Konektor na anteni!

Vse o KV, UKV, UHF, SHF... antenah in stolpih

Moderator: s57uud

Konektor na anteni!

OdgovorNapisal/-a GregaBrenkuš » 18 Mar 2005, 14:09

Pred kratkim sem kupil rabljeno anteno Sirio Turbo Master. Danes zjutraj sem jo začel namontirati na kovinski štango. Preden sem jo vsadil nanj sem z voltmetrom preveril če je s konektorjem vse v redu! Ko sem priključil meter na antenoo, mi je začelo piskati, kar pomeni da je stik, da se stikata + in -? Sedaj pa me zanima ali je to v redu da piska/ da sta v stiku ali ne?
Kaj je pa potrebo storiti?

Imam še en problem!
Imam postajo Presidetn Lincoln in pred kratkim sem kupil novo anteno Sirio Master Turbo antena je stara vendar mi je Gabrijel zagotavljal da antena deluje! Sedaj me pa zanima imam 2 postaji in 2 anteni in katerokoli kombinacijo izberem mi postaja ne deluje! Nekaj govorov slišim ne slišim jih pa toliko veliko kot pred leti! Zanima pa me kaj bi bilo narobe po Vašem mnenju antena ali CB postaja?
Kako se pa lahko preveri z SWR metrom, če antena deluje pravilno?
Ali je kdo od Vas iz Kranja, da bi mi pomagal pri testiranju?

Lep Pozdrav, Grega
GregaBrenkuš

Kraj: Kranj, Besnica

Re: Konektor na anteni!

OdgovorNapisal/-a s56oa » 18 Mar 2005, 18:57

lincolin napisal/-a:Pred kratkim sem kupil rabljeno anteno Sirio Turbo Master. Danes zjutraj sem jo začel namontirati na kovinski štango. Preden sem jo vsadil nanj sem z voltmetrom preveril če je s konektorjem vse v redu! Ko sem priključil meter na antenoo, mi je začelo piskati, kar pomeni da je stik, da se stikata + in -? Sedaj pa me zanima ali je to v redu da piska/ da sta v stiku ali ne?
Kaj je pa potrebo storiti?

To da sta takoimenovan + in - v stiku za navaden enosmerni štrom je čisto normalno za te antene. Če bolje pogledaš ima antena itak tuljavo med glavno vertikalno štango in delom, kjer so praviloma horizontalni radijalčki. Torej električni kratek stik je, kar pa ne pomeni, da gre tudi za kratek stik, ko boš v anteno butnil signal s frekvenco 27 MHz. Skratka, storiti ti ni treba nič.

Imam še en problem!
Imam postajo Presidetn Lincoln in pred kratkim sem kupil novo anteno Sirio Master Turbo antena je stara vendar mi je Gabrijel zagotavljal da antena deluje! Sedaj me pa zanima imam 2 postaji in 2 anteni in katerokoli kombinacijo izberem mi postaja ne deluje! Nekaj govorov slišim ne slišim jih pa toliko veliko kot pred leti! Zanima pa me kaj bi bilo narobe po Vašem mnenju antena ali CB postaja?
Kako se pa lahko preveri z SWR metrom, če antena deluje pravilno?
Ali je kdo od Vas iz Kranja, da bi mi pomagal pri testiranju?

Lep Pozdrav, Grega

Hmm, President Licoln ima vgrajen SWR meter. Pač greš na oddajo in pomeriš SWR, ane. 8)

Sedaj pa še kratek začetniški tečaj za merjenje SWRja na President Lincolnu :) :
1. Priklopiš štacjon na anteno in štrom.
2. Vklopiš štacjon (vidiš da se ti pojavijo neke cifre na displeju) in nastaviš na željeno frekvenco, kjer boš praviloma obratoval.
3. Pritiskaj INDIC gumb dokler se ti na displeju ne prikaže en majhen trikotnik na spodnji skali merilnika na displeju.
4. Preklopi postajo na AM ali FM način delovanja.
5. Oddajaj s postajo - pritisni PTT gumb na mikrofonu.
6. Ko si na oddaji, vrti SWR/CAL gumb, da se črtice na displeju poravnajo s trikotnikom na displeju, s tem skalibriraš SWR meter.
7. Ko si še vedno na oddaji in si poravnal črtice s trikotnikom pritisneš INDIC gumb, dokler se ti na displeju ne pojavi napis SWR.
8. Prebereš vrednost SWR s tem da gledaš spodnjo skalo.

Če je SWR nad 2 nekaj ne štima z anteno. Če je pod 1.5 je vse super in kul in bi moralo delat gromoglasno.

73 de Ogo
Uporabniški avatar
s56oa

Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia

OdgovorNapisal/-a GregaBrenkuš » 18 Mar 2005, 19:06

Ali se lahko pritiska v prazni mislim če je priklopljena antena?
Koker sem se skontaktiral z Ljubljansko firmo, kjer popravljajo postaje, so mi rekli da je pač gotovo zanič oddajni tranzistor mislim odajna moč je prešipka!
Cena je kar prevelika za popravilo ampak se bom vseeno lotil!
L.P. Grega
GregaBrenkuš

OdgovorNapisal/-a s56oa » 18 Mar 2005, 19:12

lincolin napisal/-a:Ali se lahko pritiska v prazni mislim če je priklopljena antena?
Koker sem se skontaktiral z Ljubljansko firmo, kjer popravljajo postaje, so mi rekli da je pač gotovo zanič oddajni tranzistor mislim odajna moč je prešipka!
Cena je kar prevelika za popravilo ampak se bom vseeno lotil!
L.P. Grega

Hmm, če ti je prekurlo izhodni tranzistor, dvomim, da boš lahko pravilno izmeril SWR. Lahko pa seveda probaš. :-?

Drugače pa ti v večini primerov prekuri izhodni tranzistor ravno če imaš previsok SWR. Problem z SWRjem je lahko v slabi anteni, lahko pa je tudi problem v kakem slabem konektorju ali v samem koaksijalnem kablu. :(

73 de Ogo
Uporabniški avatar
s56oa

OdgovorNapisal/-a GregaBrenkuš » 18 Mar 2005, 19:26

Ko smo že pri stvari, zanima me še kaj pomeni naslednja slika:
Slika
http://members.tripod.com/~Malzev/cb-radio/accesso.gif <= URL do zgornje slike!
To sem našel nekje v širnem spletu?
L.P. Grega
Zadnjič spremenil GregaBrenkuš, dne 18 Mar 2005, 21:16, skupaj popravljeno 1 krat.
GregaBrenkuš

OdgovorNapisal/-a s56oa » 18 Mar 2005, 19:36

lincolin napisal/-a:Ko smo že pri stvari, zanima me še kaj pomeni naslednja slika:
Slika
To sem našel nekje v širnem spletu?
L.P. Grega

Zanimivo, če sliko odprem v samo svojem oknu pa se slikica prikaže. :P

To ti je skica pinov ozadaj na Lincolnu. Pač skica, kako povežeš zunanji zvočnik, tipkalo za telegrafijo in zvočnik za klicat "Ribe, ribe!" :) (PA Speaker).

73 de Ogo
Uporabniški avatar
s56oa

OdgovorNapisal/-a GregaBrenkuš » 18 Mar 2005, 19:42

A to je potem zadaj kjer je konektor za Anteno ter priključek za elektriko! To je potem priključek za ...!
OKY, hvala :D
GregaBrenkuš

OdgovorNapisal/-a GregaBrenkuš » 18 Mar 2005, 20:05

s56iua> Imam še eno vprašan je! Vem pa da se sliši čudno!
Kako naj pravilno usmerim anteno?
Imam pa vgrajeni in zunanji SWR meter?
Lep Pozdrdav, Grega :-?
GregaBrenkuš

OdgovorNapisal/-a s56oa » 18 Mar 2005, 20:10

lincolin napisal/-a:s56iua> Imam še eno vprašan je! Vem pa da se sliši čudno!
Kako naj pravilno usmerim anteno?
Imam pa vgrajeni in zunanji SWR meter?
Lep Pozdrdav, Grega :-?

Hja, najprej pomeri SWR in poročaj. Če je nad 2, potem se igraš umerjanje, seveda, če je vse OK s tvojim kablovjem in konektorji in ni problem pri slednjih.

73 de Ogo
Uporabniški avatar
s56oa

OdgovorNapisal/-a GregaBrenkuš » 18 Mar 2005, 21:20

Ja na SWR metru mi kaže 1 in 1,5 to pomeni da ni čista 1 in ni čista 1,5? Kot sem razbral iz tvojih odgovorov je potem s postajo vse v redu! :D Problem je še v kablu ali anteni!
Kaj pa misliš na to?
L.P. Grega
GregaBrenkuš

OdgovorNapisal/-a s56oa » 18 Mar 2005, 21:32

lincolin napisal/-a:Ja na SWR metru mi kaže 1 in 1,5 to pomeni da ni čista 1 in ni čista 1,5? Kot sem razbral iz tvojih odgovorov je potem s postajo vse v redu! :D Problem je še v kablu ali anteni!
Kaj pa misliš na to?
L.P. Grega

Če si pravilno izvedel postopek meritve, potem je pač SWR nekje med 1 in 1.5, kar je OK. In ker je OK, pomeni, da je tudi celotna linija kablovja in konektorjev od antene pa do postaje verjetno OK.

Hja, zakaj imaš slabši sprejem, pa je spet odvisno od postavitve antene, dolžine antenskega kabla in konec koncev tudi od postaje. Lahko je problem tudi v slednji.

73 de Ogo
Uporabniški avatar
s56oa

OdgovorNapisal/-a GregaBrenkuš » 18 Mar 2005, 21:50

Postavitev Antene je slednja:
Slika
Upam da se ti bo slika prikazala razločno, saj se vidi tja kjer je rjava štanga se nasadi antena!
Uporabljam pa kabel: RG-58
Kako pa naj potem pravilno usmerim anteno?
Zanima me še originalna postaja ima frekvenco od 28-30 Mhz, to in večina postaj, ki jo imam jaz pa ima frekvenco og 26-30 Mhz!
Ali je možno da zaradi tega napačno kaže SWR meter?
L.P. Grega
GregaBrenkuš

OdgovorNapisal/-a s56oa » 18 Mar 2005, 22:48

lincolin napisal/-a:Postavitev Antene je slednja:
Upam da se ti bo slika prikazala razločno, saj se vidi tja kjer je rjava štanga se nasadi antena!

Izgleda OK. Tudi kabel bi moral biti OK, razen, če ga nisi speljal kakih 300 m daleč. :)
Če imaš SWR 1.5 ali manj se ti ne splača kaj dosti igrat z umerjanjem antene.

lincolin napisal/-a:Zanima me še originalna postaja ima frekvenco od 28-30 Mhz, to in večina postaj, ki jo imam jaz pa ima frekvenco og 26-30 Mhz!
L.P. Grega

To pri Lincolnu ni problem. Prej bi bil za nepravilno izmerjen SWR problem prekurjen izhodni tranzistor, ki si ga prej omenjal. Če imaš kakšnega prijatelja z brezprekorno delujočo CB postajo in vgrajenim SWR metrom ali pa zunanjim SWR metrom, poiskusita z njegovo postajo stestirat tvojo anteno in pomerit SWR. Tako boš reč v praksi stestiral tudi na sprejemu in primerjal sprejem s tvojim Lincolnom.

73 de Ogo
Uporabniški avatar
s56oa

OdgovorNapisal/-a GregaBrenkuš » 18 Mar 2005, 22:52

s56iua napisal/-a:
lincolin napisal/-a:Postavitev Antene je slednja:

Izgleda OK. Tudi kabel bi moral biti OK, razen, če ga nisi speljal kakih 300 m daleč. :)
Če imaš SWR 1.5 ali manj se ti ne splača kaj dosti igrat z umerjanjem antene.

lincolin napisal/-a:Zanima me še originalna postaja ima frekvenco od 28-30 Mhz, to in večina postaj, ki jo imam jaz pa ima frekvenco og 26-30 Mhz!
L.P. Grega

To pri Lincolnu ni problem. Prej bi bil za nepravilno izmerjen SWR problem prekurjen izhodni tranzistor, ki si ga prej omenjal. Če imaš kakšnega prijatelja z brezprekorno delujočo CB postajo in vgrajenim SWR metrom ali pa zunanjim SWR metrom, poiskusita z njegovo postajo stestirat tvojo anteno in pomerit SWR. Tako boš reč v praksi stestiral tudi na sprejemu in primerjal sprejem s tvojim Lincolnom.

73 de Ogo

Prikurjen izhodni tranzistor => to bo potem 99 %, kot mi je že omenil serviser. Ga bom pa dal popraviti ter žrtvoval nekaj tisočakov!
Hvala za čas ter odgovore!
L.P. Grega
GregaBrenkuš

OdgovorNapisal/-a s57ezb » 19 Mar 2005, 00:13

Kranjski HAMI, pomagajte lincolinu...je ze skoraj HAM!
Ps. Ce je skurjen izhodni tr. je vprasanje ce lahko skalibriras FWR.
73, Bozo
Uporabniški avatar
s57ezb

Kraj: Sežana,JN65WQ

Naslednja

Vrni se na Antene

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost