Izkušnje z vertikalnimi antenami za KV

Vse o KV, UKV, UHF, SHF... antenah in stolpih

Moderator: s57uud

Izkušnje z vertikalnimi antenami za KV

OdgovorNapisal/-a S51AG » 27 Nov 2005, 14:01

Pozdravljeni,

zaradi izredno neugodnih dimenzij domačega dvorišča, mi za aktivnosti na KV ne preostane drugega kot postavitev vertikalne antene. Sicer je bilo tukaj na temo vertikalk že precej povedanega, pa vendar prosim za konstruktivne odgovore na naslednja vprašanja:

- katero vertikalko uporabljate?
- katere frekvenčne obsege uspešno (!) pokriva?
- na kakšni višini je postavljena?
- kakšen SWR dosegate?
- ali prihaja do težav s TVI?
- splošno zadovoljstvo pri uporabi?
- morebitni triki in nasveti?

Za odgovore se v naprej iskreno zahvaljujem,

lep pozdrav/73
Anton GALUN, Ptuj
S51AG
Uporabniški avatar
S51AG
Moderator

Kraj: Ptuj, JN76WK

OdgovorNapisal/-a s55z » 27 Nov 2005, 15:00

Zdravo Tono,

Uporabljam ECO HF8+, ki je res antena za vse bande (KIT za 80m niso imeli ko sem kupoval), vendar ni optimalna antena za DX. Je prekratka (komaj 5m) tako, da na spodnjih obsegih zagotovo ne dosega prave učinkovitosti. Je kratka All-in-one (tudi WARC bandi) antena in to zahteva pač kompromise. Dodatnih radialov nisem dajal, je na višini cca 6m nad zemljo oziroma 3m nad garažo. Kakšnih hudih tekmovalnih rezultatov z njo nisem dosegal, ker od doma niti ne tekmujem veliko. Ko so drugi recimo delali Indonezijce (na 15m), jih sam niti slišal nisem. No, ob dobrih pogojih se da delati tudi Japonce na zgornjih bandih, azijo, južno afriko, južno in severno ameriko. Si pa vedno za nekaj S stopenj šibkejši od kakršnekoli usmerjene antene in to pomeni čakanje v vrsti.

Slika

Na spodnjih bandih (80 in 40m) je v primerjavi z dipolom precej močan industrijski šum (v bližini tovarna papirja z ogromno statike), ki je načeloma vertikalne polarizacije. Prednost pa je seveda to, da antene ni treba obračati :) In ja, BCI in TVI je zelo malo ali nič, če je postaja dobro ozemljena in antena uglašena. Pri slabo uglašeni anteni na 14MHz in neozemljeni postaji sem sosedu letel v babysitter, ki dela nekje na 27MHz. Zoprno in sem v prid dobrososedskih odnosov raje delal na drugih bandih...

Na zadnjem CQWW kontestu sem jo kot rezervo vzel na Slivnico 1114m asl in jo potem tudi uporabljal na 7 in 28 MHz. Kljub neznosnemu QRM sem naredil nekaj JA postaj na 7MHz in kar nekaj brazilcev, argentincev in urugvajcev, pa tudi nekaj YC na 10m se je našlo v zbirki. Bolje kot nič, vsekakor pa slabše od kakršne koli usmerjene antene. Veliko pomaga dobra lokacija, kar Slivnica vsekakor je. Kot sem že rekel - dobra lastnost vertikalke HF8 je, da je ni treba obračati in da zadovoljivo delaš na kateremkoli bandu hočeš pri solidnem SWR!

Če pa hočeš dobro vertikalko, si poglej tole: http://www.gapantenna.com/challenger.html To je DX antena dolžine skoraj 10m (polne 1/4 valovne dolžine na 7MHz) s prilagoditvami na vseh bandih, vključno s 6m in 2m.
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a S50DX » 28 Nov 2005, 11:26

Juh.

Jst uporabljam Diamond CP6 anteno. Je 4.6m dolga antena in pokriva 80, 40, 20, 15, 10 in 6m. Torej vse razen WARC bandov. Za vsak band je en radial, kjer se tudi nastavlja SWR. Povsod je SWR boljši od 1:1,7. Če imaš čas in voljo, se da spraviti tudi na 1:1. Pasovna širina je zadovoljiva in pokriva večino banda. Jst sem si nastavil bolj na RTTY&PSK območje in imam na zgornjih koncih banda SWR že blizu 1:2 ali celo čez. Na 80m pa je izredno ozka. Ideala je okoli 3.530kHz in je široka komaj dobrih 10kHz. Sicer pa za 80m pri 4.6m dolžine tudi ni za pričakovati čudežev. Zadeva deluje na 80m v smislu "dummy-load", za Evropo je OK, na DXe pa lahko pozabiš. Moja antena je na vrhu 10 nadstropne stolpnice na 7m drogu.

Slika

V 3 letih, kolikor je antena na strehi in s 100W, mi je uspelo narediti 193 DXCC in sicer:

6m - 39
10m - 136
15m - 119
20m - 130
40m - 110
80m - 52
160m - 16

12m - 9
17m - 13
30m - 31

Torej tudi z "majhnim" se daleč pride :lol: Malo si poglej tudi komentarje uporabnikov na eHam.net.
Za GAP Challenger pa mislim, da potrebuješ dodatne radiale, Titan DX pa jih ne rabi.

OK. Toliko za 1x.
LPa. 8)
73's de Alex / JN76LN \ Prevalje
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PODXS 070 # 173 - EPC # 0066
Uporabniški avatar
S50DX

Kraj: Prevalje

OdgovorNapisal/-a S52RZ » 28 Nov 2005, 12:28

Izkušnje z vertikalno anteno.

V moji operaterski praksi, sem prvo začel uporabljati žično anteno (LW) z anten. tjunerjem, potem sem prešel na Trivalov triband quad, ki mi ga je žal po štirih letih polomil žled. Po daljšem obdobju QRT sem se ponovno aktiviral in začel z vertikalko in tudi windom anteno. Prvo sem za vertikalko začel uporabljati 11 m visok antenski drog, kot ozemljena GP antena z gama prilagoditvijo, ker sem bil omejen le na nekaj bandov (7 in 10 Mhz), sem kupil verikalko HF8+ in žični trap dipol za 1,8, 3,5 in 7 Mhz.

Torej v moji praksi se je pojavilo kar nekaj anten, ki jih lahko iz osebnih izkušenj po učinkovitosti razvrstim po navedeni lestvici:

1. Quad
2. GP ozemljena
3. Windom (78 m)
4. vertikalka HF8+
5. LW (41 m)
6. žični trap dipol za 1,8, 3,5 in 7 MHZ (dolžine 32,50 m).

Ko si prvič brez izkušenj, ti je dobra vsaka antena, počasi pa se stvari izostrijo. Najtežje je, ko ti korespondenta slišiš on pa tebe ne, da ne govorim, ko se znajdeš v pile up. S tem ni bilo problemov edino pri quad anteni in kar se je slišalo, to se je dalo večinoma tudi narediti. Prehod iz žične na quad se mi je zdel, kod da bi slep spregledal. Vendar večinoma anten je lahko dobrih, zato pa je bistvena lokacija, smer, nagib in višina postavitve. Pa vendar dobre propagacije so tiste, ki na koncu še tako slabi anteni pomagajo.

Vsekakor vertikalka HF8+, ki jo opisuje S55Z Dragan ni tako slaba, pokriva vse bande od 10 do 30 m vključno z WARC, lahko z dodatki še kaj. Z njo sem v letu in pol uspel narediti približno nadaljnjih 100 novih držav. Dobre raporte sem dobijal tudi iz VK, ZL, ter tudi iz Antartike. Zelo je praktična, pokriva vse smeri in kar 6 + bandov (pravo ugodje, ni stroškov z rotatorjem, niti ne z antenskimi preklopniki in dodatnimi kabli). Anteno je potrebno postaviti čim višje in šele tedaj da vse od sebe, jaz jo imam pritrjeno na 11 m drogu. Lepo se dajo uglaševati radiali in uglasil sem jo na dokončno postavljeni višini, saj se da na večini bandov SWR spraviti na približno 1:1. Za Primorske kraje velja poudariti, da je antena občutljiva na velike sunke vetra, zato jo je potrebno primerno sidrati v zgornjem delu, sam tega nisem storil, zato mi jo je veter letos spomladi polomil. Anteno sem obnovil in v notranjost obstoječih cevi sem vstavil dodatne cevi in s tem uspešno kljubuje močnim sunkom kraške burje. Na domačih napravah, ali pri sosedih do sedaj ni bilo zaznati motenj.

Pomembno je tudi to, da vertikalke niso vpadljive in ne »onesnažujejo« izgleda okolja, kar je postalo danes za mnoge moteče in z njimi se da lepo rešiti primere prostorske stiske. Tono svetoval bi ti le to, če se odločaš za katerokoli vertikalko, ne skopari z višino, to se obrestuje.

73 GL de Zdravko S52RZ
Uporabniški avatar
S52RZ

Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a S58F » 28 Nov 2005, 18:12

HI.

Sam nimam kakih velikih izkušen z vertikalkami toda... "včiraj" sem postavil 1/4l 40m vertikalko (10,4m) cirka 0,5m od zamlje ( dodal 32 1/4l radjalov - toliko sem pač imel žice :lol: )

Hmm..bil sem zelo presenečen (to sem tudi pričakoval - nizek kot žarčenja) :)....recimo med dipolom (Inverted V)) ki ga imam na @17m je vertikalka cc. tudi do 10-15dB (po S metru) bolši signal v JA. (moč je 1kw)

Uglavnem za nižje bande (160-40m) priporočam 1/4l vertikalke...za 20 and up pa seveda horizontalno polarizacijo (če je prostor na strehi ) :wink:

Več o anteni v naslednjih dneh 8)

CU de S58F Eric
"LIFE IS TO SHORT TO BE QRP"
EX-S57LWE
Uporabniški avatar
S58F

Kraj: GOČE-VIPAVA

OdgovorNapisal/-a s56a » 28 Nov 2005, 23:57

S50DX> Moja antena je na vrhu 10 nadstropne stolpnice na 7m drogu.

Vertikalna antena je ucinkovita pri najmanj L/10 dolzini z dodatnim klobukom na vrhu. Pri tebi bi odlicno delovala 10 m vertikalka z 40 m trapom in dodatno ribisko palico za 80 m podaljsano zico in cim vec radijalov na strehi. Na K1B smo to imeli pod nazivom "Battle Creek antenna". Zal je to danes vesoljska tehnika za mlade radioamaterje.

Congrats S58F na pametnem pristopu na 40 m. Jaz sem uzival na prvi S50HQ ekspediciji v Prekmurje z vertikalko v mocvirju. Alpha drive :-)
s56a

OdgovorNapisal/-a s56a » 29 Nov 2005, 00:03

S55Z> In ja, BCI in TVI je zelo malo ali nič, če je postaja dobro ozemljena in antena uglašena. Pri slabo uglašeni anteni na 14MHz in neozemljeni postaji sem sosedu letel v babysitter, ki dela nekje na 27MHz.

VF uzemljenje nad 10 MHz je zelo relativna rec! Tvoj problem je verjetno bil drugi harmonik tvog TX ali prejako 14 MHz polje pri sosedu, ki je interno generiralo frekvence okrog 27 MHz. SWR do 1:3 tudi ni problem na KV.
s56a

OdgovorNapisal/-a S50DX » 29 Nov 2005, 10:18

s56a napisal/-a:S50DX> Moja antena je na vrhu 10 nadstropne stolpnice na 7m drogu.

Vertikalna antena je ucinkovita pri najmanj L/10 dolzini z dodatnim klobukom na vrhu. Pri tebi bi odlicno delovala 10 m vertikalka z 40 m trapom in dodatno ribisko palico za 80 m podaljsano zico in cim vec radijalov na strehi. Na K1B smo to imeli pod nazivom "Battle Creek antenna". Zal je to danes vesoljska tehnika za mlade radioamaterje.

Juh...

A lahko napišeš kaj več o tej vesoljski tehnologiji?
Že samo ime Battle Creek mi je zbudilo zanimanje... :lol:

LPa. 8)
73's de Alex / JN76LN \ Prevalje
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PODXS 070 # 173 - EPC # 0066
Uporabniški avatar
S50DX

Kraj: Prevalje

OdgovorNapisal/-a s53sx » 29 Nov 2005, 12:05

Hoj

Zadeva je opisovana (opevana) na xxx straneh,,zacelo se je menda z Minooka special iz katere je evoluirala antena ki tebe zanima...

Mogoce bos najvec nasel z Googlom, za zacetek si preberi :http://www.ok1rr.com/index.php
pod antene seveda :wink:

73 de Joze
73 de Joze, s53sx
Uporabniški avatar
s53sx

Kraj: there

VERTIKALNA -GP ANTENA

OdgovorNapisal/-a S51DU » 29 Nov 2005, 15:21

V preteklosti sem se naučil iz ra literature, da se vertikalke obvezno na tleh (smiselna uporaba je do 14Mhz, začetek žarilnega dela čim bližje zemlji), če so v zraku so ground-plane antene.
Za vse vertikalne antene velja, da ni nobenih predvsem vertikalnih ovir, ki bi motile sevalni diagram, horizont naj se vidi po možnosti iz vseh strani. Bolj, ko so skrajšane, slabše so. Na večji so višini, več se jih za tabo slini.
Sam nad temi kratkimi multiband antenami nisem nič navdušen. Takšno prepričanje se mi je potrdilo po debatah s tistimi, ki so jih postavili.

73! Dubi
S51DU

Kraj: RUŠE

OdgovorNapisal/-a s56a » 29 Nov 2005, 20:27

http://www.ok1rr.com/view.php?cisloclanku=2004122518

http://www.ok1rr.com/view.php?cisloclanku=2004081102

Battle Creek special naslova. Trape bo treba naviti namesto nakupa v DL ali I :-) Jaz sem dva zdavnaj prinesel iz ZDA.
s56a

OdgovorNapisal/-a s53sx » 29 Nov 2005, 22:51

Hoj

Trape navit je mnogo enostavneje kot soseda prepricat da konec drata
pripeljem na njegovo zemljo in da ta drat ne vpliva kvarno na njegove
posteljne aktivnosti :P

Ko pravi radioamater bom poskusal napeljat to anteno se nekaj let...mogoce se sosed navelica 8)
73 de Joze, s53sx
Uporabniški avatar
s53sx

Hej BJ!

OdgovorNapisal/-a s51fu » 29 Nov 2005, 23:06

Kaj pa o tvoji HF LOOPki pa nic ne poves?
(imas tudi slikano?)
gl, DD+
Uporabniški avatar
s51fu

Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a s53sx » 30 Nov 2005, 02:18

Hoj

Ja loop..to je cudo...stoji na slikarskem stojalu (kadar zena ne slika :lol: ) da ni predalec do kondenzatorja (se nisem uspel povezat
koracnega motorcka na os :oops: ), pa klofas! EU cela bp, do Kuvajta
je slo s 100W, dalje ne...

Ob menjavi QRG poglasis enostavno na max signal (dokaj ozka), ce ti
seka kak kW (kdo ve od kod so :lol: ) malo obrnes krog pa delas naprej
...ima zelo izrazite nicle v karakteristiki, ni lepo samo ce se nicle pokrijejo
s smerjo v katero bi rad delal, hi... sum ima zelo nizek, to je UFB...

Za eksperiment je bila zelo zelo zanimiva. (drugace pa 3el bim kraljuje..)
Pokriva 10-28 mega (nisem nasel orodja s katerim bi zakrivil vecji krog
iz bakrene cevi 23mm, tale moj je premera 1,6 m...

Za boljse case imam pripravljena se 45 stopinjska kolena, in Cu cevi, da poskusim se z osmerokotnikom...enkrat, ko bo cas....mogoce jo dam celo
na streho, saj je cisto spodobna antena za naseljene kraje.....pa sosedom
reces da kupujes 'malo vecjo papigo' 8)

Slike? Menda so nekje na enem CDju, ko jih najdem.....

Kolega, ki sem mu dal en primerek, jo je imel dolgo kar na lestencu v dnevni sobi obeseno pa sibal QRP da se je kadilo...stegnes roko in obrnes
malo sem in tja (QRP rotator)...ja lustno je probat kaj novega... :wink:

73 de Joze
73 de Joze, s53sx
Uporabniški avatar
s53sx

OdgovorNapisal/-a S55DX » 05 Dec 2005, 14:34

S58F napisal/-a:
Hmm..bil sem zelo presenečen (to sem tudi pričakoval - nizek kot žarčenja) :)....recimo med dipolom (Inverted V)) ki ga imam na @17m je vertikalka cc. tudi do 10-15dB (po S metru) bolši signal v JA. (moč je 1kw)

Erik, kako se antena obnese na sprejemu (v primerjavi z inv. V) ? Predvidevam, da imaš kraški teren ?
73 de Milan, S 5 5 D X
Uporabniški avatar
S55DX
Moderator

Kraj: Jezero (JN75fx)

Naslednja

Vrni se na Antene

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost