S50LEA
http://forum.hamradio.si/

Primerjava ?
http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?f=17&t=18264
Stran 1 od 1

Avtor:  s56izw [ 08 Avg 2016, 14:50 ]
Naslov prispevka:  Primerjava ?

Mene pa predvsem zanima praktični vidik , če je kdo testiral različno postavitev iste žične antene (dipol, inver. V, slooper). Kako se to dejansko pozna na tx-rx. Ne toliko koliko se to odraža v db na papirju ?73!

Avtor:  s55o [ 08 Avg 2016, 15:25 ]
Naslov prispevka:  Re: Primerjava ?

Torej, vprašanje je tako splošne narave, da se skoraj ne da odgovoriti.

Kot prvo moraš določiti osnovne pogoje:
a) Višina antene
Da antene delujejo kot "antene", oziroma, da začnejo imeti pravilnejši sevalni diagram, kot je to prikazano na programih za simulacije, potrebuješ vsaj lambda/2 višine. Torej govorimo o temu, da antena za 20m, ki je pod 10m višine ne deluje tako, kot pravijo simulacije.

b) Postavitev antene
Kje bo postavljena, ali je kaj blizu, si na ravnini ali na hribu, kakšen hrib je to, si naredil analizo terena

c) Kaj hočeš z anteno doseči ? Bi rad delal DX anteno, anteno za vse, EU anteno ?

d) Kateri band bi rad delal ?

itd...

Brez tega so odgovori na tvoje vprašanje v vsaki hamradio knjigi o antenah in sevalnih diagramih. Zadeve tam kar držijo...

lp

Avtor:  s56izw [ 08 Avg 2016, 15:52 ]
Naslov prispevka:  Re: Primerjava ?

Samo vprašanje sem zastavil čimbolj preprosto da ne bi prišlo do tega :) Verjetno bi si lahko mislil , da nisem imel v mislih primerjave , ko bi kdo isto anteno , enkrat postavil na Rožniku , drugič na Pohorju in tret.... Ampak v približno istih pogojih , kot so višina , mikro lokacija , moč in če hočeš tudi spodnje perilo. Še najmanj pa mi ni jasno , zakaj je pomembno čemu bo antena namenjena ??? Saj ne lovim rib, kjer vem da na koruzo naj ne bi prijela ščuka ? Jaz ne sprašujem kakšno anteno naj postavim , ampak razlike med ......
Skratka zamisli si : en velik travnik z dobro vlažno zemljo , na njemu stojita dva 20 m droga v razdalji 50 m ( sta zelene barve ) . Ti pa imaš pred seboj navaden dipol za 40m, ki ga lahko postaviš v zg. omenjenih možnostih . Pa ne reči , da ni vreme isto :)lep p.

Avtor:  s57zl [ 08 Avg 2016, 16:27 ]
Naslov prispevka:  Re: Primerjava ?

Objavi primerjave, ko se boš igral...teorija lamda od tal naj bi bilo ok :-), tudi pol lamde naj bi bilo ok, žal sam nimam takih možnosti ..sem na višini nekje pod 15 m..pa kar dela, sigurno, da bi lahko bilo še bolje, če bi bilo višje :roll: ..aja, antena Carolina windom, me pa malo rešuje tudi nadmorska višina 650m in pa ni industrije v bližini. Če bi imel možnost..čim višje!

Avtor:  s55o [ 09 Avg 2016, 08:53 ]
Naslov prispevka:  Re: Primerjava ?

Pozdravljen še 1x, kljub tvojim pikrim pripombam, bom še enkrat napisal.

Vsaka antena, ki se jo postavlja, ima določen namen. Ali se z njo želi delati signale pod kotom 40o, 20o, 10o ali 80o. Ali želimo imeti močan signal v S5, ali v EU, ali v delu EU, ali za DX etc. To je osnovna predpostavka, ki jo moramo upoštevati, preden se odločamo za anteno. Ker če ne poznaš cilja, ki ga želiš doseči, potem nekaj postavi in se bomo nato pogovarjali.

Daljše zveze se dajo dosegati le pod nizkimi koti in med temi antenami, kot si jih predložil, sta slooper in ravni dipol bolj primerna po sevalnem diagramu kot inv V, ki žari višje. (seveda govorimo o predpostavki, da so na primerni višini). V predlogu 20m višine količkov, je zadeva že primerna do 40m ali 7Mhz, da začnejo antene delati tako, kot to kažejo sevalni diagrami. Na splošno pa so razlike med dipolom in inv V majhne.

Sprememba sevanja glede na višino:
http://n3ox.net/files/40dip_height.jpg

Razlika je v tem, da z ravnim dipolom potrebuješ 2 točki vpenjanja, z inv V 1. Če pa imaš 20m količek, pa se za DX lahko odločaš za vertikalne antene, ki imajo še nižje kote.

Tako da ko boš ugotovil cilj postavitve antene, potem se lahko pogovarjamo naprej, do takrat pa priporočam ARRL antenna book, ON4UN low band DX in druge primerljive knjige, ki vključujejo vse to in še več.

Še sevalni diagrami so tukaj:
http://www.qsl.net/dk7zb/portabel/inverted_u.htm

lp

Avtor:  S54AO [ 13 Nov 2016, 17:01 ]
Naslov prispevka:  Re: Primerjava ?

Pozdravljen Iztok

Dobro vprašanje, le preobširno, zato ti predlagam: vedno preizkusaš samo eno anteno, jo spoznavaš, glede višine, spremembe v napajanju, oblike in smeri izžarevanja /uporabiš RBN skimerje-dB kažejo smeri moči, dx skimerji pa višino kotov tvoje antene. Samo praksa ti bo dala vse odgovore. Za tvojo pločevinasto streho so najboljše 1 in 2 elementne vertikalne antene imajo nizek in širok kot sevanja!


Srečno roko pri izbiri in izvedbi :wink:
Avgust Ošlaj

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC + 1 ura
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/