom brez dodatkov za faziranje!
s56a

OdgovorNapisal/-a s55m » 21 Feb 2006, 22:50

Mario, si bil hiter, dokler sem urejal zgornji post.
Ljudje pač ne verjamejo, da nekaj lahko dela tudi če je poceni, preživi pa tudi orkansko burjo, ki jo najbrž v Beli Krajini ne poznajo. Edini problem bi bil lahko žled???
s55m

OdgovorNapisal/-a s52w » 22 Feb 2006, 10:16

Antena sama bi mogoče še preživela, samo famozni HA SMB stolp, ki sem ga pripeljal na strehi avtomobila iz Osijeka ni zdržal. Pa sam stolp ni kriv nič, samo dobro sidranje rabi :roll:

73 Damjan
s52w

Kraj: Črnomelj

HB9CV

OdgovorNapisal/-a S57Z » 22 Feb 2006, 11:14

Lep pozdrav vsem!

Dragi gospodje komentar o HB9CV sem napisal na željo S55Z.O antenah bi se pa dalo debatirati kar nekaj časa,zato kdo ima boljšo verzijo anten in kdo slabšo je čisto brezvezno debatirat.Vsak kdo si postavi svojo anteno je le ta za njega najboljša še posebno takrat kadar ni čisto po načrtu avtorja ampak po svojem.
Jaz osebno sem naletel na ta členek o HB9CV slučajno in sem jo po EZNEC-u naredil čisto drugače kot je v načrtu.V načrtu so omenjene drugačne faze,drugačne dolžine in drugačne mere.Naj vas spomnim da so v knjigi ROTHAMELL predstavljene tri verzije te antene,toda neka osnova za gradnjo po svojem načrtu je pa le.
Za konec bi rad dodal še to ,antena HB9CV je sigurno boljša kot 2el fuel size beam ali 2el moxon,toda pri delovanju niskega kota antene obstaja še kar nekaj faktorjev ki vplivajo na zračenje antene.Vsak od nas pa ima sigurno različne lokacije,terene,sestavo tal itd................

73,Igor,S57Z
S57Z

OdgovorNapisal/-a s56a » 22 Feb 2006, 14:41

Vsekakor je za pohvalo, da si zgodovinski HB9CV design iz radioamaterske "Biblije" od Rothamela preveril v EZNEC-4! Lahko enako naredis z 2L40 in Moxon na enakem nosilcu in tukaj objavis rezultate.

Jaz sem pred kratkim "otkril" K9AY nacin napajanja dipolov za 80/15/10 m. Elektricno napajanje se lahko boljse naredi ampak mehanicno je dokaj ugodno. In v tem je vsa umetnost anten na kratkem valu.

Ce hitro ne padejo pomeni samo, da niso dovolj velike :-?
s56a

OdgovorNapisal/-a s57k » 22 Feb 2006, 15:00

Pozdrav vsem!

Igor, vsekakor hvale vredno, da si nekdo razbija glavo s tem, kako narediti boljšo, lažjo, bolj učinkovito anteno. Verjamem, da je HB9CV odlična antena. Tudi sam sem pred leti zamišljal o njej, pa je nastalo nekaj drugega. Tako že 3 leta uporabljam 2 elementni fazirani X-beam. Tako sem ga poimenoval, čeprav bi bil bolje opisan z imenom 2 elementni fazirani M . Torej dva elementa v obliki črke M (kot pri izvirnem X-beamu), ki pa sta napajana s fazno razliko 155 stopinj. Prilagoditev je dokaj neugodna, ker je impedanca 5 + j8 ohmov. Vendar pa antena deluje pomirjujoče odlično (hi). Eznec pravi, da je gain 7,4 (kot ON4UN 3-el. YAGI). Pomebna je teža, ki ne presega 25 kg. F/B je po simulaciji nekje okrog 25dB, vendar se mi v praksi dogaja, da kakega Japonca na bok ali od zadaj sploh ne slišim. Ker sem raziskoval še dalje, sem dodal še dva elementa za 80m, vendar pa nisem dobil niti približno podobnih rezultatov kot na 7 mHz, zato bo to pomlad 3,5 beam šel v zgodovino (oz. s stolpa).

Pomembno je, da se nekaj dogaja, potem tudi rezultati ne izostanejo!

Pa lep pozdrav!

Sandi S52OP
s57k

HB9CV

OdgovorNapisal/-a S57Z » 22 Feb 2006, 17:25

Moj odgovor na link: http://www.s55m.com/teh/images/40mYagi.jpg

Razmak med elementi mora biti 6.5m
Dolžine direktorja in reflektorja ostajajo iste medtem ko stranske dolžine reflektotja maorajo biti 3,5m in stranske dolžine direktorja morajo biti 2,7m.
SWR je manjši kot 1:1,5
ojačanje antene je približno 1 db slabše kot od HB9CV
F/B je cca 25db
Se pravi načrt od YU1QT ni točen čeprav so meritve delane na 11m
Jaz sem naredil MOXON na 18m višine kot tudi HB9CV.
Če delamo po načrtu YU1QT swr sigurno ne bo dober nikjer je, pa dobra osnova.

73.igor,S57Z
S57Z

OdgovorNapisal/-a s55m » 22 Feb 2006, 20:58

Standardne cevi so dolge 6m in ne grenim si zivljenja s tistim decibelom razlike... Zgoraj si baje napisal, da za HB9CV nisi našel boom-a daljšega od 5m :)
Igor, lahko ti predlagam, da narediš tudi tole, ki prav gotovo deluje zelo dobro (preverjeno , stane manj od tvojih fiberglass palic in je "full-size") :
Slika
Ampak dvigniti tako stvar v zrak in doseči da preživi orkanski jugo in Kraško burjo je peklensko težek in drag posel (lastne izkušnje), Ampak za navadne zemljane še vedno čakam boljši odnos cena/preformanse/življenska doba/teža in konec koncev tudi enostavnost gradnje.
Tisto, kar je objavljeno na moji strani je osnova, ki se ne bo povsod obnašala enako (zato pa so "repki")
Če misliš, da se Eznec obnese v naravi tako kot pri tebi doma na PC-ju se zelo motiš. Simulacija je eno-praksa pa čisto nekaj drugega.
Že zamenjava bakelitnega nosilca za žarilni element z nerjavečim in izolatorji vnaša spremembe, ki jih Eznec ne bo simuliral.
Pri delovanju antene pa je vse zgoraj našteto drobiž, saj enega dB nihče na tem svetu ne zna zaznati brez instrumentov (takih, "ta pravih).
Nočem, da vse skupaj izpade polemika. Rad bi le povedal ljudem, da je bolje ne-komplicirati s faznimi prilagoditvami in ostalimi transformatorji, če se na račun 1dB lahko dobi veliko več v obliki lažjega dela in daljšega "stanja" :)
s55m

HB9CV

OdgovorNapisal/-a S57Z » 22 Feb 2006, 22:43

Adi, jaz sem si pač zamislil svojo verzijo antene HB9CV, ti pa imaš SVOJO VERZIJO moxona.

73,igor,S57Z
S57Z

OdgovorNapisal/-a s55m » 23 Feb 2006, 07:49

Igor, nikar se ne jezi name. Prav je tako, da imaš ti svojo verzijo in jaz svojo.
Edino to je lahko gonilo napredka :)
s55m

OdgovorNapisal/-a s56a » 23 Feb 2006, 15:27

S52OP> Ker sem raziskoval še dalje, sem dodal še dva elementa za 80m, vendar pa nisem dobil niti približno podobnih rezultatov kot na 7 mHz, zato bo to pomlad 3,5 beam šel v zgodovino (oz. s stolpa).

Na kaksni visini so te antene?

S57Z, pri antenah mehansko nic ne "mora biti" ampak so zazeljeni tocni elektricni parametri pri faziranju.
s56a

Naslednja

Vrni se na Antene

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov