Pozdrav vsem skupaj!
Robi me je poprosil ,da malo pokomentiram
Najprej sam nekaj splošnih podatkov...hehehe...jaz uporabljam postajo izključno iz mobila(občasno tudi portable oziroma bolje povedano iz mirujučega mobila). Do zdaj sem imel izključno dva Icoma v uporabi, se pravi prvi model in zdajšnjega MKIIG. Kako se katera obnese, tema kakega drugega foruma. Zraven postaje uporabljam še manjši linear, kar bo tudi pomebno v nadaljnem tekstu.
Vse skupaj v bistvu uporabljam 3 antene. Imam eno majhno za 2M, ki pa jo uporabim mogoče 1-2x letno, tako o tej anteni sploh ne bom razglabljal. Naslednjo uporabljam za 10M...hmmm....ja eno so mi ukradli...sem takoj naročil drugo. To je antena proizvajalca Wilson, model 5000 mag mount (sicer v originalu CB antena), antena je umerjena na 10M in z lahkoto prenese vseh mojih 400-500W. Z anteno sem izredno zadovoljen (sicer ni ravno poceni) ,ampak to je ena boljših anten kar sem jih imel priložnost preizkusiti.
Več o tej anteni:
http://www.wilsonantenna.com/w5000.htm
Tretja pa je zelo preprosta zadeva od firme ECO-black fibre, tudi cenovno ugodna. Edini problem te antene je , da ima 5 žarilcev, ki se vsak posebej umeri(80M,40M,20M,15M,10M). Hja...kako se kje obnese. Zase lahko komentiram sledeče: na 80M gre delat tudi iz mobila, vendar je zadeva tako dolga, da je pogled mimovozečih obvezen (sploh če imaš zadevo na strehi vozila), vendar pa gre delat zveze brez problema, razen ko je band bolj nagneten, takrat pač....menjaš žarilec

; na 40m...je rezultat bolj slab, razlog ozek band in veliko hi power postaj + qrm, sicer pa nisem kaj dosti testiral. 20M..ok...tu pa sem velik....zadeva deluje kakor pač na vseh bandih, upoštevati je potrebno, da je pač majhna, vendar sam brez problema delam zveze tudi z USA etc. dobivam tudi dobre raporte, včasih je potrebno nekoliko vztrajnosti, EU tudi deluje zadovoljivo, vendar pa....antena prenese po proizvajalcu 250W SSB, hja sem zlo natačno meril moč , pa je kapico na vrhu žarilca kar stopilo, kljub samo malo večki moči...ne vem, bom dalje komentiral, ko zadeva crkne. Ostala dva banda še nisem uspel preizkusiti. Aja, anteno imam zmontirano na magnet premera 160mm...in za obe (wilson in ECO lahko zatrdim, da antena zdrži tudi do 180km/h na sterhi mojega vozila).
Moje mnenje je sicer, da tako kot pri večjih antenah, tudi pri mobilnih, najboljši rezultat dobimo iz mono band antene. Dejstvo je, da če hočeš imet čim več bandov...so antene ala outbacker, highsierra in podobne zelo dobra rešitev. Če pa hočeš dober rezultat, je potrebno razmišljati o monoband anteni. Pa še eno razmišljanje, pri serijskih antenah je ponavadi takole....kolko dnara tolko muzike
Dovolj bo mojega teženja. Se slišimo na katerem od bandov.