S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 03 Apr 2020, 19:01

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 4 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: SWR meter Diamond SX-600
OdgovorObjavljeno: 09 Mar 2012, 11:28 
Odsoten

Pridružen: 19 Okt 2011, 11:04
Prispevkov: 7
Pozdrav,
eno čisto začetniško vprašanje.

Imam Diamond SX-600 swr meter na katerem skušam izmeriti VSWR na različnih antenah, pa me zanima sledeče:

meter ima gumb CAL, vendar pri določenih postavitvah KV antene mi nikakor ne uspe "calibrirati" naprave - t.j. pomakniti iglo do redeče oznake CAL - gumb je do konca v desno, igla pa nekeje na 3/4 skale, čeprav mi pri oddaji VSWR kaže cca 1,5:1, odbito moč mi kaže nizko (neki %), oddano pa skoraj na polno...

kaj to pomeni, da ni mogoče skalibirati metra - ima antena VSWR > 6 ali je mogoče problem v majhni moči oddajnika (3-5W)@7Mhz/14Mhz - čeprav naj bi bil SX-600 tudi za QRP, ima skalo 5W, ali delam kaj drugega narobe!

Pri antenah za 2m in 70cm CAL funkcija deluje kot piše v navodilih in je meritev VSWR ne problematična.


problematična je sledeča konfiguracija:
postaja QRP 4W/7 ali 14MHz -> 60cm RG58 -> Diamond SX-600 -> 15m RG58 -> inverted V dipol (10m od tal na palici, 5m okoli nič)
postaja QRP 4W/7 ali 14MHz -> 60cm RG58 -> Diamond SX-600 -> 5m RG58 -> endfed antena s tunerjem -> vertikalka l=9,6m (10m od tal na palici, 5m okoli nič)

hvala

73 de Erik, S57RX


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: SWR meter Diamond SX-600
OdgovorObjavljeno: 09 Mar 2012, 13:15 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 13 Nov 2005, 18:48
Prispevkov: 117
Kraj: Črnomelj
Pozdravljen Erik!

Če ne moreš dobiti kalibracijo do konca pomeni po moje, da je premajhna moč. Kalibracija je samo za odčitanje točnega swr-ja, če imaš swr 1:1,5 in kalibracija samo do 3/4 pomeni, da je swr lahko nekje 1:2 in ti zato zapira moč na postaji. Jaz sem probal sicer na SX-100 in pri 1w moči dobil odklon na kalibraciji do 3/4, pri moči 2w pa odklon do konca. Koliko ti pa pokaže power meter moč?

_________________
73 de Vinko, S53F


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: SWR meter Diamond SX-600
OdgovorObjavljeno: 09 Mar 2012, 14:50 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1493
Erik, namesto antene, daj na izhodni konektor SWR metra 50 ohmsko breme. Potem boš videl, če je tvojih n Watov dovolj za polni odklon.
Tako, kot ti je napisal Vinko, če je razmerje stoječih valov preveliko, ti postaja sama s povratno vezavo zniža oddajno moč, tako, da ne dobiš polnega odklona.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: SWR meter Diamond SX-600
OdgovorObjavljeno: 13 Mar 2012, 11:44 
Odsoten

Pridružen: 19 Okt 2011, 11:04
Prispevkov: 7
Hvala vsem za odgovor,
težava je bila točno v tem... premajhni moči...

moja QPR postaja je prenehala delati na enem bandu, ko sem ugotovil, da mi je razneslo tračnico na PCB za napajanje drugega banda, posledično postaja ni oddajala z več kot 1W... zdej sem postajo za silo popravil, oddaja na 40m spolno močjo 4W, SWR meter dela.

mogoče ima kdo kak prenosni antenna analyser za na posojo? poglasil bi kake 3, ne 4 portable anten in Slim-Jim + fiksni dipol na strehi...

73 de Erik


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 4 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group