APRS

Načrti...

Moderator: s57uud

OdgovorNapisal/-a s56oa » 27 Jun 2006, 10:39

Proti EI odlutam čez kaka dva tedna. Verjetno kar brez APRS. :)

73 de S56OA - Ognjen
Member of S59DGO
http://www.s59dgo.org
Uporabniški avatar
s56oa

Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia

OdgovorNapisal/-a S57D » 30 Jun 2006, 15:43

Med sestavljanjem APRS trackerja sem naletel na naslednje razlike v dostopni dokumentaciji projekta:

- ELKO C7 10uF je na prostoročni skici vezan tako, da ima "+" proti drsniku potenciometra P1 10k, "-" na MIC. Tako orientacijo kondenzatorja je videti tudi na fotografiji izdelka. V računalniško narisanem načrtu in na sliki ploščice z razporedom elementov je obrnjen.

- ELKO C3 100uF je na prostoročni skici vezan tako, da ima "+" na 4 pinu IC1 MAX232, "-" na 5 pinu IC1 MAX232. Prav tako je narisano tudi na sliki ploščice z razporedom elementov in tako orientacijo ima tudi na fotografiji izdelka. V računalniško narisanem načrtu je obrnjen.

- Zener dioda BZX4V7 je na prostoročni skici narisana tako, de je katoda vezana na pin GPS modula, anoda je na masi, dioda 1N4148 ima katodo na pinu GPS modula, anoda pa je vezana proti ostalim elementom trackerja (npr.: ELKO C11 470uF, dušilka 47uH,....). Prav tako je narisano na sliki ploščice z razporeditvijo elementov. V računalniško narisanem načrtu sta diodi (simbola) zamenjani.

Glede na dostopne fotografije narejenega APRS trackerja predvidevam, da je pravilen na roko narisan električni načrt vezave elementov. Vesel bi bil kakšnega komentarja tistih, ki so APRS tracker po tem načrtu že naredili in jim deluje.

73, Miloš S57D
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Uporabniški avatar
S57D
Moderator

Kraj: Ljubljana - JN76GC

OdgovorNapisal/-a s57wos » 30 Jun 2006, 17:43

Milos zdravo ..

Jaz sem v "isti" skupini kot ti .. Sem ga sestavil, sprogramiral PIC-eka, nikakor pa ne dobim racunalniske komunikacije. Zdaj grem menjat one elkote okrog RS cipa. So pa pravilno postavljeni, ce gledas slike sestavljenega modula. Vse negativne veje obrnjene proti robu TIV-a. Po dokumentaciji bi morali biti v rangu 1-10yf.
Ledike sicer nekaj signalizirajo, kaj in kako pa nimam pojma .. hi hi :oops: Prav tako bi bil vesel bolj podrobne razlage DIP stikal, komplet, od 1->8 ...

Lp.
Srecko
S57WOS
Kaksna sreca, da je to samo hobi.
s57wos

Kraj: Maribor JN76UN

OdgovorNapisal/-a s56zab » 30 Jun 2006, 18:30

s56zab

OdgovorNapisal/-a S57D » 30 Jun 2006, 19:39

Živjo Srečko!

Glede na link, ki ga je posredoval Andrej, S56ZAB je mogoče problem v naslednjem:
- Programiranje klicnih znakov in frekvenc je možno samo s programom SMT.EXE V2 ali terminalom

- Programiranje s terminalom:

Nastavitev parametrov je možna s programom SMT.EXE, možno pa jih je vnesti z običajnim terminalom. Pred in med programiranjem morajo biti vsa DIP stikala izklopljena! Prav tako mora biti iz sledilnika odklopljen GPS sprejemnik.
. (To mi sicer ni čisto jasno, saj ni nikjer videti, da je GPS modul montiran na podnožju.)

Stevilke DIP stikal gredo od 1 do 8, poti pa se programirajo v odgovarjajoče kanale od 0 do 7. DIP 7 in 8 določata po novem simbol in kodno tabelo (4 kombinacije), oziroma tako kot je napisal že Maks:"Stikala na PIC-u so namenjena preklopu vhoda preko določenega DIGIJA. Tako so stikala od 1-6 namenjena, da lahko samo s preklopom stikala zamenjaš vhod v določeni digi. Stikala 7 in 8 pa so namenjena simbolom ki jih oddajamo navzven. Torej osebni avtomobil, tovorni avtomobil, kolesar, pešec. Prvi dve stikali naj bosta vključeni, z zadnjimi pa izberemo simbol, saj nam danes vozlji omogočajo prenos v "center", kjer gre naprej v internet."

Verjetno si se ti držal na roko narisanega stikalnega načrta. Ali si mogoče naletel še na kakšne nejasnosti in probleme? Kako je glede diod? Po mojem je napaka v računalniško izrisanem načrtu.

73, Miloš S57D
Uporabniški avatar
S57D
Moderator

Načrt

OdgovorNapisal/-a s53kp » 30 Jun 2006, 20:25

Ko sem spremljal razprave na forumu je Miloš s57d ugotovil, da je napaka pri postavitvi diode. Seveda sem takoj šel zadevo pregledat še verjetno tretjič pa prej nisem videl. Res je D1- BZX4V7 in D2-1N4148 so zamenjane.

Bom popravil na načrtu in ga ponovno naložil.

Gledali smo Maks na dve oči in očala pa še ni pomagalo. Le kdo naj.

Hvala Miloš.

PS na ploščici postavitev elementov je pravilno.

LP
Uporabniški avatar
s53kp

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a s57wos » 30 Jun 2006, 20:36

Zdravo ..

Ja, jaz sem se drzal slike postavitve elementov na ploscici in na roko narisanega nacrta. Sem pa sedaj menjal tudi 4.elkote za max cip, pa se stalno nimam komunikacije.
Mi pa tudi ni jasno, kjer pise, da "odklopljen GPS sprejemnik". Hja, jaz sem ga prilotal direktno na TIV ker naj sem iskal se tako vstrajno, nisem nasel nic primernega, da bi lahko gps-modul postavil na kaksno podnozje. :oops: :oops:

Zdaj, ce je to problem da nedobim komunikacije, ali pa nimam vredu zapecen pic :roll:

Maks, mislim da bom tudi jaz interesent za sprogramiran pic. Ce druga ne, ga porabim na drugi tiskanini. Kdaj bojo pici na raspolago?

Lp.
Srecko
S57WOS
s57wos

OdgovorNapisal/-a s56a » 01 Jul 2006, 07:38

S57WOS: Zdaj, ce je to problem da nedobim komunikacije, ali pa nimam vredu zapecen pic

Pred kaksnim letom dni sem gledal PIC programatorje na internetu in ugotovil, da 90% lahko gre v subject humor :P Z napacnim obracanjem diod pri radioamaterjih imam izkusnje iz 1960-ih let. V mojem prvem tranzistoriziranem elektroncu sta bili dve diodi in v 90% primerov je saj ena bila narobe obrnjena :P Sse sreca, da je 6 m odprt pa ni dolgcas.
s56a

OdgovorNapisal/-a S57D » 01 Jul 2006, 18:23

Malo "OFF TOPIC", pa vendar: že nekaj dni (od četrtkovega močnega neurja) ne dobivam APRS podatke s strežnika. Uporabljam program UI-VIEW in ADSL internetni dostop. Ker pri sebi nisem nič spreminjal, predvidevam, da je problem drugje in ne pri meni doma. Ali lahko kdo pove kaj več?

73, Miloš S57D
Uporabniški avatar
S57D
Moderator

OdgovorNapisal/-a s57bat » 03 Jul 2006, 06:28

Hoj!

GPS modul med programiranjem ne sme pošiljati podatkov,ker se mešajo s podatki iz PCja.Če ne gre drugače,začasno prereži povezavo do PICa in jo po programiranju polotaj

73 Tomaž
s57bat

OdgovorNapisal/-a s57wos » 03 Jul 2006, 10:56

Zdravo ..

Danes sem odstranil gps modul iz tiskanine, kominikacije pa se ni in ni :-? :-?

Zdaj me pa ze res zanima kaj bi bilo narobe. Edina varijanta je, da bi poskusil z PIC-om, ki preverjeno ze kje deluje, oziroma da pica sprogramiram kje drugje, na drugem programatorju.

Aja, kateri HEX je pravi? Tisto iz verzije SMTG303 ali iz SMTRACKER201 ?

Maks, bodo PIC-i ??

Srecko
S57WOS
s57wos

OdgovorNapisal/-a s56al » 04 Jul 2006, 10:45

Živijo Srečko,

Če HEX koda, ki si jo včital v svoj programator, ne vsebuje nastavitev PIC-ovih konfiguracijskih bitov, moraš to storiti ročno. Najbolj pomembna je izbira pravega tipa oscilatorja (XT za kvarce do 4MHz, HS za višje) ter WDT. Če program ne podpira WDT, ga je treba izključiti, sicer bo neumorno resetiral mikrokontroler s perido nekaj ms ali dobre sekunde (odvisno, kako program inicializira preddelilnik števnega modula).

Preveri tudi še enkrat, da nisi zamešal RXD / TXD linij. To je po mojih izkušnjah pri samogradnjah najpogostejši razlog za nedelovanje RS-232 komunikacije. Če meriš z V-metrom, mora na obeh linijah, kadar sta napravi povezani in vključeni, biti prisotna napetost ca. 8 do 12V in sicer negativna kadar ni komunikacije in pozitivni biti, ko je komunikacija v teku. Če je na kateri od obeh linij 0V, sta skupaj zvezana RXD priključka.

Predpostavljam, da si preveril, da nimaš fuč kvarca ali da ne niha na napačni frekvenci. Najlažje z osciloskopom in 1:10 sondo (visoka odjemna impedanca) na nogici 10 (OSC OUT) mikrokontrolerja.

Če ti ne uspe, v soboto in nedeljo sem v MB, pa se oglasi, bova probala sprogramirati z mojim programatorjem (originalni Microchipov PIC Start).

LP, Sandi
s56al

Kraj: JN66SI

OdgovorNapisal/-a s57wos » 04 Jul 2006, 22:09

Sandi :lol:

Nevem kaj ti naj ponudim no!
Nastavitve oscilatorja in izklopljen WDT pa je zadeva zalaufala od prve...

Ce ne druga, pa ce bo cas, se dobimo in vsaj eno spijemo, saj mi je to ze posteno naziralo zivce, pa mi nic ne pride do zivega prav hitro; je pa res, pa z PIC-i do sedaj se nisem delal, vsaj ne v lastni reziji.

Torej, decki, pri meni zadeva ze obratuje. :P :P

Lp.
Srecko
S57WOS
s57wos

OdgovorNapisal/-a s57wos » 04 Jul 2006, 23:01

Maks zdravo ..

OK, PIC-a sem zalaufal.
Me pa sedaj "malce" mucijo DIP stikala. Na roko narisanem nacrtu je DIP8 na pinu 21.
A na racunalniskem nacrtu pa je DIP8 na pinu 28.

Katera varijanta je pravilna? Domnevam da se je treba drzat na roko narisanega nacrta ne? Ker drugace je lahko malo "zmede" .. :oops:

Lp.
Srecko
S57WOS
s57wos

OdgovorNapisal/-a s56al » 05 Jul 2006, 06:51

Živijo Srečko,

Me veseli, da ti je uspelo. Ali si probal tudi z vključenim WDT in pravo nastavitvijo oscilatorja (HS), ker če ga program podpira, je WDT (WatchDog Timer = kužapazi časovnik) škoda izklapljati. Pametno je tudi nastaviti "Low Voltage Programming" ter "FLASH program write" na "off" oz. "dissabled", ni pa nujno.

LP, Sandi

s57wos napisal/-a:Sandi :lol:

Nastavitve oscilatorja in izklopljen WDT pa je zadeva zalaufala od prve...

s56al

Kraj: JN66SI

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Samogradnje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov