S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 27 Feb 2021, 12:52

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 4 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 07 Apr 2020, 09:06 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Prispevkov: 1197
Kraj: Ljubljana - JN76GC
QRPguys DSB FT8 QRP sprejemno oddajna postaja

Med brskanjem po internetu sem naletel na zelo zanimiv kit komplet. Ameriški QRP entuziasti QRPguys so začeli prodajati kit komplet DSB sprejemno oddajne postaje namenjene digitalni komunikaciji v FT8 načinu dela https://qrpguys.com/digital-transceiver . Teža postaje s tremi območnimi moduli je samo 85 gramov, zato je zelo primerna za SOTA aktivacije v digitalnem FT8 načinu dela. Seveda svojega velikega odkritja nisem mogel obdržati samo zase, zato sem takoj poslal elektronsko pošto Zvonetu S52O. Zvone me je že čez nekaj minut poklical po telefonu, navdušen nad odkritjem in zelo ugodno ceno je naročil kit komplet že med najinim pogovorom. Verjetno je povsem odveč, če napišem, da Zvone ni bil edini, ki je tisti dan naročil kit komplet DSB digitalne QRP postaje. Čez 20 dni sva oba dobila pošiljko iz Amerike.

Kit komplet vsebuje vse potrebne elemente in tiskana vezja za sestavljanje postaje.

Slika

Ploščice tiskanega vezja so profesionalne kakovosti, s potiskom in metaliziranimi luknjicami. V kompletu dobimo ploščico tiskanega vezja postaje in 3 ploščice modulov za FT8 delo. Po želji in z dodatnim doplačilom si lahko kupimo več ploščic frekvenčnih modulov.

Slika

Glavne značilnosti postaje so:
- izredno nizka cena in teža
- FT8 digitalni način dela
- multiband 40/30/20m (3 moduli vključeni v kit kompletu)
- frekvenca kontrolirana s kristalom
- izhodna moč 2.5W na 7MHz, 1.5W na 10MHz in 1W na 14MHz
- občutljivost sprejemnika 0,4uV (-115dBm)
- DSB modulacija
- VOX vezje ta TX/RX preklop
- BNC konektor za priklop antene
- 3.5mm stereo vtikača za računalniška audio vhod (MIC) in izhod (SPEAKER)
- napajanje 12-14V DC preko 2.1mm pin koaksialne vtičnice
- poraba RX 15mA, TX 350mA

Seveda ima enostavnost postaje tudi svojo ceno. In cena enostavne gradnje, ki jo moramo vzeti v zakup je DSB signal, ki ga oddajamo v eter. DSB pomeni Dual Side Band, torej oddajamo hkrati LSB in USB stran signala ter s tem zasedemo dvojno pasovno širino, kar seveda ni ravno zaželeno, niti moderno. Vendar delamo s QRP močjo, tako, da se mi zdi DSB signal manjši greh, kot pa spodbujanje dela s 1500W izhodne moči v FT4/FT8 tekmovanju. Avtor WSJT-X programa lepo piše, da so FT4/FT8 in podobni načini dela namenjeni delu z malo močjo, vendar očitno nekateri niso sposobni narediti zveze niti v FT8 načinu dela, če ne vklopijo 1500W ojačevalnika moči.

Napisal sem, da je postaja namenjena FT8 načinu dela, kar ni povsem res. Bolj prav bi bilo, če zapišem, da so v kit kompletu kristali za FT8 frekvenco (kit komplet vsebuje kristale 7.074MHz, 10.136MHz in 14.074MHz), če dobimo kristale s frekvencami za kakšen drug način digitalnih komunikacij, bo postaja delovala tudi v kakšnem drugem načinu, torej smo omejeni s programom za digitalne komunikacije, ki ga uporabljamo in kristali, ki nam določijo delovno frekvenco postaje.

Navodila za sestavljanje postaje so kvalitetna in nazorna, tako, da sestavljanje poteka brez težav.

Slika

Keramični kondenzatorji so izredno majhni, zato si pri branju vrednosti oziroma oznak pomagamo s povečevalnim steklom. Če ne pazimo, lahko hitro med sabo zamenjamo 22pF z 220pF, 33pF z 330pF ter upore 4.7K, 47K in 470K … in podobno.

Slika

Pametno je, da komponente premerimo z inštrumentom ali komponent testerjem. Bolje je izgubiti nekaj časa z meritvami, kot pa kasneje ugotavljati zakaj nam postaja ne dela in odspajkovati napačno pozicijonirane elemente.

Slika

Slika

Naviti moramo tudi 8 toroidnih tuljav. Dve bifilarno naviti toroidni tuljavi sta na matični plošči postaje, po dve toroidni tuljavi se nahajata v frekvenčnem situ na vsakem od vtičnih modulov frekvenčnih področij. Seveda moramo biti pazljivi in poskrbeti, da imajo tuljave dober stik s tiskanim vezjem, torej moramo pazljivo odstraniti lak s koncev tuljav. To lahko naredimo na več načinov, izberite tistega, ki vam je ljubši. Kit komplet vsebuje lakirano žico v dveh barvah zato, da je izdelava bifilarnih tuljav bolj nazorna. Dolžina posameznih žic za bifilarno tuljavo je 15cm, za ostale tuljave odmerimo po 30cm žice. Prevodnost prispajkanih tuljav in tiskanega vezja najlaže in najbolj sigurno preverimo na povsem praznih ploščicah, zato so tuljave vedno prve, ki jih prispajkam na ploščico. S preverjanjem prevodnosti si prihranimo kasnejši glavobol, ki ga dobimo zaradi slabo ali nedelujoče postaje. Pametno je tudi, da si območne module pred spajkanjem elementov označimo.

Slika

Končno močnostno stopnjo postaje predstavljajo trije MOSFET BS170 tranzistorji na pozicijah Q3, Q4 in Q6. Ker se tranzistorji grejejo, je zelo koristno, da poskrbimo za ustrezno hlajenje in izdelamo hladilnik. Zvone S52O je za oba izdelal hladilnik iz aluminija. Za boljše prevajanje toplote uporabimo tudi posebno pasto s katero premažemo površino na stiku tranzistorjev in hladilnika.

Slika

Če pazljivo sledimo navodilom, so pred nami kmalu končana osnovna plošča postaje ter trije območni moduli.

Slika

Testiranje in nastavitve so natančno opisane v navodilih. Na kratko gre takole:
- ampermeter priključimo zaporedno na pozitivno (+) stran napajanja med napajalnikom in postajo
- BIAS trimer potenciometer (V1) zavrtimo do konca v smeri urinega kazalca
- vključimo napajanje
- vstavimo kratkospojnik na BAL pina, s tem gre postaja na oddajo, zelena LED ugasne, prižge se rdeča LED
- preverimo porabo postaje
- nato počasi vrtimo BIAS (V1) trimer potenciometer v nasprotni smeri urinih kazalcev in opazujemo porabo na ampermetru. Trimer vrtimo dokler nam poraba ne naraste za 15mA. To je ravno dovolj, da nam končna stopnja postaje deluje v linearnem načinu.
- odstranimo napajanje
- odstranimo kratkospojnik
VSE SEVEDA DELAMO S PRIKLJUČENIM UMETNIM BREMENOM ALI S PRIKLJUČENO ANTENO, KI IMA DOBER SWR. V nasprotnem primeru lahko uničimo končno močnostno stopnjo postaje.

Povezava postaje in računalnika je izvedena MIC na MIC in PHONES na PHONES. S trimer potenciometrom V2 nastavimo audio nivo (RX). V programu WSJT-X kliknemo ˝TUNE˝ in nivo oddaje (desni drsnik na ekranu, ki smo ga pred tem nastavili na minimum) nastavimo v pozicijo, da je signal ravno dovolj močan, da nam vklopi VOX vezje, oziroma malenkost več, da nam signal zanesljivo proži VOX. Potem ponovno kliknemo ˝TUNE˝, da prekinemo oddajanje. Če z nivojem pretiravamo, se sicer izhodna moč postaje povečuje, vendar s tem preobremenimo mešalnik in končno stopnjo ter preidemo v nelinearno delovanje. Torej, pamet v roke!
Iz napisanega je verjetno jasno, da za delovanje zadošča DSB postaja in računalnik (oziroma tablica ali telefon z ustrezno programsko opremo), ter tako ne potrebujemo dodatnih vmesnikov. V nastavitvah WSJT-X programa nastavimo Rig: ˝None˝ in PTT Method: ˝VOX˝. Frekvenco nastavimo ustrezno vstavljenemu modulu na postaji, da imamo potem v dnevniku prave podatke.

Slika

Pri prvem testiranju narejene postaje naredim zveze z IU, 9A in OH. Preverim še PSK reporter, ki na vseh treh območjih zasledi moj signal po celi Evropi in Bližnjem vzhodu.

Slika

Za delo na terenu, z vrhov gora, je seveda zelo dobrodošlo, če postajo vdelamo v primerno ohišje, zato Zvone S52O s pomočjo 3D printerja izdela ohišje. Datoteke za izdelavo ohišja je Zvone odložil na naslov https://www.thingiverse.com/thing:39589 ... fbBmObm8C4 .

Slika

Naslednje dni seveda nadaljujem z delom z dokončano postajo in v logu se zelo hitro nabere 194 zvez s 4 kontinenti in 51 različnimi DXCC državami: IU, 9A, OH, EA, SV, YO, SM, S5, MW, OO, SV9, G, EA8, YT, EI, LZ, SP, DL, F, OK, CT, SV5, HB9, MI, LX, E7, MM, TA, 4Z, GJ, RX, HA, UR, LA, OE, PE, OZ, HB9, OM, ES, EA6, 5B4, UA2, EW, YL, WW, IS0, LY, R9, UN, 7X.

Glede na to, da postaja zelo solidno deluje, sem prepričan, da Zvone S52O in jaz S57D ne bova edina uporabnika te simpatične QRP digitalne postaje v S5. Postaja kar kliče po uporabi z gorskih vrhov na SOTA aktivacijah. Delo v digitalnem načinu je na SOTA aktivacijah zelo eksotično. Ko sem se s klubskim znakom S50AAA pojavil na frekvenci z FT8 načinom dela, sem bil prava atrakcija in eden od redkih, če ne mogoče edini, ki sem SOTA aktivacijo naredil samo v digitalnem načinu dela. Prepričan sem, da bo QRPguys Digital DSB postaja to spremenila in da nas bo sedaj več aktivnih v digitalnem načinu dela na SOTA aktivacijah.

73, Miloš S57D

_________________
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Apr 2020, 09:45 
Odsoten

Pridružen: 19 Dec 2001, 01:00
Prispevkov: 51
Kraj: Velenje
Miloš super napisano.
Si me toliko navdušil, da sem želel naročiti kit komplet vendar je do nadaljnjega dobava ustavljena zaradi virus situacije. Upam, da se stvari čim prej normalizirajo.

Lp Matevž - S55L


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Apr 2020, 17:20 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Prispevkov: 1197
Kraj: Ljubljana - JN76GC
Hvala, Matevž. Ja, vem za situacijo glede pošiljanja. Fantje iz QRPguys se trudijo, da bo pošiljanje steklo takoj, ko bo mogoče. Sedaj imajo tudi nadgradnjo te postaje z VFOjem https://qrpguys.com/vfo-dsb-digital-transceiver-kit

73, Miloš S57D

_________________
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 10 Apr 2020, 08:30 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Prispevkov: 1197
Kraj: Ljubljana - JN76GC
Video navodila sestavljanja QRPguys DSB FT8 QRP sprejemno oddajne postaje:

1. del: https://youtu.be/5DmKBvnee0s

2. del: https://youtu.be/TJeBY83kKlg

3. del: https://youtu.be/ZtcU7sgQ7o0

4. del: https://youtu.be/VUK5BsJ8t9A

5. del: https://youtu.be/rVW7k7Vc-yE

73, Miloš S57D

_________________
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 4 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group