S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 01 Mar 2021, 20:37

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 4 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 08 Maj 2017, 13:53 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Prispevkov: 1197
Kraj: Ljubljana - JN76GC
PARASET

Kratka zgodovina:

Med drugo svetovno vojno se je pokazala potreba po majhni prenosni sprejemno oddajni postaji, ki bi jo lahko odporniška gibanja in agentje uporabljali za komunikacijo med Londonom in okupiranim delom celinske Evrope, zato so že pred letom 1940 v zahodnem Londonu in kasneje po letu 1940 v Whaddon Hallu, ter od leta 1942 v Little Horwoodu izdelovali malo prenosno vohunsko radijsko postajo, ki je imela produkcijsko oznako The Whaddon Mk VII. Postajo so sprva izdelovali samo za britansko tajno službo MI6, kjer so jo imenovali preprosto samo Mk VII. Kasneje, ko je postajo dobila v uporabo tudi SOE (Special Operations Executive) - oddelek za tajne operacije, pa so jo zaradi tega, ker so jo odporniškim gibanjem spuščali s padali preimenovali v "PARASET". Sprva so postaje izdelovali v lesenih ohišjih, kasneje pa v kovinskih škatlah. Prva produkcija radijskih postaj ni imela napisov na sprednji plošči:

Slika

Načrt je bil zelo preprost, uporabljene so le 3 elektronske cevi: ena 6J6 (kristalni oscilator, močnostna končna stopnja oddajnika) in dve 6SK7 (prva za detektor, druga za NF ojačevalec):

Slika

Glavne tehnične značilnosti postaje PARASET so:
- regeneracijski sprejemnik s področjem pokrivanja od 3.3 do 7,6MHz ( v dveh frekvenčnih območjih, od 3,3 do 4,5MHz in od 4,5 do 7,6MHz), modulacija AM in CW
- oddajnik CW
- 5W izhodne moči oddajnika v frekvenčnem območju sprejemnika
- oddajnik je kontroliran s kristalom

Paraset so uporniki in agentje uporabljali predvsem v Franciji, Belgiji, Nizozemski in Norveški. Paraset ima zaradi svoje regeneracijske zasnove sprejemnika precej zoprno lastnost - nihajni krog regeneracije v eter spušča slaboten signal tudi takrat, ko je Paraset na sprejemu. To so s pridom izkoriščali Nemci, ki so lahko z goniometrom brez večjih težav določili položaj sprejemno oddajne postaje. Izguba agentov, ki so jih na ta način polovili Nemci je vplivala na odločitev, da so v Franciji, Belgiji in Nizozemski hitro prenehali z uporabo Paraseta. Najdlje so ga uporabljali na Norveškem in tu je slika Paraset sprejemno oddajne postaje (postaja, usmernik in ostala oprema, ki je bila v kompletu v kovčku, ki je služil za lažje prenašanje, pa tudi prikrivanje telekomunikacijske naprave med transportom), ki jo je uporabljal norveški operativec Oluf Reed Olsen, ki je bil agent MI6, ter slika na kateri je Oluf Reed Olsen pri delu s Parasetom. Paraset je že modificiran in omogoča priklop zunanjega morsejevega tipkala:

Slika Slika

PARASET danes

Originalni Paraseti so danes zelo redki, saj so jih po vojni žal veliko količino uničili. Zaradi preprostega vezja so med radioamaterji priljubljeni za izdelovanje replik. Nekaj replik je bilo izdelanih tudi v Sloveniji. Jaz vem za tri. Naredili so jih Božo S57EZB, Franc S52GG in Janez S57J. Prispevek o izdelavi replike na forumu LEA: PARASET. Vezje PARASET postaje je mogoče res preprosto, zakomplicira pa se pri nabavi materijala za izdelavo replike, saj so sestavni deli z vsakim dnem, ki preteče, težje dobavljivi in zahtevajo zvrhano mero potrpežljivosti in iznajdljivosti pri izdelavi ali pri iskanju na internetu. Potem je tu še dokaj zakomplicirana sprednja plošča v katero je treba izvrtati precej lukenj različnih velikosti. To vse je tudi mene nekako odvrnilo od izdelave "originalne" replike. Vendar tudi za take, kot sem jaz in meni podobni obstaja "luč na koncu tunela". Na internetu sem naletel na zelo zanimivo skupino QRP entuziastov iz ZDA: "Four State QRP Group" http://www.4sqrp.com/index.php. Poleg drugega se ukvarjajo tudi s prodajo KIT kompletov zanimivih za QRP navdušence in eden izmed mnogih KIT kompletov, ki jih ponujajo je tudi "Bayou Jumper"- moderna verzija PARASET postaje, http://4sqrp.com/kits/Bayou%20Jumper/bayoujumper.php. Kdor me dobro pozna, zagotovo ve, da ni minilo veliko časa med odkritjem zanimivega KIT kompleta in "usodnim" klikom na mojem PayPal računu, HI. In čez kakšen mesec dni me je carina "razveselila" z obvestilom o prispeli poštni pošiljki. Ko sem s težkim srcem in tresočo roko nakazal Cesarju kar je cesarjevega, so mi na pošti izročili tako težko pričakovani paket. Med čakanjem na paket nisem izgubljal časa. Naročil sem kristale v ustreznih "retro" FT243 ohišjih, naredil pa sem tudi čez 300 zvez v telegrafiji, da sem svoje znanje sprejemanja telegrafije povrnil na raven agenta, ki bo uporabljal špijonsko postajo.

BAYOU JUMPER

Avtorja "Bayou Jumper" radijske postaje sta Jim Giammanco N5IB in David Cripe NMØS. KIT komplet vsebuje vse potrebne sestavne dele za izdelavo moderne verzije PARASET sprejemno oddajne postaje. Vsebina KIT kompleta: 4 vrečke z drobnim elektro in montažnim materialom, preklopnik, tiskano vezje in sprednja plošča z napisi:

Slika

Tiskano vezje je dvostransko z metaliziranimi luknjicami in s tiskanim položajem elementov:

Slika

Sprednja plošča z izvrtinami in napisi:

Slika

Glavne tehnične značilnosti postaje Bayou Jumper so:
- regeneracijski sprejemnik s področjem pokrivanja 7MHz radioamaterskega frekvenčnega pasu v razponu od 120 do 150KHz
- oddajnik CW
- 5W izhodne moči oddajnika v frekvenčnem območju sprejemnika (končna stopnja oddajnika IRF510 Power MOSFET)
- oddajnik je kontroliran s kristalom

Po napisanem vidimo, da imamo opravka s pravo moderno reinkarnacijo slavne WWII postaje The Whaddon Mk VII - PARASET. Na internetni strani dobimo zelo natančna navodila za sestavo in umerjanje postaje. Obstaja tudi Yahoo skupina posvečena prav tej postaji, https://groups.yahoo.com/neo/groups/BayouJumper/info . Tam lahko najdemo kakšno dodatno idejo za izdelavo, odgovor na kakšen problem in ustrezno rešitev ter mnogo drugih stvari.

Sprejemnik in oddajnik sta ločena. Načrt sprejemnika in oddajnika:

Slika

Slika

Sestavljanje postaje poteka brez večjih posebnosti. Treba je paziti, da damo pravilne elemente na prava mesta, še posebno je treba biti previden pri kondenzatorjih, ki so izredno majhni, drug drugemu podobni in z nečitljivimi napisi. Tu mi je zelo prav prišel AVR tester elektronskih komponent s katerim sem pomeril in sortiral vse kondenzatorje. S tremi ločenimi tuljavami je treba naviti eno toroidno jedro, ostale tuljave vsebuje ploščica tiskanega vezja. Ker je večina sestavljalcev sporočala, da so z določenimi 19 ovoji tuljave, ki določa frekvenco sprejemnika prišli na višjo frekvenco od predvidene, sem že takoj dodal en navoj in tako znižal frekvenčno območje sprejemnika. Mnogo lažje je v slučaju potrebe odvzeti, kot pa dodati ovoj. Fino nastavljanje območja sprejemika se potem uravnava s širjenjem ali stiskanjem ovojev in s trimer kondenzatorjem C30. Če smo še vedno previsoko, se lahko paralelno kondenzatorju C20 doda še dodatno kapaciteto 10 ali 22pF. Regeneracijo se uravnava s trimer kondenzatorjem C21. Nivo regeneracije poskušamo najprej popraviti s stiskanjem 4 ovojne tuljave na toroidu. Če nam nivo regeneracije ne ustreza, dodamo paralelno trimer kondenzatorju C21 še kondenzator C31 (22pF). Dober nivo regeneracije je, če nam oscilator začne nihati pri položaju gumba "REGEN" od 9 do 12 ure. Ker doma nimam posebnih inštrumentov, sem vsa nastavljanja izvedel s pomočjo postaje ICOM IC-7300. Sestavljen Bayou Jumper, tokrat še brez modifikacij:

Slika

Slika Slika

Kot pri vseh radioamaterskih gradnjah, se tudi pri tej postaji da narediti nekaj modifikacij in izboljšav. Tudi jaz sem jih naredil nekaj:
- dodal sem vmesnik s katerim lahko na postajo priključim elektronsko tipkalo. Celoten tok oddajnika namreč teče preko morsejevega tipkala. To pomeni da je tok prevelik za direktno priključitev "elektronca". Tako sedaj s tipkanjem krmilim vmesnik, ta pa preko močnostnega FET transistorja odddajnik.
- dodal sem pomožni ton oddajnika. Tako lahko sedaj slišim svoje oddajanje morsejeve abecede v slušalkah. Prvotno je tako PARASET, kot Bayou Jumper brez tona tipkanja. To zadostuje za uporabo ročnega morsejevega tipkala, pri elektronskem tipkalu pa je uporaba tona nujna, saj brez tega ne slišimo "črtic" in "pikic".
- dodal sem LED indikacijo sprejema in oddaje. Hkrati LED diodi simbolično ponazarjata dve žarnici na originalnem PARASETu.
- dodal sem zaščito proti statiki na transistorju Q6, ki služi kot zaščita pri obrnjeni polariteti napajanja postaje (100nF in 470kOhm paralelno na G in S tranzistorja Q6 - IRF510).
- na "ring" in "tip" kontakta vtikača slušalk sem zaporedno dodal dva 100nF kondenzatorja in s tem zaščitil izhod NF ojačevalca NJM2113 (U1). Tako lahko sedaj brez skrbi priključim namesto slušalk tudi aktivne računalniške zvočnike ali druge naprave.
- modificiral sem VFO potenciometer. Pred modifikacijo je bila najnižja frekvenca na najvišji številki gumba, sedaj pa je na najnižji. Tudi smer spreminjanja frekvence je sedaj taka, kot smo jo navajeni - vrtenje levo na nižjo in vrtenje desno na višjo frekvenco.
- namesto originalnega VFO gumba, ki se je privijačil direktno na os potenciometra sem uporabil gumb s prenosom vrtenja 1: 6,75 ("vernier dial"). Sedaj je nastavljanje frekvence sprejemnika dosti lažje. Naj pri tem opozorim, da sem moral odspajkati VFO potenciometer R8 in ga znižati do ploščice tiskanega vezja. Porezati je treba vse plastične in kovinske distančnike. Kljub vsemu sem moral pod gumb podložiti 4mm podložko. Ustrezno podložko v obliki podnožja gumba mi je iz 4mm gume izrezal čevljar.
- ojačal sem tudi ročko vgrajenega morsejevega tipkala, tako da je sedaj trša in prijetnejša za tipkanje
- obseg mojega sprejemnika je bil od 6.995 do 7.155MHz, kar je preveč za delo samo na telegrafskem območju 40m obsega. S povečanjem upora R5 (originalno 33kOhm) se zmanjša obseg sprejema. Torej sem zaporedno uporu R5 dal še precizni več obratni trimer potenciometer vrednosti 200kOhm. Frekvenčni obseg sprejemnika sem nastavil od 6.999 do 7044MHz. To hkrati prispeva k še lažjemu nastavljanju sprejemne frekvence, saj tako z vrtenjem spreminjamo manj kHz sprejemnega območja.

Umerjanje postaje. Vidi se modri več obratni precizni trimer potenciometer 200kOhm. Prvotna modifikacija bele barve je odspajkana in je v zraku:

Slika

Prvi preizkus Bayou Jumper postaje. Postaja deluje in v logu so prve štiri zveze: PA7KR (983km), F8FXA (971km), PA1LEX (948km) in OK1GS (470km):

Slika

Moji RBN (Reverse Beacon Network) spoti:
Date / Time Spotter Frequency S/N
2017-05-05 20:59:00 LZ7AA 7029.1 kHz 13 dB
2017-05-05 20:53:00 OH6BG 7029.2 kHz 30 dB
2017-05-05 20:45:00 HB9BXE 7029.1 kHz 26 dB
2017-05-05 20:45:00 HB9JCB 7029.1 kHz 23 dB
2017-05-05 20:45:00 DJ9IE 7029.1 kHz 30 dB
2017-05-05 20:45:00 HB9DCO 7029.1 kHz 20 dB
2017-05-05 20:45:00 GW8IZR 7029.1 kHz 29 dB
2017-05-05 20:45:00 G4MKP 7029.2 kHz 21 dB
2017-05-05 20:45:00 EA5WU 7029.1 kHz 15 dB
2017-05-05 20:45:00 G7SOZ 7029.1 kHz 9 dB
2017-05-05 20:45:00 ON5KQ 7029.1 kHz 27 dB
2017-05-05 20:45:00 DJ2BC 7029.1 kHz 31 dB
2017-05-05 20:45:00 HA6PX 7029.1 kHz 9 dB
2017-05-05 11:41:00 DK9IP 7034.1 kHz 9 dB
2017-05-05 11:41:00 HB9BXE 7034.0 kHz 8 dB

Zavedati se moramo, da je regeneracijski sprejemnik zelo širok, tako da lahko pri zasedenem frekvenčnem področju hkrati slišimo več signalov. To lahko ponazorim s tem, če napišem, da je sprejemnik širok kot garažna vrata. Da bi zmanjšali neželene motnje, si pomagamo z atenuatorjem in s spreminjanjem nivoja regeneracije. Nivo regeneracije vpliva na sprejem, tako da ga lahko uporabimo za precizno nastavitev sprejemnika. To vse so lastnosti - slabosti in sladkosti prvobitnega radioamaterstva na katerega smo v sedanjih časih, ko za svoje radioamatersko delo uporabljamo najnovejše SDR in DSP postaje že v veliki meri pozabili.

Delujoč izdelek je treba seveda zaradi funkcionalnosti, pa tudi končnega vtisa dati v ustrezno ohišje. Jaz sem svoje mizarske (ne)spretnosti preizkusil z izdelavo in barvanjem lesenega ohišja. Uporabil sem bukove vezane plošče. Za stranice sem uporabil 4mm debelo vezano ploščo, za dno pa 12mm. Debelejše dno sem uporabil zaradi lažjega sestavljanja, predvsem pa zaradi tega, da sem lahko na dno privijačil narejene modifikacije. V kotih škatle so letvice 1cm X 1cm X 5cm na katere se privijači sprednja plošča postaje. Dimenzije plošč za izdelavo lesene škatle so:
- 18,4cm X 12,4cm, debelina 12mm (1kom.)
- 19,2cm X 6,5cm, debelina 4mm (2kom.)
- 12,4cm X 6,5cm, debelina 4mm (2kom.)

Slika

Dve ploščici vezij narejenih modifikacij sem z lesnimi vijaki pritrdil na dno lesene škatle. Ploščici sta podloženi z antistatično peno. Vidi se tudi ožičenje do originalnega vezja Bayou Jumperja:

Slika

Takole izgleda končni izdelek, Bayou Jumper pritrjen v leseno ohišje:

Slika

Po 17.4.2017 je na voljo nova izboljšana verzija Bayou Jumper postaje. Upoštevane so že nekatere modifikacije, dodani pa so tudi označeni spajkalni otočki za priklop zunanjih izboljšav. Novo verzija ima zeleni sprednjo ploščo ter ploščo tiskanega vezja.

73, Miloš S57D

_________________
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 21 Maj 2017, 14:07 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Prispevkov: 1197
Kraj: Ljubljana - JN76GC
Postaja lepo deluje. Do sedaj je v logu 235 QSO in 22 različnih DXCC držav.

Slika

73, Miloš S57D

_________________
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 04 Jun 2017, 15:01 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Prispevkov: 1197
Kraj: Ljubljana - JN76GC
Komplet v kovčku:
- postaja: Bayou Jumper ("PARASET")
- ročni antenski tuner: 4S-Tuner
- slušalke
- crystal spotter
- elektronski taster
- ročka za elektronski taster
- kristali
- SO239/BNC adapter
- različni priključni kabli

Slika

Slika

Slika

Vsemu temu dodamo še kos žice za anteno in imamo vse potrebno za delo na 7MHz/CW/QRP.

73, Miloš S57D

_________________
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 26 Jun 2017, 08:52 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Prispevkov: 1197
Kraj: Ljubljana - JN76GC
Malo sem se igral .... QSL kartica :-) :

Slika

73, Miloš S57D

_________________
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 4 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group