S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 17 Jan 2018, 12:12

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 12 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Diamond CP6 antena
OdgovorObjavljeno: 23 Okt 2015, 19:31 
Odsoten

Pridružen: 01 Feb 2015, 17:59
Prispevkov: 42
Zdravo,
Imam omenjeno anteno, ki mi jo je dal kolega iz kluba. Postavil sem jo na silos nekje 12m visoko od tal in dober meter nad silos. Na tleh sem jo sestavil po navodilih Diamonda ( PDF za sestavo), katera sem dobil na internetu. Kmalu sem ugotovil, da je "tunana" drugače, bolj za "ameriške" frekvence. Sedaj me pa zanima, (glede na to, da je to neke vrste GP antena in ima svojo zemljo narejeno z radiali) če lahko to anteno "tunam" na tleh oz. dober meter nad tlemi, da potem ne bo neke spremembe, ko jo bom postavil nazaj. Razmišljam tako zato, ker je zelo nerodno za vsak band lesti na silos, jo stakniti iz nosilca in spustiti nižje, da lahko pridem do radialov. :(

73 de S58BZ


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Diamond CP6 antena
OdgovorObjavljeno: 23 Okt 2015, 20:03 
Odsoten

Pridružen: 18 Jan 2015, 14:47
Prispevkov: 133
Kraj: Tolminski griči, JN66VC
Pri meni je bilo potrebno vsakič - ogromno krat na drog, ko en radial nastaviš se drugje swr podere in tako naprej..SREČNO.

_________________
Rojstni dnevi so zelo koristni,......................


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Diamond CP6 antena
OdgovorObjavljeno: 23 Okt 2015, 22:11 
Odsoten

Pridružen: 01 Feb 2015, 17:59
Prispevkov: 42
No, se mi je zdelo. Imaš mogoče mere, na koliko si nastavil radiale? Ali pa jih ima še kdo, bi prosil zanje.

LP, B


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Diamond CP6 antena
OdgovorObjavljeno: 24 Okt 2015, 05:37 
Odsoten

Pridružen: 18 Jan 2015, 14:47
Prispevkov: 133
Kraj: Tolminski griči, JN66VC
ne nimam, je bila pa antena po načrtu bolj uglašena za telegrafijo kot za fonijo.

_________________
Rojstni dnevi so zelo koristni,......................


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Diamond CP6 antena
OdgovorObjavljeno: 24 Okt 2015, 06:39 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Apr 2003, 13:46
Prispevkov: 447
Kraj: Prevalje
Anteno na priročno stojalo in začet nastavljat. Zariši pozicijo radialov potem pa na tvoj steber. Pa spet preverit in fino nastavit.
Obilo veselja z delom. Jst jo imam še na starem QTHju na vrhu 10 nadstropne stolpnice. Za tako kratko anteno sem bil ZELO zadovoljen.

_________________
73's de Alex / JN76LN \ Prevalje
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PODXS 070 # 173 - EPC # 0066


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Diamond CP6 antena
OdgovorObjavljeno: 24 Okt 2015, 12:03 
Odsoten

Pridružen: 01 Feb 2015, 17:59
Prispevkov: 42
O.K. Vidim, da ni kake bližnice. Jo bom postavil na cca 1,5m od tal pa nastavljal. Če se mi bo dalo, bom pa napisal moje mere :)

73 de S58BZ


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Diamond CP6 antena
OdgovorObjavljeno: 27 Okt 2015, 15:47 
Odsoten

Pridružen: 01 Feb 2015, 17:59
Prispevkov: 42
No, kar sem lahko naredil je tako. Nastavljal sem jo na višini 2m od trave in 12 m od hiše. Držalo antene sem tudi ozemljiv. Poskušal sem jo natjunati na sredino fonije. Vendar vidim da brez AT ne gre ne za fonijo in ne za DIGI :)
Mere in SWR-ji pa so:

BAND ________Dolžina nastavljivega radiala _________freq.(MHz) / SWR ___________freq.(MHz) / SWR ________freq.(MHz) / SWR
6 m _______________ 47,7 cm______________________50,150 / 1.0______________51,050 / 1,3________________52,000 / 1,2
10 m_________________66 cm_______________________28,225 / 2.0______________28,750 / 1.1________________29,300 / 3.1
15 m_________________50 cm_______________________21,150 / 2,2______________21,300 / 1,1________________21,450 / 1,6
20 m_________________53,9 cm_____________________14,075 / 2,2______________14,175 / 1,1________________14,250 / 2,8
40 m_________________29 cm ______________________7,050 / 2,6________________7,125 / 2,6_________________7,200 / 3
80 m NEUPORABNO

Zanimivo pa je, da ko sem anteno spravil nazaj na njeno mesto se SWR-ji sploh niso veliko spremenili - v rangu 0,2.

73, de S58BZ


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Diamond CP6 antena
OdgovorObjavljeno: 12 Nov 2015, 15:04 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 27 Apr 2003, 19:36
Prispevkov: 198
Kraj: Koper
Pa prav to sem nameraval kupiti, ker mi je ECO anteno polomilo že lani. Bom še okleval, kot sem do sedaj...

Hvala!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Diamond CP6 antena
OdgovorObjavljeno: 13 Nov 2015, 06:54 
Odsoten

Pridružen: 01 Feb 2015, 17:59
Prispevkov: 42
Zdravo,
moje mnenje je, da za mojo ne najboljšo lokacijo je jaz nebi kupil ( hribi, moteč kovinski silos...). Imel sem to srećo, da sem jo dobil in stestiral. Jo pa imam še vedno, ker je vseeno bolša slaba antena kot pa nobena :)Raje poglej kakšno drugo anteno.
Poznam radioamaterja, ki ima vertikalno 3 band anteno ( Hy-Gain AV-12AVQ ) in je zelo zadovoljen. S to anteno dela DX-e iste kot pa drugi radioamater z beamom ( Hy-Gain TH3MK4 ) in je rekel, da beama sploh ne rabi:)

73 de S58BZ


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Diamond CP6 antena
OdgovorObjavljeno: 13 Nov 2015, 08:27 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2279
Kraj: jn76gh
Pozdravljeni!
Vse se da poklofat, tudi z radiatorjem na postaji, če so pogoji.
Vsekakor je treba iskati optimalno rešitev glede na osebne preference in zahteve posameznika, lokacijo, teren in možnosti postavitve.
Včasih pa dobra lokacija odtehta vse dolge antene, ki jih ostali rabimo na slabših lokacijah, da bi naredili približno iste zveze.

Če nimaš druge antene za primerjavo, je vsako primerjanje anten nemogoče.
Seveda pa glede na lastne potrebe lahko vsak reče, da boljše antene ne rabi, ker trenutna antena zadovoljuje njegove potrebe, ni pa rečeno, da ne bi malenkost drugačna zadeva še izboljšala to (ni pa potrebe po menjavi).

lp
Boštjan

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Diamond CP6 antena
OdgovorObjavljeno: 13 Nov 2015, 11:53 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Apr 2003, 13:46
Prispevkov: 447
Kraj: Prevalje
Men je CP6 bila idealna multiband rešitev. Kasneje sem dodal samo še dva ECO dipola enega za WARC in drugega za 40/80m.
Z dipolom sem delal na 80m SSB, CP6 pa sem imel za CW in PSK/FSK.

Sem zelo zadovoljen z anteno in jo bom verjetno prestavil na nov QTH. Res je pa, da imam CP6 na vrhu 10 nadstropne stolpnice.
Na novi lokaciji pa bo le nekaj metrov od zemlje.

Slika

_________________
73's de Alex / JN76LN \ Prevalje
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PODXS 070 # 173 - EPC # 0066


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Diamond CP6 antena
OdgovorObjavljeno: 14 Dec 2015, 20:10 
Odsoten

Pridružen: 01 Feb 2015, 17:59
Prispevkov: 42
Zdravo,
Sem se še malo trudil in nastavljal anteno in sem ugotovil, da je precej solidna na bandih 6, 10 in 15 metrov, solidna na sredini 20 in 40 metrih - na začetku in na koncu bandov še vedno pride prav AT, na 80m je pa moja antena še vedno neuporabna. Sem pa tudi ugotovil zakaj. Imam osnovni 80M radial
R( ~ 3500 kHz) ki nekako ni primeren za naš Band Plan oz za moje potrebe. Primernejši je R-1(~ 3575 - 3650 kHz > CW, Phone, DIGIMODE) ali pa R-2(~ 3650 - 3725 kHz > CW, Phone).
Skratka, sem se motil in prehitro slabo ocenil anteno, sem se pa tudi nekaj naučil. :oops:
Če bo kdo kupoval to anteno, naj vzame oznako Diamond CP-6 with R1 radial ali pa Diamond CP-6 with R2 radial, kar komu paše. Jaz bi vzel Diamond CP-6 with R1 radial, ker imam rad digitalne mode :D
LP, Benjamin


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 12 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group