S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 21 Okt 2019, 21:05

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 10 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Magnetic loop 160 m
OdgovorObjavljeno: 17 Jan 2013, 11:59 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 08 Sep 2006, 13:42
Prispevkov: 460
Kraj: JURKLOŠTER JN76QC34DK
Pozdrav!

Na spomlad imam namen napraviti omenjeno anteno izključno za 1,8 MHz.
Ali ima kdo kak dober načrt? Sem nekaj našel na omrežju, pa ni ravno po moji volji. Ali pa ne najdem.

73 de Dan, S55S

_________________
Dokler QSL karta ni napisana in odposlana, zveza ni končana!
QSL karto sprejeti je pravica, poslati jo, je pa DOLŽNOST vsakega dobrega operaterja!
Don't talk about CW, just do it!
http://www.qrz.com/db/s55s
Member of S59GCD Lasko


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Magnetic loop 160 m
OdgovorObjavljeno: 17 Jan 2013, 12:05 
Odsoten

Pridružen: 31 Jan 2004, 12:37
Prispevkov: 131
http://lea.hamradio.si/~s52ab/magnetic_ ... 57uw3.html


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Magnetic loop 160 m
OdgovorObjavljeno: 18 Jan 2013, 07:00 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 08 Sep 2006, 13:42
Prispevkov: 460
Kraj: JURKLOŠTER JN76QC34DK
Hvala!

Ko bom kaj napravil, pokažem sliko in podam kratko poročilo.

de Dan, S55S

_________________
Dokler QSL karta ni napisana in odposlana, zveza ni končana!
QSL karto sprejeti je pravica, poslati jo, je pa DOLŽNOST vsakega dobrega operaterja!
Don't talk about CW, just do it!
http://www.qrz.com/db/s55s
Member of S59GCD Lasko


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Magnetic loop 160 m
OdgovorObjavljeno: 18 Jan 2013, 14:01 
Odsoten

Pridružen: 31 Jan 2004, 12:37
Prispevkov: 131
Hoj,

ko si ravno 'izzval' hi

https://www.dropbox.com/s/lv5piic0gsikp ... .51.15.jpg

Samo za RX, s fiksnim C za 160m in brez prilagoditve. Ce se obnese? Ne menjam!!! :)


73 de Bostjan


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Magnetic loop 160 m
OdgovorObjavljeno: 18 Jan 2013, 14:14 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 13 Nov 2005, 18:48
Prispevkov: 117
Kraj: Črnomelj
Jaz sem imel magnetko za 160m nekaj časa postavljeno kar na podstrešju. Po tramih sem razvlekel rg58, obseg je bil cca 30m in jo uglasil na gama match. Delala je presenetljivo dobro, uspel sem narediti celo enega amerikanca, EU pa je šla brez problema. Magnetka je bila postavljena vertikalno, gama match je bil dolg cca 2m in širok 20cm, kondenzator pa mislim nekje 300 pf. Pa pazit moraš, da ne zakuriš podstrešja, meni se je vžgal kondenzator, ki je bil narejen iz rg213.

_________________
73 de Vinko, S53F


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Magnetic loop 160 m
OdgovorObjavljeno: 19 Jan 2013, 08:36 
Odsoten

Pridružen: 31 Jan 2004, 12:37
Prispevkov: 131
Juh!

Pri teh antenah baje ni dobro biti v blizini njih kadar se uporabljajo tudi
za oddajo? A kdo ve kaj vec na to temo?
Menim da za TX je to bolj experiment kot kakrkoli uporabnega.

73 de Bostjan


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Magnetic loop 160 m
OdgovorObjavljeno: 19 Jan 2013, 09:25 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Jan 2006, 11:01
Prispevkov: 1149
Kraj: Lendava
Pred leti je DJ0EB imel tak loop (za 7 MHz) v sobi. Paaa... za silo je šlo. Je pa bojda odlična antena za izganjanje zlih duhov... iz cele ulice... :) :)

_________________
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Magnetic loop 160 m
OdgovorObjavljeno: 19 Jan 2013, 10:56 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 12 Mar 2006, 21:13
Prispevkov: 510
Kraj: Novo mesto
živ' pobi...
Danijel bo naredil magnetko za poslušat. O tem sem svojčas po obrtniško pisal članek v CQ ZRS, je pa tudi nekaj okoli tega na mojem webu. Treba se je držat nekih osnovnih pravil in jo naredit in postavit, kot je predvideno in prikazano. Uporabit ustrezen material za zanko, kakor tudi kvaliteten kondenzator za uglasitev. Če temu ni tako, se posledično zgodi negativno poročilo, ki pa seveda ne more biti korektno. Tudi to sem doživel.

Pri preizkusu je dobro imeti nekaj za referenco, recimo kako FD4, dipol (po možnosti s trapi) in podobno. Preizkušat je potrebno na nekih stalnih signalih. Če se prav spomnim, je na 160m. niz ham radijskih svetilnikov, ki oddajajo stalni signal, ki ga primerjaš na obe anteni.
Razliko se prikaže slikovno in slušno. Za prvi primer je čisto ustrezen kak ARGO, za drugi način pa snemalnik zvokov. Antene se prekljaplja s preklopnikom, tako da se na pol slike prikaže eno, na drugi polovici pa drugo anteno. Naj bo to kot prikaz samega šuma, VF nesnage ali stalnega signala, na sprejemani frekvenci pri eni ali drugi vrsti antene. Potem se običajno gre še na samo sprejemanje signalov z vseh smeri. To se arhivira in prikaže.
Ne sme motiti nivo sprejemanega signala. Na webu je kar nekaj "ocen" pri katerih pobi ocenjujejo neko sprejemno anteno po tem, kako visok nivo signala je dotični preizkeševalec dosegel, kar je seveda napačno. V redu izvedene RX antene, so "tihe" antene z dobrim odnosom signal/šum. Ker se nivo nekega signala pri nas hamih običajno meri z indikatorjem, imenovanim "S meter", se ta pri sprejemanju nanjo, ne bo prelomil. Kot sem že navedel v članku: uspel si, če poslušaš signale, ki ne premikajo S metra.
Po slikah lokacije sodeč, ima Danijel ustrezno lokacijo za tako preizkušanje, le magnetko je treba postavit na ustrezno mesto in na malo višino. Preizkus pa naj traja dlje časa. Če bo to samo četrt tako dobro naredil, kot dela grafike na računalniku, bo to vsekakor dober prispevek k boljšem razumevanju dela RX magnetk.
Toliko čisto na kratko o tem.

Pa še to: NE(!) uporabljajte magnetk za oddajo v stanovanju in na manjši oddaljenosti od vsaj 15m od mesta kjer bivate. Govorim iz lastnih (negativnih) izkušenj.

_________________
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Magnetic loop 160 m
OdgovorObjavljeno: 19 Jan 2013, 13:02 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 13 Nov 2005, 18:48
Prispevkov: 117
Kraj: Črnomelj
Še to sem pozabil povedati, moja magnetka je bila oddaljena od televizijske antene 2m in ni povzročala popolnoma nič TVI pri moči oddajanja s 100w. Mislim, da si ti Jože tudi testiral TVI in ugotovil isto? Šuma pa praktično ni bilo skoraj nič.

_________________
73 de Vinko, S53F


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Magnetic loop 160 m
OdgovorObjavljeno: 19 Jan 2013, 19:27 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 12 Mar 2006, 21:13
Prispevkov: 510
Kraj: Novo mesto
S53F napisal/-a:
Še to sem pozabil povedati, moja magnetka je bila oddaljena od televizijske antene 2m in ni povzročala popolnoma nič TVI pri moči oddajanja s 100w. Mislim, da si ti Jože tudi testiral TVI in ugotovil isto? Šuma pa praktično ni bilo skoraj nič.


Dopolnjujem: v tem primeru nisem mislil na vprašanje TVI-ja ali šuma, ampak za negativen vpliv na telo, magnetne antene v času oddajanja. Torej, vprašanje posledic za zdravje ljudi v okolici.

Danijelu želim uspešno testiranje.

_________________
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 10 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group