G0FAH antenna

Vse o KV, UKV, UHF, SHF... antenah in stolpih

Moderator: s57uud

OdgovorNapisal/-a s56a » 12 Jul 2006, 08:00

Ali tebi ne ustreza S58F KISS pocitniska resitev? Mora biti Euro antena (copyright S57J)?
s56a

OdgovorNapisal/-a s56oa » 12 Jul 2006, 08:55

Za počitniške/portable antene je v US of A baje zelo popularen Buddipole.
http://www.buddipole.com/
Shipping to Slovenia za deluxe verzijo je cca 70 USD.

Lahko si pa reč zgradiš sam, saj je "open source". Da ne bo kdo rekel, da so ameri sami kapitalisti. :)
http://www.qsl.net/w3ff/antenna_design.htm

73 de S56OA - Ognjen
Member of S59DGO
http://www.s59dgo.org
Uporabniški avatar
s56oa

Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia

OdgovorNapisal/-a S51AG » 12 Jul 2006, 08:56

Zdravo Mario,

antena mora biti finančno varčne izvedbe :) Ali ima kdo praktične izkušnje s fiberglas palicami od dx-wire.de? Ali na fiberglas palico obesiti inverted vee, ali pa iz nje izdelati vertikalko po S55M? Na netu sem si sicer ogledal tudi vertikalko na strani http://web.telia.com/~u85920178/antennas/balcant1.htm, vendar nimam možnosti ozemljitve, zato se takoj pojavi vprašanje, kaj narediti z opletom koaksa. Radiali?

Lp/73,

Tono, S51AG
Uporabniški avatar
S51AG
Moderator

Kraj: Ptuj, JN76WK

OdgovorNapisal/-a s56a » 12 Jul 2006, 09:39

EH antena je definitivno najboljsa resitev za dezelu na prehodu v Euro!

Manjso ne bos najdel, ima sspule, cena je visoka, SWR nizek. Dobi se v Italiji.
s56a

OdgovorNapisal/-a S51AG » 12 Jul 2006, 09:43

Mario,

ne trudi se, da ti nasedem :) Ribiška palica je že na vidiku, sami mi predlagaj, kaj naj nanjo obesim. Brancini in orade imajo baje slab SWR, zato rabim nekaj žičnega. EH zaenkrat ni v igri :)

Lp/73,

Tono, S51AG
Uporabniški avatar
S51AG
Moderator

OdgovorNapisal/-a s56a » 12 Jul 2006, 14:42

Pravkar iz BTC in nakupa skuss brez ribiske palice! Rabis sse 2 x 5 m zice za 20 m, 2 x 2,5 m podaljska za 30 m in sse 2 x 2,5 m podaljska za 7/21 MHz. Cim manj RG-58 kabla in razturaj! Jaz se nerad ponavljam ampak popolnoma enak nasvet sem ze napisal S58F. Ce ti se ne ljubi podaljsevati anteno, potem skupaj prispajkaj 2 x 10 m Inv. Vee za 7/21 MHz in pod njo obesi 2 x 7,5 m za 30 m ter 2 x 5 m za 20 m. Vse kraje krajsih zic obtezi s praznimi staklenicami piva na razdalji od 0,5 m od nosece zice! Eno pivo prosim popi v spomin na Zareta, S53Z SK.

Namesto Inv Vee lahko naredis 3 skupne vertikalke toda takrat rabis najmanj dva radiala po vsakem obsegu za oplet koaksijalca. Dolzine zice niso 100% natancne :P

Najboljso resitev je izbral S55OO z rentiranjem opremljene 9A/VE3ZIK lokacije!
s56a

OdgovorNapisal/-a S50DX » 12 Jul 2006, 16:05

Juh..

Med junijsko VHF "dirko" na ASL 1700m, sem postavil 18€ "težak" 6m AL steber iz Conrada (v FN sem šel nekajkrat mimo, zadnje 1/2 ure sem pa le vstopil) in nanj obesil 2x 10m ter 2x 5m drata. S krajšanjem drata se nisem posebej trudil, sem raje grel AT-130 tuner od Kenwooda in napravil celo nekaj zvez. :lol:

Tono, v FN si verjetno videl "čudo", ki ga je prodajal Walter, DK9SQ. Super Quick Vertical in pa Loop (Quad) na 10m fiberglas palcah. Pri vertikalki je napajanje End-Feed preko baluna in je postavljeno v Inverted-Vee. Loop pa je bil napajan na sredini (na križu) preko 1:4 baluna. Na žalost nisem podrobno gledal tega čuda. Mogoče je kdo to videl in ga prosim, da pripiše kako je bilo to izvedeno. Namesto "pregrešno" dragega fiberglasa, pa si omisliš ribiške palice...

BTW, je slučajno kdo hodil kaj po HA? Me zanima, če so palice tam kaj cenejše?!

Pa da ne boš na dopustu preveč za postajo. Sicer se bliža IOTA ctest in tudi mene mika, da bi kam pobegnil. Mogoče na otok na Bledu? :lol:

Lpa.- 8)
73's de Alex / JN76LN \ Prevalje
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PODXS 070 # 173 - EPC # 0066
Uporabniški avatar
S50DX

Kraj: Prevalje

OdgovorNapisal/-a s56a » 12 Jul 2006, 16:51

Dipol L/2 zice, GP 3/4 z dva radijala, loop pa cela valovna dolzina in sse 1:4 trafo! Prednost petlje je resonancija na parnih harmonikih in 2 dB dobicka. Ampak 7/21 MHz ne gre :P
s56a

OdgovorNapisal/-a S51AG » 12 Jul 2006, 17:32

Pozdravljeni,

Aleks, v FN sem zadevo videl, žal sem imel premalo časa za občudovanje.

In še ribičija: danes sem si utrgal par minut ter preveril stanje na trgu ribiške opreme v Mariboru in na Ptuju. Izkupiček je naslednji:

- mariborski Koptex (trgovina Lovec na Gregorčičevi) ponuja fiberglas palice dolžine približno 7 m po ceni okoli 3 jurje. Gre za teleskopske palice, zadnji element meri v premeru vsega 2 mm

- ptujska trgovina Jura ima "svega i svašta", ponudili so mi karbonsko palico, ki se sestavlja in meri okoli 6 m, stane pa okoli 13 jurjev. Druga alternativa je bila palica za podjemalko (za neribiče: podjemalka je mreža za "izvlačenje" rib), ki ima zadnji element premera okoli 15 mm, zaključen pa je s kovinsko kapo z navojem (žal colskim). Zadeva se teleskopira in meri v dolžini 4,4 m. ceno so mi povedali, žal si je nisem zapomnil.

Nekaj mi ni jasno: vse palice so votle in imajo zelo tanke stene, zato vas je več priporočalo polnitev s pur-peno. Pri teleskopski palici to seveda ne pride v poštev, zadeva je izvedljiva le pri sestavljivi, pa še tam je problem, kako povedati peni, da se naj ne razširi preveč ter povzroči težav pri sestavljanju. Torej, vprašanje se glasi: kakšno palico izbrati in kaj storiti s pur-peno?

Lp,

Tono, S51AG
Uporabniški avatar
S51AG
Moderator

OdgovorNapisal/-a s56a » 12 Jul 2006, 21:18

Nobeno rrribo ne bos ujel na to palico! RG-58 lahko nese pritrjenega z lepilnim trakom, zica je lahko PVC 1 mm2 ali 1 mm CuL. Upam, da ne gres na Goli otok in Senjsko burjo :P
s56a

OdgovorNapisal/-a s55oo » 12 Jul 2006, 21:26

Juh!

Prava stvar za vse v /p na KV!

http://www.spiderbeam.net/sb/product_in ... 0pole.html

73,
Goran ANDRIC, S55OO
Uporabniški avatar
s55oo

Kraj: Domzale

OdgovorNapisal/-a S52DK » 12 Jul 2006, 21:48

Hoj!

Da vam se jaz povem moje izkusnje s portable antenami.

Jaz imam v zbirki eno ribisko polagalko 8 m dolzine. Na njo lahko obesim razlicne dipole, lani npr. sem uporabljal 1 lambda dipole za zgornje tri bande ( napajanje na 1/4 brez baluna) in z FT-817 sem naredil kar nekaj lepih zvez. Prav tako na isto palico obesim 8 m vertikalne zice, ki jo na dnu "skuplam" z tuljavo in paralelnim vrtljivim kondenzatorjem. Na tleh je se nekaj radialov. Ta je se najbolj enostavna, saj ko anteno postavis, je prilagoditev na najboljsi SWR vse kar moras narediti. Za nosilec pa uporabljam kar podstavek za soncobran napolnjen z vodo. V praksi se je to pokazalo za zelo dobro resitev. Rezultati so pac primerni anteni. Trenutno uporabljam ECO 7+ in sem zelo zadovoljen z njo. Razmisljam, da bi dokupil se 80 m kit. Ko so pogoji res dobri lahko delam zveze se na 6 m, ceprav je SWR v oblakih. V IARU CTEST sem z 5 W in omenjeno anteno delal S in N Ameriko brez vecjega truda.

Drugi teden bom QRV kot 9A/S52DK/p iz nekaterih otokov v srednji Dalmaciji. Seveda spet 5W in primerna antena.

73 ES GL DE Robi, T9/S52DK/p
Uporabniški avatar
S52DK

Kraj: Poljčane, JN76SH

OdgovorNapisal/-a S58F » 15 Jul 2006, 12:48

S51AG napisal/-a:Zdravo Mario,

antena mora biti finančno varčne izvedbe :) Ali ima kdo praktične izkušnje s fiberglas palicami od dx-wire.de? Ali na fiberglas palico obesiti inverted vee, ali pa iz nje izdelati vertikalko po S55M? Na netu sem si sicer ogledal tudi vertikalko na strani http://web.telia.com/~u85920178/antennas/balcant1.htm, vendar nimam možnosti ozemljitve, zato se takoj pojavi vprašanje, kaj narediti z opletom koaksa. Radiali?

Lp/73,

Tono, S51AG

Hello.

Tono, Dx.Wire palica ti bo 100% držala Inv. V na cc 10m ....lahko nareidš tudi simpel 40m vertikalko 1/4 lambde - 10.2m 1.5mm žice povežeš z vezicami po fiberglas palici ...na oplet cc 4 radjale 1/4l radjale...samo preizkusi je treba pa bo :) uspeh (par urc zabave)

Oglej si naslednje web strani pa ti bo vse jasno..7Q7MM je imel v EU odličen signal (poklofal sem jih na 5 bandih)

http://www.malawi.digital-crocus.com/40m.php

http://www.malawi.digital-crocus.com/photos.php

GL CU from 5B4 - Erik
"LIFE IS TO SHORT TO BE QRP"
EX-S57LWE
Uporabniški avatar
S58F

Kraj: GOČE-VIPAVA

OdgovorNapisal/-a s56a » 15 Jul 2006, 13:01

Vsec mi je angleski KISS pristop z lepilnim trakom vred! V juzni Afriki postavis dva elementa proti severu in rasturas. V Tunisu treba obracati JA/USA kot pri nami. Vertikalka ob morju je zakon!
s56a

OdgovorNapisal/-a S58F » 15 Jul 2006, 13:42

s56a napisal/-a:Vsec mi je angleski KISS pristop z lepilnim trakom vred!!

G.MMM ze dvakrat si napisal KISS :lol: :lol: na žalost ja ne "kužim"..

CU ERIK

PS.

Če se v Afriki igraš radioamaterja se moraš pri obali ...Mario ala - 3V8BB (HI)
Kot pravi OC 7X5JF MOKTAR .. v pesku se edimo lahko peščene gradove gradi :lol: (okrog hiše ima samo pesek)
"LIFE IS TO SHORT TO BE QRP"
EX-S57LWE
Uporabniški avatar
S58F

Kraj: GOČE-VIPAVA

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Antene

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost