ECO - TRAP Wire dipole

Vse o KV, UKV, UHF, SHF... antenah in stolpih

Moderator: s57uud

ECO - TRAP Wire dipole

OdgovorNapisal/-a S50DX » 27 Jan 2005, 11:45

Je že kdo preizkusil tole zadevo:

TRAP Wire dipole - Max length 20 m
Bands 10-15-20-40-80 m

Slika

Predvsem me zanima, kako se obaša antena, če kraki niso lepo 90° eden na drugega in kako vreme vpliva na trape?
Mogoče je kdo primerjal s kakšno drugo anteno (dipol/verikal) ?!

TNX
A. 8)
73's de Alex / JN76LN \ Prevalje
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PODXS 070 # 173 - EPC # 0066
Uporabniški avatar
S50DX

Kraj: Prevalje

OdgovorNapisal/-a s56a » 30 Jan 2005, 16:20

S slike je razbrati dve Inv Vee antene, za katere je znacilno, da grejejo oblake namesto izsevanje VF energije pod nizkim DX kotima.

Zakaj je sploh pomemban 90 stopinjski kot? Priporocam 180 stopinj!

Trapi so LC krogi, ki se pri spremembi temperature obnasajo kot Al in Cu.
s56a

ECO-multiband dipol

OdgovorNapisal/-a Gost » 10 Feb 2005, 14:30

Kot zastopnik za ECO v tem delu EU lahko dam dar pojasnil k tej anteni.

ECO-085 je sestavljena iz dveh multiband dipolov, priključenih na srednji priključni člen. Krajši od obeh dipolov je dipol z trapom za 14, 21
in 28 Mhz. Daljši, dolžine 2x 10m pa je namenjen delu na 40 in 80m in v vsakem kraku uporablja t.im. rezonančno tuljavo. Zaradi medsebojnega vpliva, zlasti med 7 in 21 MHz, proizvajalec priporoča medsebojni kot 90 stopinj.
V praksi pa jo postavimo glede na možnosti terena.
Antena je namenjena predvsem tistim, ki žal nimajo na razpolago dovolj prostora za napenjanje anten polnih dolžin. Z uporabo oblike 'obrnjenega V' pa se potrebna razdalja še skrajša, anteno pa lahko obesimo na eno samo višjo točko.
Inverted V je že dolgo poznan kot antena, ki je pri nizkih višinah nad zemljo precej boljši za dolge zveze kot horizontalni dipol na isti višini.
Seva najmočneje pravokotno na žico, tako kot dipol, le da je sevanje
v smeri žice manj dušeno kot pri dipolu, torej je manj usmerjen.
Na 10,15,20, pa tudi 40 je antena zelo lepo prilagojena in z nekaj truda pri montaži ne potrebuje tunerja. Na 80m pa je seveda glede na svojo skrajšanost precej bolj ostra, vendar običajno v mejah, ki jih tuner še uglasi. Je pa seveda frekvenčno precej širša od večine multiband vertikalk
z dolžino do 7m.
Je pa še en faktor, ki vpliva na učinkovitost antene.
Ta je precej bolj pomemben kot tip ali celo model in poreklo antene.
To je teren pod anteno in precej daleč naokrog. Prevodnost tal je bistvenega pomena pri jakosti signala, ki ga oddajamo.
Razlike so lahko tolikšne, da ima postaja z žično anteno na dobri lokaciji na drugi strani sveta močnejši signal kot postaja z stolpi in usmerjenimi antenami, vendar na kamnu ali pesku, v praksi opažamo razlike za 10-20 dB.
Najbrž pa ravno te razlike pomagajo ohranjati ta del hobija zanimiv.

Miro Čadež (S58T)
www.elnaprave.com
Gost

OdgovorNapisal/-a s56a » 10 Feb 2005, 16:00

S58T> Inverted V je že dolgo poznan kot antena, ki je pri nizkih višinah nad zemljo precej boljši za dolge zveze kot horizontalni dipol na isti višini.

Žal gre za še en radioamaterski mit, ki se ne da potrditi z nobenimi simulacijami. Pri dipolu je znano, da je potrebna višina od najmanj 40% talasne dolžine za učinkovito žarčenje pod nizkimi DX koti. In to iznaša okrog 30 m na popularnem 80 m KV obsegu. Inv Vee rabi še višji stolp!
s56a

Inv v

OdgovorNapisal/-a Gost » 10 Feb 2005, 16:40

Marjan živjo.

Ko sem daleč nazaj, v prejšnjem tisočletju,več kot deset let zaporedoma uporabljal inv.V antene, še ni bilo simulacij.
Imel sem pa na razpolago mnogo lip in hrastov.

Inv. V je bila pri meni vedno boljša za DX-e kot dipol, že prej pa sem omenil, da je to veljalo za nizke višine.

PY7ZZ me na 80 m dipol na 7 metrih ni slišal, na inverted V z vrhom
na 7 metrih pa sva imela normalno zvezo.
Isto je bilo več let z VK/ZL na 40m, razlike so bile ogromne v korist V.

Žal za simulirane zveze ne pošiljajo kartic, zato sem bil prisiljen
uporabljati funkcionalne prijeme na podlagi lastnih in otipljivih izkušenj.

Debate ne bi nadaljeval. Marjan, lepo klofanje v WPX-u.
73 tudi za ostale.

S58T
Gost

Odgovor od uporabnika

OdgovorNapisal/-a S56JUK » 24 Feb 2005, 23:19

Jaz imam to anteno par mesecev. Glede na kompromis zaradi pomankanja prostora lahko povem, da antena deluje na vseh bandih dobro, malo problematičen je SWR na 20 metrih, na drugih bandih je v mejah dobrega okusa. Tudi sedaj, ko je nekaj snega na žicah in trapih, ostaja SWR nespremenjen. Postavil sem jo tako, da so kraki čim bolj narazen in približno so v kotu okoli 100 - 120 stopinj. Lahko prideš pogledat.
73 de Sandi S56JUK
S56JUK

Vrni se na Antene

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost