Moderator: s57uud
lincolin napisal/-a:Pred kratkim sem kupil rabljeno anteno Sirio Turbo Master. Danes zjutraj sem jo začel namontirati na kovinski štango. Preden sem jo vsadil nanj sem z voltmetrom preveril če je s konektorjem vse v redu! Ko sem priključil meter na antenoo, mi je začelo piskati, kar pomeni da je stik, da se stikata + in -? Sedaj pa me zanima ali je to v redu da piska/ da sta v stiku ali ne?
Kaj je pa potrebo storiti?
Imam še en problem!
Imam postajo Presidetn Lincoln in pred kratkim sem kupil novo anteno Sirio Master Turbo antena je stara vendar mi je Gabrijel zagotavljal da antena deluje! Sedaj me pa zanima imam 2 postaji in 2 anteni in katerokoli kombinacijo izberem mi postaja ne deluje! Nekaj govorov slišim ne slišim jih pa toliko veliko kot pred leti! Zanima pa me kaj bi bilo narobe po Vašem mnenju antena ali CB postaja?
Kako se pa lahko preveri z SWR metrom, če antena deluje pravilno?
Ali je kdo od Vas iz Kranja, da bi mi pomagal pri testiranju?
Lep Pozdrav, Grega
lincolin napisal/-a:Ali se lahko pritiska v prazni mislim če je priklopljena antena?
Koker sem se skontaktiral z Ljubljansko firmo, kjer popravljajo postaje, so mi rekli da je pač gotovo zanič oddajni tranzistor mislim odajna moč je prešipka!
Cena je kar prevelika za popravilo ampak se bom vseeno lotil!
L.P. Grega
lincolin napisal/-a:Ko smo že pri stvari, zanima me še kaj pomeni naslednja slika:
To sem našel nekje v širnem spletu?
L.P. Grega
lincolin napisal/-a:s56iua> Imam še eno vprašan je! Vem pa da se sliši čudno!
Kako naj pravilno usmerim anteno?
Imam pa vgrajeni in zunanji SWR meter?
Lep Pozdrdav, Grega
lincolin napisal/-a:Ja na SWR metru mi kaže 1 in 1,5 to pomeni da ni čista 1 in ni čista 1,5? Kot sem razbral iz tvojih odgovorov je potem s postajo vse v redu!Problem je še v kablu ali anteni!
Kaj pa misliš na to?
L.P. Grega
lincolin napisal/-a:Postavitev Antene je slednja:
Upam da se ti bo slika prikazala razločno, saj se vidi tja kjer je rjava štanga se nasadi antena!
Uporabljam pa kabel: RG-58
Kako pa naj potem pravilno usmerim anteno?
lincolin napisal/-a:Zanima me še originalna postaja ima frekvenco od 28-30 Mhz, to in večina postaj, ki jo imam jaz pa ima frekvenco og 26-30 Mhz!
Ali je možno da zaradi tega napačno kaže SWR meter?
L.P. Grega
s56iua napisal/-a:lincolin napisal/-a:Postavitev Antene je slednja:
Upam da se ti bo slika prikazala razločno, saj se vidi tja kjer je rjava štanga se nasadi antena!
Uporabljam pa kabel: RG-58
Kako pa naj potem pravilno usmerim anteno?
Izgleda OK. Tudi kabel bi moral biti OK, razen, če ga nisi speljal kakih 300 m daleč.
Če imaš SWR 1.5 ali manj se ti ne splača kaj dosti igrat z umerjanjem antene.lincolin napisal/-a:Zanima me še originalna postaja ima frekvenco od 28-30 Mhz, to in večina postaj, ki jo imam jaz pa ima frekvenco og 26-30 Mhz!
Ali je možno da zaradi tega napačno kaže SWR meter?
L.P. Grega
To pri Lincolnu ni problem. Prej bi bil za nepravilno izmerjen SWR problem prekurjen izhodni tranzistor, ki si ga prej omenjal. Če imaš kakšnega prijatelja z brezprekorno delujočo CB postajo in vgrajenim SWR metrom ali pa zunanjim SWR metrom, poiskusita z njegovo postajo stestirat tvojo anteno in pomerit SWR. Tako boš reč v praksi stestiral tudi na sprejemu in primerjal sprejem s tvojim Lincolnom.
73 de Ogo
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost