S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 01 Mar 2021, 21:00

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 2 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: QCX QRP CW postaja
OdgovorObjavljeno: 03 Jul 2019, 10:19 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Prispevkov: 1197
Kraj: Ljubljana - JN76GC
QCX QRP CW postaja

Kot sem napisal že v prejšnjem prispevku o izdelavi minimalistične sprejemno oddajne postaje CRICKET, sem sklenil, da postaj, ki imajo oddajnik kontroliran s kristalom in 10kHz širok sprejemnik ne bom več delal. Obljubo, ki sem jo dal samemu sebi, sem enkrat, prav z izdelavo CRICKET postaje, že prelomil in sedaj je skrajni čas, da se držim rečenega in izdelam QRP postajo, ki bo imela VFO in ozkopasovni sprejemnik. Tako sem že kar pred nekaj časa naletel na zelo zanimiv kit komplet QCX sprejemno oddajne QRP postaje http://qrp-labs.com/qcx.html . Avtor postaje je Hans Summers G0UPL iz podjetja QRP Labs. To je eno območna 5W CW postaja, ime QCX je izpeljano iz QRP Labs CW XCVR.

QCX je visokozmogljiva postaja z naslednjimi karakteristikami:
- Lahka izdelava na ploščici velikosti 10x8cm
- Vsi elementi so klasični, dve SMD integrirani vezji, ki jih vsebuje QCX sta že tovarniško prispajkani na ploščici tiskanega vezja
- Tiskano vezje je profesionalne izdelave, dvostransko, z metaliziranimi luknjicami in potiskom pozicije elementov
- Izbiramo lahko med enim radioamaterskim področjem: 80, 60, 40, 30, 20 ali 17m
- Približno 3-5W izhodne moči (odvisno od napajalne napetosti)
- Napajalna napetost 7-16V
- Izhodni ojačevalec E razreda, končna stopnja se ne greje
- 7 elementni nizko propustni filter
- CW signal brez klikov
- Visoko zmogljivi sprejemnik z najmanj 50db dušenja neželenih stranskih signalov
- 200Hz CW filter
- Si5351A sintetiziran VFO
- 16x2 modri LCD zaslon
- Vgrajen program podpira ročno ali elektronsko CW tipkalo
- Vsebuje preprost DSS CW dekoder, ki dekodira CW signale na LCD prikazovalniku v realnem času
- S-meter
- Full ali semi QSK
- Nastavitve frekvence, VFO A/B, split delo, RIT, prilagodljiv CW Offset
- Prilagodljiva frekvenca in jakost pomožnega CW tona
- Konektorji: 3,5mm CW tipkalo, 3,5mm stereo slušalke, BNC antenski konektor
- Mikro stikalo, ki se nahaja na ploščici tiskanega vezja lahko služi kot ročno CW tipkalo
- Vsebuje testni signal generator in orodja za uglaševanje
- Vsebuje inštrumente za testiranje: voltmeter, merilec izhodne moči oddajnika, frekvencmeter in signalni generator
- Lahko deluje kot radijski svetilnik, ki podpira avtomatsko CW ali WSPR način dela
- GPS vmesnik za kalibracijo frekvence in časa za WSPR svetilnik

Kot lahko vidimo iz opisanega je QCX postaja pravi mali čudež vsestranskosti in samozadostnosti, saj za izdelavo in uglaševanje ne rabimo nobenih zunanjih naprav. Potrebno je le pazljivo slediti kar 143 stranskim natančnim navodilom (poglavja: sestavljanje, uglaševanje, delo s postajo, podrobna tehnična dokumentacija, meritve), ki jih je Hans napisal tako dobro in podrobno, da so lahko zgled vsem, ki se ukvarjajo s prodajo kit kompletov. In kot pravi Hans na koncu uvoda: »Sledite navodilom. Ne bodite heroji in ne sestavljajte postaje brez navodil!« Navodila se nahajajo na internetu http://qrp-labs.com/images/qcx/assembly_A4_Rev_4b.pdf in si jih moramo natisniti sami. Trenutno se prodaja četrta verzija QCX postaje, tako da moramo paziti da z interneta snamemo prava navodila.

Slika

Postaja QCX je nastala kot projekt za poletni kamp Youngsters On The Air 2017. Na začetku je bilo mišljeno, da se bo izdelala v nekaj deset primerkih, sedaj je prodanih QCX kit kompletov že več kot 7172! Ta neverjetna številka je dovolj zgovorna, da prepriča tudi največje skeptike o tem, da imamo opraviti z odlično in zmogljivo QRP radijsko postajo.

Če bi napisal, da je to moja prva QCX postaja bi se zlagal. V preteklih dveh letih sem namreč že kupil dve QCX postaji, vendar sem jih zaradi pomanjkanja časa prodal nesestavljeni naprej. Vendar mi nekaj v meni ni dalo miru in ker gre v tretje rado, sem letos v Friedrichshafnu pri Hansu kupil še tretji kit komplet. Da mi ne bi obležal v delavnici, kot prva dva, sem se sestavljanja lotil takoj naslednji dan, ko sem prišel domov. Odločil sem se, da bom naredil postajo za 40m radioamatersko območje, zato je kompletu sestavnih delov dodana vrečka, ki vsebuje sestavne dele za 7MHz nizko propustni filter.

Slika

Kot rečeno, kit komplet vsebuje dvostransko tiskano vezje profesionalne izdelave, z metaliziranimi luknjicami in potiskom pozicije elementov. Na tiskanem vezju se že nahajata prispajkani dve SMD integrirani vezji, ostali elementi so klasični.

Slika

Električna shema radijske postaje QCX:

Slika

Ker je na izredno majhnem prostoru razporejenih zavidljivo veliko elektronskih komponent, nam pri sestavljanju pride zelo prav slika razporeditve elementov na ploščici tiskanega vezja, ki si jo natisnemo v A3 formatu, zelo uporabne so tudi »bergle za oči«, bolj znane pod imenom povečevalno steklo, HI. Navodila so zelo jasna in podrobna. Elementi, ki jih spajkamo v določenem koraku izdelave postaje so označeni z rdečo barvo, že prispajkani elementi so sivi, elementi, ki jih še ni na ploščici so bele barve:

Slika

Najbolje je, da postajo začnemo sestavljati pri najbolj kompliciranem sestavnem delu, transformatorju T1, ki ga moramo na toroidno jedro naviti sami, Transformator T1 je sestavljen iz štirih ločenih navitij. Število ovojev posameznega navitja je odvisno od radioamaterskega območja za katerega delamo postajo. Za 7MHz območje je število ovojev 38+5+5+5.

Moram priznati, da nisem posebno navdušen, če moram sam navijati tuljave na toroidna jedra. Mogoče to izhaja iz moje podzavesti, iz daljne preteklosti, ko sem obiskoval drugi razred osnovne šole, saj me navijanje spomni na čisto nekaj drugega, na travmo iz otroštva, ko sem imel za razredničarko prav drobno ženičko, Lenzi Roza ji je bilo ime, za katero se je po šoli govorilo, da je bila včasih nuna in je znala prav specialno naviti ušesa. Nekega dne, sem bil žrtev njene »obravnave« tudi jaz, še danes trdim da po nedolžnem, saj sem veljal za pridnega in se res ne spomnim razloga zakaj si je Roza vzela čas posebej zame in mi s svojim nadvse krutim dejanjem travmatizirala otroštvo. In to, da je bila bivša nuna je sploh ni oviralo, pri kaznovanju ni poznala nobenega usmiljenja in Božje milosti. Ampak to je že druga zgodba, vrnimo se rajši k sestavljanju QCX postaje.

V svoji radioamaterski konstruktorski karieri sem navil že kar lepo število tuljav na toroidnih jedrih, zato mi je šlo tudi tokrat navijanje kar dobro od rok. Vsakič, ko gre žica po notranji strani toroidnega jedra se šteje en ovoj. Najbolj enostavno preverimo pravilno število ovojev tako, da končan izdelek pred spajkanjem slikamo z mobitelom, ter potem na povečani sliki preštejemo ovoje. In na koncu, če se potrudimo, mora transformator T1 izgledati takole:

Slika

Največji problem in večina napak pri izdelavi QCX postaje izhaja iz dejstva, da pri spajkanju nismo pozorni na prevodnost tuljav – z drugimi besedami, iz lakirane žice ne odstranimo laka in tuljava ni prevodna. Prevodnost tuljav najlaže preverimo na prazni ploščici tiskanega vezja, zato sem takoj za transformatorjem T1 navil še ostale tuljave in jih skrbno prispajkal na ploščico tiskanega vezja. Novodobne lakirane žice imajo to dobro lastnost, da njihov lak izgori na temperaturi, zato je najenostavneje namestiti tuljave na za njih predvidena mesta ter potem lakirano žico zaliti s kapljo cina ter s prislonjenim spajkalnikom počasi šteti do deset. V tem času lak zaradi vročine izgori, mi pa dobimo dober prevoden spoj na vezju. To je hkrati najlažji in najučinkovitejši postopek s katerim zagotovimo dobro prevodnost. Pozabite na drgnjenje z brusnim papirjem ali strganjem žice z nožem. Vse tuljave sem potem seveda takoj preveril z merilnim inštumentom, ki mora kazati kratek stik. V kit kompletu dobimo navadno podnožje za ATmega328P mikrokontroler, ki sem ga zamenjal s profesionalnim podnožjem. Ker mi je ljubše, da imam integrirana vezja na podnožjih, sem tudi na ostala mesta prispajkal profesionalna podnožja, vsak pa se seveda lahko odloči sam ali mu zadostuje podnožje samo za mikrokontroler ali ne:

Slika

Potem sledimo navodilom in spajkamo elemente po določenem vrstnem redu. Dobra navada je, da pred dokončnim spajkanjem natančno preverimo vrednost in pozicijo elementa, saj je vsekakor bolje, da izgubimo nekaj časa s preverjanjem, kot pa z odspajkovanjem napačno prispajkanega elementa. Kit komplet vsebuje elemente za izdelavo postaje za katerikoli radioamatersko področje, mi pa glede na verzijo izberemo pravo vrednost in pozicijo elementa. Zato nam nekaj elementov na koncu tudi ostane neuporabljenih. Pri izdelavi se moramo tudi odločiti ali bomo imeli gumbe za upravljanje postaje neposredno na plošči tiskanega vezja, ali pa montirane na sprednjo ploščo, ali kako drugače ter povezane z vezjem z žicami, saj je kasneje zelo komplicirano in nepraktično odstranjevati prispajkane elemente. Ploščica tiskanega vezja vsebuje tudi vsa priključna mesta za spajkanje žic za ločen upravljalni del, kar je lepo dokumentirano in razloženo v navodilih. Jaz sem se odločil, da bom imel vse direktno na ploščici tiskanega vezja. Na koncu se izkaže, da sem imel največ dela in problemov z umestitvijo 3,5mm stereo vtičnic za slušalke in zunanje morzejevo tipkalo. Tudi Hans v navodilih piše, da gre »na tesno«, ampak gre. Meni je šlo kar precej živcev za pozicioniranje omenjenih vtičnic, ampak ker na koncu pametnejši popusti, so se tudi vtičnice znašle na pravem mestu, HI. Izdelana QCX postaja brez LCD prikazovalnika …

Slika

… in z LCD prikazovalnikom:

Slika

Po izdelavi postaje sledi »dimni test« - prvi priklop na napajalno napetost, pri kateremu vsakemu pravemu elektroniku za trenutek zastane srce, saj vsi še predobro vemo, da elektronske naprave delujejo na dim. Če elektronika izpusti dim, potem ne deluje več. Moj QCX je naredil test z odliko. Uglaševanje je natančno in zelo podrobno opisano v navodilih, zato o tem ne bom izgubljal besed.

Seveda je prva stvar, ki jo naredim z delujočo postajo priklop na anteno in testiranje na radioamaterskih frekvencah. Z rezultati testiranja sem več kot zadovoljen, saj je v zelo kratkem času v radioamaterskem dnevniku vpisanih pet novih zvez: 5P19CWC, I8GMG, YU/HB9DST/P (na SOTA aktivaciji YU/ZS-023), OZ/SP1C/P (na Flora Fauna aktivaciji OZFF-0193) in OP5K:

Slika

QCX postaja je še lepša in bolj uporabna, če jo vgradimo v ohišje. Ohišje za QCX postajo izdeluje Markus DL6YYM v svojem podjetju BaMaTech https://www.bamatech.net/geraetegehaeus ... usatz.html . Poleg ohišja naročim tudi dodatni gumb, ki ga uporabim za tipkanje vgrajenega mikro stikala, saj je brez dodatne tipke vgrajeno stikalo pod pokrovom neuporabno. Pozicija dodatne izvrtine na pokrovu postaje je 17mm levo od desnega roba in 12mm navzgor od spodnjega roba. Ohišje tipke in tipko za manipulacijo mikro stikala moramo dodatno prilagoditi. Ohišje tipke odrežemo tik nad matico, plastično tipko pa pobrusimo do odebelitvenega obroča, kar se lepo vidi na priloženi fotografiji:

Slika

QCX postaja ne vsebuje stikala za vklop, zato se vklopi takoj, ko dobi napajanje, kar mi ni všeč, zato na levo stranico dodam stikalo in LED indikator napajanja oziroma pravilne polarizacije napajanja. Sama postaja vsebuje zaščito proti napačnemu priklopu napajanja. Zaščita je izvedena s Shottky diodo 1N5819 (D3). Shottky dioda je uporabljena zato, ker je na njej manjši padec napetosti (400mV), kot pa na klasični diodi. Diodo lahko po želji odstranimo in jo premostimo z mostičem, ter tako pridobimo nekaj višjo izhodno moč oddajnika, vendar tega nikakor ne priporočam. Bolje je imeti zaščito na napajanju, kot nekaj 10mW večjo izhodno moč oddajnika.

Slika

Postaja v odprtem ohišju:

Slika

LCD prikazovalnik se nahaja v ravni zgornje prekrivne plošče QCX postaje. Zaradi boljše zaščite in izgleda sem iz pleksi stekla izrezal ustrezen kos in ga s pomočjo dvostranskega lepilnega traku prilepil nad odprtino za prikazovalnik. Končni izgled QCX postaje prikazujeta naslednji sliki:

Slika

Slika

Kaj dodati na koncu? Mogoče samo to, da sem pri izdelavi postaje zelo užival, da je postaja vredna vsakega centa in je za to ceno sigurno najboljši nakup v razredu eno območnih CW QRP postaj. Hansu lahko samo čestitam za odlično opravljeno delo, njegov priročnik za sestavljanje pa postavlja na tem področju nove in zelo visoke standarde po katerih bi se lahko zgledovali vsi ostali prodajalci kit kompletov.

Torej, spajkalnik v roke in na delo …

73, Miloš S57D

_________________
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: QCX QRP CW postaja
OdgovorObjavljeno: 21 Avg 2019, 13:48 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Prispevkov: 1197
Kraj: Ljubljana - JN76GC
Glede samega uglaševanja postaje je pomembno, da poteka s priključenim 50Ohm bremenom na antenskem BNC konektorju. Če takega bremena nimamo doma, je smiselno, da ga naročimo skupaj s kit kompletom postaje in si ga potem izdelamo sami. Narejeno 50Ohm/20W umetno breme izgleda tako:

Slika

73, Miloš S57D

_________________
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 2 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group