Izdelava antene

Vse o KV, UKV, UHF, SHF... antenah in stolpih

Moderator: s57uud

Izdelava antene

OdgovorNapisal/-a TilenS » 09 Nov 2005, 18:32

Najprej lep pozdrav vsem na forumu!

V kratkem si bom pri Mega-Kom naročil Kenwood TH-F7e ročno postajo zaenkrat predvsem iz razloga ker ima široko RX območje. TX mi zaenkrat seveda še ne bo koristil, ker še (res) žal nimam radioamaterskega dovolenja. Ampak upam, da bom v prihodnosti zbral dosti veselja in volje, da ga bom naredil.

Ker ima priložena antena svoje meje, si bom seveda naredil ali kupil fiksno zunanjo anteno. In pri tem se seveda pojavi problem: katero. Pregledal sem že veliko strani (tudi forum) z ogromno načrti anten ampak pri toliko različnih modelih ne vem katero. Rad bi imel navadno vertikalno anteno, ki pokriva čim večje frekvenčno območje. In zraven še kakšno usmerjeno yagi anteno iz razloga ker imam rotator in ker vem, da imajo te antene zelo dobro ojačanje.

Prosil bi mogoče za kakšne preverjene oz. preizkušene načrte ali mogoče že narejene antene za nakup.

Hvala.
LP Tilen
TilenS

OdgovorNapisal/-a S57D » 09 Nov 2005, 18:48

Pozdravljen Tilen!

Če te zanima širokopasovna neusmerjena antena, bi bil mogoče najlažji izbor antena tipa DISCONE, ki je nekomplicirana tudi za samogradnjo in lahko pokriva velik frekvenčni spekter, za usmerjeno širokopasovno anteno pa priporočam LOG PERIODIC, ki pa je mogoče malo bolj komplicirana za izdelavo. Načrtov boš verjetno našel dovolj na internetu.
Želim ti veliko veselja pri poslušanju, v prihodnosti pa se mogoče tudi slišimo.

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator

Kraj: Ljubljana - JN76GC

OdgovorNapisal/-a s56al » 10 Nov 2005, 07:34

Pozdrav Tilen,

Povsem se strinjam z Milošem, morda nam le zaupaj, kje okvirno se nahaja tvoj QTH, kot amaterji v žargonu imenujemo mesto postavitve radijske postaje. Log-periodic je luštna širokopasovna usmerjena antena, samo če jo boš uporabljal v mestnem okolju ali v bližini močnejših VHF in UHV oddajnikov (RTV oddajni centri, letališka radijska oprema,...), se na taki anteni po mojih izkušnjah šibki vhod sprejemnika vokitokija z ohlapnimi vhodimi pasovnimi siti hitro izkrmili v nelinearno območje oz. po domače sprejem normalnih signalov je onemogočen, motnjo pa slišiš po večjem delu obsega. Za tako okolje je bolj primerna yagi antena, ker ima dobitek le v ozkem območju okoli želenega obsega (recimo radioamatersko območje), signale izven tega območja (motnje) pa sprejema z manj dobitka oz. jih celo slabi.

Za neusmerjen širokopasovni sprejem se strinjam z Milošem, da je discone optimalna izbira, ki ti omogoča tudi oddajo na amaterskih obsegih, če je antena za to predvidena.

Na internetu je veliko slikic, kako sta omenjeni anteni videti, Google bo navrgel obilico povezav, vmes bo tudi kakšen načrt za samogradnjo. Če bi želel antene kupiti, dobiš osnovno informacijo o ceni pri katerem od prodajalcev, recimo:

http://www.wimo.de/antomnivhf_d.htm
http://www.wimo.de/antlogper_d.htm
http://www.wimo.de

http://www.mega-kom.de

http://www.difona.de

ipd.

LP, Sandi
s56al

Kraj: JN66SI

OdgovorNapisal/-a TilenS » 10 Nov 2005, 10:27

Hvala za odgovore.

Sem pregledaj zgoraj navedena tipa anten in naletel na naslednje:

http://www.mega-kom.de/eshop/product_in ... cts_id/694
http://www.mega-kom.de/eshop/product_in ... cts_id/317
http://www.wimo.de/cgi-bin/verteiler.pl ... ivhf_d.htm tip Discone

Zaenkrat bom kupil samo eno izmed DISCONE modelov in šele potem kakšno usmerjeno LOG PERIODIC. Zanima me pa samo nekaj glede zgorja naštetih bom lahko z njimi tudi oddajal, ker kolikor sem prebral omogočajo tudi to. In kako je pri naštetih antenah z dobitkom (moti me to ker piše, da imajo "kao" 0 dobitka) ?

Nahajam se zunaj mesta. Anteno bi pa postavil na drog zraven hiše.
LP Tilen
TilenS

OdgovorNapisal/-a s56al » 10 Nov 2005, 10:57

Dobitek antene se običajno podaja v enoti dB (deciBell) glede na referenčno anteno. Za referenčno anteno se najpogosteje vzame izotropna antena (antena, ki seva v vse smeri enako, enota = dBi) ali antena tipa dipol (enota = dBd), katere smerni sevalni diagram je že nekoliko usmerjen, t.j. v smeri prečno na dipol seva maksimalno in v smeri vzdolž dipola minimalno. V smeri največjega sevanja ima dipol zato ca. 2dB dobitka glede na izotrop.

dB so relativna enota, zato je vedno treba pripisati, na kaj se nanašajo. Za občutek, v primeru dobitka antene izraženega v dBi pomeni, da bo učinek antene v smeri največjega sevanja glede na izotropno anteno naslednji:

0dBi = enak;
3dBi = dvakratni;
6dBi = 4 x
7 dBi = 5 x
10dBi = 10 x
13dBi = 20 x
17dBi = 50 x
20dBi = 100 x
-3dBi = 1/2
-10dBi = 1/10 ...

Z drugimi besedami, če ima usmerjena antena podan dobitek npr. 10dBd, kar je ca. 12dBi, to pomeni, da je v smeri največjega sevanja sprejela oz. oddala za 10dB več energije, kot bi jo navaden dipol oz. ca. 12dB več kot izotropna antena.

Ali še drugače, z anteno, ki ima 0dBi dobitka, boš v smeri največjega sevanja dosegel enak učinek kot z idealno izotropno anteno. Če uporabiš anteno z dobitkom 10dBi, bo zaradi usmerjenosti sevanja učinek enak, kot če bi s svojim oddajnikom oddajal z desetkratno močjo na 0dBi anteni oz. na sprejemu bo učinek enak, kot če bi poslušana radijska postaja povečala oddajno moč za faktor 10. Slednje velja v odsotnosti motenj in seveda, če je antena obrnena v smeri poslušane radijske postaje.

Povečanje dobitka antene gre VEDNO na račun zmanjšanja kota sevanja energije v prostor. Zmanjšanje dobitka antene pa gre lahko tudi na račun izgub v anteni s ciljem manjšanja njenih dimenzij ali doseganj večje širokopasovnosti.

Upam, da je za silo jasno. Pred leti je o tej temi na enem od UKV srečanj odlično razložil za kaj pravzaprav gre pri enoti dB Marko S57UUU. Ali je morda kje javno dosegljiv posnetek njegovih predavanj?

LP, Sandi
Zadnjič spremenil s56al, dne 10 Nov 2005, 11:07, skupaj popravljeno 1 krat.
s56al

Kraj: JN66SI

OdgovorNapisal/-a S57D » 10 Nov 2005, 11:05

Pri antenah gre zmeraj za sklepanje nekih kompromisov. Širokopasovnost antene gre ponavadi na račun ojačanja, pa še to ojačanje nam zviti trgovci podajajo kod dBi gain (to je ojačanje glede na izotropni izvor sevanja -2,14dB glede na dipol) in ne kot dBd gain (ojačanje glede na dipol 0dB), kar bi bilo veliko bolj pošteno. Tako lahko prikažejo večje številke in zavedejo marsikaterega kupca.
Z discone anteno boš brez problema lahko tudi oddajal, izkoristek pa bo z discone anteno neprimerno večji, kot pa z originalno "gumi" anteno. Poskrbi le za primeren koaksialni kabel med radijsko postajo in anteno. Koaksialni kabel naj ima malo izgub na visokih frekvencah (vsaj RG213 ali boljši) in naj bo čim krajši.

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator

Kraj: Ljubljana - JN76GC

OdgovorNapisal/-a s56izw » 10 Nov 2005, 12:28

predvsem ti bom povedal, da ne kompliciraš preveč. predvsem glej , da bo antena najbolje delovala na 145.000 mhz , če misliš seveda tudi kasneje odajati....
jaz sem počnel prav to in kmalo ugotovil, da antena , ki je za 2ali 3x dražja od predhodnje ne upraviči zmeraj njene cene!

73!
s56izw

Kraj: velenje

OdgovorNapisal/-a s56a » 10 Nov 2005, 13:46

s54s napisal/-a:V smeri največjega sevanja ima dipol zato ca. 2dB dobitka glede na izotrop.

dB so relativna enota, zato je vedno treba pripisati, na kaj se nanašajo. LP, Sandi

Profesore, treba je poudariti da se 2,15 dBi nanaša na polvalovni dipol. Če se ta podaljša na 2 x 5/8 valovne dolžine, dobimo še dodatne 3 dB.

Treba je še poudariti, da se dB nanaša na logaritemsko razmerje, ki je skladno našemu subjektivnemu občutku jakosti zvoka. Radioamaterji uporabljamo S stopnje jakosti signala, ki so v 6 dB razmerju. Razlika 1 dB se težko ugotovi s poslušanjem, še posebno pri delujočem AGC :-)

Pravkar sem končal 3L20 na 6 m boom z 10 m elementi, 13 dBi dobitka in 20 dB razmerja naprej/nazaj na višini 20 m nad zemljo. Z dodatnim navitjem induktivnosti 1,3 µH spreminjam smer sevanja za 180 stopinj s pomocjo dveh relejev. QRP moč je treba izkoristiti do konca.
s56a

OdgovorNapisal/-a s55z » 11 Nov 2005, 10:33

Hojla Mario,

boš kakšno skico z merami, diagrami in principom delovanja objavil? Sliši se zanimivo...

Lep dan še naprej ...
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

podaljsevanje dipola?

OdgovorNapisal/-a s51fu » 11 Nov 2005, 15:18

s56a napisal/-a:
Profesore, treba je poudariti da se 2,15 dBi nanaša na polvalovni dipol. Če se ta podaljša na 2 x 5/8 valovne dolžine, dobimo še dodatne 3 dB.

Mario,
kaj pa bi se zgodilo, ce poskusimo dipol podaljsevati se naprej,
recimo proti celi valovni dolzini, ali pa celo preko nje?
V mislih imam seveda mikrovalovna obmocja.
Na malo vecjem balkonu se lahko razpne dipol
skupne dolzine kar par metrov ....
gl, DD+
Uporabniški avatar
s51fu

Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a s56a » 11 Nov 2005, 15:44

s55z napisal/-a:Hojla Mario,
boš kakšno skico z merami, diagrami in principom delovanja objavil? Sliši se zanimivo...
Lep dan še naprej ...

Pravkar se vrnil z mrzle strehe! Antena narejena po SAT izmerah. Bambus rahlo zvit na koncih ampak pri ribicih je sse hujse :-) SWR zal 1:3 in simulacija pokaze, da se direktor obnasa kot reflektor. Zlomil sem kontakte releja in nekaj improviziral. Zdaj verjetno manjka kratek stik tuljave. Iscem plinski spajkalnik in tudi grelec :-)

2 x 4,9 m direktorja, 5,2 m zarceci element od 1, 5 mm2 zice, razdalja po 3 m, dva releja in tuljavi od 1,3 uH (9 zavojev 1,8 mm CuL na 22 mm). Relej direktorja vporablja mirni kontakt, reflektor vroci od drugega releja.
Prosto po Presernu :-)

S51FU, dipol dolg 1,28 valovne dolzine ima maksimalno ojacanje. Vecje ojacanje se lahko doseze samo stakiranjem vec (polvalovnih) dipolov.
s56a

OdgovorNapisal/-a S53SI » 11 Nov 2005, 21:54

Mario, pozdrav!

Kakšna pa je impedanca antene - dipola z dolžino 1.28 valovne dolžine??
73 de S53SI - Ivan
S53SI

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a s56a » 13 Nov 2005, 01:26

Po spominu 12-j400 Oma. Prilagoditev na 50 Omov mozna z lojtrico ali zavojnico.
s56a

OdgovorNapisal/-a TilenS » 13 Nov 2005, 16:15

Da ne bom spet nove nove teme odpiral, bom kar tukaj vprašal.

Glede Kenwood TH-F7E me zanima, kako je kaj z frekvenčnimi omejitvami ? Ker sem videl, da so nekatere frekvence zablokirana tako RX kot za TX. In ker bom postajo kupil pri Mega-Komm me zanima kako je v Nemčiji glede tega.

In še enkrat hvala za odgove o anteni.

Lp Tilen
LP Tilen
TilenS

OdgovorNapisal/-a s56a » 14 Nov 2005, 14:19

V soboto sem zapravil 2 uri v iskanju antenskih izolatorjev. Pred kratkim je sse S58T spraseval po porcelanskih jajckih. Dobijo se nekaksni crni iz umetne snovi za passne ograje v trgovini GAKU d.o.o., Dunajska 238A za gostilno "Florjanov hram". 5 kosov kosta 480 SIT. Preveriti jih treba na VF.
s56a

Naslednja

Vrni se na Antene

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost